Voorbeschouwing: Ethias Cross Bredene 2020
foto: Cor Vos
Nico Dick
woensdag 30 december 2020 om 10:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Bredene 2020

Woensdag 30 december zijn we aan de zesde Ethias Cross toe. Ook wereldkampioen Mathieu van der Poel heeft Bredene op zijn programma staan. Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zijn de belangrijkste uitdagers. Bij de dames toppen Sanne Cant en Clara Honsinger de startlijst. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In 2009 werd voor het eerst gecrost in Bredene. Maar de Sylvestercross heeft een veel langere traditie. In 1982 stond deze kerstcross voor het eerst op de agenda in Veldegem, al is over de eerste tien jaar bijzonder weinig terug te vinden. Al weten we dat Reinier Groenendaal er in 1983 won. In de meeste erelijsten is de editie van 1993, toen Filip Van Luchem Paul Herygers versloeg, de eerste die terug te vinden is. De cross speelde zich toen af in en rond het kasteeldomein Hoogveld in Veldegem en organisator Daniël Maertens had Bert Folens (uurwerken Saxon) als sterke – financiële – man achter zich.

In 2004, ter gelegenheid van de 22ste editie, moest organisator Daniël Maertens en zijn plaatselijke Veloclub noodgedwongen verhuizen naar Sporthal De Bosserij in het naburige Zedelgem, maar na één editie hield hij het daar voor gezien. Het parcours rond de Bosserij viel tegen. Volgende stop: kasteeldomein d’Aertrycke in Torhout.  Daar bleef de organisatie vier jaar hangen (onder meer Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout wonnen er voor eigen volk), tot er in 2009 naar Bredene werd getrokken.

In 2006 won Sven Vanthourenhout de Sylvestercross, toen in Torhout – foto: Cor Vos

Ondertussen werd de Sylvestercross de Ereprijs Paul Herygers. De voormalige wereldkampioen trad op als adviseur en ambassadeur van de cross. Een goede zet van Maertens, want in de drukke eindejaarsperiode was het niet altijd evident de toppers naar zijn cross te halen. Herygers slaagde er dankzij zijn contacten wel in om af en toe een paar kleppers naar de kustgemeente te lokken.

Dames pas sinds 2016
In 2016 trad de GP Herygers toe tot de Brico Cross (ondertussen Ethias Cross) en nog een jaar later verhuisde het parcours van het Park Paelsteenveld naar het Park de Grasduinen. Dat is vandaag nog steeds de locatie. Wout van Aert is recordhouder op de erelijst met vier zeges. Bij de dames, die pas in 2016 voor het eerst in actie kwamen in de Sylvestercross, slaagde er vooralsnog niemand in twee edities te winnen.

Nog een plezant weetje: tijdens de eerste edities in Bredene konden de renners een Vespa winnen. Bij elke doortocht aan de finish waren punten te verdienen. Wie na afloop de meeste punten telde, mocht met de Vespa naar huis. En daar zette onder meer Zdeněk Štybar meermaals zijn zinnen op. Styby slaagde er maar liefst drie keer in dat nevenklassement op zijn naam te schrijven. Ondertussen is de Vespa met stille trom van het toneel verdwenen.

Stybar ontpopte zich tot Vespa-verzamelaar in Bredene – foto: Cor Vos

Laatste winnaars:
Heren
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Dieter Vanthourenhout
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-cz Zdeněk Štybar
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Jan Denuwelaere
2010: flag-cz Zdeněk Štybar

Dames
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-it Alice Maria Arzuffi
2016: flag-nl Thalita de Jong


Vorig jaar

Alweer geen maat op Van der Poel
Mathieu van der Poel dook na de korte startstrook als eerste het veld in, maar besloot toch om het de eerste koershelft rustig aan te doen. Diether Sweeck, de tweelingbroer van Laurens, was de eerste die zich manifesteerde en een kloofje sloeg. Veel ruimte kreeg hij niet en in de tweede ronde kreeg hij het gezelschap van Van der Poel en Tim Merlier.

Voor Sweeck ging het daarna té snel, waardoor Van der Poel en Merlier  er met z’n tweeën op uittrokken. Maar rond halfkoers duwde de wereldkampioen nog een keer extra hard het gaspedaal in, waardoor de Belgische kampioen op de weg de rol moest lossen. In een mum van tijd liep Van der Poel een halve minuut uit op de Oost-Vlaming.

Van der Poel duldde Merlier een halve koers in zijn spoor – foto: Cor Vos

Wat volgde was een demonstratie, al ging de kopman van Corendon-Circus in de voorlaatste ronde nog stevig onderuit toen hij in een verkeerd spoor belandde. Veel terrein gaf hij echter niet prijs. Meer zelfs, hij diepte zijn voorsprong uit tot boven de minuut. Merlier werd tweede, Gianni Vermeersch rukte nog op naar plaats drie en hield zo Diether Sweeck, de smaakmaker in de beginfase, van het podium.

Uitslag Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Tim Merlier op 1’08”
3. flag-be Gianni Vermeersch op 1’26”
4. flag-be Diether Sweeck op 1’47”
5. flag-gb Tom Pidcock op 2’01”
6. flag-be Jim Aernouts op 2’35”
7. flag-be Thijs Aerts op 3’37”
8. flag-be Joran Wyseure op 3’42”
9. flag-cz Zdeněk Štybar op 3’58”
10. flag-be Sean De Bie op 4’17”

Tweede seizoenszege voor Sanne Cant
Net als dit jaar kende de Ethias Cross in Bredene geen topdeelnemersveld bij de dames. Eigenlijk was Sanne Cant de enige grote naam aan de start en de drievoudige wereldkampioene startte dan ook als topfavoriete.

De jonge Anna Kay nam de beste start in de Grasduinen. Maar nog voor halverwege de openingsronde nam Cant over en ging meteen voluit. De Lilse ontwikkelde een tempo dat het petje van Kay te boven ging. Vervolgens spartelde Rebecca Fahringer nog even tegen, maar toch werd de bonus voor Cant steeds groter. Na twee rondjes ging het verschil richting de vijftien seconden.

In de tweede wedstrijdhelft kon Cant een steeds meer geruststellende voorsprong uitbouwen. Fahringer en Kay duelleerden voor de overige podiumplaatsen, maar deden dat op ruime afstand van de wereldkampioene. Die had dus tijd om te genieten van een ereronde en voor de tweede keer dit seizoen haar handen in de lucht te steken.

Het damespodium met Sanne Cant als winnares – foto: Cor Vos

Uitslag Dames:
1. flag-be Sanne Cant
2. flag-gb Anna Kay op 57″
3. flag-us Rebecca Fahringer op 1’23”
4. flag-nl Geerte Hoeke op 1’59”
5. flag-be Loes Sels op 2’02”
6. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 2’14”
7. flag-hu Blanka Kata Vas op 2’59”
8. flag-be Karen Verhestraeten op 3’07”
9. flag-gb Evie Richards op 3’17”
10. flag-be Joyce Vanderbeken op 3’53”


Parcours

In 2017 werd voor het eerst in Park Grasduinen gecrost. Het parcours van om en bij de 2,5 kilometer biedt een mix van technische passages en – zeker in de huidige weersomstandigheden – enkele modderstroken. Paul Herygers tekende het parcours uit, samen met Philippe Peeters (gemeente Bredene). Een paar kleine heuveltjes maken het nog iets pittiger.


Programma & info

Programma
13u45: Elite en jeugd dames (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 heren

Locatie en inkom: Park Graduinen, Bredene

Beide wedstrijden zijn live te volgen op VTM en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst Dames
Deelnemerslijst Heren

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren

Geen Wout van Aert of Tom Pidcock, dan is er uiteraard maar één topfavoriet en dat is Mathieu van der Poel. Zondag moest de wereldkampioen het hoofd buigen voor Van Aert en we weten dat Van der Poel niet de man is die zich twee keer op rij laat vloeren. Het is van eind januari 2017 geleden dat de kopman van Alpecin-Fenix eens twee crossen na elkaar niét won. Toen werd hij 24ste in de Wereldbeker in Hoogerheide, een week later werd hij tweede op het WK in Bièles.

Van der Poels voornaamste rivalen in Bredene zijn Toon Aerts en Michael Vanthourenhout, respectievelijk de nummers drie en vier van zondag in Dendermonde. Zonder ongelukken zal dat trio na afloop ook het podium bevolken. Daan Soete, Gianni Vermeersch, Ryan Kamp, Diether Sweeck en Tim Merlier lijken de voornaamste andere kandidaten op een topvijfplaats.

Voor Dieter Vanthourenhout (35) is de Ethias Cross in Bredene zijn allerlaatste wedstrijd uit zijn carrière. De oudere broer van Michael en neef van Sven was veertien jaar prof en won twee keer deze Ereprijs Paul Herygers.

Dieter Vanthourenhout won in 2015 voor de 2de keer in Bredene. Dit jaar viert hij er zijn afscheid: foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Toon Aerts, Michael Vanthourenhout
* Daan Soete, Gianni Vermeersch, Ryan Kamp


Dames

Net als vorig jaar moet de dameswedstrijd het doen zonder de Nederlandse toppers. Geen spoor te bekennen van Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst, Denise Betsema, Yara Kastelijn, Lucinda Brand, Marianne Vos of Manon Bakker. In deze drukke periode en vooral na de loodzware passage in Dendermonde, regende het naar verluidt afzeggingen.

Wel van de partij: Clara Honsinger, de nummer twee van zondag en Sanne Cant. Meteen ook de twee grote favorietes voor de overwinning. Als Cant erin slaagt haar zege van vorig jaar te hernieuwen, wordt ze recordhoudster in Bredene. Maar cadeau zal ze het niet krijgen. Honsinger is duidelijk in goede doen en kan – net als Cant trouwens – haar eerst seizoenszege boeken.

Honsinger won nog nooit een wedstrijd in België. Foto: Cor Vos

Blanka Kata Vas, Alicia Franck, die sterk voor de dag kwam in Heusden-Zolder, U23-wereldkampioene Marion Norbert Riberolle, Aniek van Alphen en de Britse Anna Kay zijn de andere kandidates voor het podium. Tenzij Alice Maria Arzuffi (drie jaar geleden winnares in Bredene) of de Amerikaanse dames Katie Compton of Rebecca Fahringer plots hun goede benen terugvinden.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Clara Honsinger, Sanne Cant
**  Aniek van Alphen, Blanka Kata Vas, Alicia Franck
* Marion Norbert Riberolle, Anna Kay, Rebecca Fahringer, Maria Arzuffi


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 13u35 met commentaar van Merijn Castelijn en Rob Peeters) en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting voor Bredene volgens Meteovista.be

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
30 december 2020 14:56
Historie: De Bosserij is niet in het naburige Zedelgem, maar ook gewoon in Veldegem ;-)
Jammer dat de cross weg is uit Veldegem! Was altijd leuk om naartoe te gaan

Om te reageren moet je ingelogd zijn.