Voorbeschouwing: Ethias Cross Bredene 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 25 september 2021 om 07:40

Voorbeschouwing: Ethias Cross Bredene 2021

Zaterdag zijn we al aan de derde Ethias Cross in evenveel weekends toe. Met – in vergelijking met de vorige twee – een aantal nieuwe gezichten. Zo maken onder meer Quinten Hermans, Corné van Kessel, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst hun seizoensdebuut. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In 2009 werd voor het eerst gecrost in Bredene. Maar de Sylvestercross heeft een veel langere traditie. In 1982 stond deze kerstcross voor het eerst op de agenda in Veldegem, al is over de eerste tien jaar bijzonder weinig terug te vinden. Al weten we dat Reinier Groenendaal er in 1983 won. In de meeste erelijsten is de editie van 1993, toen Filip Van Luchem Paul Herygers versloeg, de eerste die terug te vinden is. De cross speelde zich toen af in en rond het kasteeldomein Hoogveld in Veldegem en organisator Daniël Maertens had Bert Folens (uurwerken Saxon) als sterke – financiële – man achter zich.

In 2004, ter gelegenheid van de 22ste editie, moesten organisator Daniël Maertens en zijn plaatselijke Veloclub noodgedwongen verhuizen naar Sporthal De Bosserij in het naburige Zedelgem, maar na één editie hield hij het daar voor gezien. Het parcours rond de Bosserij viel tegen. Volgende stop: kasteeldomein d’Aertrycke in Torhout.  Daar bleef de organisatie vier jaar hangen (onder meer Klaas Vantornout en Sven Vanthourenhout wonnen er voor eigen volk), tot er in 2009 naar Bredene werd getrokken.

In 2006 won Sven Vanthourenhout de Sylvestercross, toen in Torhout – foto: Cor Vos

Ondertussen werd de Sylvestercross de Ereprijs Paul Herygers. De voormalige wereldkampioen trad op als adviseur en ambassadeur van de cross. Een goede zet van Maertens, want in de drukke eindejaarsperiode was het niet altijd evident de toppers naar zijn cross te halen. Herygers slaagde er dankzij zijn contacten wel in om af en toe een paar kleppers naar de kustgemeente te lokken.

Dames pas sinds 2016
In 2016 trad de GP Herygers toe tot de Brico Cross (ondertussen Ethias Cross) en nog een jaar later verhuisde het parcours van het Park Paelsteenveld naar het Park de Grasduinen. Dat is vandaag nog steeds de locatie. Wout van Aert is recordhouder op de erelijst met vier zeges. Bij de dames, die pas in 2016 voor het eerst in actie kwamen in de Sylvestercross, slaagde er vooralsnog niemand in twee edities te winnen. Dit seizoen wordt de Bredense Ethias Cross voor het eerst in september georganiseerd, weg uit de drukke eindejaarsperiode.

Nog een plezant weetje: tijdens de eerste edities in Bredene konden de renners een Vespa winnen. Bij elke doortocht aan de finish waren punten te verdienen. Wie na afloop de meeste punten telde, mocht met de Vespa naar huis. En daar zette onder meer Zdeněk Štybar meermaals zijn zinnen op. Styby slaagde er maar liefst drie keer in dat nevenklassement op zijn naam te schrijven. Ondertussen is de Vespa met stille trom van het toneel verdwenen.

Stybar ontpopte zich tot Vespa-verzamelaar in Bredene – foto: Cor Vos

Laatste winnaars:
Heren
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Wout van Aert
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Dieter Vanthourenhout
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-cz Zdeněk Štybar
2012: flag-be Sven Nys
2011: flag-be Jan Denuwelaere

Dames
2020: flag-hu Blanka Kata Vas
2019: flag-be Sanne Cant
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-it Alice Maria Arzuffi
2016: flag-nl Thalita de Jong


Vorig jaar

Eens te meer geen maat op Van der Poel
Met het ontbreken van toppers als Wout van Aert, Tom Pidcock en Eli Iserbyt, bood de cross van Bredene renners van de tweede lijn de mogelijkheid om op de voorgrond te treden. De Amerikaan Curtis White greep zijn kans met een kopstart, maar zijn ‘moment of fame’ was van korte duur. Nog in de openingsronde namen Toon Aerts en Mathieu van der Poel het initiatief over.

Dat duo kreeg even later het gezelschap van Gianni Vermeersch. Ook Michael Vanthourenhout slaagde er tijdens de tweede ronde in om de aansluiting te maken, maar raakte door een val weer achterop. Ondertussen bepaalde Van der Poel het tempo en dat lag in eerste instantie te hoog voor Vermeersch, even later moest ook Aerts passen. Een lekke band sloeg de Kempenaar helemaal uit koers.

Geen maat op Van der Poel in zijn laatste veldrit van 2020 – foto: Cor Vos © 2020

Van der Poel zou uiteindelijk zijn vijfde seizoenszege pakken, met een ruime voorsprong van een minuut op Aerts, terwijl Michael Vanthourenhout Vermeersch aftroefde in de strijd voor de laatste podiumplaats. Extra aandacht was er voor Nicolas Cleppe en Dieter Vanthourenhout, twee West-Vlaamse profs die afscheid namen van hun profbestaan.

Uitslag Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Toon Aerts op 1′
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 1’35”
4. flag-be Gianni Vermeersch op 1’37”
5. flag-be Tom Meeusen op 1’43”

Kata Blanka Vas verrassend sterk
De Hongaarse belofte Blanka Kata Vas behaalde vorige winter haar eerste overwinning ooit in een TV-cross.  Belgisch kampioene Sanne Cant nam de beste start, maar zag nog in de openingsronde Anna Kay en Kata Blanka Vas het commando overnemen. Vooral de Hongaarse maakte indruk en verzamelde snel een bonus van om en bij de tien seconden.

Toen ze die voorsprong de daaropvolgende ronden opdreef tot een halve minuut, verdween de spanning uit de wedstrijd. Tenminste voor de overwinning, want voor de overige podiumplaatsen bleef het boeiend tot in de laatste rechte lijn. Een strijd op het scherp van de snee tussen Sanne Cant, Clara Honsinger en Alicia Franck.

De jonge Kata Blanka Vas maakte indruk op de Bredense modderpassages – foto: Cor Vos © 2020

Finaal toonde Cant zich de sterkste en behaalde zo haar eerste podiumplaats van het seizoen. Franck eindigde derde, terwijl Honsinger vrede moest nemen met plek vier. Aniek van Alphen was met haar vijfde plaats de beste Nederlandse, weliswaar op bijna drie minuten van de sterke Vas.

Uitslag Dames:
1. flag-hu Kata Blanka Vas
2. flag-be Sanne Cant op 1’14”
3. flag-be Alicia Franck op 1’15”
4. flag-us Clara Honsinger op 1’16”
5. flag-nl Aniek van Alphen op 2’46”


Parcours

In 2017 werd voor het eerst in Park Grasduinen gecrost. Het parcours van om en bij de 2,5 kilometer biedt een groot aantal technische passages, vooral op grasondergrond. Paul Herygers tekende het parcours uit, samen met Philippe Peeters (gemeente Bredene). Een paar kleine hellinkjes maken het nog iets pittiger en op maat van de explosievere types.  Dit jaar blijft het parcours grotendeels ongewijzigd in vergelijking met dat van de laatste edities.


Programma & info

Programma
13u30: Junioren Mannen
14u30: G-Sporters
16u15: Elite en U23 vrouwen – Rectavit Ladies Cross
17u30: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Park Graduinen, Bredene
Inkom: 10 euro, kinderen tot 12 jaar gratis

Opgelet: CovidSafe Ticket verplicht voor álle bezoekers van de veldrit. Zowel renners, pers, vip’s, jury, medewerkers als supporters. Alle informatie daarover vindt u hier.

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
Met Quinten Hermans en Corné van Kessel krijgt het deelnemersveld dat we van de eerste twee wedstrijden van het seizoen kenden, een mooie opwaardering en dat kan in deze fase van het seizoen alleen maar positief zijn. Minpuntje: Toon Aerts, smaakmaker en pechvogel van vorige zaterdag in Beringen, is er in Bredene dan weer niet bij. Hij kiest voor een weekend rust in functie van de eerste klassementscrossen die er vanaf volgend weekend aankomen.

Dan komen we toch weer bij Pauwels Sauzen-Bingoal uit als het te kloppen blok. Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout zijn in vorm en vinden in Bredene een parcours op maat. Iserbyt debuteert in Bredene. Tot vorig seizoen viel de GP Herygers immers in volle kerstperiode en dan weegt een Ethias Cross niet op tegen een klassementswedstrijd. Vanthourenhout stond op het podium in Lokeren, maar kende materiaalpech in Beringen. De goesting zal groot zijn.  Met Laurens Sweeck hebben we zelfs nog een derde kanshebber uit dezelfde stal. Als je als niet-klimmer mee een klimcross kleurt, dan mag je stellen dat je in orde bent.

Terug van weggeweest, het Tormans-duo Van Kessel – Hermans – foto: Cor Vos 

Grootste uitdager van bovenvermeld trio is Lars van der Haar. De manier waarop Van der Haar zich vorige zaterdag na pech in de beginfase opnieuw een weg naar voor knokte, was indrukwekkend. Zijn kopman bij Baloise-Trek – Toon Aerts – is er niet bij, maar als Van der Haar in vorm is, moet hij het ook zonder zijn ploegmaat kunnen. Tenminste, als de Utrechtenaar de schade kan beperken in de eerste honderden meters.

Wat zijn Hermans en Van Kessel al waard in hun eerste veldrit van het seizoen? We zouden denken dat dat wel zal meevallen. Beiden toonden zich vorige week bedrijvig in hun laatste wegwedstrijden. Na een meer dan voortreffelijke zomer bij Intermarché-Wanty Gobert zijn ze klaar om ook hun crosssponsor Tormans de nodige return te bieden. Hermans sloot vorige winter trouwens af met een overwinning (Eeklo) en twee tweedeplaatsen.

En met dit zestal hebben we de kandidaat-winnaars eigenlijk gehad. Daan Soete is bijzonder goed op dreef en dat resulteerde in Beringen zelfs in een podiumplaats, maar meedoen voor de overwinning zien we de trainingsmaat van Van Aert niet doen. Ook Niels Vandeputte, Pim Ronhaar, Ryan Kamp, Jens Adams en Thijs Aerts verdienen een vermelding, maar zij zullen al blij zijn met een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Michael Vanthourenhout
** Eli Iserbyt, Lars van der Haar
* Laurens Sweeck, Quinten Hermans, Corné van Kessel


Vrouwen
Net als bij de mannen volgt ook bij de vrouwen een opwaardering van het deelnemersveld. Al is het maar door de komst van Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst, respectievelijk de wereld- en Europees kampioene van twee jaar geleden. En we weten uit het verleden dat vooral Alvarado niet veel koersritme nodig heeft als ze in vorm aan haar wintercampagne begint. De Rotterdamse is zo talentvol, dat ze altijd bij de favorietes genoemd zal worden.

Maar de concurrentie is groot. Denise Betsema won in Lokeren en Yara Kastelijn in Beringen, weliswaar op een parcours waar ze altijd al op haar best was. Maar Kastelijn tankte zelfvertrouwen, wat ze vorig jaar al eens durfde te missen. Betsema vindt in Bredene opnieuw een parcours dat vergelijkbaar is met dat van Lokeren, waar ze de cross in de finale naar haar hand zette. Vandaar onze drie sterren voor de Texelse.

Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado, een jaar geleden in Ruddervoorde- foto: Cor Vos © 2020

Eén trapje lager zetten we Fem van Empel en Shirin van Anrooij. Beide youngsters behaalden de voorbije twee weken al een mooie podiumplaats en hopen zeker te bevestigen. Tot slot verliezen we ook Manon Bakker en Aniek van Alphen niet uit het oog. Van Alphen werd derde en vijfde in haar eerste wedstrijden, Bakker werd pas 9de in Lokeren, maar graaide vorig weekend wel een podiumplaats mee in het Franse Jablines.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
**  Ceylin del Carmen Alvarado, Yara Kastelijn
Annemarie Worst, Fem van Empel, Shirin van Anrooij


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 16u met commentaar van Jan Suykens en Niels Albert) en HLN.be in België en door Eurosport in Nederland.

Meteovista.be voorspelt prima weer aan de Belgische kust

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
24 september 2021 13:47
"En we weten uit het verleden dat vooral Alvarado niet veel koersritme nodig heeft als ze in vorm aan haar wintercampagne begint. De Rotterdamse is zo talentvol, dat ze altijd bij de favorietes genoemd zal worden" (cit. Nico Dick).

Wat waren de recente feitelijke prestaties van Ceylin bij het mountainbiken?

Uitslagen in World Cuo MTB:
Albstadt DNF
Nove mesto 32
Leogang DNF
Les Gets 26
Vale di Sole xcs DNF

European Championship: DNF
World Championship 39

Bron: Wvcycling.com
    24 september 2021 14:59
    Maar dit gaat over veldrijden, eerwaarde. Niet over MTB. Zowel vorige winter als de winter daarvoor won ze telkens de eerste wedstrijd waaraan ze deelnam.
24 september 2021 16:58
@Nico Dick

Ik mag veronderstellen dat een hoge VO2 max en aspecten in techniciteit ook in het MTB naar boven zouden moeten kunnen komen.

Bij het laatste Wk veldrijden werd Ceylin zesde, ofschoon zij bij Sporza vooraf liet optekenen dat zij best wel weer wereldkampioen kon worden. Ik denk wel eens dat als het echt stevig bergop gaat....Ceylin tekort komt.
In de Koppenbergcross kwam ze nooit op het podium. Daar staat weer tegenover dat ze wel 'De moeder aller crossen(Overijse ) won.

Overeind blijft dat ik elke deelnemer het allerbeste gun. Veldrijden is een enorme zware sport. Ben benieuwd welke uitslagen achter haar naam komen te staan. Want in de sport telt het maar om één ding: Winnen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.