Voorbeschouwing: Ethias Cross Eeklo 2021

Voorbeschouwing: Ethias Cross Eeklo 2021

foto: Ethias Cross

zaterdag 13 februari 2021 om 08:00

Zaterdag staat de voorlaatste Ethias Cross van het seizoen op de agenda. Waar bij de mannen wordt uitgekeken naar de verhoudingen tussen de kopmannen van Pauwels Sauzen-Bingoal, zijn bij de vrouwen veel ogen gericht op Sanne Cant. De Kempense gelooft in winst, maar moet afrekenen met wereldkampioene Lucinda Brand en Denise Betsema. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Surf je naar Wikipedia of andere online kanalen op zoek naar het ontstaan van de GP Eeclonaar of de Grote Prijs Stad Eeklo, kom je uit bij 1996 als eerste editie. Maar dat klopt dus niet. De allereerste veldrit in Eeklo werd georganiseerd in 1963 en georganiseerd door de plaatselijke… Philibert De Vlaeminck. Jawel, Fiele – zo werd hij aangesproken – was de vader van niemand minder dan Erik en Roger.

Ook de daaropvolgende jaren werd in Eeklo elk jaar opnieuw gecrost en toen Erik zijn hoogdagen beleefde, was het veldrijden er populairder dan ooit. Van 1964 tot 1974 werd er gereden op de zogenaamde ‘sturten’ van het Schipdonkkanaal. Erik De Vlaeminck heeft elf keer deelgenomen en werd maar één keer geklopt. Dat was in 1970 en dan nog door zijn broer Roger.

Koppelveldrit
Leuk om weten: in die periode werd ook drie keer een ploegencross georganiseerd. Een veldrit met duo’s waarbij Erik twee keer aan niemand minder dan Eddy Merckx gekoppeld werd. Een derde keer mocht hij aan de zijde van Jempi Monseré aan de slag. Na 1974 viel het profveldrijden in Eeklo een tijdlang stil.

Tot in 1996 de draad opnieuw werd opgepikt met de GP Eecklonaar aan het industrieterrein. Mario Lammens won de eerste editie voor Paul Herygers en Peter Van den Abeele. Twintig jaar lang bleef het parcours op en rond het kille industrieterrein intact en ondanks Eeklo een losse cross was, kreeg het met onder meer Bart Wellens, Sven Nys, Mario De Clercq, Niels Albert, Tom Meeusen en Wout van Aert toch een aantal mooie namen als winnaar.

Tom Meeusen won in 2014, voor de piepjonge Michael Vanthourenhout en Wout van Aert – foto: Cor Vos 

In het seizoen 2016-2017 trad Eeklo toe tot de Brico Cros (ondertussen Ethias Cross), maar door een beurtrol met Geraardsbergen werd pas een seizoen later (september 2017) opnieuw in Eeklo gecrost: voor het eerst aan het nieuwe sportcomplex waar nu nog steeds wordt gecrost. Het betrof vanaf toen een samenwerking van de plaatselijke Sportvrienden met SportIdee, dat ondertussen werd opgekocht door evenementenbureau Golazo. Ook Roger De Vlaeminck had overigens zijn zegje in de opbouw van het parcours.

Mathieu van der Poel en Sanne Cant wonnen de editie van 2017. In 2018 was het opnieuw – en voor het laatst – de beurt aan Geraardsbergen en vorige winter trokken Laurens Sweeck en Maud Kaptheijns aan het langst eind. Deze winter zou opnieuw in september georganiseerd worden, maar door Covid-19 werd de Ethias Cross uiteindelijk verschoven naar 13 februari. Sven Nys (6) en Sanne Cant (3) zijn overigens de recordhouders.

Laatste winnaars:
Mannen
2019-2020: flag-be Laurens Sweeck
2018-2019: niet georganiseerd (beurtrol met G’bergen)
2017-2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2016-2017: niet georganiseerd (beurtrol met G’bergen)
2015-2016: flag-be Wout van Aert
2014-2015: flag-be Wout van Aert
2013-2014: flag-be Tom Meeusen
2012-2013: flag-be Sven Nys
2011-2012: flag-be Sven Nys
2010-2011: flag-be Klaas Vantornout

Vrouwen
2019-2020: flag-nl Maud Kaptheijns
2018-2019: niet georganiseerd (beurtrol met G’bergen)
2017-2018: flag-be Sanne Cant
2016-2017: niet georganiseerd (beurtrol met G’bergen)
2015-2016: flag-be Sanne Cant
2014-2015: flag-be Sanne Cant
2013-2014: geen vrouwenwedstrijd
2012-2013: flag-be Anja Geldhof
2011-2012: flag-be Kim Van De Steene
2010-2011: flag-be Veerle Ingels


Vorig jaar

Laurens Sweeck bekroont overwicht Pauwels Sauzen-Bingoal
Eli Iserbyt bepaalde het tempo tijdens de openingsfase, gevolgd door Quinten Hermans en Corné van Kessel. Na een val van Michael Vanthourenhout kregen de drie een lichte voorsprong, maar eerst Toon Aerts en even later Gianni Vermeersch dichtten de kloof.  Na een aantal schermutselingen, met vooral Hermans in de hoofdrol, werd de kopgroep rond halfkoers zowaar nog uitgebreid. Ook Daan Soete, Tom Meeusen, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck haakten hun wagonnetje aan.

In de tweede koershelft vielen Vermeersch en Van Kessel terug, terwijl Eli Iserbyt vol in de aanval trok. Ploegmaat Vanthourenhout glipte mee en ook Toon Aerts, Daan Soete, Quinten Hermans en Laurens Sweeck waren alert. Zo bleef het een spannend secondenspel tot diep in de finale. In de slotronde zette Iserbyt nog een keer alles op alles, maar werd in de zandpassage voorbijgeflitst door Sweeck, die zo de Belgische seizoensopener op zijn naam schreef.

Cor Vos © 2019

Uitslag Mannen:
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Eli Iserbyt op 4″
3. flag-be Quinten Hermans op 6″
4. flag-be  Toon Aerts
5. flag-be  Daan Soete op 9″
6. flag-be  Michael Vanthourenhout op 13″
7. flag-be  Jens Adams op 16″
8. flag-be  Tom Meeusen op 27″
9. flag-be  Jim Aernouts op 31″
10. flag-be  Gianni Vermeersch op 59″

Maud Kaptheijns maakt verschil in zandbak
Geen Sanne Cant in de Belgische openingscross. De wereldkampioene zou haar seizoen pas in oktober beginnen. Maud Kaptheijns opende sterk en zorgde voor een eerste schifting: een kopgroep van zeven met onder meer Anna Kay, Loes Sels, Shirin van Anrooij en beloftenwereldkampioene Inge van der Heijden.

In de tweede koershelft werd de kopgroep uitgedund tot een trio: Kaptheijns, Kay en Van der Heijden. In de slotronde slaagde Kaptheijns er in de passage door de zandbak in een paar meter voorsprong te pakken. Die gaf de Nederlandse niet meer af en zorgde voor de allereerste zege voor Pauwels Sauzen-Bingoal.

Cor Vos © 2019

Iets meer dan een maand later zou Kaptheijns ook nog de Nacht van Woerden op haar naam schrijven, daarna ging het bergaf. Dit seizoen kwam aan het licht dat ze kampt met een geknelde liesslagader en werd ze geopereerd. Momenteel is ze in volle revalidatie in de hoop volgend seizoen opnieuw haar normale niveau terug te vinden.

Uitslag Dames:
1. flag-nl Maud Kaptheijns
2. flag-nl Inge van der Heijden op 2″
3. flag-gb Anna Kay op 5″
4. flag-be  Loes Sels op 31″
5. flag-nl  Shirin van Anrooij op 38″
6. flag-be  Laura Verdonschot op 1’08”
7. flag-be  Ellen Van Loy op 1’18”
8. flag-be  Alicia Franck
9. flag-nl  Manon Bakker op 1’32”
10. flag-nl  Sophie de Boer op 2’05”


Parcours

Het parcours strekt zich uit over de terreinen van het sportcomplex en het Heldenpark. Een hoofdzakelijk technisch rondje met schuine kanten, een zandbak, balkjes en enkele pittige kleine hellinkjes. Momenteel ligt nog wat sneeuw op de bevroren grasondergrond, maar de vraag is in hoeverre daar zaterdag nog sprake van is.

Geniet hieronder van een paar foto’s van de omloop.


Programma & info

Programma Ethias Cross Eeklo 13 februari 2021
13u45: Elite en jeugd vrouwen (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie:
Heldenpark, Eeklo

Beide wedstrijden zijn live te volgen op VTM en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemerslijst Vrouwen
Deelnemerslijst Mannen

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Heren
Na vorig weekend kunnen we er niet onderuit. Laurens Sweeck start ook in Eeklo als de absolute topfavoriet. Zowel zaterdag in Middelkerke als zondag in Lille stak de Antwerpenaar er met kop en schouders bovenuit. Wat meer is, Sweeck won anderhalf jaar geleden ook de laatste confrontatie in Eeklo, wat hem nog eens een klein extra mentaal voordeel oplevert.

Laurens Sweeck was ook dominant in het Lilse sneeuwlandschap – foto: Cor Vos © 2021

Concurrentie komt vooral uit eigen ploeg met Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt. Een dag later staat in Brussel de eindzege in de X2O Trofee op het spel en zullen de mannen van Jurgen Mettepenningen wellicht iets meer in teamverband aantreden. Maar in Eeklo verwachten we dat de drie kopmannen van de roodzwarte brigade met open vizier koersen.

Tegengewicht moet komen van twee duo’s. Lars van der Haar en Toon Aerts zijn de pionnen van Baloise-Trek, Corné van Kessel en Quinten Hermans vormen de Tormans-tandem. Vincent Baestaens, Daan Soete, Niels Vandeputte en Toon Vandebosch vallen net buiten de sterren, maar kunnen meedingen naar een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Corné van Kessel, Toon Aerts, Quinten Hermans, Lars van der Haar


Dames
Belangrijk om weten: geen Ceylin del Carmen Alvarado aan de start in Eeklo. De Europese kampioene gaat zondag nog van start in de slotmanche van de X2O Trofee in Brussel, waar ze haar veldritseizoen beëindigt. Ook het weekend Sint-Niklaas-Oostmalle laat Alvarado aan zich voorbij gaan.

Dus komen we uit bij het viertal dat vorig weekend mee domineerde. Denise Betsema was met voorsprong de beste in Middelkerke en kleurde ook in Lille tot halverwege de slotronde mee de cross. De Texelse krijgt een streepje voor op Lucinda Brand, Annemarie Worst en… Sanne Cant.

Cant en Betsema leiden in Lille – foto: Cor Vos © 2021

Cant is aan een opmars bezig en bewees in Lille dat ze op een technisch parcours heel dicht tegen de Nederlandse toppers aanleunt. Als de sneeuw in Eeklo nog even blijft liggen of plaats maakt voor een glibberige ondergrond, kan de Belgische kampioene meedoen voor de overwinning.

Uiteraard is ook wereldkampioene Brand (derde in Middelkerke, tweede in Lille) favoriete voor winst en is Annemarie Worst (vijfde in Lille) niet kansloos, al slaagde de 777-kopvrouw er intussen al sinds 31 oktober – op de Koppenberg – niet meer in te winnen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Lucinda Brand, Sanne Cant
* Annemarie Worst, Aniek van Alphen, Manon Bakker, Inge van der Heijden


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 13u35 met commentaar van Merijn Castelijn en Rob Peeters) en HLN.be in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting (Meteovista.be)

Dit artikel delen:

1 Reactie

Pastoor van Dijk 12 februari 2021 om 22:42

Een mooi mens gaat schuil achter wereldkampioene Lucinda Brand!

Van harte aanbevolen:

Lucinda Brand wereldkampioen én mantelzorger: ‘Ik had …www.ad.nl › wielrennen › lucinda-brand-wereldka

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair