Voorbeschouwing: Ethias Cross Kruibeke 2020

Voorbeschouwing: Ethias Cross Kruibeke 2020

© Paul D'Eer

zaterdag 3 oktober 2020 om 09:50

Vorig weekend trapte het Belgische veldritseizoen af met de Ethias Cross in Lokeren. Amper één week later staat met de Polderscross in Kruibeke al de tweede proef op de agenda. Ethias Cross is een serie wedstrijden met overkoepelende naamsponsor, maar waar geen klassement aan verbonden is. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was begin 2013 toen in Kruibeke op een gemeentelijke nieuwjaarsreceptie tussen pot en pint het idee ontstond om een veldrit te organiseren. De drijvende krachten erachter waren een aantal bedrijfsleiders die het lokale overstromingsgebied op een positieve manier in de kijker wilden zetten. Kasteel Wissekerke in deelgemeente Bazel bleek een ideale locatie, vriend aan huis José De Cauwer de perfecte adviseur.

De organisatoren, onder leiding van Kurt Vernimmen, toonden zich meteen ambitieus. De B-cross die in januari 2014 plaatsvond, was slechts een – voor de Belgische Wielerbond noodzakelijke – generale repetitie voor de organisatie van een eerste A-veldrit in oktober van datzelfde jaar. Leuk detail: de overwinning in die eerste A-cross ging naar ene Wout van Aert, een week voor hij met winst in de Koppenbergcross definitief doorbrak op het allerhoogste niveau.

Belgisch kampioenschap
Twee jaar later trad de Polderscross toe tot de Brico Cross, dat intussen is omgevormd tot Ethias Cross. Maar de ambities van de organisatoren reikten nog hoger. Vernimmen en co engageerden zich om een Wereldbeker naar Duitsland (Zeven) te halen, zetten in het Nederlandse Hulst de Vestingcross op de kaart en breidden later hun actiegebied ook uit naar Lokeren met de Rapencross. En Kruibeke zelf was begin 2019 het decor van de Belgische kampioenschappen.

Sanne Cant behaalde in Kruibeke haar 10de Belgische titel – foto: Cor Vos © 2019

Amper zes jaar na het debuut in de polders van Kruibeke zijn zowel de Rapencross, de Vestingcross als de Polderscross vaste waarden op de veldritkalender. Hulst schuift dit seizoen door naar de Wereldbeker, terwijl Lokeren en Kruibeke deel uitmaken van de Ethias Cross. Ook de corona-crisis lijken ze daar in het Waasland de baas te kunnen. “Natuurlijk organiseren we dit jaar met verlies”, geeft Vernimmen toe. “Deze winter zal niemand winst maken in de cross. Maar laten we dit jaar vooral focussen op ‘overleven’.  In het belang van het veldrijden en zijn sponsors.”

Covid-19 zorgt wel voor een tijdelijke verhuis van het parcours. “In de site in de polders in Bazel is teveel passage”, vertelt communicatieverantwoordelijke Bram De Brauwer. “Ook omdat de sporthal daar gelegen is. Dus moesten we op zoek naar een meer geschikte locatie. Zo kwamen we in de Argex kleiputten terecht. Privé-terrein, en dus perfect af te sluiten voor het publiek. Jammer, maar in dit uitzonderlijke jaar vragen we begrip van de toeschouwers, zodat ze deze ene keer de wedstrijden thuis op tv (VTM) willen volgen.”

Laatste winnaars in Kruibeke:
Heren
2019: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-be Toon Aerts (januari, BK)
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Michael Vanthourenhout
2015: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Wout van Aert
2014: flag-be Kevin Eeckhout (januari, B-cross)

Dames
2019: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-be Sanne Cant (januari, BK)
2017: flag-us Katherine Compton
2016: flag-be Jolien Verschueren
2015: flag-be Jolien Verschueren
2014: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Iserbyt, man van het seizoensbegin
Eli Iserbyt domineerde een jaar geleden de seizoensaanvang en die overmacht demonstreerde hij ook in Kruibeke. Zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout leidde de dans in de openingsronde, maar het was Iserbyt die iets later voor de eerste schifting zorgde. Vanthourenhout, Tom Pidcock, Quinten Hermans en Toon Aerts overleefden als enigen het hoge tempo van de kleine West-Vlaming.

Maar Iserbyt bleek op het technische parcours té sterk. Na twintig minuten wedstrijd werden Pidcock en Hermans overboord gekieperd. En toen zijn ploegmaat Vanthourenhout ten val kwam, verdapperde Iserbyt nog een keer en moest ook Belgisch kampioen Toon Aerts afhaken. We waren toen amper 25 minuten ver in de wedstrijd.

Aerts beperkte in de tweede koershelft de schade, maar een terugkeer naar de kop van de wedstrijd zat er niet meer in. Na zijn twee wereldbekerzeges in de Verenigde Staten triomfeerde Iserbyt opnieuw. Toon Aerts en Quinten Hermans flankeerden hem op het podium, terwijl Michael Vanthourenhout en Jens Adams de top vijf volmaakten.

Uitslag heren:
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise)
3. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
5. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal)

Nederlands podium bij de dames 
In de voorafgaande dameswedstrijd ging de overwinning naar Annemarie Worst. In haar Europese kampioenentrui nam ze snel het initiatief. Wereldkampioene Sanne Cant was alert en haakte haar wagonnetje aan, net als de piepjonge Anna Kay. In de zandbak sloegen de drie meteen een kloofje. Maar nog voor het einde van de openingsronde zette Worst nog eens alles op alles. En dat rendeerde.

Zowel Kay als Cant moesten passen. De wereldkampioene werd overigens snel ingelopen door een eerste achtervolgend groepje, maar moest ook daarin de rol lossen. Nog voor half koers zou de beste Belgische de wedstrijd ontgoocheld verlaten.

Annemarie Worst bouwde haar kloof intussen steeds verder uit. Na twee ronden had ze al een halve minuut te pakken en naar het einde toe liep dat zelfs op tot 45 seconden.  In het slotkwartier zette Ceylin del Carmen Alvarado nog eens alles op alles, maar de youngster werd gecounterd door Worsts ploeggenote Kastelijn, die knap tweede werd.

Uitslag dames:
1. flag-nl Annemarie Worst (Team 777)
2. flag-nl Yara Kastelijn (Team 777)
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Corendon-Circus)
4. flag-gb Anna Kay (Experza)
5. flag-it Alice Maria Arzuffi (Team 777)


Parcours

Gloednieuw in Kruibeke is het parcours in de Argex-kleigroeve.  De Polderscross wordt dit jaar vooral een vlakke weidecross, meent Kurt Vernimmen, die de omloop uitstippelt. “Het parcours is uitgetekend in open weides, doorspekt met enkele brede grachten waar we optimaal gebruik van maken. Het wordt een snelle omloop waarop de renners wellicht maar één keer van de fiets moeten.” Ondanks de overvloedige regenval van de voorbije week, blijft de ondergrond er vooralsnog relatief snel bijliggen. Al is er stilaan toch sprake van enkele korte modderpassages. Afwachten of extra regenval de omloop nog zwaarder maakt.

De startplaats is gelegen aan de Argex-baggermachine (zie foto’s onder) op een gewalste, verharde strook. Daar is een startmat aangebracht met acht vakken van 75 centimeter breed en tien meter lang. De omloop is ongeveer 2.570 meter lang. Ook de aankomst bevindt zich ter hoogte van de baggermachine.

Blik op het parcours (video)
Fotoreeks (alle foto’s: ©Paul D’Eer)


Programma

Zaterdag 03 oktober 2020
16u15: Elite en U23 Dames (Rectavit Ladies Cross)
17u30: Elite en U23 Heren (Ethias Cross)

Locatie
Argex kleiputten, Kruibeke

Opgelet: GEEN PUBLIEK TOEGELATEN


Favorieten

Heren

De crossers die actief zijn in het wegwielrennen, zijn de eerstvolgende weken nog niet van de partij. Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Tom Pidcock zullen in dit coronajaar pas in de loop van november of sommige zelfs in december het veld induiken. Ook Quinten Hermans, die nog revalideert van zijn zware val in de Dauphiné, is er in de Polderscross nog niet bij.

Afgaande op de Ethias Cross in Lokeren van vorige zaterdag en rekening houdende met het parcours in Kruibeke zijn Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck eens te meer de topfavorieten. Toon Aerts miste in Park ter Beuken echter compleet zijn start en was op een lange achtervolgingsrace aangewezen. Dat deed de kopman van Telenet-Baloise overigens prima, maar toen hij eindelijk voorin kwam aansluiten, was Eli Iserbyt al aan zijn solo begonnen.

Pauwels Sauzen-Bingoal start opnieuw met een uitgebreide delegatie – Foto: Cor Vos © 2020

Als Aerts in Kruibeke wel bij de pinken is bij de start, doet hij ongetwijfeld mee voor de zege. Maar de voormalige Belgische kampioen moet dan wel nog zien af te rekenen met dat sterk rood-zwart blok. Bij Pauwels Sauzen-Bingoal wordt uiteraard gerekend op Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout, maar in Lokeren merkten we dat ook beloften Toon Vandenbosch en wereldkampioen Ryan Kamp de aansluiting maken met de profs. Dat is wel een heel stevig blok voor Aerts om te ontwrichten.

Tenzij ook Toon Aerts kan rekenen op de steun van een of meerdere ploegmaats. En dan wordt vooral richting Lars van der Haar gekeken. We meldden in onze voorbeschouwing op Lokeren nog dat de  Jack Russell van het crosspeloton volgens teammanager Sven Nys goed op dreef was op training, maar dat kwam er vorige zaterdag nog niet helemaal uit. Jim Aernouts, Thijs Aerts, Thibau Nys en Nicolas Cleppe zijn andere ploegmaats die Aerts in de beginfase eventueel een handje toe kunnen steken.

Corné van Kessel in actie op het NK op de weg – Foto: Cor Vos © 2020

Ook Corné van Kessel, die in Kruibeke zijn eerste cross van het seizoen rijdt, krijgt een ster. De voorbije jaren was de in Herentals wonende Nederlander een van de meest regelmatige crossers van het hele veld, alleen komt Van Kessel niet aan winnen toe. Sinds 1 januari rijdt hij voor het Tormans CX Team en deze zomer kon hij alvast een aantal wedstrijden met Circus-Wanty Gobert betwisten. Zijn zevende plaats op het zware NK op de VAM-berg doet ons vermoeden dat zijn vormpeil meer dan aanvaardbaar is. Daarna kon hij in de Tour Poitou-Charentes de conditie verder aanscherpen richting veldritseizoen. Benieuwd  of dat in Kruibeke al rendeert.

Tot slot kijken we uit naar de prestaties van onder meer de jonge veulens Antoine Benoist en Niels Vandeputte, die in Lokeren tot halfkoers voorin standhield, het Hens-Maes-trio Baestaens-Meeusen-Soete en eenzaten Jens Adams en Felipe Orts.

Favorieten volgens WielerFlits
***  Laurens Sweeck
** Toon Aerts, Eli Iserbyt
*  Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout,  Corné van Kessel

Deelnemerslijst Heren


Dames

Toegegeven, Aniek van Alphen en Manon Bakker hebben ons vorige zaterdag compleet van onze sokken geblazen. Als we een iemand van Creashop-Fristads zagen winnen, dan wel Europees kampioene Yara Kastelijn. Maar de verrassing kwam dus van haar jongere ploeggenotes. Allebei nog maar 21 jaar en op papier nog belofte. Zo lijkt de Nederlandse damestop in het veld nog maar een keertje uit te breiden. Benieuwd of beide dames in Kruibeke kunnen bevestigen.

Ongetwijfeld zijn Denise Betsema en Lucinda Brand op revanche uit. De Texelse opende bijzonder sterk in Park ter Beuken, maar werd later in de wedstrijd overvleugeld door het duo Van Alphen-Bakker. Lucina Brand gaf vooraf al aan dat ze na een periode van ziekte nog wat tijd nodig zou hebben, maar bewees in Lokeren toch al een meer dan degelijk niveau te halen. Als ze de voorbije week nog een stapje vooruit zette, moet Brand in Kruibeke al in staat zijn mee te doen voor winst.

Het verrassende damespodium in Lokeren – foto: Cor Vos © 2020

Onze laatste sterren gaan naar Yara Kastelijn en Sanne Cant. Allebei niet overtuigend in Lokeren, maar ook van hen verwachten we dat ze – in afwezigheid van Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado – toch een paar plekjes hoger in de uitslag willen eindigen. Drie dames die net buiten onze sterren vallen, maar die maar al te graag ons ongelijk willen bewijzen zijn beloftenwereldkampioene Marion Norbert Riberolle, Laura Verdonschot en de piepjonge Shirin van Anrooij.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Denise Betsema, Aniek van Alphen
* Yara Kastelijn, Manon Bakker, Sanne Cant

Website organisatie
Deelnemerslijst Dames


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd in Kruibeke wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport.

Het weer rommelt verder zoals al de hele week. Vooral vrijdag en zaterdagvoormiddag wordt nog voldoende neerslag verwacht om het parcours wat zwaarder te maken. Tijdens de wedstrijden lijkt het volgens Meteovista.be droog te blijven

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.