Voorbeschouwing: Ethias Cross Leuven 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 13 november 2021 om 13:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Leuven 2021

Zaterdag zijn we aan de vijfde Ethias Cross toe. In het militair domein van Heverlee, deelgemeente van Leuven, gaan de mannen en vrouwen op zoek naar opvolging voor Laurens Sweeck en Ceylin del Carmen Alvarado. WielerFlits blikt vooruit op deze elfde editie van de Stellacross.

Historie

De cyclocross in Leuven is ontstaan uit de zogenaamde Witloofcross van Tervuren. Na drie organisaties gaf het Agentschap Natuur en Bos (ANB) een negatief advies over de veldrit in het Park van Tervuren, waarop organisator Golazo naar een nieuwe locatie op zoek ging en die vond in de Leuvense deelgemeente Heverlee.

De eerste editie in het militaire domein ‘de Hemptinne’ vond plaats op 30 december 2011 en was meteen goed voor 7.000 toeschouwers. Met Sven Nys en Marianne Vos kregen ze in Leuven ook nog eens winnaars met naam en faam. Het betrof toen een proef om de Fidea Cyclocross Classics, dat een jaar later zou overgaan in de Soudal Classics.

Zoektocht
De Leuvense Soudal Cross ontpopte zich snel tot een vaste waarde in het veldritcircuit, al bleef het elk jaar weer zoeken naar een ideale datum in een al volgepropte kalender. In z’n tienjarig bestaan is de cross ondertussen al aan zijn zesde datum toe. Van eind december ging het naar half december, vervolgens respectievelijk naar half januari (seizoen ’13-’14), begin januari en ook een paar jaar eind februari, wat af en toe eens ten koste van de kwaliteit van het deelnemersveld ging.

Marianne Vos was al twee keer de beste in Leuven – Foto: Cor Vos © 2014

Vorig jaar slaagde Golazo er in om Leuven, toen voor het eerst een Ethias Cross, op een topdatum te laten plaatsvinden. Maar dit jaar loopt het weer fout. De cross zit geprangd tussen de Superprestige van Niel en de Wereldbeker in Tabor. Gevolg: zaterdag is het met een vergrootglas zoeken naar grote namen.

Recordhouders in Leuven zijn respectievelijk Toon Aerts (3x) bij de mannen en Marianne Vos en Denise Betsema (elk 2x) bij de dames.

Laatste winnaars:
Mannen
2020: flag-be Laurens Sweeck (nov)
2020: flag-be Toon Aerts (feb)
2019: flag-be Toon Aerts (feb)
2018: flag-nl Corné van Kessel (jan)
2017: flag-nl Mathieu van der Poel (feb)
2016: flag-be Toon Aerts (jan)
2015: flag-nl Mathieu van der Poel (jan)
2014: flag-be Sven Nys (jan)
2012: flag-nl Niels Albert (dec)
2011: flag-be Sven Nys (dec)

Vrouwen
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (nov)
2020: flag-nl Denise Betsema (feb)
2019: flag-nl Denise Betsema (feb)
2018: flag-be Loes Sels (jan)
2017: flag-us Katie Compton (feb)
2016: flag-nl Sophie de Boer (jan)
2015: flag-nl Sabrina Stultiens (jan)
2014: flag-nl Marianne Vos (jan)
2012: flag-be Sanne Cant (dec)
2011: flag-nl Marianne Vos (dec)


Vorig jaar

Laurens Sweeck sprint sneller dan Toon Aerts
Toon Aerts startte agressief en kreeg Belgisch kampioen Sweeck met zich mee. Met Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt volgden twee ploegmaats van Sweeck op een tiental seconden. Maar terugkeren deden zij niet, vooral omdat Aerts voorin het tempo ontzettend hoog hield.

Voor Laurens Sweeck uiteraard het ideale scenario. Hij kon zich – met twee ploegmaats in de achtervolging – laten meedrijven en spaarde zo krachten voor de finale. En dat rendeerde. De twee bleven voorop, Aerts probeerde een paar keer van Sweeck af te geraken, maar slaagde daar niet in. In een prangend sprintje moest Aerts moegestreden de duimen leggen.

Sweeck en Aerts reden met z’n tweeën de hele cross voorop – foto: Cor Vos © 2020

Bij het achtervolgende duo moest Iserbyt de rol lossen bij Vanthourenhout, die mee op het podium mocht. Iserbyt slaagde er nog net in een oprukkende Lars van der Haar van de vierde plek te houden.

Uitslag mannen:
1. flag-be Laurens Sweeck
2. flag-be Toon Aerts
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 24″
4. flag-be Eli Iserbyt op 33″
5. flag-nl Lars van der Haar op 35″

Alvarado houdt Betsema van drie op drie
Perrine Clauzel verraste in de openingsfase. De 26-jarige Française schoot als een komeet uit de startblokken en leidde na een kwartier met pakweg vijftien seconden op een groepje met favorietes Worst, Alvarado, Brand, Betsema en Bakker. Maar na een versnelling van de achtervolgers liep het weer samen.

Toen Betsema voorin verdapperde, moest Clauzel als eerste afhaken. De vijf anderen bleven bij elkaar tot bij het ingaan van de slotronde, al speelde Manon Bakker jojo met de vier anderen. Ze zou ook als vijfde finishen.

Alvarado haalt het van Betsema in de sprint – foto: © Cor Vos 2020

In volle finale versnelde Betsema opnieuw, op jacht naar een drie op drie in Leuven. Maar Ceylin del Carmen Alvarado beet zich vast in het wiel van de Texelse. Brand en Worst losten wel de rol. In de sprint haalde Alvarado het van Betsema, Brand hield Worst af in de strijd voor de derde podiumplaats.

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Denise Betsema op 1″
3. flag-nl Lucinda Brand op 3″
4. flag-nl Annemarie Worst op 5″
5. flag-nl Manon Bakker op 9″


Parcours

De start- en aankomstplaats liggen in de Hertogstraat in Heverlee, het parcours is uitgetekend op het militair domein ‘Kazerne de Hemptinne’ en de ondergrond is een mix van bos en gras (weide). Het staat geboekstaafd als snel en technisch, maar wordt vooral gekenmerkt door een bijzonder lang stuk asfalt aan de finish, dat ervoor kan zorgen dat het een tactische wedstrijd wordt.


Programma & info

Programma
10u00: Jeugdinitiatie
11u:00: Junioren mannen
12u00: G-sporters
13u45: Elite en jeugd vrouwen (Rectavit Cross Series)
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Kazerne de Hemptinne, Hertogstraat, Heverlee
Inkom: online: 10,50 € / aan de kassa: 12€ – kinderen tot 12 jaar gratis

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemers Mannen Junioren
Deelnemers Vrouwen Elite
Deelnemers Mannen Elite

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
Van de toppers tekent alleen Laurens Sweeck present in deze Ethias Cross. Leuven zit geprangd tussen de SP-manche in Niel en de Wereldbeker in Tabor, waardoor een pak renners past voor zaterdag. Het maakt dat Sweeck ontegensprekelijk de topfavoriet is voor de overwinning.

Tegenstand mag de voormalige Belgische kampioen vooral verwachten van het complete blok van Deschacht-Maes-Hens, de ploeg van Daan Soete, Vincent Baestaens, Tom Meeusen en Lander Loockx. Voor dat team is Leuven een thuiscross en de sponsors zouden maar al te graag een of twee pionnen op het podium zien.

Afgelopen week spraken wij met Lander Loockx over zijn seizoen en de opzet van de Wereldbeker. Lees hier het interview.

Onder meer Daan Soete is een van de outsiders in Leuven – foto: Cor Vos © 2021

Thijs Aerts is niet geselecteerd voor de wereldbekerproef in Tsjechië en ook hij zal bijzonder gemotiveerd zijn om in deze minder sterk bezette wedstrijd mee te doen voor de prijzen. Tot slot is deze Ethias Cross ook een kans voor Felipe Orts om zich voor het eerst dit seizoen in de kijker te rijden in een Vlaamse tv-cross.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laurens Sweeck
** Daan Soete, Vincent Baestaens
* Thijs Aerts, Tom Meeusen, Felipe Orts Lloret


Vrouwen
Het deelnemersveld bij de vrouwen is een klein drama voor de organisatoren. Niemand, maar dan ook niemand van de top zakt naar Leuven af. Allen combineren ze Niel met Tabor en passen ze voor Leuven. Enige voordeel is dat een pak vrouwen van de tweede rij super gemotiveerd zullen zijn om hun sponsors te plezieren in een tv-cross.

Wij schuiven Anna Kay vooruit. De Britse was weken out met een sleutelbeenbreuk en hervatte de competitie in Niel. Mét succes, want tussen de toppers liet ze meteen een fraaie achtste plaats optekenen. Maud Kaptheijns, Ellen Van Loy en Karen Verhestraeten zijn andere podiumkandidaten.

Anna Kay is terug na haar sleutelbeenbreuk – foto: Cor Vos © 2021

Tot slot krijgen ook de youngsters Kiona Crabbé en Amira Mellor een ster achter hun naam. Crabbé werd in Niel twaalfde en lijkt stilaan stapjes te zetten. Mellor verraste ons eerder dit seizoen al met een podiumplaats in Ardooie.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Anna Kay
** Maud Kaptheijns, Ellen Van Loy
* Kiona Crabbé, Amira Mellor, Karen Verhestraeten


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM in België en door Eurosport in Nederland.

Meteovista voorspelt geen al te best weer voor zaterdag. De temperaturen vallen mee voor de tijd van het jaar, maar van een regenbui worden de renners en rensters wellicht niet gespaard.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.