Voorbeschouwing: Ethias Cross Lokeren 2020

Voorbeschouwing: Ethias Cross Lokeren 2020

© Rapencross

zaterdag 26 september 2020 om 08:00

Twee weken geleden stond al een UCI-cross op de agenda in het Zwitserse Baden. Zaterdag wordt afgetrapt in België. In Lokeren wordt de eerste van acht Ethias Crossen verreden. Ethias Cross is een serie wedstrijden met overkoepelende naamsponsor, maar waar geen klassement aan verbonden is. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Ethias Cross in Lokeren is nog een bijzonder jonge veldrit. Een organisatie van het trio Kurt Vernimmen, Bram De Brauwer en Marc Janssens. De Rapencross is pas aan zijn tweede editie toe, maar Vernimmen co. deden de voorbije jaren al een pak ervaring op met de organisaties van de Poldercross in Kruibeke, de Vestingcross in Hulst en de Belgische kampioenschappen in Kruibeke (2019) en Antwerpen (2020).

“We kregen een paar jaar geleden – na onze eerste organisaties in Kruibeke – de vraag van de burgemeester van Lokeren om ook zijn stad op de veldritkaart te zetten”, vertelt Vernimmen. “Het was even zoeken naar een plekje op de kalender, maar toen we in Kruibeke het BK organiseerden, was er een plekje op de kalender vrij. We konden immers geen twee crossen in zo’n kort tijdsbestek organiseren.” Zo maakte Lokeren in het najaar van 2018 voor het eerst deel uit van de Brico Cross, dat ondertussen Ethias Cross is geworden. Een eerste editie die werd gewonnen door Daan Soete bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen.

Foto: Rapencross © 2018

“Toen bleek dat Belgian Cycling nog een kandidaat zocht voor het BK van 2023, hebben we ook daar vol op ingezet”, zegt Vernimmen. “Een van de voorwaarden was dat we toch nog een tweetal keer vooraf kunnen organiseren: in 2020 en in 2021.”

En de tweede editie is er dus meteen eentje zonder publiek. Een volledig afgesloten parcours zonder toeschouwers of VIP’ en tal van strikte veiligheidsmaatregelen. Dat waren de voorwaarden die de overheid stelt. “We volgen die protocollen minutieus. Het is dat of niets. Dus hebben we niet getwijfeld. Uit liefde voor de sport!” Naar verluidt wordt dit jaar sowieso met verlies gewerkt, maar in Lokeren verkozen ze om geen bedragen te noemen…

Laatste winnaars in Lokeren:
Heren
2019: niet verreden
2018: flag-be Daan Soete

Dames
2019: niet verreden
2018: flag-be Sanne Cant


Editie 2018

Geen Rapencross in 2019. De enige verreden editie was in 2018, gewonnen door Daan Soete (toen Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) bij de mannen, voor zijn ploegmaat Laurens Sweeck en Toon Aerts. Het was ook de eerste confrontatie tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar er kwam geen duel tussen de twee. Al in de eerste ronde ging Van der Poel onderuit in een grachtje en daarbij bezeerde hij zijn enkel. Van der Poel moest opgeven. Van Aert kreeg op zijn beurt af te rekenen met een lekke band en verloor snel een halve minuut.

Daan Soete profiteerde optimaal met een lange solo. Corné van Kessel en Toon Aerts organiseerden lange tijd de achtervolging op de Kempenaar, maar slaagden er niet in de kloof te dichten. Ook Van Aert deed nog een ultieme poging, maar in de voorlaatste ronde brak de veer bij de toenmalige wereldkampioen. In de slotfase reed Sweeck nog naar de dichtste ereplaats, ten nadele van Aerts.

Daan Soete – Foto: Rapencross © 2018

Uitslag:
1. flag-be Daan Soete (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
2. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
3. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)
5. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-777)

Bij de dames ging de overwinning naar Sanne Cant, de toenmalige wereldkampioene. Cant kleurde de wedstrijd, samen met haar nichtje Loes Sels en Laura Verdonschot. De drie gaven elkaar amper ruimte. Pas in de laatste ronde werd het verschil gemaakt. Verdonschot probeerde het eerst een aantal keer, wat leidde tot het afhaken van Sels. In volle finale kon Cant op haar beurt afstand nemen van Verdonschot.

Het podium bij de dames – Foto: Rapencross © 2018

Uitslag:
1. flag-be Sanne Cant (Corendon-Circus)
2. flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal)
3. flag-be Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
4. flag-it Alice Maria Arzuffi (Steylaerts-777)
5. flag-be Ellen van Loy (Telenet Fidea Lions)


Parcours

De start- en finishplaats is gelegen aan de achterzijde van het NMBS station in de Lokerse Uebergdreef. De omloop is 2.700 meter lang, inclusief tal van natuurlijke en kunstmatige hindernissen in het Park ter Beuken.

Kurt Vernimmen is ook parcoursverantwoordelijke en omschrijft de omloop als technisch en snel, maar tezelfdertijd ook best lastig. “De ondergrond is voornamelijk bosgrond en ligt er momenteel nog stoffig bij. Wie technisch begaafd is, komt sowieso aan zijn trekken, maar het is ook best heuvelachtig, waardoor de mannen met de betere conditie toch naar voor zullen komen.”

Een van de trekpleisters is de ‘Mont Henry’, een heuvel in Park ter Beuken die een aantal keer benut wordt. “Niet te onderschatten”, aldus Vernimmen nog. “Het zijn best steile kantjes die de renners en rensters een paar keer moeten trotseren.”

Zwoegen op de Mont Henri – foto: Rapencross © 2018

Voor de geïnteresseerde fans, het huidige parcours zal maar een deel van het BK-parcours in 2023 vormen. Naast het bekende park ligt immers de Durme. Op het BK zal de rivier betrokken worden in het parcours. Via een ponton zullen de renners het water over moeten. Op die manier kunnen de organisatoren meer ruimte creëren voor het publiek. Tenminste in de veronderstelling dat het coronavirus tegen die tijd uit het landschap zal verdwenen zijn.

Parcoursverkenning met GoPro


Programma

Zaterdag 26 september 2020
16u15: Elite en U23 Dames (Rectavit Ladies Cross)
17u30: Elite en U23 Heren

Locatie en inkom
Het parcours:  Uebergdreef, Lokeren

Opgelet: GEEN PUBLIEK TOEGELATEN


Favorieten

Heren

De crossers die actief zijn in het wegwielrennen, zijn in Lokeren uiteraard nog niet van de partij. Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Tom Pidcock zullen in dit coronajaar pas in de loop van november hun eerste crossen betwisten. Ook Quinten Hermans, die volop revalideert van zijn zware val in de Dauphiné, is er in de Rapencross nog niet bij.

Maar alle toppers die het veldrijden als core business hebben, zijn zaterdag wel van de partij. En dan zijn Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck toch dé namen die we helemaal voorin verwachten. Eli Iserbyt was vorig jaar dé absolute revelatie van het seizoensbegin. Waarom zouden we er aan twijfelen dat hij dit jaar minder goed uit de startblokken zou schieten? Op het BK op de weg in Anzegem testte de West-Vlaming nog een laatste keer de benen door mee te glippen in de beslissende ontsnapping. Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaat en Belgisch kampioen Laurens Sweeck. Die behaalde op dat BK op de weg zelfs een plaats in de top twintig.

Iserbyt en Sweeck op het BK in Anzegem: Foto: Cor Vos © 2020

Bij Telenet-Baloise rekent teammanager Sven Nys op Toon Aerts en Lars van der Haar. Een jaar geleden werd het seizoensbegin gedomineerd door Pauwels Sauzen-Bingoal en hinkten de mannen van Nys achterop. “We waren op niveau, maar Iserbyt stak er toen bovenuit”, geeft Nys toe. “Hopelijk kunnen we de komende weken wel meteen met hen wedijveren. Van der Haar geeft alvast een hele goede indruk op training. Als hij dat kan doortrekken in competitie, hou ik rekening met hem.”

Ook van Michael Vanthourenhout  horen we positieve dingen. De West-Vlaming profileerde zich vorige winter tot ideale ploegmaat voor Sweeck en Iserbyt, maar hoopt komende winter toch ook zelf een paar keer te scoren. Waarom niet in Park ter Beuken, op een parcours die Vanthourenhout zeker moet liggen. Tot slot geven we Daan Soete, winnaar van de eerste editie, een ster. Soete, die dit seizoen voor Hens-Maes uitkomt, gaf eind augustus een uitstekende indruk in de moutainbikewedstrijd in Beringen.

Ook andere profs als Vincent Baestaens en Tom Meeusen moeten op dit parcours wel hun mannetje kunnen staan. En verder kijken we met belangstelling uit naar de prestatie van een aantal beloften. Wereldkampioen Ryan Kamp en Toon Vandebosch, bijvoorbeeld, zouden in principe in staat moeten zijn een mooie toptienplaats te behalen.

Bij Telenet-Baloise verwachten ze ook Lars van der Haar – Foto: Cor Vos © 2020

En hoe ver komt Thibau Nys al? De wereldkampioen bij de junioren in Dübendorf zette net de stap naar de beloften en kan zich in Lokeren al een eerste keer meten met de betere profs. Groot minpunt, met amper vier UCI-puntjes start Nys junior helemaal achteraan. Niet evident in een 90-koppig deelnemersveld om snel op te schuiven.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Laurens Sweeck
*  Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Daan Soete

Deelnemerslijst Heren


Dames

Europees kampioene Yara Kastelijn en Denise Betsema lijken ons de absolute topfavorieten bij de dames. Zeker in afwezigheid van Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst, moeten deze Nederlandse toppers in staat zijn te duelleren voor de overwinning. Kastelijn maakte twee weken geleden indruk in een zware rittenkoers in de Ardèche. Ze bracht zelfs de bollentrui mee naar huis. Denise Betsema was eind vorige winter de evenknie van Alvarado en co en wil maar al te graag die lijn doortrekken.

Hoe heeft Sanne Cant haar zomer verteerd? In de Ardèche knapte Cant heel wat werk op in functie van Kastelijn, maar in het veld zijn ze opnieuw concurrentes. Op het BK op de weg werd in elk geval duidelijk dat de Lilse over behoorlijk goede benen beschikt. Jolien D’hoore en Lotte Kopecky waren in Anzegem te sterk, maar daarachter moest Cant voor niemand onderdoen. Benieuwd of ze er dit veldritseizoen opnieuw in slaagt om af en toe het vuur aan de schenen van de Nederlandse dames te leggen. Wat dat betreft kan Lokeren meteen een eerste vingerwijzing zijn.

Yara Kastelijn was ‘bergkoningin’ in de Tour Féminin Ardèche’

Onze laatste sterren gaan naar Lucinda Brand, Shirin van Anrooij en Laura Verdonschot. Lucinda Brand zal deze winter een quasi volledig veldritseizoen afwerken en mikt overduidelijk op de belangrijke januari-maand. Momenteel is de Rotterdamse nog in opbouw, maar met haar klasse moet ze toch in staat zijn een eind mee te doen. Shirin van Anrooij is nog piepjong, maar slaagde er vorig jaar al een paar keer in zich te tonen tussen de toppers. Laura Verdonschot startte haar seizoen vorige week met winst in Vorselaar, waar ze Loes Sels en Ellen Van Loy voorbleef. De Limburgse hoopt die lijn ook te kunnen doortrekken in de sterker bezette wedstrijden.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Yara Kastelijn
** Denise Betsema, Sanne Cant
* Lucinda Brand, Shirin van Anrooij, Laura Verdonschot

Website organisatie
Deelnemerslijst Dames


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd in Lokeren wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport.

Krijgen we meteen echt veldrijden in deze seizoensopener? Na het prachtige weer van de voorbije dagen wordt zaterdag in Lokeren echt herfstweer verwacht. Het wordt maximum 14 graden en er is 85 procent kans op neerslag. De wind waait tot 38 kilometer per uur vanuit het noordwesten volgens meteo-info.be

Dit artikel delen:

1 Reactie

Verweggistan 26 september 2020 om 10:35

Ook nog even op de .be: Je kunt ook weer meedoen met het VeldritSpel via het WF forum:
https://www.wielerflits.nl/wielerforum/topic/veldritspel-2020-2021/.

[/stukjezelfpromotie] ;)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.