Voorbeschouwing: Ethias Cross Lokeren 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 11 september 2021 om 07:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Lokeren 2021

Zomerse temperaturen of niet, zaterdag wordt het Belgische veldritseizoen afgetrapt. In Lokeren wordt de eerste van acht Ethias Crossen verreden. Ethias Cross is een serie wedstrijden met overkoepelende naamsponsor, maar zonder klassement. WielerFlits blikt vooruit, onze eerste voorbeschouwing van een lange reeks.

Historie

De Ethias Cross in Lokeren is nog een jonge veldrit. Een organisatie van het trio Kurt Vernimmen, Bram De Brauwer en Marc Janssens. De Rapencross is pas aan zijn derde editie toe, maar Vernimmen co. deden de voorbije jaren al een pak ervaring op met de organisaties van de Polderscross in Kruibeke, de Vestingcross in Hulst en de Belgische kampioenschappen in Kruibeke (2019) en Antwerpen (2020).

“We kregen een paar jaar geleden – na onze eerste organisaties in Kruibeke – de vraag van de burgemeester van Lokeren om ook zijn stad op de veldritkaart te zetten”, vertelt Vernimmen. “Het was even zoeken naar een plekje op de kalender, maar toen we in Kruibeke het BK organiseerden, kwam er ruimte. We konden immers geen twee crossen in zo’n kort tijdsbestek organiseren.” Zo maakte Lokeren in het najaar van 2018 voor het eerst deel uit van de Brico Cross, dat ondertussen Ethias Cross is geworden. Een eerste editie die werd gewonnen door Daan Soete bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen.

foto: Rapencross

“Toen bleek dat Belgian Cycling nog een kandidaat zocht voor het BK van 2023, hebben we ook daar vol op ingezet”, zegt Vernimmen. “Een van de voorwaarden was dat we toch nog een tweetal keer vooraf kunnen organiseren: in 2020 en in 2021.”

De tweede editie was er een zonder publiek, maar vanaf deze maand zijn de veldritfans opnieuw welkom. Tenminste voor iedereen die over een CovidSafe-ticket beschikt. Concreet: iedereen die een vaccinatie- of herstelcertificaat of een negatieve PCR- of antigeentest kan voorleggen. Neem zeker een kijkje op de website van de organisatie, zodat u als toeschouwer niet voor verrassingen komt te staan.

Laatste winnaars in Lokeren
Heren
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: niet verreden
2018: flag-be Daan Soete

Dames
2020: flag-nl Aniek van Alphen
2019: niet verreden
2018: flag-be Sanne Cant


Laatste editie

Eli Iserbyt zet meteen de toon
Tom Meeusen trok twaalf maanden geleden fel van leer in de openingsfase van de eerste veldrit van het seizoen, voor het eerst in de geschiedenis ook zonder publiek. Meeusen moest met Laurens Sweeck, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp wel een volledig Pauwels Sauzen-Bingoal kwartet in het wiel dulden. Ook youngster Niels Vandeputte meldde zich voorin, terwijl Nys’ pupillen Toon Aerts en Lars van der Haar hun start hadden gemist.

Na twintig minuten wedstrijd koos Eli Iserbyt voor de aanval met een versnelling op de Mont Henri. Belofte Vandeputte zat op dat moment in tweede positie en kon alleen maar toekijken op de machtsexplosie van de West-Vlaming. Een slim gekozen moment van Iserbyt, die nog heel even weerwerk kreeg van Meeusen. Maar al snel liep de kopman van Team Mettepenningen een halve minuut uit op de concurrentie.

Het eerste mondmaskerpodium in Vlaamse velden – foto: Cor Vos

In de tweede koershelft kwam Toon Aerts terug in de wedstrijd, vond de aansluiting bij onder meer Sweeck, Vanthourenhout en Kamp en liet de drie ook ter plaatse, maar Iserbyts voorsprong was intussen groot genoeg. Ook een flikse plensbui kon de de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal niet meer uit zijn lood slaan. Hij finishte uiteindelijk met drie kwart minuut voorsprong op Aerts. Sweeck eindigde als derde op 1’10”.

Uitslag
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise) op 43″
3. flag-be  Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1’10”
4. flag-be  Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1’12”
5. flag-be  Toon Vandebosch (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1’28”

Aniek van Alphen verrast
Zo Pauwels Sauzen-Bingoal domineerde bij de mannen, zo regeerde zowaar het bescheiden Credishop-Fristads bij de vrouwen. Nee, niet met de verwachte Yara Kastelijn, maar met het jonge beloftenduo Van Alphen-Bakker. In de tweede ronde gingen de Nederlandse ploeggenotes op en over hun landgenote Denise Betsema, die de openingsronde voor haar rekening had genomen, maar technisch een paar keer in de fout ging op het glibberige parcours.

De twee vergaten in de finale even dat ze in hetzelfde shirt fietsten en maakten er – voor de tv-kijker dan – een boeiende wedstrijd van. Van Alphen zette Bakker onder druk tijdens de bospassage, Bakker leek de beste op de lange rechte stukken. Zo bleef het spannend tot in de slotronde, toen Van Alphen toch nog het verschil kon maken.

Aniek van Alphen triomfeert, Bakker is een mooie tweede – foto: Cor Vos

Ze haalde het finaal met een minieme voorsprong van een handvol seconden op Bakker, terwijl Lucinda Brand en Denise Betsema een klein tikje kregen uitgedeeld. Brand telde net geen minuut achterstand, Betsema zelfs iets meer dan een minuut. Yara Kastelijn maakte de top vijf vol op een kleine anderhalve minuut van haar jonge ploegmaats.

Uitslag
1. flag-nl Aniek van Alphen (Credishop-Fristads)
2. flag-nl Manon Bakker (Credishop-Fristads) op 5″
3. flag-nl Lucinda Brand (Baloise-Trek) op 54′
4. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1’03”
5. flag-nl Yara Kastelijn (Credishop-Fristads) op 1’24”


Parcours

De start- en finishplaats van de Rapencross is gelegen aan de achterzijde van het NMBS-station in de Lokerse Uebergdreef. De omloop is ongeveer 2.800 meter lang, inclusief tal van natuurlijke en kunstmatige hindernissen in het Park ter Beuken, met de Mont Henri als centraal punt en scherprechter. Opmerkelijk: in vergelijking met de editie van vorig jaar, wordt nu voor de omgekeerde rijrichting gekozen.

Kurt Vernimmen is ook parcoursverantwoordelijke en omschrijft de omloop als technisch en snel, maar tezelfdertijd ook best lastig. “De ondergrond is voornamelijk bosgrond en ligt er momenteel nog stoffig bij. Wie technisch begaafd is, komt sowieso aan zijn trekken, maar het is ook best heuvelachtig, waardoor de mannen met de betere conditie toch naar voor zullen komen.”

Een van de trekpleisters is de ‘Mont Henri’, een heuvel in Park ter Beuken die een aantal keer benut wordt. “Niet te onderschatten”, aldus Vernimmen nog. “Het zijn best steile kantjes die de renners en rensters een paar keer moeten trotseren.” Dit jaar wordt de helling nog meer benut dan tijdens de editie van 2020.

Voor de geïnteresseerde fans: het huidige parcours zal maar een deel van het BK-parcours in 2023 vormen. Naast het bekende park ligt immers de Durme. Op het BK zal de rivier betrokken worden in het parcours. Via een ponton zullen de renners het water over moeten. Aan de overkant ligt nog een extra hindernis. Op die manier kunnen de organisatoren meer ruimte creëren voor het publiek.


Programma

Zaterdag 11 september 2021
12u30: Nieuwelingen eerstejaars
13u30: Nieuwelingen tweedejaars
14u30: Junioren
16u15: Vrouwen – Rectavit Ladies Cross (live op VTM en Eurosport)
17u30: Mannen Elite & U23 (live op VTM en Eurosport)
Technische gids

Locatie en inkom
Het parcours:  Uebergdreef, Lokeren
Inkom: 10 euro (online bestellen), kinderen tot 12 jaar gratis

Opgelet: CovidSafe Ticket verplicht voor álle bezoekers van de veldrit. Zowel renners, pers, vip’s, jury, medewerkers als supporters. Alle informatie daarover vindt u hier.


Favorieten

Mannen

De crossers die actief zijn in het wegwielrennen, zijn in Lokeren uiteraard nog niet van de partij. Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Tim Merlier en Gianni Vermeersch zullen – net als vorig jaar – wellicht pas in november hun eerste crossen betwisten. Ook belofte Thibau Nys, die nog zowel het EK als het WK op de weg rijdt, is nog niet van de partij, net als Quinten Hermans en Corné van Kessel, die momenteel de conditie aanscherpen tijdens een laatste stage.

De andere toppers die het veldrijden als core business hebben, zijn zaterdag wel van de partij. En dan zijn Eli Iserbyt, Toon Aerts en Laurens Sweeck opnieuw dé namen die we helemaal voorin verwachten. Eli Iserbyt was net als de voorbije twee jaar de man van de eerste seizoensweken. Waarom zouden we er aan twijfelen dat hij dit seizoen minder goed uit de startblokken zou schieten?

De mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal bij de start in Lokeren in 2020 – foto: Cor Vos

Hetzelfde geldt voor zijn ploegmaats Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Ook zij zullen zich ongetwijfeld mengen in de strijd voor de podiumplaatsen. Voorts kan teammanager Jurgen Mettepenningen ook rekenen op zijn jonge mannen Ryan Kamp en Toon Vandebosch, allebei stilaan op de rand van de doorbraak.

Bij Baloise Trek Lions rekent teammanager Sven Nys op Toon Aerts en Lars van der Haar. Zij zijn het die in eerste instantie weerwerk moeten bieden aan het uitgebreide blok van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Andere kanshebber op een podiumplaats is Daan Soete. De kopman van Deschacht-Hens Maes kan terugblikken op een prima zomercampagne op de mountainbike. Benieuwd of de Kempenaar die lijn kan doortrekken in het veld. Soete was in 2018 overigens de eerste winnaar in Lokeren. Bij zijn team kan hij rekenen op de steun van Vincent Baestaens en Tom Meeusen.

Kan Niels Vandeputte dit jaar aansluiten bij de top? – foto: Cor Vos

Een andere naam om volgen is die van Jens Adams. De renner met privésponsor (Hollebeekhoeve) stond vorig jaar maanden aan de kant, maar hoopt snel weer de aansluiting te maken met de subtop. Tot slot zijn we benieuwd naar de progressie die Niels Vandeputte heeft gemaakt.

In afwezigheid van kopman Mathieu van der Poel durven ze bij Alpecin-Fenix wel rekenen op hun neoprof. Vandeputte maakte een jaar geleden al een poos mee het mooie weer in Lokeren en eindigde ook het seizoen in schoonheid met onder meer een podiumplaats in de X2O Trofee-manche van Brussel.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Toon Aerts, Laurens Sweeck
Michael Vanthourenhout, Daan Soete, Niels Vandeputte, Lars van der Haar

Website organisatie
Deelnemerslijst mannen


Vrouwen

Ook de vrouwenwedstrijd in Lokeren kent nog niet de sterkste bezetting. Zo start Lucinda Brand haar veldritseizoen pas in Gieten. Ook een aantal toppers uit de ‘stal Roodhooft’, zoals Annemarie Worst, Sanne Cant en Ceylin del Carmen Alvarado zijn nog niet aan crossen toe. Marianne Vos begint traditiegetrouw pas later aan haar wintercampagne.

Onze topfavoriete voor Lokeren is dan ook Denise Betsema. Geen verrassende keuze, want de kopvrouw van Pauwels Sauzen-Bingoal haalde vorige winter maar liefst 24 podiumplaatsen, waarvan acht keer als primus. Betsema deed het de voorbije zomer rustig aan, maar begint sowieso met een goede ‘veldritvorm’ aan het seizoen.

Betsema won in februari in Sint-Niklaas de laatste Ethias Cross van het seizoen – foto: Cor Vos

Concurrentie zal er – net als vorig jaar in Lokeren – vooral moeten komen van het duo Manon Bakker – Yara Kastelijn, die vanaf zaterdag voor IKO-Crelan uitkomen, en hun ex-ploegmate Aniek van Alphen, die de overstap maakte naar Team 777. Starten Van Alphen en Bakker hun seizoen net zo sterk als een jaar geleden? Ook Kastelijn zou opnieuw beter op dreef zijn na een minder seizoen vorig jaar.

Of komt de grootste tegenstand voor Betsema misschien uit eigen ploeg met U23-wereldkampioene Fem van Empel. De crossster uit Sint-Michielsgestel is nog maar net 19 geworden, maar nestelde zich vorige winter al een paar keer tussen de toppers van de elite-categorie.

Ook een naam om te noteren is die van de Britse Anna Kay. De renster van het Starcasino Team is opnieuw een jaartje ouder en begint traditioneel best goed aan haar seizoen. Andere namen die kans maken op een dichte ereplaats zijn Inge van der Heijden, Marion Norbert Riberolle, Alicia Franck en Ellen Van Loy, voor het eerst in het shirt van Vondelmolen-Deceuster.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Fem van Empel, Yara Kastelijn
* Manon Bakker, Anna Kay, Aniek van Alphen

Website organisatie
Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd in Lokeren wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport.

Na het prachtige nazomerweer van de voorbije dagen wordt het zaterdag in Lokeren wellicht net een tikkeltje frisser, al is – in tegenstelling tot vorig jaar – geen sprake van herfstweer. Ook de kans op neerslag is miniem. Zie hieronder de weersvoorspelling volgens Meteovista.be.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
10 september 2021 22:25
Veldrijden?! Het is overdag nog ruim 20 graden!
    11 september 2021 09:09
    Veldrijden begint altijd al in september. Je volgt de cross nog niet (lang), ofwel? ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.