Voorbeschouwing: Ethias Cross Maldegem 2022
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 5 februari 2022 om 07:30

Voorbeschouwing: Ethias Cross Maldegem 2022

De hoofdschotel van het veldritseizoen werd het voorbije weekend opgediend in de VS. Intussen landde het crosspeloton opnieuw in Europa voor het dessert: zes wedstrijden in drie weekends. Zaterdag slaat het circus haar tenten op in Maldegem, voor de voorlaatste Ethias Cross van het seizoen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De eerste UCI-veldrit op Maldegemse bodem werd pas in 2007 afgewerkt, maar vijf jaar eerder leerde de wielerwereld de Meetjeslandse gemeente al kennen naar aanleiding van het Belgisch kampioenschap op de weg. Tom Steels sprintte er in 2002 naar zijn derde van vier tricolores. Een jaar later werd Kristof Vandewalle er nationaal tijdritkampioen.

Crossen doen we in Maldegem al langer, maar dan wel op regionaal niveau. Tot de gemeente in 2007 de Parkcross uit de grond stampte. Die vond – tot twee jaar geleden – steevast plaats op de eerste woensdag na het WK, wat tot de bijnaam ‘WK-herkansing’ leidde. Sven Nys en Niels Albert maakten er de eerste vijf jaar het mooie weer. Sven Nys voert de Maldegemse erelijst aan met vier zeges. Bij de vrouwen – die pas in 2015 voor het eerst van start mochten in Maldegem – wonnen Sanne Cant en Marianne Vos elk twee keer.

Marianne Vos was al twee keer de beste in Maldegem – foto: Cor Vos

De wedstrijd vindt plaats in het Sint-Annapark en is een organisatie van de gemeente. Het voer jarenlang haar eigen koers, tot het in 2017 in de Brico Cross (intussen Ethias Cross) stapte. Vorig jaar werd overigens niet georganiseerd: een veldrit in het centrum van de gemeente organiseren in volle coronagekte, was niet het beste idee.

Dit jaar verschuift de Parkcross voor het eerst van woensdag naar zaterdag. Dat plekje kwam onlangs vrij op de kalender na het afhaken van de Polderscross in Kruibeke. Een goede zet, want op die manier kunnen ook de nieuwelingen en junioren er een keertje van start. Tot voorheen bestond de Parkcross alleen uit een elite mannen- en vrouwencross, voorafgegaan door een aantal amateurreeksen.

4.000 toeschouwers
Opsteker voor de organisatie: voor het eerst sinds Kerst ’21 wordt opnieuw publiek toegelaten op Belgische wedstrijden. Weliswaar beperkt. Elke cross wordt opgedeeld in compartimenten, elk compartiment mag 1.000 toeschouwers huisvesten. Zo wordt het terrein in Maldegem verdeeld in vier zones, wat betekent dat zaterdag maximum 4.000 fans hun idolen ter plaatse kunnen komen aanmoedigen.

Nog dit: net als elk jaar worden ook nu de aanwezige wereldkampioenen in Maldegem gehuldigd. Marianne Vos en Tom Pidcock zijn er echter niet bij. Wel van de partij: Zoë Backstedt (junioren vrouwen) en Joran Wyseure (beloften mannen). Zij krijgen om half twee hun moment de gloire op het podium, in de regenboogtrui.

In 2020 werden Shirin van Anrooij en Marion Norbert Riberolle gehuldigd met hun wereldtitel, behaald in Dübendorf – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars:
Mannen
2021: afgelast wegens Covid-19
2020: flag-be Eli Iserbyt
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Laurens Sweeck
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Michael Vanthourenhout
2015: flag-be Kevin Pauwels
2014: flag-be Sven Nys
2013: flag-be Bart Wellens
2012: flag-be Sven Vanthourenhout

Vrouwen
2021: afgelast wegens Covid-19
2020: flag-nl Annemarie Worst
2019: flag-nl Denise Betsema (*)
2018: flag-nl Marianne Vos
2017: flag-nl Marianne Vos
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
(*) Betsema werd achteraf de zege ontnomen na een positieve test


Editie 2020

Eli Iserbyt spoelt Dübendorf-kater door
Quinten Hermans nam de kopstart met Lars van der Haar, David van der Poel, Laurens Sweeck en Eli Iserbyt in zijn spoor. Hermans werd pas in de derde ronde vooraan afgelost, maar dat zorgde in eerste instantie niet tot enige afscheiding. Pas rond halfkoers gebeurde dat wel, toen Vanthourenhout, Iserbyt, Hermans en van Kessel een gaatje sloegen.

Nog even later verdapperde Eli Iserbyt. Na een sterke zandpassage reed hij alleen voorop, ploegmakker Michael Vanthourenhout stopte achter zijn kopman netjes af. En Iserbyt hield zijn inspanning vol tot op de streep. Met een negende seizoenszege spoelde hij de WK-kater door. Een paar dagen eerder moest de West-Vlaming vrede nemen met een tiende plek in het Zwitserse Dübendorf. Quinten Hermans kende in de slotfase nog een terugval.

Iserbyt werd op het podium geflankeerd door Michael Vanthourenhout en Toon Aerts – foto: WielerFlits

Uitslag Mannen:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 10″
3. flag-be Toon Aerts op 13″
4. flag-nl Corné van Kessel
5. flag-nl Lars van der Haar op 19″

Annemarie Worst vóór Van der Heijden en Betsema
Inge van der Heijden kende de beste start en  zette samen met Ellen Van Loy de concurrentie snel op afstand. Annemarie Worst en Shirin van Anrooij sloten als eersten aan, nog in de openingsronde werd de kopgroep verder aangedikt.

Maar voor Worst – met een kater teruggekeerd uit Dübendorf – ging het niet snel genoeg. Ze verdapperde en kreeg Van Anrooij en Kastelijn mee. Voor even toch, want Van Anrooij en Kastelijn kwamen ten val. Beiden verdwenen zelfs uit de wedstrijd.

Het Nederlandse podium in Maldegem van twee jaar geleden – foto: Cor Vos

Maar dat betekende nog geen gewonnen spel voor Worst. Net voor halfkoers kreeg ze het gezelschap van Denise Betsema, Inge van der Heijden en Ellen Van Loy. De vier leverden het publiek een spannend kijkstuk dat pas werd beslecht in de finale, toen Worst opnieuw haar concurrentes onder druk zette. Eerst loste Van Loy, daarna verloor Betsema voeling na een foutje in de zandstrook en uiteindelijk moest ook Van der Heijden passen.

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Annemarie Worst
2. flag-nl Inge van der Heijden op 10″
3. flag-nl Denise Betsema op 16″
4. flag-be Ellen Van Loy op 19″
5. flag-us Katherine Compton


Parcours

De omloop situeert zich hoofdzakelijk in het Sint-Annapark, een groene long in het centrum van Maldegem en is 2.800 meter lang. Het betreft een – bij droog weer – razendsnel parcours waarin de bospaden elkaar afwisselen met een aantal hellinkjes, een zandstrook, een balkjespassage en een wasbord.

Er is in vergelijking met de voorgaande edities wel een grote wijziging: de start- en aankomst bevinden zich voortaan in de Markstraat, in de rechtstreekse nabijheid van het gemeentehuis.

Zoals je op onderstaand plannetje ziet, wordt het terrein in vier stukken ingedeeld. Volgens de geldende coronamaatregelen mag elke zone maximaal 1.000 toeschouwers huisvesten. Zij zullen alleen tussen de wedstrijden door mogen veranderen van zone.


Programma & info

Programma
10u00: Nieuwelingen eerstejaars
11u00: Nieuwelingen tweedejaars
12u00: Junioren mannen
13u30: Huldiging wereldkampioenen Joran Wyseure en Zoë Backstedt en Belgisch U23-kampioen Emiel Verstrynge
13u45: Elite en U23 vrouwen – Rectavit Ladies Cross
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Centrum Maldegem, Markstraat (start en aankomst)
Inkom: 12 euro / in voorverkoop: 10 euro / kinderen tot 12 jaar: gratis

Praktische info:
Website Ethias Cross
Deelnemers Maldegem

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
Geen Tom Pidcock meer komend weekend. In de euforie van het WK overwoog de Brit nog een deelname – “Ik ben toch een dag in België” – maar dat zag zijn ploeg INEOS Grenadiers niet zitten. Pidcock vliegt wellicht maandag door naar Portugal voor nog een korte stage in de Algarve, gevolgd door de Ronde van de Algarve.

Toon Aerts stond aanvankelijk wel op de deelnemerslijst, maar die gaf intussen forfait, zodat we wellicht afstevenen op een duel tussen Lars van der Haar en Eli Iserbyt. Dat zijn althans de twee topfavorieten op papier, maar misschien profiteert Michael Vanthourenhout daar wel van.

Michael Vanthourenhout kickt wel op het parcours van de Parkcross en dat is ook aan zijn resultaten te zien. In de laatste vijf edities stond hij vier keer op het podium: één keer als winnaar, drie keer als tweede. Iserbyt is dan weer de laatste winnaar in Maldegem, terwijl Van der Haar er nog nooit op het podium stond.

Michael Vanthourenhout won in 2016 al een keertje in Maldegem – foto: Cor Vos

Ook Laurens Sweeck en Corné van Kessel kunnen eventueel profiteren van de rivaliteit tussen de zilveren en bronzen medaillewinnaars van het meest recente WK. Voor de laatste ster gaven we Mees Hendrikx de voorkeur op Belgisch beloftenkampioen Emiel Verstrynge, kersvers wereldkampioen Joran Wyseure, Thibau Nys, Tom Meeusen, Vincent Baestaens, Toon Vandebosch, Daan Soete, Ryan Kamp of Jens Adams

Favorieten volgens WielerFlits
*** Michael Vanthourenhout
** Eli Iserbyt, Lars van der Haar
* Laurens SweeckCorné van Kessel, Mees Hendrikx


Vrouwen
Het deelnemersveld bij de vrouwen is nog meer afgeroomd. Geen Marianne Vos meer, maar ook Lucinda Brand, Fem van Empel, Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij zijn in Maldegem niet van de partij.

Dat maakt dat Annemarie Worst, die het WK moest laten schieten na een positieve coronatest, de grote favoriete is. Worst won twee jaar geleden al in Maldegem. Tegenstand moet komen van onder meer Belgisch kampioene Sanne Cant, Manon Bakker en wie weet Zoë Backstedt, die zich zaterdag tot wereldkampioene bij de junioren kroonde.

Zoë Backstedt won eerder dit seizoen al de Ethias Cross in Essen – foto: Cor Vos

Outsiders voor het podium zijn onder meer Alicia Franck, Marion Norbert Riberolle, Anna Kay en Aniek van Alphen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Annemarie Worst
**  Manon Bakker, Sanne Cant (*)
Zoë Backstedt, Alicia Franck, Marion Norbert Riberolle

(*) Sanne Cant testte in extremis positief op covid-19 en moet dit weekend forfait geven


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 13u35) met commentaar van… Michel Wuyts en Niels Albert en door Eurosport in Nederland. Voor Wuyts is het zijn debuut voor de commerciële zender. Het voorbije weekend was hij nog commentator voor de VRT tijdens het WK in Fayetteville.

Zaterdag wordt een mooie winterdag. Er is niet meteen regen voorspeld, wel een flauw zonnetje dat rond de middag af en toe achter de wolken verdwijnt. Het kwik gaat niet hoger dan zeven graden, maar het zou toch een stuk frisser aanvoelen.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
4 februari 2022 10:02
Sanne Cant krijgt een sterretje ! Lang geleden en ook volkomen onterecht !
    4 februari 2022 20:53
    In dit veld zou dat wellicht nog eens kunnen, zij het dat ze Corona heeft en niet zal starten.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.