Voorbeschouwing: Ethias Cross Meulebeke 2021
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 2 oktober 2021 om 08:00

Voorbeschouwing: Ethias Cross Meulebeke 2021

Zaterdag zijn we aan de vierde Ethias Cross van het nog prille seizoen toe. We blijven in West-Vlaanderen. Na Bredene trekken we opnieuw het binnenland in. Meulebeke, waar begin dit jaar de Belgische kampioenschappen werden georganiseerd, is de place to be. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In het Meulebeekse Domein Ter Borcht werd pas in 2013 voor het eerst gecrost. Zoals Belgian Cycling het voorschrijft, was dat een amateurveldrit. Een jaar later (2014) stond een eerste profveldrit op de agenda, gewonnen door Klaas Vantornout bij de mannen en Sanne Cant bij de vrouwen. Nog een jaar later waren Tom Meeusen en de intussen betreurde Jolien Verschueren aan het feest.

In 2016 prijkte de Berencross voor het eerst op de UCI-kalender (cat.2) en trad het toe tot de Brico Cross (ondertussen Ethias Cross). Mathieu van der Poel won er drie keer op rij, in 2019 trok Michael Vanthourenhout er aan het langste eind. Bij de vrouwen mocht Sanne Cant in 2017 en 2018 met de reuzengrote beer op het podium. Ook Ellen Van Loy (2016) en Ceylin del Carmen Avarado (2019) hebben intussen een exemplaar in hun trofeeënkast.

BK zonder publiek
Vorige winter stond Meulebeke zijn plek in de Ethias Cross af voor de organisatie van de Belgische kampioenschappen. Een BK in mineur, want Covid-19 zorgde ervoor dat er geen publiek en vips toegelaten was en dat de jongeren niet voor de medailles mochten strijden. Het zadelde de organisatoren met een verlies van een paar tienduizenden euro’s op. Als compensatie kregen ze in de berengemeente wel het BK van 2024 toegewezen. Mét publiek en vips…

Kersverse papa Wout van Aert pakte in Meulebeke de driekleur – foto: Cor Vos

Maar ondertussen heeft de Berencross zijn plek in de Ethias Cross opnieuw ingenomen. Na Lokeren, Beringen en Bredene is Meulebeke zaterdag de vierde van acht crossen in deze overkoepelende organisatie.

Laatste winnaars:
Mannen
2021: flag-be Wout van Aert (Belgisch kampioenschap)
2019: flag-be Michael Vanthourenhout
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Mathieu van der Poel
2015: flag-be Tom Meeusen (nationale veldrit)
2014: flag-be Klaas Vantornout (nationale veldrit)

Vrouwen
2021: flag-be Sanne Cant (Belgisch kampioenschap)
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018: flag-be Sanne Cant
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Ellen Van Loy
2015: flag-be Jolien Verschueren (nationale veldrit)
2014: flag-be Sanne Cant (nationale veldrit)


Laatste editie Ethias Cross

Michael Vanthourenhout houdt Iserbyt en Aerts af
Het Belgisch kampioenschap in januari dit jaar werd gewonnen door Wout van Aert. Voor de laatste Ethias Cross-editie moeten we terug naar 2019, gewonnen door Michael Vanhourenhout. Die volgde Mathieu van der Poel op de erelijst op.

Daan Soete, toen nog bij Pauwels Sauzen-Bingoal, kende de beste start. Hij kreeg Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Lars van der Haar, Eli Iserbyt en Toon Aerts mee in het spoor. Al snel nam Iserbyt over en zorgde voor een eerste kloofje, maar na een val liep alles weer samen. Iserbyt zelf was plots op achtervolgen aangewezen.

Winst voor Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Het sein voor Michael Vanthourenhout om aan te vallen. De West-Vlaming leek vertrokken voor een mooie solo, al zorgden Aerts en de uit de achtergrond teruggekeerde Iserbyt voor weerwerk. Soete, Van Kessel en Aernouts haakten af. In de finale ontdeed Iserbyt zich nog van Aerts, maar zijn ploegmaat bijhalen, deed hij niet meer.

Winst voor Vanthourenhout, voor Iserbyt en Aerts. Soete en Van der Haar maakten de top vijf vol. Voor Michael Vanthourenhout was het zijn eerste zege in een Belgische tv-cross sinds zijn overwinning in de Polderscross 2016.

Uitslag Mannen:
1. flag-be Michael Vanthourenhout
2. flag-be Eli Iserbyt op 6″
3. flag-be Toon Aerts op 20″
4. flag-be Daan Soete op 40″
5. flag-nl Lars van der Haar op 45″

Ceylin del Carmen Alvarado snelste van Nederlands kwartet
Regerend wereldkampioene Sanne Cant, die haar seizoen begon in Meulebeke, startte furieus en kreeg Annemarie Worst, Ellen Van Loy, Inge van der Heijden, Manon Bakker en Anna Kay mee in haar zog. Andere favorietes, waaronder Maud Kaptheijns, Alice Maria Arzuffi en Ceylin del Carmen Alvarado, waren even op achtervolgen aangewezen, maar kwamen snel aansluiten.

Rond half cross volgden de speldenprikken elkaar op en dat resulteerde uiteindelijk in een Nederlands kwartet, bestaande uit Alvarado, Worst, Van der Heijden en Kaptheijns. Zij zouden op de piste rond het Meulebeekse voetbalveld om de overwinning sprintten. Ceylin del Carmen Alvarado haalde het van Annemarie Worst en Inge van der Heijden. Laura Verdonschot was de beste Belgische op een vijfde plaats.

foto: Cor Vos

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Annemarie Worst
3. flag-nl Inge van der Heijden
4. flag-nl Maud Kapheijns
5. flag-be Laura Verdonschot op 16″


Parcours

Ter gelegenheid van het Belgisch kampioenschap kreeg het parcours in Domein Ter Borcht een stevige upgrade. Oorspronkelijk doel was om de omloop te verruimen, zodat het publiek zich beter kon verspreiden, maar uiteindelijk is dat vooral het parcours zelf ten goede gekomen.

“De gemeente heeft in functie van het BK een nieuw stuk grond aangekocht dat paalt aan het domein Ter Borcht, waar de wedstrijd de voorbije jaren plaatsvond”, verduidelijkte Anthony Verwilst van de organisatie. “Op dat aangekochte stuk zijn twee heuvels gebouwd. Op die manier wordt het parcours sowieso iets zwaarder dan voorheen, toen het vooral om behendigheid draaide.”

Het parcours is 2.700 meter lang. In onderstaande fotoreeks krijg je een overzicht van quasi het hele traject. Momenteel ligt de ondergrond er nog volledig droog bij, al wordt de komende dag wel best wat neerslag verwacht. Sowieso moeten de diverse hindernissen volstaan om het kaf van het koren te scheiden.


Programma & info

Programma
12u30: Nieuwelingen 1stejaars
13u30: Nieuwelingen 2dejaars
14u30: Junioren mannen
16u15: Elite en U23 vrouwen – Rectavit Ladies Cross
17u30: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Domein Ter Borcht, Ingelmunstersesteenweg 11, Meulebeke
Inkom: 12 euro aan de kassa, kinderen tot 12 jaar gratis

Opgelet: CovidSafe Ticket verplicht voor álle bezoekers van de veldrit. Zowel renners, pers, vip’s, jury, medewerkers als supporters. Alle informatie daarover vindt u hier.

Praktische info:
Website Ethias Cross
Website Berencross
Deelnemerslijst (zodra beschikbaar)

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
In het weekend van Parijs-Roubaix moeten we het uiteraard nog doen zonder de wegrenners onder de crossers. Maar er is meer. Zondag staat de Superprestigemanche van Gieten op de agenda en dat uit zich vooral in een minder sterk deelnemersveld bij de vrouwen. Bij de mannen valt de schade mee. Alleen Lars van der Haar, Corné van Kessel, Ryan Kamp, Pim Ronhaar en de in het veld debuterende Thibau Nys hebben besloten niet te dubbelen.

De andere toppers komen zowel zaterdag als zondag in actie. Uiteraard staat het Pauwels Sauzen-trio opnieuw met stip genoteerd in ons favorietenlijstje. Scoort Eli Iserbyt een vier op vier, of komt er in Meulebeke ruimte voor een van zijn ploegmaats? Michael Vanthourenhout probeerde het al in Bredene, maar werd nog voor de finale teruggepakt. Laurens Sweeck kende in Bredene pech en was lange tijd op achtervolgen aangewezen, maar werd alsnog tweede.

Het te duchten trio van Pauwels Sauzen-Bingoal – foto: Cor Vos

In Domein Ter Borght rijden Iserbyt en Vanthourenhout een thuiscross, bovendien op een parcours waarop ze allebei uit de voeten kunnen. Vanthourenhout won er in 2019, terwijl de Europese kampioen er bij de elite nog nooit kon winnen. Meer zelfs, het BK begin dit jaar op hetzelfde parcours werd een opdoffer. Misschien is hij wel op revanche belust.

Quinten Hermans toonde zich vorige zaterdag aan de kust een meer dan waardige tegenstander. Maar in zijn eentje opboksen tegen de drie roodhemden, bleek een te moeilijke opdracht in zijn eerste cross van het seizoen. De Limburger had minstens een podiumplaats verdiend, maar moest – moegestreden – vrede nemen met plek vier. In Meulebeke kan hij een nieuwe poging doen, wellicht met de steun van Toon Aerts. De kopman van Baloise-Trek bleef vorig weekend uit competitie en kan samen met Hermans en eventueel Daan Soete proberen het driekoppige blok van Jurgen Mettepenningen te ontwrichten.

Vallen net buiten de sterren, maar kunnen verrassen: Thijs Aerts, Jens Adams en de Spanjaard Felipe Orts, die dit seizoen voor het eerst zijn opwachting maakt in het veld.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Quinten Hermans
* Michael Vanthourenhout, Toon Aerts, Daan Soete


Vrouwen
Pijnlijke vaststelling, alle vrouwen die in de eerste drie crossen van het seizoen op het podium stonden, zijn er zaterdag in Meulebeke niet bij. Concreet: geen Denise Betsema, Yara Kastelijn, Fem van Empel, Puck Pieterse, Shirin van Anrooij of Aniek van Alphen. Net als Inge van der Heijden focussen alle Nederlandse toppers op zondag, wanneer in het Nederlandse Gieten de eerste manche van de Superprestige wordt afgewerkt.

De beste Belgische vrouwen zijn wel van de partij, met op kop Belgisch kampioene Sanne Cant. De Kempense moest een week geleden haar seizoensstart uitstellen door een fikse verkoudheid. In Meulebeke is ze er wel bij en door de afwezigheid van een pak toppers is Cant favoriete nummer één op de overwinning. Eerder won Cant al vier keer in Domein Ter Borght, waaronder begin januari nog het BK.

Sanne Cant start haar seizoen in Meulebeke – foto: Cor Vos © 2020

Ook zaterdag krijgt ze vooral Belgen als voornaamste tegenstanders. Zoals Alicia Franck en Ellen Van Loy, maar misschien ook wel de genaturaliseerde Marion Norbert Riberolle. Extra publiekstrekker bij de vrouwen is kersvers wereldkampioene Zoë Backstedt, maar het Engelse toptalent is in het veld nog altijd junior en trainde nog amper op de crossfiets. Verwacht wordt dat een topvijfplaats het hoogst haalbare is.

Tot slot geven we na wikken en wegen onze laatste ster aan Fauve Bastiaenssen. Fauve is 23 en lijkt de voorbije maanden hard gewerkt te hebben. Dat leidde vorig weekend zelfs tot een fraaie zevende plek in het Franse Boulzicourt. Weliswaar na onder meer Van Loy en Norbert Riberolle, maar wel voor een aantal andere vaste waarden. Door het iets minder kwalitatieve deelnemersveld kan de renster van BNS Technics zich misschien voor het eerst in de kijker rijden in een tv-cross…

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
**  Alicia Franck, Ellen Van Loy
Marion Norbert Riberolle, Zoë Backstedt, Fauve Bastiaenssen


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd wordt gecoverd door VTM (vanaf 16u met commentaar van Jan Suykens en Niels Albert) en HLN.be in België en door Eurosport in Nederland.

Het weer zou wel eens voor spelbreker kunnen zorgen, al lijkt zaterdag toch de beste dag van het weekend te worden. Maar wind en regen lijken sowieso een rol te gaan spelen en dat kan zeker een invloed hebben op het koersverloop. Hieronder de voorspellingen voor Meulebeke volgens Meteovista.be

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.