Voorbeschouwing: Ethias Waaslandcross Sint-Niklaas 2022
foto: Cor Vos
Nico Dick
zaterdag 19 februari 2022 om 10:00

Voorbeschouwing: Ethias Waaslandcross Sint-Niklaas 2022

Met Sint-Niklaas en Oostmalle sluiten we dit weekend het veldritseizoen helemaal af. We beginnen zaterdag met de Ethias Cross in recreatiedomein De Ster, waar Eli Iserbyt en Denise Betsema hun titels willen verlengen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het was in 2003 dat de GP De Ster voor het eerst op de kalender stond. Sven Nys won op 2 januari de eerste editie, voor Ben Berden en Arne Daelmans. Toen de GP na acht jaar zijn vaste datum moest afstaan aan Tervuren, haakten de organisatoren af. Een verhuis naar oktober werd afgewimpeld wegens te vroeg op het seizoen.

Na twee sabbatjaren werd de veldrit nieuw leven ingeblazen, onder impuls van toenmalig schepen van sport Gaspard Van Peteghem en wielerjournalist Marc Van Landeghem. Het organiserend comité kreeg een datum net vóór de kerstperiode (woensdag 19 december) en met bijna 6.000 toeschouwers werd de herstart een succes.  Sven Nys won er voor de vierde keer, dit keer klopte hij Niels Albert.

Bpost Bank Trofee
In het seizoen 2015-2016 nam eventorganisator Golazo Sports het roer over en dropte de Waaslandcross eenmalig in de Bpost Bank Trofee, die we vandaag kennen als de X2O Trofee. Dat kon toen omdat de organisatoren van de Krawatencross dat jaar het BK organiseerden en zo een plekje in het regelmatigheidscriterium was vrijgekomen. De wedstrijd kwam zo voor het eerst op tv en dat zorgde meteen voor een opwaardering van het deelnemersveld, terwijl ook het parcours een grondige facelift kreeg.

Laurens Sweeck won de Waaslandcross in 2016, toen deel uitmakend van de Bpost Bank Trofee – foto: Cor Vos

Een jaar later nam Lille opnieuw zijn vertrouwde plekje in en schoof de Waaslandcross door naar de Soudal Classics, een reeks losse crossen. En dit seizoen maakt de wedstrijd voor de tweede keer op rij deel uit van de serie Ethias Crossen. Twee keer als ‘invaller’: vorig jaar na het afhaken van Maldegem, dit jaar nadat bekend werd dat Kruibeke niet kon doorgaan. Eén groot verschil met de zeven andere Ethias Crossen: die van Sint-Niklaas wordt door Sporza in beeld gebracht en niet door VTM.

Nog dit: pas in 2014 vond in Sint-Niklaas voor het eerst een dameswedstrijd plaats. Sanne Cant won de voorbije jaren vier van de zeven edities. Bij de mannen is Sven Nys nog steeds recordhouder met vier zeges, de naam van Mathieu van der Poel prijkt drie keer op de erelijst.

Laatste winnaars:
Mannen
2020-2021: flag-be Eli Iserbyt
2019-2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2018-2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2017-2018: flag-be Wout van Aert
2016-2017: flag-be Tom Meeusen
2015-2016: flag-be Laurens Sweeck
2014-2015: flag-nl Mathieu van der Poel
2013-2014: flag-be Niels Albert
2012-2013: flag-be Sven Nys
2011-2012:  niet georganiseerd

Vrouwen
2020-2021: flag-nl Denise Betsema
2019-2020: flag-be Sanne Cant
2018-2019: flag-be Sanne Cant
2017-2018: flag-nl Lucinda Brand
2016-2017: flag-be Sanne Cant
2015-2016: flag-nl Thalita de Jong
2014-2015: flag-be Sanne Cant


Vorig jaar

Eli Iserbyt pakt zevende seizoenszege
De start in een zonovergoten recreatiedomein werd overschaduwd door een ferme tuimelperte, waarin David van der Poel en Ryan Kamp de voornaamste slachtoffers waren. Hun wedstrijd zat erop, gelukkig viel de schade mee. Voorin toonden Toon Aerts en Michael Vanthourenhout zich in de beginfase. Maar de verschillen bleven bijzonder miniem.

De val bij de start, met Ryan Kamp en David van der Poel als voornaamste slachtoffers – foto: Cor Vos

Pas in de derde ronde viel een eerste kloof: Laurens Sweeck, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt waren de aanstokers, Lars van der Haar, Jens Adams, Corné van Kessel en Niels Vandeputte haakten hun wagonnetje aan. Maar een kopgroep van acht, dat was teveel van het goede.

Aerts probeerde de groep uit te dunnen, zonder succes. Dat lukte Sweeck daarna wel. Maar het was Iserbyt die veruit de beste man in koers was. Hij reed met Van Kessel naar het wiel naar ploeggenoot Sweeck toe, om vervolgens in het zand zelf afstand te nemen. Niemand kon de vinnige West-Vlaming nog een strobreed in de weg leggen, hij pakte zijn zevende seizoenszege.

Uitslag mannen:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 14″
3. flag-be Michael Vanthourenhout op 21″
4. flag-nl Corné van Kessel op 23″
5. flag-be Laurens Sweeck op 26″

Betsema beste zandkliefster
Een pelotonnetje van maar liefst twaalf rensters dook na driekwart ronde de eerste zandpassage in. Sanne Cant startte de uitdunning en mede dankzij een foutje van Anna Kay was de viervoudige winnares van de Waaslandcross een paar seconden los aan het einde van de openingsronde. Al was dat maar voor even. Annemarie Worst en Denise Betsema vonden snel weer aansluiting bij de Belgisch kampioene. En voor de Texelse ging het nog niet hard genoeg. Haar versnelling werd beantwoord door Worst, terwijl Cant meer moeite had om terug aan te sluiten.

Zevende seizoenszege voor Denise Betsema in Sint-Niklaas, een jaar geleden – foto: Cor Vos

De zandstroken waren duidelijk in het voordeel van Betsema. Halverwege de wedstrijd nam ze weer enkele tellen afstand op het strandje, deze keer definitief. De Pauwels Sauzen-Bingoal-renster reed weg van haar concurrentes, terwijl haar ploegmate Fem van Empel vanuit de achtergrond sterk kwam opzetten. Zij kwam even aansluiten bij Cant, die vooraan de rol had gelost. Worst bleef Betsema in het restant van de cross onder druk zetten, maar tot een samensmelting kwam het niet meer. Voor de Texelse was het de zevende overwinning van het seizoen.

Uitslag vrouwen:
1. flag-nl Denise Betsema
2. flag-nl Annemarie Worst op 22″
3. flag-be Sanne Cant op 40″
4. flag-nl Fem van Empel op 57″
5. flag-gb Anna Kay op 1’44”


Parcours

De Waaslandcross gaat al sinds het ontstaan ervan door in De Ster, een provinciaal recreatiedomein in Sint-Niklaas. Het parcours is uitgetekend rond de grote vijver in het domein, omgeven door zandstrand en ligweide. Het zandstrand (bovenaan het plannetje) wordt optimaal gebruikt, waardoor specialisten in dat werk, toch wel bevoordeeld zijn.

De zandstroken bevinden zich wel pas in de tweede helft van de omloop, nadat onderaan de vijver een bocht van 180 graden wordt gemaakt. In deel één zitten een paar technische hindernissen (enkele hellinkjes in het zogenaamde amfitheater), maar in die eerste helft kan ook aardig tempo gemaakt worden. Ondanks de zandpassages in de terugkeer richting finish, blijft het vooral een lichtlopende omloop.

Tot een paar jaar geleden werd overigens nog gefinisht op de atletiekpiste van AC Waasland, die zich ten zuiden van de zwem- en roeivijver bevindt. We herinneren ons onder meer een pittig sprintje tussen Niels Albert en Mathieu van der Poel in 2013 – een van de allereerste profwedstrijden van Van der Poel. De fotofinish besliste toen over winst. Toen de Waaslandcross in 2016 toetrad tot de Bpost Bank Trofee, verdween de piste uit het parcours en werd de aankomst helemaal aan de andere kant van het domein getrokken.


Programma & info

Programma 19 februari 2022
10u15: Nieuwelingen mannen
11u00: Junioren mannen
12u10: G-sporters
13u45: Elite en jeugd vrouwen (Rectavit Ladies Cross)
15u00: Elite en U23 mannen

Locatie:
Provinciaal domein De Ster, Sint-Niklaas

Inkom: 12 euro aan de kassa, 10 euro in voorverkoop  – kinderen t/m 12 jaar gratis

Praktische info:
Website Ethias Cross
Voorlopige deelnemerslijsten

Twitter Ethias Cross
Instagram Ethias Cross
Facebook Ethias Cross


Favorieten

Mannen
Het deelnemersveld is in dit laatste crossweekend nog een beetje meer afgeroomd. Lars van der Haar (operatie) en Toon Aerts (na zijn positieve test) reden vorige zondag in Brussel hun laatste cross van het seizoen, waardoor Pauwels Sauzen-Bingoal – dat zowaar met vier of vijf kanshebbers aan de start staat – meer dan ooit de sleutel in handen heeft.

Eli Iserbyt won vorig jaar in Sint-Niklaas en blijft ook na het WK nog op een hoog vormpeil teren. Dat wil de zegekoning van dit seizoen zelfs na het seizoen nog een weekje doortrekken met twee MTB-wedstrijden in Turkije. Iserbyt is de topfavoriet, al mogen we in Sint-Niklaas Michael Vanhourenhout en Laurens Sweeck niet wegcijferen. Vanthourenhout won vorige zondag nog in Brussel, Sweeck is een zandspecialist en ook dat is geen nadeel in Sint-Niklaas.

Tegenstand moet dan komen van onder meer Niels Vandeputte. De belofte van Alpecin-Fenix werd twee weken geleden knap tweede in Lille en mag nog wel een keertje bevestigen. Misschien kan dat zaterdag. Andere podiumkandidaten zijn Daan Soete, Jens Adams en Vincent Baestaens. Voor Baestaens wellicht een ultieme kans om een team of sponsor te overtuigen er volgende winter nog een jaartje aan te breien.

Niels Vandeputte, twee weken geleden blij met zijn tweede plek in Lille – foto: Cor Vos

Vallen net buiten onze sterren: de ploegmaats Ryan Kamp en Toon Vandebosch. Twee youngsters die de voorbije weken telkens goed aan de wedstrijd begonnen, maar er in de tweede koershelft door omstandigheden doorzakten. Wie weet kunnen zij met de hulp van hun kopmannen voor een mooi resultaat zorgen. Voor Vandebosch wordt dit trouwens het laatste weekend in het shirt van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Michael VanthourenhoutNiels Vandeputte
* Laurens Sweeck, Daan Soete, Vincent Baestaens


Vrouwen
In de vrouwenwedstrijd verandert het deelnemersveld weinig in vergelijking met dat van vorige week. Geen Ceylin del Carmen Alvarado meer, maar die moest vorige week ook al forfait geven. Er is wel de terugkeer van Belgisch kampioene Sanne Cant na een Covid-besmetting.

Maar de favorieten zijn Lucinda Brand, Denise Betsema en Annemarie Worst. Brand krijgt de drie sterren, maar Betsema – altijd sterk in het zand – zal in principe een waardige concurrente zijn. Hetzelfde geldt voor Worst, die in haar vier wedstrijden na het WK drie keer op het podium stond, waarvan een keer op de hoogste trede.

Lucinda Brand, zaterdag laatstleden nog aan de winst in Gavere – foto: Cor Vos

Daar net onder komt Manon Bakker. Bakker kende niet haar beste winter, maar in het laatste kwart van het seizoen verschijnt ze steeds meer aan de oppervlakte, met een tweede plek in Maldegem en een derde plaats in Brussel als beste resultaten. Ook Aniek van Alphen, juniore Zoë Backstedt en Marion Norbert Riberolle zijn aan een sterke periode bezig.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Annemarie Worst, Denise Betsema
* Manon Bakker, Zoë Backstedt, Marion Norbert Riberolle


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd worden gecoverd door Sporza in België (vanaf 13u45) en Eurosport (player) in Nederland.

De weersverwachting (Meteovista.be): het hoogtepunt van storm Eunice zou zaterdag achter ons moeten liggen, maar droog blijft het niet in Sint-Niklaas. Rond de middag wordt regen voorspeld, in combinatie met toch een felle zuidwestenwind. De temperaturen schommelen rond de acht graden, al voelt dat door de koude wind wel iets frisser aan.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.