Voorbeschouwing: EuroEyes Cyclassics Hamburg 2016
Foto: Sirotti
zondag 21 augustus 2016 om 07:00

Voorbeschouwing: EuroEyes Cyclassics Hamburg 2016

Met volop aandacht voor de Olympische Spelen en de Ronde van Spanje, zouden we bijna vergeten dat er dit weekend nog een WorldTour-koers op het programma staat. In het Noord-Duitse Hamburg mogen zondag tijdens de EuroEyes Cyclassics de sprinters weer vol aan de bak. Krijgen we een voorproefje op het WK?

Historie
De Cyclassics Hamburg is nog een relatief jonge ‘klassieker’ op de wielerkalender. Dit jaar is de wedstrijd toe aan zijn 21ste editie. Sinds 1998 (toen nog onder de naam HEW-Cyclassics) maakt het deel uit van de Wereldbeker, wat later verder ging als ProTour en WorldTour. Onze landgenoot Léon van Bon was 17 jaar geleden de sterkste. Hij is tot op de dag van vandaag nog steeds de enige Nederlander die in Hamburg wist te winnen.

De wedstrijd droeg sinds de geboorte in 1996 de naam van een energieconcern. Aanvankelijk was dit HEW, maar na een overname door het Zweedse Vattenfall bleef dit bedrijf tien jaar lang naamgever. Dit jaar heeft EuroEyes zich aan de wedstrijd verbonden. Het bedrijf is in Duitsland marktleider in ooglaseren.

Tegenwoordig is de organisatie in handen van Ironman, dat bekendheid geniet door zijn triatlons. Het concern is ook verantwoordelijk voor de serie Velothon-wedstrijden en combineert de profwedstrijd met een toertocht voor duizenden wielerliefhebbers.

Degenkolb klopte in 2013 Greipel en Kristoff - Foto: Sirotti

Degenkolb klopte in 2013 Greipel en Kristoff – Foto: Sirotti

Ondanks de korte historie heeft de Duitse eendagskoers een palmares om U tegen te zeggen. Onder andere Erik Zabel, Johan Museeuw, Paolo Bettini, Filippo Pozzato en Oscar Freire kwamen in Hamburg als eerste over de finish. Tyler Farrar (dit jaar afwezig) is met twee overwinningen recordhouder. De Amerikaan was de snelste in 2009 en 2010.

Vorig jaar werd de wedstrijd (ondanks verwoede pogingen van onder meer Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert en Julian Alaphilippe) wederom beslist in een massasprint. André Greipel bleef in de straten van Hamburg Alexander Kristoff (die een jaar eerder wist te winnen) nipt voor.

Winnaars afgelopen vijf jaar
2011: flag-no Edvald Boasson Hagen
2012: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-de John Degenkolb
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: flag-de André Greipel

Parcours
Na een uitstapje naar Kiel start de koers dit jaar weer in Hamburg. In de op één na grootste stad van Duitsland wordt het startschot gegeven aan de Shanghaiallee, een straat in het stadsdeel HafenCity aan de oevers van de rivier de Elbe. Daar wordt een begin gemaakt aan een koers van 217,7 kilometer, enkele kilometers korter dan vorig jaar. Aanvankelijk zet het peloton koers in zuidelijke richting en rijdt het via onder meer de Köhlbrandbrücke een lus ten zuiden van de Hanzestad. Na een nieuwe passage door Hamburg volgt een ronde ten noordwesten van de aankomstplaats.

cyclassic

Na 135 kilometer volgt een eerste beklimming van de Waseberg. Deze steile en smalle scherprechter (700 meter aan 16%) in de sjieke wijk Blankenese moet in totaal vier keer beklommen worden. Niet de hellingsgraad, maar het smalle wegdek maakt dit een nerveuze en lastige beklimming. Na de laatste passage is het nog 16,2 kilometer tot de aankomst.

profiel_hamburg

De lange, brede wegen in de slotfase zijn in het nadeel van eventuele aanvallers. In de voorbije edities bleef er na de laatste beklimming nog een groep van ongeveer veertig renners over, waardoor een sprint van een uitgedund peloton het meest waarschijnlijke scenario is. De aankomst is aan de Mönckebergstraße, een naar een oud-burgemeester genoemde winkelstraat in het centrum van de stad. Daar gaat het licht heuvelop.

Favorieten
Ondanks het feit dat de Cyclassics Hamburg gelijktijdig met de Vuelta op de kalender staat, heeft de organisatie allerminst te klagen over interesse van toprenners. Integendeel: terwijl men in Spanje op de deelnemerslijst met een vergrootglas naar sprinters moet zoeken, geven in Duitsland vrijwel alle topspurters (Cavendish uitgezonderd) acte de presence. Men mag zich daarom verheugen op een voorproefje op de mondiale titelstrijd later dit jaar.

Scoort Greipel twee op een rij - Foto: Sirott?

Scoort Greipel twee op een rij? – Foto: Sirott

Titelverdediger André Greipel is ook dit jaar de te kloppen man. De Duitser maakt zondag in eigen land na zijn sprintzege op de Champs-Élysées weer zijn eerste wedstrijdkilometers. De regerend Duits kampioen sprak afgelopen week uit dat hij het kopmanschap op het komend WK in Qatar niet wil delen, dus een nieuwe overwinning om deze uitspraak kracht bij te zetten zou welkom zijn. In Hamburg vindt hij een parcours op zijn maat. Naast een overwinning in 2015 was hij hier al twee keer tweede en een keer derde.

Greipel krijgt te maken met de nodige concurrentie uit eigen land. Etixx-Quick Step brengt Marcel Kittel aan de start. Ook hij maakt voor het eerst sinds de Tour zijn wederopwachting. Mocht de blonde Duitser om wat voor reden dan ook niet in de gelegenheid zijn om mee te sprinten om de overwinning, dan heeft de Belgische formatie met Tom Boonen een alternatief achter de hand. De 35-jarige routinier werd al twee keer vierde in Hamburg en was eind juli nog succesvol in Wallonië en Londen.

De derde grote Duitse naam op de erelijst is die van John Degenkolb. De oud-winnaar van Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix is bezig aan zijn afscheidstournee bij Giant-Alpecin. Hij won hier al eens in 2013. Met een ritzege in de slotrit van de Arctic Race of Norway (zijn eerste overwinning sinds het zware trainingsongeval in januari) toonde hij aan dat er dit najaar weer rekening met hem gehouden dient te worden.

Alexander Kristoff won hier in 2014 - Foto: Sirotti

Alexander Kristoff won hier in 2014 – Foto: Sirotti

Katusha vertrouwt op Alexander Kristoff. Het Noorse krachtmens haalde de voorbije drie jaar steeds het podium, met een eerste plaats in 2014 als hoogtepunt. Dat maakt hem een renner om rekening mee te houden. In eigen land liet hij met een eerste en tweede plek in de Arctic Race zien dat het met zijn vorm wel goed zit. Ook landgenoot Edvald Boasson Hagen wist hier al eens te winnen. De kopman van Dimension Data heeft een deelname aan de Olympische Spelen achter de rug, maar kon in Rio geen potten breken. Hij is desalniettemin bezig aan een sterk seizoen.

Arnaud Démare is de vijfde oud-winnaar aan de start. De Fransman van FDJ zegevierde in 2012 aan de Mönckebergstraße. In Noorwegen werd hij derde in de slotrit. Ook landgenoot Nacer Bouhanni staat aan het vertrek. In de Tour du Limousin stapte hij al na drie dagen vanwege een valpartij vroegtijdig uit de wedstrijd, maar hij is inmiddels fit genoeg om hier te starten.

Giacomo Nizzolo

Gaat Giacomo Nizzolo vlammen dit najaar? – Foto: ASO

De Italianen leveren traditiegetrouw enkele gevaarlijke kandidaten. Met zes zeges zijn zij nog steeds recordhouder in Hamburg. Trek-Segafredo vertrouwt op Giacomo Nizzolo. De regerend Italiaans kampioen staat erom bekend vaak een sterk najaar te rijden. In Hamburg was hij er met een tweede (2014) en twee derde plaatsen (2012 en 2015) een paar keer dichtbij. Landgenoot Sacha Modolo voert de selectie van Lampre-Merida aan. Modolo mocht vorige week nog zijn handen in de lucht steken tijdens de Czech Tour.

Bij Orica-BikeExchange maakt Caleb Ewan voor het eerst zijn opwachting in Hamburg . Hij is een van de sprinters die dit jaar een andere voorbereiding op het WK kiest dan de Vuelta. Vorig jaar won hij in de Spaanse rittenkoers tijdens de openingsweek nog een etappe. Dit seizoen dateert zijn laatste zege alweer van begin februari, toen hij ritten won in de Tour Down Under en de Herald Sun Tour. Voor de nog maar 22-jarige sprinter zou het überhaupt fijn zijn om weer eens de finish te halen. De laatste zes wedstrijden waar hij aan de start stond, reed hij niet uit. Dat maakt hem op papier niet direct een kanshebber voor een topresultaat.

Moreno Hofland

LottoNL-Jumbo rekent op Moreno Hofland – Foto: Marcel Koch

Er staan 14 Nederlandse renners aan de start, waaronder enkele kanshebbers voor een ereplaats. LottoNL-Jumbo gaat met Dylan Groenewegen en Moreno Hofland richting Duitsland. De ploegleiding van de geel-zwarte formatie verwacht dat de Amsterdammer en de Brabander de Waseberg moeten kunnen overleven en zich vervolgens gaan mengen in de sprint. Hofland is als kopman aangewezen. Hij zag vorig jaar zijn kansen door een grote valpartij gedwarsboomd worden, maar gaat dit jaar voor sportieve revanche.

Het Britse Sky neemt Danny van Poppel mee naar Noord-Duitsland. Hij won deze maand al ritten in Burgos en Noorwegen. Cannondale rekent op de sprint van Wouter Wippert, die in Tsjechië dankzij twee tweede plaatsen het puntenklassement wist te winnen. Bij Giant-Alpecin maakt Ramon Sinkeldam deel uit van de selectie. De Noord-Hollander werd vorig jaar nog achtste.

Naast de ‘usual suspects’, herbergt het peloton zoals gebruikelijk een rits outsiders die op een goede dag boven zichzelf uit kunnen stijgen. Team Sky kan naast Danny van Poppel ook Elia Viviani en Ben Swift opstellen. IAM Cycling vertrouwt op Heinrich Haussler en Sondre Holst Enger. Astana beschikt over Andrea Guardini, Movistar rekent op Juan José Lobato. Bora-Argon 18 schuift in eigen land de Ier Sam Bennett naar voren. Kan één van hen de favorieten verrassen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Alexander Kristoff, John Degenkolb
** Marcel Kittel, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo
* Nacer Bouhanni, Edvald Boasson Hagen, Elia Viviani, Danny van Poppel

Website organisatie
Deelnemerslijst EuroEyes Cyclassics Hamburg

TV & Weer
De wedstrijd wordt vanaf 15:30 live uitgezonden op Eurosport 2. De aankomst wordt verwacht tussen kwart voor vijf en vijf uur.

De renners krijgen zondag niet te maken met bijzondere omstandigheden. Volgens Weerplaza is er stralend zonnig weer en blijft het kwik steken bij 21 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is windkracht 4.

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
20 augustus 2016 09:12
Wat sprinters betreft zijn er weinig koersen waar zoveel toppers aan het vertrek staan. Dat maakt een succesvolle ontsnapping extra lastig. Het zal een kwestie worden van goed positie kiezen voor de sprint. Ben benieuwd wie gaat winnen. Degenkolb zou ik het wel gunnen, maar ik vrees dat hij het lastig krijgt tegen Greipel en Kristoff. Voor de Nederlanders geef ik Danny van Poppel de meeste kansen.
20 augustus 2016 09:23
Ik gun het hofland wel, zou gelijk zn halve seizoen goedmaken om hier te winnen :D
20 augustus 2016 09:37
@Wim Kruithof je wordt op je wenken bedient!
20 augustus 2016 10:09
Ah, dus hier zitten al die sprinters...
20 augustus 2016 10:34
EuroEyes ? Lekkere boutnaam
20 augustus 2016 10:48
Ik hoop dat Degenkolb wint of een nederlander
20 augustus 2016 11:03
Erg jammer dat Bouhanni na het mislopen van de Tour hier en niet in Spanje meedoet, vooral omdat Cofidis zo'n waardeloze selectie heeft nu...
Voor deze koers ben ik vooral benieuwd of Ewan nog eens in vorm komt voor het WK en hoe de verhoudingen onderling liggen tussen de Duitsers, Italianen, Fransen en Nederlanders, want dit zal voor de bondscoaches een belangrijk meetpunt zijn...
20 augustus 2016 12:21
Eigenlijk wel jammer dat al die sprinters hier staan. Ik zou als Degenkolb, van Poppel, Bouhanni of Nizzolo echt wel een vrijwel zekere Vuelta rit verkiezen boven een ereplaats in Hamburg na Greipel, Kittel en Kristoff.
20 augustus 2016 12:49
Ik hoop ook op Degenkolb. Kristoff en Kittel mogen mee op het podium.
Start Viviani wel?

edit redactie: bedankt, aangepast
20 augustus 2016 16:53
Natuurlijk een criterium dat sportief niet zo boeit maar wel leuke luchtbeelden van megapool Hamburg toont.
20 augustus 2016 16:59
Lalsacien, inderdaad, nice...
21 augustus 2016 09:59
Na de verpletterende overwinning in Veendendaal: Groenewegen! Ze blijken toch niet voor Hofland te gaan - want die gaat hier toch niet winnen. Groenewegen maakt het knap af en behaalt de grootste overwinning in zijn carrière tot nu toe. Hofland chagrijnig en gaat zsm bij TLJ weg. En daarna gaat hij als een speer ... Want Hofland is wel goed, maar het loopt nu gewoon niet. Een dip in zijn carrière waar hij sterker uit gaat komen. Hij wordt de Nederlandse Degenkolb. Maar nu eerst: Groenewegen!
21 augustus 2016 10:05
@rkfiets:

Lees je dit soort onzin achteraf wel eens terug en denk je dan niet van goh....volgende keer maar eens mijn mond houden?
21 augustus 2016 10:15
@Kingston, teruglezen: ja. Mond houden: nee, liever niet.
21 augustus 2016 10:20
Kingstown dat soort pseudoprono's zullen eens in de zoveel tijd bij toeval gelijk hebben. En dan kan de auteur zijn gelijk halen en kennis claimen. De overigen doen plots niet meer ter zake.
21 augustus 2016 10:29
Kennis claimen doe ik niet. Mijn gelijk halen ga ik ook niet. Maar ik ben wel enthousiast over het optreden van Groenewegen. Ik denk dat hij wedstrijden als deze inderdaad kan gaan winnen. Hofland kan ook nog mooie dingen laten zien, maar dit jaar lukt het niet zo. Ik hoop van harte dat dat volgende seizoenen beter gaat en misschien zou een andere omgeving inderdaad stimulerend werken.
21 augustus 2016 12:14
Nizollo hier en Bonnafazio in de Vuelta, wat een prachtdag zou dat worden.
21 augustus 2016 12:16
Maar de tijdens volle sprint landende ufo die het achterlijke neefje van ET aan aarde poogt te sluiten waar de niet-uitkijkende leadout van Greipel dwars tegenaan knalt sluit je bij voorbaat zomaar uit ?!?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.