Voorbeschouwing: Eurométropole Tour 2019
foto: Cor Vos
zaterdag 5 oktober 2019 om 07:40

Voorbeschouwing: Eurométropole Tour 2019

Zaterdag staat de Eurométropole Tour op het programma. Deze 1.HC-wedstrijd werd vorig jaar gewonnen door Mads Pedersen. Dit jaar zijn de schijnwerpers wederom gericht op de jeugdige Deen. Niet alleen omdat Pedersen de absolute topfavoriet is, maar ook omdat hij in La Louvière voor het eerst zijn regenboogtrui mag tonen aan de buitenwereld. Kan Pedersen het wederom afmaken? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Tour de l’Eurométropole staat misschien beter bekend als het Circuit Franco-Belge. Deze wedstrijd staat sinds 1924 elk jaar – met uitzondering van 1940 tot en met 1954, 1968 en 1970 – op de internationale wielerkalender. Dit jaar bestaat de wedstrijd dus al 95 jaar, maar zijn we ‘pas’ toe aan de 79ste editie.

Voorheen gold het Circuit Franco-Belge als de laatste rittenkoers op Belgische bodem, maar in 2016 ging de wedstrijd – die toen al de Tour de l’Eurométropole heette – verder als een eendaagse, mét 1.HC-status op de UCI-kalender. Deze verandering heeft nauwelijks gezorgd voor een profielverandering van de coureurs op de erelijst. Overwegend sprinters zijn de beste in Doornik.

Toch is het geen een-twee-drietje dat de wedstrijd uitmondt in een massasprint. Mét de juiste hoeveelheid neerslag en wind kan de Tour de l’Eurométropole zomaar in de finale een uitputtingsslag blijken. Dat bleek ook in 2016. In dat jaar leken Yves Lampaert, Maarten Wynants en Oliver Naesen met zijn drieën om de zege te mogen sprinten, maar zagen ze in de slotkilometer een uitgedund peloton(netje) nog de aansluiting maken. Na een tumultueuze sprint greep Dylan Groenewegen de zege.

Winst voor Dylan Groenewegen in de Eurométropole Tour – foto: Cor Vos

De Amsterdammer is de laatste Nederlander die wist te winnen in de Eurométropole Tour. Gerben Löwik (2003) en Koos Moerenhout (1996) zijn de andere Nederlandse winnaars. Jens Debusschere (2013) is de laatste Belg die in eigen land naar de zege reed. Onder meer Jürgen Roelandts, Gert Steegmans, Mario Aerts en Kevin Van Impe gingen hem voor.

Laatste tien winnaars Eurométropole Tour
2018: flag-dk Mads Pedersen
2017: flag-gb Daniel McLay
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-fr Alexis Gougeard
2014: flag-fr Arnaud Démare
2013: flag-be Jens Debusschere
2012: flag-be Jürgen Roelandts
2011: flag-au Robbie McEwen
2010: flag-gb Adam Blythe
2009: flag-us Tyler Farrar


Vorig jaar

Mads Pedersen na zijn overwinning – foto: Cor Vos

Mads Pedersen brak in 2018 door. De Deen van Trek-Segafredo eindigde achter Niki Terpstra als tweede in de Ronde van Vlaanderen, maar echte zeges bleven uit voor Pedersen. Ja, in de Fyen Rundt (UCI 1.1) werd er wel gewonnen. Maar zijn eerste grotere zege boekte hij in de Tour de l’Eurométropole. Daarin reed de Deen in de laatste tien kilometer naar een a-typische kopgroep met Arnaud Démare, Jasper Philipsen, Tiesj Benoot en Jan-Willem van Schip toe, om het vervolgens na voorbereidend werk van zijn ploegmaat Jasper Stuyven af te maken. Tweede werd Jempy Drucker, derde Oliver Naesen.

Top-5 Eurométropole Tour 2018
1. flag-dk Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
2. flag-lu Jempy Drucker (BMC)
3. flag-be Oliver Naesen (AG2R La Mondiale)
4. flag-be Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon)
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal)


Parcours

Afbeeldingsresultaat voor eurometropole tour 2019 flamme rouge

De Eurométropole Tour is dit jaar enkele kilometers korter dan voorgaande jaren (175,5 kilometer om 187,5 kilometer). Dit komt niet door de beginfase – die is met onder meer de beklimmingen van La Folie (1,3 kilometer aan 3,4%), Les Papins (1,2 kilometer aan 6,2%) en Le Beau Site (1 kilometer aan 8,4%) gelijk aan vorig jaar – maar door de lokale rondes.

De lokale ronde is niet meer dezelfde als vorig jaar. De beklimming van de Col de la Croix Jubaru (0,8 kilometer aan 3,8%) is uit de lokale ronde geschrapt. Deze bevindt zich nu op tachtig kilometer van de aankomst. Daarvoor in de plaats gekomen is de minder zware Cote d’Ere (0,4 kilometer aan 2,8%). Speelt deze parcourswijziging in de kaart van de spurters?

Datum: Zaterdag 5 oktober
Traject: La Louviere – Tournai
Totale afstand: 175,5 km

Start: 13.00 uur
Finish: 17.06  -17.29 uur


Favorieten

Hoewel er vijf WorldTour-teams aan de start staan in La Louvière, zijn de ogen zaterdag gericht op ‘maar’ één coureur. Wie? Mads Pedersen natuurlijk! De 23-jarige Deen start in de Eurométropole Tour voor het eerst in de regenboogtrui. Het seizoen van Pedersen was tot vorige week zondag teleurstellend, maar in Harrogate maakte de Deen alles goed door na een machtige spurt de wereldtitel naar zich toe te trekken.

Nu Pedersen in het bezit is van de regenboogtrui, rijst de vraag op of de klassiekerrenner van Trek-Segafredo ook daadwerkelijk dé topfavoriet is om de Eurométropole Tour 2019 op zijn naam te schrijven. Het antwoord op die vraag is simpel: Ja, Pedersen is aankomende zaterdag de topfavoriet. Niet alleen omdat de Deen de regenboogtrui draagt, maar ook omdat Pedersen de titelverdediger is in Doornik.

Kersvers wereldkampioen Mads Pedersen – foto: Cor Vos

In 2018 won Pedersen de Eurométropole Tour dankzij uitstekend voorbereidend werk van Jasper Stuyven, die zaterdag wederom aan de start staat. De Belg van Trek-Segafredo werd gepasseerd voor het wereldkampioenschap, maar verkeert in goede vorm. In de Primus Classic twee weken geleden plaatste de Leuvenaar een machtige demarrage, die uiteindelijk een ploeggenoot van hem naar de overwinning loodste.

Die ploeggenoot was Edward Theuns. De rappe Theuns reed in de Primus Classic op drie kilometer van de meet weg om op de streep nipt stand te houden. Het was de eerste zege voor Theuns in bijna twee jaar. Zaterdag vormt Trek-Segafredo met Pedersen, Stuyven en Theuns een sterk blok aan de start. Winnen in een sprint of winnen na een zware koers: de Amerikaanse WorldTour-ploeg kan het op meerdere manieren afmaken.

Ontlading bij Edward Theuns – foto: Cor Vos

The Wolfpack is een ander sterk blok in de Eurométropole Tour. Deceuninck-Quick-Step neemt Alvaro José Hodeg mee om het in een sprint af te maken. De 23-jarige Colombiaan is de snelste man aan het vertrek: recentelijk won hij een etappe in de BinckBank Tour. Echter, Deceuninck-Quick-Step kan het op meerdere manieren afmaken.

Florian Sénéchal is een van de alternatieven van het team van Patrick Lefevere, bijvoorbeeld. De 26-jarige Fransman uit Cambrai is minder rap dan Hodeg, maar als de koers zaterdag zwaarder blijkt te zijn, dan zal Sénéchal automatisch boven komen drijven. Dit jaar was hij onder meer de beste in de zware wedstrijd Le Samyn. Ook van Jannick Steimle mag na zijn verrassende overwinning in het Kampioenschap van Vlaanderen het een en ander worden verwacht. Laten ze de Duitser nog rijden?

Florian Sénéchal – foto: Cor Vos

Bij AG2R La Mondiale zijn de ogen gericht op Oliver Naesen. Naesen wist zondag geen uitslag te rijden op het wereldkampioenschap, maar dat kwam mede omdat de Belg zich wegcijferde voor de kopman Greg Van Avermaet. Toch is Naesen in goede doen. Daarnaast presteert de traditioneel goed in de Eurométropole Tour. Met ploeggenoten als Stijn Vandenbergh en Silvan Dillier om zich heen is Naesen een van de favorieten om zaterdag te winnen.

Voor de laatste favorieten is het zoeken naar rappe mannen op de startlijst. Daar zijn er nog een aantal van. Niccolò Bonifazio is goed op dreef dit seizoen. De Italiaan schoot raak in de Omloop Mandel-Leie-Meulebeke en de Grote Prijs Jef Scherens en hoopt in de Eurométropole Tour zijn Belgische hattrick te completeren. Mocht er gespurt worden, dan is Bonifazio de grote concurrent van Hodeg. Ook Hugo Hofstetter kan op een goede dag winnen.

Niccolo Bonifazio slaat toe in de GP Jef Scherens – foto: Cor Vos

Jens Keukeleire zou dit werk ook moeten kunnen, maar winnen blijkt voor de Belg dit jaar lastig te zijn. Gaat Lotto Soudal zijn kaart trekken in een spurt, of die van de jongere Stan Dewulf? Cofidis zal gokken op Attilio Viviani, die de Schaal Sels als stagiair won, terwijl Amaury Capiot dit seizoen de ereplaatsen aan elkaar rijgt. Wordt het voor hem tijd om eens het hoogste podiumtreetje te bestijgen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Alvaro José Hodeg, Oliver Naesen
** Niccolo Bonifazio, Jasper Stuyven, Florian Sénéchal
* Edward Theuns, Hugo Hofstetter, Jannick Steimle, Amaury Capiot

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Er wordt geen regen voorspeld zaterdag. De zon gaat namelijk schijnen! Met een temperatuur van zeventien graden Celsius en windkracht drie op de schaal van Beaufort wordt het uitstekend koersweer. Eurosport 1 zendt de Eurométropole Tour vanaf 15.30 uur uit, terwijl Sporza om 16.00 uur aan haar uitzending begint.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.