Voorbeschouwing: Exact Cross Beringen 2022
© Cor Vos
Nico Dick zondag 25 september 2022 om 13:30

Voorbeschouwing: Exact Cross Beringen 2022

Zondag zijn we aan de tweede Exact Cross van het seizoen toe. Zeven dagen na Kruibeke zakken we af naar de mijnterril van Beringen voor de eerste klimcross van het nieuwe seizoen. Levert een compleet ander parcours ook andere winnaars op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Exact Cross in Beringen is een van de jongste crossen van het veldritcircuit. Het betreft een samenwerking tussen het Beringse stadsbestuur en sportmarketingbedrijf Golazo, dat als organisator optreedt. De wedstrijd nam drie jaar geleden de plaats in van de veldrit in Hasselt, een cross die ondanks zijn traditie plots van de kalender verdween. Het Kapermolenpark, waar die veldrit steevast werd afgewerkt, is als locatie niet meer inzetbaar wegens renovaties en bouwprojecten. De alternatieven in Hasselt bleken logistiek en/of sportief niet haalbaar.

Op de mijnterril van Beringen diende zich in de Limburgse regio echter een mooi alternatief aan. Eerder vonden ook al MTB-wedstrijden plaats op de site. “Voor het eerst kan men spreken van een echte klimcross, waarbij er na de start in een ruk een hoogteverschil van 58 meter moet overwonnen worden”, kondigde parcoursbouwer Erwin Vervecken de wedstrijd toen aan. “Uniek zijn ook de materiaalpost bovenop de terril en de spectaculaire afdalingen. Een wedstrijd met alle ingrediënten om uit te groeien tot een klassieker op de kalender.”

De be-MINE site in Beringen – foto: Cor Vos

Het nieuwe paradepaardje van Golazo werd in de serie van acht Ethias Crossen – intussen Exact Cross – gedropt, waardoor de allereerste editie al meteen live werd gecoverd door VTM. Minpuntje bij de eerste editie: door de overvolle kalender werd de cross daags voor de sowieso al loodzware Superprestigemanche in Gavere geprogrammeerd, waardoor een aantal toppers afwezig bleef. Toch werd achteraf tevreden teruggeblikt: 5.800 toeschouwers, waarvan 500 vips, vonden de weg naar be-MINE.

Door de coronacrisis werd de tweede editie achter gesloten deuren georganiseerd, maar sinds vorig jaar is het publiek opnieuw toegelaten. Ook zondag – ter gelegenheid van de vierde jaargang – hoopt men in Beringen dat de veldritfans opnieuw in groten getale de weg naar de be-MINE site vinden. Opvallend: de eerste drie edities kregen we telkens andere winnaars, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.

Laatste winnaars:
Mannen
2021: flag-be Eli Iserbyt
2020: flag-be Toon Aerts
2019: flag-be Quinten Hermans

Vrouwen:
2021: flag-nl Yara Kastelijn
2020: flag-nl Denise Betsema
2019: flag-nl Annemarie Worst


Vorig jaar

Mannen

Uitslag Mannen:
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-nl Lars van der Haar (Baloise-Trek) op 11″
3. flag-be Daan Soete (Deschacht-Maes Hens) op 31″
4. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 48″
5. flag-be Toon Aerts (Baloise-Trek) op 2’17”

Vrouwen

Uitslag Vrouwen:
1. flag-nl Yara Kastelijn (IKO-Crelan)
2. flag-nl Shirin van Anrooij (Baloise-Trek) op 17″
3. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 40″
4. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1’14”
5. flag-nl Aniek van Alphen (Team 777) op 1’31”


Parcours

Het parcours is niet gewijzigd in vergelijking met vorig jaar. De start- en aankomstplaats liggen op de serviceweg achter het winkelcomplex van be-MINE. Maar het kloppend hart van de cross bevindt zich op de steile flanken van de terril. Onmiddellijk na de start draait het peloton rechts de mijnterril op en na twee haarspeldbochtjes is het klimmen geblazen via een vast pad op de zogenaamde Avonturenberg.

Eenmaal boven volgt een eerste afdaling via een schuine kant. Spectaculair, en wat renners ons eerder vertelden, worden de afdalingen in Beringen aan een rotvaart genomen, zelfs op het gevaar af voor afspringende tuben. Wat volgt is deel twee van de klim – in lussen en nog iets steiler – opnieuw richting de top van de berg. Daarna volgt opnieuw een technische afdaling richting de start- en finishzone.

De Avonturenberg is 60 meter hoog, maar door het stuk afdaling tussendoor bestaat elke ronde uit 90 hoogtemeters. Ook opmerkelijk is de specifieke ondergrond. Een mijnterril ontstaat immers door ophoping van gruis en afval, afkomstig van de steenkoolwinning. Zelfs bij hevige regenval moeten de renners en rensters zich niet verwachten aan modderpassages.


Programma & info

Programma
14u45: Junioren
16u15: Elite en jeugd vrouwen (Rectavit Ladies Cross)
17u30: Elite en U23 mannen

Locatie en inkom:
Mijnterril Be-MINE Beringen
Inkom: 12 euro in voorverkoop, 15 euro aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Praktische info:
Website Exact Cross
Deelnemers alle categorieën

Twitter Exact Cross
Instagram Exact Cross
Facebook Exact Cross


Favorieten

Mannen
De deelnemerslijst van Beringen is een verbeterde versie van die van de Exact Cross in Kruibeke van vorige week. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen trouwens. Onder meer Corné van Kessel, Daan Soete en de jongeren Thibau Nys, wereldkampioen Joran Wyseure, Belgisch kampioen Emiel Verstrynge en Pim Ronhaar maken zondag voor het eerst dit seizoen hun opwachting op Belgische grond.

In ons favorietenlijstje toch vooral de jongens die vorige week in Kruibeke ook al het mooie weer maakten. Met name Michael Vanthourenhout – winnaar van de seizoensopener – en Eli Iserbyt, titelverdediger in Beringen. Als de waardeverhoudingen een beetje gerespecteerd worden, zal het duo van Pauwels Sauzen-Bingoal het op dit klimparcours opnemen tegen Europees kampioen Lars van der Haar.

Van der Haar is op zijn best als er wat geklommen moet worden – foto: Cor Vos

“Vorige week miste ik nog wat frisheid door de geboorte van ons dochtertje”, geeft Van der Haar aan. “Ik hoop tegen zondag alvast iets meer uitgerust te zijn. Dan moet ik op deze omloop in staat zijn een eind te komen. Een podiumplaats moet mogelijk zijn, wie weet zelfs iets meer.” Vorig jaar was Van der Haar ook al de naast belager van Iserbyt, al werden toen onder meer Michael Vanthourenhout en Toon Aerts (er nog steeds niet bij) niet gespaard van materiaalpech.

Mountainbikers
Een andere vaste waarde in klimcrossen is Jens Adams. In Kruibeke startte hij voortvarend, maar in de finale zakte Adams toch een eind weg. Wellicht kan hij op de Avonturenberg langer aanhaken bij de vaste waarden.

En dan noemen we in één adem ook Daan Soete. De Kempenaar heeft – net als Adams – een knap seizoen op de mountainbike achter de rug en dat kan en wil hij maar al te graag doortrekken in het veld. En als er nu één parcours is waarop mountainbikers tot hun recht komen, dan is dat in Beringen. Soete werd er vorig jaar niet toevallig derde.

Onze laatste ster gaat naar Laurens Sweeck. Vorige week de grootste belager van Vanthourenhout en Iserbyt, maar de nieuwe kopman van Crelan-Fristads is nu eenmaal niet de beste klimmer van het peloton. Puur op klasse moet hij – net als vorig jaar – toch in staat zijn een goed resultaat neer te zetten.

Update 25/09 om 11.00 uur:
Sweeck heeft via sociale media laten weten dat hij niet van start zal gaan in de Exact Cross in Beringen. Wat de reden is van de niet-deelname van de renner van Crelan-Fristads, is niet bekend.

Daan Soete, vorig jaar in Beringen een poos in het spoor van Iserbyt – foto: Cor Vos

Verder in de gaten te houden: Tom Meeusen, verdienstelijk vijfde in Kruibeke en ook hij bezit MTB-capaciteiten, de Baloise-Trek-jongeren Thibau Nys, Yentl Bekaert en Pim Ronhaar, al verkiest die een andere ondergrond, Niels Vandeputte, Jente Michels en Toon Vandebosch (Alpecin-Deceuninck), Witse Meeusen en Ryan Kamp (Pauwels Sauzen-Bingoal) en de twee youngsters van Crelan-Fristads: Emiel Verstrynge en Joran Wyseure.

Last but not least: hoe vergaat het Corné van Kessel? De renner van het Tormans Team kreeg onlangs te horen dat zijn contract niet verlengd wordt. De Nederlander weet dus wat hem de komende drie maanden te doen staat. Als hij zijn normale niveau haalt, moet ook hij in staat zijn een mooie ereplaats uit de brand te slepen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lars van der Haar
** Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt
*  Daan Soete, Jens Adams, Tom Meeusen


Vrouwen
Ook het deelnemersveld bij de vrouwen krijgt een opwaardering in vergelijking met vorige week. Weliswaar geen Annemarie Worst meer. Zij reisde deze week af naar de Verenigde Staten waar ze – net als haar partner Vincent Baestaens- een lokaal programma afwerkt, in combinatie met de twee wereldbekermanches ter plekke. Ook Sanne Cant is er in Beringen niet bij.

Met Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado maken wel twee voormalige wereldkampioenen hun intrede. Net als Yara Kastelijn, die titelverdedigster is in Beringen. Samen met onder meer Fem van Empel en Denise Betsema kunnen zij zondagnamiddag wel voor een boeiende wedstrijd zorgen.

Yara Kastelijn was vorig jaar de beste in Beringen – foto: Cor Vos © 2021

Uiteindelijk krijgt Van Empel net als vorige week het maximale aantal sterren in ons lijstje, weliswaar nipt. Want Brand, die zich eerder deze maand nog tot bergkoningin in de Vuelta kroonde, en Kastelijn schatten we eigenlijk net zo hoog in. Betsema, twee jaar geleden nog winnares van deze Exact Cross, en Alvarado krijgen één ster, net als Inge van der Heijden.

Ook Aniek van Alphen en Marie Schreiber zijn kandidates voor een mooie ereplaats, terwijl we benieuwd zijn wat de piepjonge Leonie Bentveld in dit sterke deelnemersveld al kan laten zien. Vorige zaterdag werd de net 18-jarige Friese knap derde in haar allereerste wedstrijd tussen de eliterenster.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Yara Kastelijn
* Denise Betsema, Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd in Beringen wordt in België gecoverd door VTM. In Nederland kan je terecht bij Eurosport. Michel Wuyts voorziet ons op VTM van commentaar, bijgestaan door Niels Albert. De uitzendingen beginnen rond 16.15 uur, als de vrouwen beginnen.

De weersverwachting voor de eerstvolgende dagen in Beringen, volgens Meteovista.be.

2 Reacties
Sorteer op:
Superzware cross. Voor die eraan twijfelen of zich eens willen laten verbazen, neem je mountainbike en rij eens tot in Beringen en laat je maar eens goed gaan, heel pittig en een mooi uitzicht boven krijg je er gratis bij.
Jammer dat dit nieuwsbericht niet op de .NL website wordt geplaatst. Hoop dat Eurosport dit keer niet weer in de laatste ronde naar de reclame gaat... doe dan op z´n minst een klein schermpje er naast met de wedstrijd net als op VTM.

Geef een reactie