Voorbeschouwing: Exact Cross Loenhout 2023 – Een makkie voor Mathieu van der Poel?
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
vrijdag 29 december 2023 om 13:40

Voorbeschouwing: Exact Cross Loenhout 2023 – Een makkie voor Mathieu van der Poel?

Wie houdt Mathieu van der Poel van de overwinning in de Loenhoutse Azencross? Misschien wel zijn eigen ploegmaats, want de troepen van Alpecin-Deceuninck komen met een stevige delegatie aan de start van de Kempische traditiecross. WielerFlits blikt vooruit op de strijd.

Historie

Laatste tien winnaars flag-be Loenhout
Mannen
2022: flag-be Wout van Aert
2021: flag-be Wout van Aert
2020: Niet verreden
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert
2015: flag-be Tom Meeusen
2014: flag-be Wout van Aert
2013: flag-be Sven Nys

Vrouwen
2022: flag-nl Shirin van Anrooij
2021: flag-nl Lucinda Brand
2020: Niet verreden
2019: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2018: flag-nl Lucinda Brand
2017: flag-be Sanne Cant
2016: flag-be Sanne Cant
2015: flag-be Sanne Cant
2014: flag-cz Katerina Nash
2013: flag-nl Marianne Vos


Vorig jaar

Exact Cross 2022-2023
Uitslag flag-be Loenhout, mannen
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma)
2. flag-nl Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) op 1s
3. flag-gb Tom Pidcock (INEOS-Grenadiers) in z.t.
4. flag-gb Cameron Mason (Trinity) op 1m08s
5. flag-be Gerben Kuypers (Proximus-AlphaMotorhomes) op 1m36s

Exact Cross 2022-2023
Uitslag flag-be Loenhout, vrouwen
1. flag-nl Shirin van Anrooij (Baloise Trek Lions)
2. flag-lu Marie Schreiber (Tormans) op 59s
3. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Fristads) op 1m29s
4. flag-nl Lauren Molengraaf (Tormans) op 1m43s
5. flag-fr Line Burquier op 1m48s

Parcours

Er zijn weinig parcoursen die door de jaren heen zo lang hetzelfde zijn gebleven als dat van Loenhout. In de deelgemeente van Wuustwezel zijn ook dit jaar geen wijzigingen in de omloop aangebracht. Toch zijn er in Loenhout ieder jaar weer veel verschillende scenario’s mogelijk.

Herinner u de ploeterende battles tussen Niels Albert en Sven Nys in de modder, maar ook de halve massasprint achter Tom Meeusen in 2015. Vorig jaar sprintten de Grote Drie voor de overwinning in Loenhout. Bij veelvuldige regenval, kunnen een aantal stroken redelijk snel veranderen in een soort zompige ondergrond. Het weer heeft een bijzonder grote invloed op het parcours en welk koersscenario we krijgen.

Kenmerkend aan de cross zijn de lange rechte stukken rond het voetbalveld, waar je echt snelheid kunt maken. Daarnaast zijn er ook een aantal hardere weggetjes te vinden en natuurlijk de asfaltstrook richting aankomst. Die is misschien wel een van de langste van het seizoen, en daar spelen niet zelden tactische beslissingen een grote rol. Denk maar aan de zege van Meeusen.

Verder heeft Loenhout naar goede gewoonte weer een aantal grachten als natuurlijke hindernissen, een aantal technische passages in het bos, een paar bruggen, balkjes en natuurlijk ook het iconische wasbord – dat al dienst doet sinds 2004 – te bieden. Qua moeilijkheid is de Azencross echter niet de allerlastigste van de eindejaarsperiode.


Programma en info

Programma vrijdag 29 december 2023
12.10 uur: Junioren mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en U23
15.00 uur: Elite mannen en U23

Locatie
Hoogstraatseweg 63, 2990 Loenhout

Publieksinformatie
Tickets in voorverkoop zijn verkrijgbaar aan €15 per stuk (tot en met donderdag 22 december) via de website van de organisatie. Op de cross zelf zijn er ook nog tickets aan de kassa beschikbaar. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis binnen.

Praktische info
Website organisatie
Website Exact Cross

Deelnemerslijsten


Favorieten mannen

We willen niets oneerbiedigs schrijven over de deelnemende renners, maar moet de Azencross eigenlijk nog verreden worden? Als Mathieu van der Poel meedoet, dan lijkt de rest dit seizoen sowieso kansloos. En nu geven zijn dichtste concurrenten, Wout van Aert, Tom Pidcock, Joris Nieuwenhuis, Eli Iserbyt en Lars van der Haar ook nog eens verstek. Dan wordt het helemaal een speeltuin voor de sterke wereldkampioen.

Aan Van der Poel is voorlopig weinig te doen – foto: Cor Vos

Er is afgelopen week al veel over gezegd en geschreven, maar volgens een aantal insiders lijkt het erop dat we op dit moment naar de beste Mathieu van der Poel ooit in het veld kijken. Ploegmanager Christoph Roodhooft denkt te weten waarom. “De voorbije veertien maanden zijn rimpelloos en rustig verlopen. Alles ging volgens de planning, zonder ziektes of accidentjes wat dan ook. Hij is op een leeftijd gekomen, dat heel wat dingen op de juiste plek vallen. Hij zit goed in zijn vel, technisch is het haast foutloos, zijn fiets is optimaal, zijn positie is ideaal. En uiteraard begint alles met zijn talent.”

In Loenhout kan het echter wel eens een vreemde cross worden. Het is vooral die lange asfaltstrook richting aankomst die dat in de hand werkt. Daar worden de debatten vaak tactisch uitgevochten. Van der Poel brengt veel hypergemotiveerde ploegmaats van Alpecin-Deceuninck mee naar Loenhout, en die zouden de cross weleens kunnen ontregelen. Wie het eerst weg geraakt, zou zich zo wel eens in een winnende positie kunnen werken.

Onze sterrenverdeling bestaat dan ook voor een groot deel uit renners van Alpecin-Deceuninck. Op papier is Niels Vandeputte de sterkste ploegmaat van Van der Poel, maar hij werkt in Loenhout zijn vierde cross in vier dagen af. En de dag nadien start hij ook nog in de Wereldbeker van Hulst. “Het gaat in ieder geval een pittige uitdaging zijn, zowel fysiek als mentaal. Ik heb er zin en ben benieuwd wat dit met mijn lichaam gaat doen. Normaal gezien word ik niet slechter door veel crossen te rijden, dus ik maak me geen zorgen”, zei Vandeputte eerder.

Niels Vandeputte rijdt een straf seizoen – foto: Cor Vos

Gianni Vermeersch is in de eerste plaats een goede wegrenner geworden, maar ook zijn veldritambities zijn nog – in beperkte mate – aanwezig. Vermeersch heeft zijn transitie naar de weg al iets verder ingezet dan pakweg Quinten Hermans of Timo Kielich, maar dankzij ereplaatsen in Herentals en Mol werd duidelijk dat Vermeersch gerust op top 5-plaatsen mag mikken.

Neem ook Jente Michels (ook al Alpecin-Deceuninck) erbij, en je ziet dat de concurrentie tegen een stevig blok zal moeten opboksen. Cameron Mason (Cyclocross Reds) heeft met de broers Roodhooft wel dezelfde werkgever, maar gezien zijn ander truitje, zal hij heel veel werk hebben om tegen Van der Poel en co op te boksen. De Britse kampioen wordt dé grote uitdager, en dat bovendien in een cross die hem uitstekend ligt. Vorig jaar werd hij vierde in Loenhout.

Toon Vandebosch vertegenwoordigt dan weer Crelan-Corendon, de derde ploeg van de broertjes Roodhooft. Hij is bij momenten nog iets te wisselvallig, maar kan op topdagen wel meedoen voor een podium. Wat de andere ploegen betreft: Ryan Kamp is de enige starter namens Pauwels Sauzen-Bingoal, en ook Thijs Aerts, Felipe Orts, Jens Adams en Lander Loockx zijn van de partij.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Cameron Mason, Toon Vandebosch
* Niels Vandeputte, Gianni Vermeersch, Jente Michels


Favorieten vrouwen

Geen al te straffe bezetting bij de dames in Loenhout. Met name de dominante Nederlandse vrouwen, die daags nadien op volle sterkte in de Wereldbeker in eigen land moeten aantreden, geven massaal forfait voor Exact Cross in Loenhout. Manon Bakker (Crelan-Corendon) maakt als enige een uitzondering. Zij staat er ook om bekend dat ze liefst zo veel mogelijk koerst. Niet ieder terrein ligt haar, maar als ze in haar dagje is – remember, Val di Sole – dan is Bakker tot alles in staat.

Cant kwam sterk voor de dag in Zolder – foto: Cor Vos

De grootste concurrentie komt vanuit de eigen ploeg, want ook Sanne Cant (Crelan-Corendon) is stilaan aan de betere hand. Cant miste een deel van haar seizoen door een knieblessure, maar sinds haar Spaanse trainingsstage erop zit, is ze geregeld weer de eerste Belgische in de uitslag. In de Superprestigecross van Heusden-Zolder viel ze zelfs maar net naast het podium. Sanne Cant is definitief terug, en wat zou een triomf in een tv-cross haar deugd doen.

Al liggen er wel behoorlijk wat outsiders op de loer. De Tsjechische seizoensrevelatie Kristyna Zemanova bijvoorbeeld, die altijd lastig in te schatten is. Of de piepjonge Lauren Molengraaf. Wat rensters als Marthe Truyen of Anna Kay betreft, is de zege allicht te hoog gegrepen. Maar een ereplaats zit er zeker in.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Sanne Cant
** Manon Bakker, Kristyna Zemanova
* Lauren Molengraaf, Marthe Truyen, Anna Kay


Weer en TV

Volgens weersite Meteovista zou het vrijdag weleens een regenachtige bedoeling kunnen worden in Loenhout. De hele dag zou de neerslag in de Kempen neerdwarrelen, zo’n 10 mm in totaal. Met een windkracht van 4 Beaufort en temperaturen tot 12 graden Celsius wordt het niet bepaald aangenaam.

Sporza is vrijdag vanaf 13.30 uur van de partij voor een live-uitzending van zowel de mannen als vrouwen eliterenners. Nederlandse kijkers kunnen tien minuten later terecht op Eurosport 1 en de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+/GCN+.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.