Voorbeschouwing: Famenne Ardenne Classic 2019
Maxime Monfort stopt ermee - foto: Cor Vos
zondag 6 oktober 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Famenne Ardenne Classic 2019

Lotto Soudal-icoon Maxime Monfort werkt dit weekend zijn laatste wedstrijdkilometers af en dat doet hij vlakbij huis in de Famenne Ardenne Classic. Een relatief nieuwe wedstrijd op de kalender, in de provincie Luxemburg, maar toch zijn er zondag 6 oktober met Jumbo-Visma, Lotto Soudal en CCC drie sterke blokken van het hoogste niveau actief, die er alles aan zullen doen om deze 1.1-wedstrijd naar hun hand te zetten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wanneer we spreken over een relatief nieuwe wedstrijd, hebben we het over amper twee edities. Het was in 2017 dat de Waalse krant “La Dernière Heure” besloot om deze Famenne Ardenne Classic in het leven te roepen. Er zou voornamelijk door de regio’s Famenne en de Ardennen gekoerst worden, in de provincies Namen en Luxemburg. Op die manier kreeg ook het Waalse najaarsprogramma met de Tour de l’Eurométropole en Binche-Chimay-Binche iets meer cachet.

Het was Moreno Hofland die zich in 2017 tot eerste winnaar van deze Famenne Ardenne Classic wist te kronen. De Nederlandse sprinter had heel het jaar nog niet kunnen winnen, maar slaagde er in een van zijn laatste wedstrijden van het seizoen dan toch nog in.

Hofland had ook wel wat druk op zijn schouders, want Lotto Soudal was de enige WorldTour-ploeg aan de start. Vorig jaar kwam daar met Jumbo-Visma nog eentje bij.

Moreno Hofland – foto: Cor Vos

Laatste twee winnaars Famenne Ardenne Classic
2018: flag-ca Guillaume Boivin
2017: flag-nl Moreno Hofland


Vorig jaar

Wat oorspronkelijk op een saaie sprinterskoers met gecontroleerde vroege vlucht leek, draaide uiteindelijk nog uit op een zeer attractieve finale. Pas in de laatste tien kilometer lukte het een drietal om een gat te forceren. De bedrijvige Rein Taaramäe kreeg Jens Keukeleire en Julien Simon met zich mee.

In de slotkilometer was alleen de Est nog over, maar sloten Guillaume Boivin en Quentin Pacher aan. Uiteindelijk bleek de Canadees de beste van de twee. Het peloton kwam net te laat, waar Nederlander Danny van Poppel de sprint won en nog over Taaramäe heen wipte.

Top-5 Famenne Ardenne Classic 2018

1. flag-ca Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy)
2. flag-fr Quentin Pacher (Vital Concept Cycling Club)
3. flag-nl Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo)
4. flag-ee Rein Taaramäe (Direct Energie)
5. flag-be Milan Menten (Sport Vlaanderen-Baloise)


Parcours

Ook al zagen we bij de vorige twee edities steeds een sprint aan het einde, toch is het parcours van deze Famenne Ardenne Classic allesbehalve makkelijk. Start en aankomst liggen in Marche-en-Famenne, een stadje met 17.000 inwoners in de provincie Luxemburg. Maar daartussen vinden we de nodige hoogtemeters…

Op een eerste dertig vlakke kilometers na, gaat het eigenlijk de hele dag op en af. Zo komen we respectievelijk de Côte d’Ortho (2,8 kilometer aan 5,5 %), Col de Pastral (2,9 kilometer aan 5 %), Côte d’Awenne (2,8 kilometer aan 3,8 %) en de Côte du Crawy (1,9 kilometer aan 7,2 %) tegen nog voor we weer op het plaatselijke circuit zijn aangekomen.

We bereiken dat lokale circuit na 107 kilometer. Er moeten dan nog drie rondjes van 24 kilometer worden afgelegd met daarin telkens drie belangrijke hindernissen. De hellingen van de Waha (3,4 kilometer aan 3,2 %) en vooral de Côte de Roy (2,7 kilometer aan 4,9 %) bevinden zich eerder in de beginfase van het rondje, maar kunnen renners met wat overschot aan buskruit in de benen wel inspireren om er voor te gaan. De rest van de lokale ronde verloopt namelijk, op één knikje na, volop in dalende lijn, waardoor het voor het peloton niet gemakkelijk is om veel tijd goed te maken.

De finishlijn die we na 179 kilometer treffen is iets voorbij de voet van de Waha gelegen, waardoor de laatste meters pittig oplopen. Dit zorgt ervoor dat we elk jaar een mooie sprint zien in Marche-en-Famenne, waar alleen renners met inhoud stand kunnen houden.

Start: 12.10 uur
Finish: 16.45 uur

Volledige parcoursinformatie


Favorieten

Zoals gezegd moeten we het in deze eendagskoers doen met drie WorldTour-ploegen: Lotto Soudal, Jumbo-Visma en CCC. Zij brengen evenwel niet hun allergrootste namen mee naar Wallonië. Het deelnemersveld wordt aangevuld met dertien ProContinentale ploegen en vijf continentale formaties.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel had zondag normaliter het mountainbike-parcours van de Olympische Spelen in Tokio moeten verkennen, maar in plaats daarvan rijdt hij de Famenne Ardenne Classic. Dat was helemaal niet gepland, maar Van der Poel en Corendon-Circus hebben besloten om nog een extra wegkoers aan het programma toe te voegen. Dat is slecht nieuws voor de concurrentie, want de Nederlandse alleskunner is uiteraard de torenhoge favoriet voor de zege.

In de Sparkassen Münsteland Giro trok Van der Poel nog meerdere keren ten aanval, maar bleek het parcours niet lastig genoeg. Hierdoor moest hij in de eindsprint genoegen nemen met een verre ereplaats. Het parcours van de Famenne Ardenne Classic is een stuk lastiger, wat in het voordeel is van Van der Poel. En de licht hellende aankomst is helemaal spek naar de bek van de winnaar van de Amstel Gold Race en Tour of Britain. Zet hij zondag de kers op een al geweldige taart?

Danny van Poppel – foto: Cor Vos

Als het op een sprint aankomt, dan zal er met grote ogen naar Jumbo-Visma worden gekeken. De gele brigade brengt niet alleen met Danny van Poppel een aalvlugge renner aan het vertrek, het neemt met Paul Martens, Amund Grøndahl Jansen en Timo Roosen bovendien een groot deel van haar machtige en gerespecteerde sprinttrein mee. Dit laat de kansen van Van Poppel, die aan het einde van het jaar samen met zijn broer Boy naar Wanty-Gobert trekt, meteen enkele procenten stijgen. Van Poppel weet bovendien hoe hij deze aankomst moet aanpakken, want hij won er vorig jaar nog de sprint van het peloton voor plekje drie.

Voor Lotto Soudal hoeft een massasprint niet per se. Op het eerste gezicht is bij de mannen van John Lelangue Jens Keukeleire de snelste man, maar Keukeleire moet het niet hebben van een pure sprint. De aankomst, die licht bergop loopt, is Keukeleire evenwel op het lijf geschreven, maar de West-Vlaamse hardrijder houdt ook wel van een poosje alleen rijden. Keukeleire kan het dus op verschillende manieren afmaken en dat geldt ook voor de rest van de ploeg. Ook Lawrence Naesen houdt wel van een sprintje en Brian van Goethem kan in de Ardennen misschien wel doen wat hem in Münsterland net niet lukte: een solovlucht afronden tot het bittere einde.

Maxime Monfort – foto: Cor Vos

Overigens neemt Lotto Soudal in deze Famenne Ardenne Classic ook afscheid van een icoon. Op 36-jarige leeftijd zegt Maxime Monfort er de wielersport vaarwel. De Waal was zes jaar actief voor de Belgische formatie en oogstte deze zomer nog lof met zijn werklust in de Tour de France. Het absolute hoogtepunt in zijn carrière als ronderenner was een zesde plek in de Vuelta van 2011.

Bij CCC moet het sprintgeweld van Jonas Koch komen, die in de meest recente editie van de Vuelta nog een aantal keer de top 10 haalde. Maar een echte kandidaat voor winst zien we niet in de Duitser, die liever nog een iets lastiger terrein voor de wielen zou krijgen. Guillaume Van Keirsbulck zal misschien zijn aanvallersbenen nog eens willen laten spreken en een aanval wagen in volle finale.

Bij de Franse ploegen springt voornamelijk het Cofidis van Hugo Hofstetter in het oog. De snelle Hofstetter is wederom bezig aan een sterk seizoen met veel ereplaatsen, maar hij bleef dit jaar wel opvallend vaak op de allerdichtste ereplaats steken. Zelfs recent nog in de Grote Prijs Jef Scherens. Iets waar hij misschien, zoals Moreno Hofland twee jaar geleden, alsnog verandering in kan brengen in deze Famenne Ardenne Classic. Total Direct Energie zet daar de oersterke Adrien Petit tegenover. Een pure sprint vermijdt de sterke Petit liever, maar vlak hem zelfs in dit scenario nooit helemaal uit. Petit is een sterke beer en zal de hellingen vermoedelijk iets frisser dan zijn concurrenten overkomen.

Wanneer zit het Capiot eens mee? – foto: Cor Vos

Na een blik op onze Belgische ProContinentale ploegen, lijkt het zo dat Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) weleens de grootste hoop zou kunnen zijn. ‘Koning Regelmaat’ is een titel die dit seizoen op het lijf van Capiot is geschreven. Capiot knokte zich al meer dan twintig keer in de top 10 en was er vooral in de meest recente Ronde van Denemarken een aantal keer heel dicht bij. Voor hem geldt hetzelfde als Hofstetter: waarom niet verandering in die statistiek brengen met een mooie overwinning?

Baptiste Planckaert (Wallonië Bruxelles) daarentegen heeft dit najaar nog niet zijn goede vorm van het seizoensbegin teruggevonden, maar is altijd gevaarlijk. Corendon-Circus en Wanty-Gobert moeten het op het eerste gezicht zonder pure sprinter doen, maar onderschat respectievelijk Dries De Bondt en Jérôme Baugnies nooit bij een late aanval.

Tot slot nog een aanvulling op het rijtje snelle mannen. Een mooie overwinning zou ook Tom Van Asbroeck (Israel Cycling Academy) weleens gegund zijn. De Oost-Vlaming heeft de snelheid in de benen, maar mist vaak nog een beetje geluk. En geluk, daar zullen ook renners als Piotr Havik (BEAT Cycling Club), Maxime Daniel (Arkea-Samsic), Michael Van Staeyen (Roompot-Charles), Nicolai Brochner (Riwal Readynez) en Kris Boeckmans (Vital Concept-B&B Hotels) op moeten rekenen als ze mee willen doen voor de hoogste prijzen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Danny van Poppel, Jens Keukeleire
** Hugo Hofstetter, Amaury Capiot, Dries De Bondt
* Tom Van Asbroeck, Jérôme Baugnies, Baptiste Planckaert, Piotr Havik

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Eurosport brengt vanaf 15.15 uur de Famenne Ardenne Classic live op de buis. Bovendien is volgens Weeronline wat regenval niet uit te sluiten. Men verwacht zelfs tot 15,8 mm aan neerslag, bij een temperatuur tot maximaal elf graden Celsius.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.