Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2022
Archiefbeeld van laatste winnaar Simon Pellaud - foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
zondag 8 mei 2022 om 08:20

Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2022

Terwijl de Giro d’Italia volop aan de gang is, zal er ook in België nog gekoerst worden. Voor het eerst sinds 2019 staat de Flèche Ardennaise terug op de wielerkalender. De organisatie heeft er dit jaar voor gekozen om loodzwaar uit te halen, er staan maar liefst 3500 hoogtemeters op de renners te wachten. Wie overleeft er de zeventien gecategoriseerde beklimmingen en volgt Simon Pellaud op als winnaar? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De eerste editie van de Flèche Ardennaise of Ardense Pijl moeten we gaan zoeken in het jaar 1966. Die allereerste editie werd gewonnen door Willy Van Neste, die op zijn palmares onder meer een rit in de Tour de France en het eindklassement van de Vierdaagse van Duinkerke heeft staan. De tweede winnaar van de Waalse eendagskoers is ook een bekende naam, het is namelijk Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Valère Van Sweetvelt.

Twee mooie namen in de beginfase van de Belgische koers. De organisatie kreeg echter een nog grotere winnaar een jaar erna, in 1968. Roger De Vlaeminck reed in dat jaar, tevens zijn eerste echt seizoen bij de profs, naar de winst in de Flèche Ardennaise. De Vlaeminck is ongetwijfeld de grootste naam op de erelijst. Om ons collectief geheugen even op te frissen: hij won onder meer vier keer Parijs-Roubaix, drie keer Milaan-San Remo, eenmaal de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Freddy Maertens en Roger De Vlaeminck in de Ronde van Vlaanderen 1977

Archiefbeeld van De Vlaeminck (rechts), in het wiel van concurrent en landgenoot Freddy Maertens – foto: Cor Vos

Aangezien de Flèche Ardennaise pas in 2005 een internationale UCI-koers werd, staan er een heleboel renners uit de Lage Landen op de lijst met winnaars. Een opvallende winnaar voor die ‘promotie’ is Thomas Voeckler, de Fransman won de eendagskoers op 20-jarige leeftijd.

De afgelopen vijftien jaar staan er met Jan Bakelants, Silvan Dillier, Stefan Küng, Loïc Vliegen en Harm Vanhoucke een hoop interessante namen op de erelijst. De grootste naam is misschien wel Zwitser Küng, die de wedstrijd won in 2014. De hardrijder kwam destijds solo over de streep, dichtste achtervolger Vliegen eindigde op 43 seconden. Het deelnemersveld was best sterk dat jaar, onder meer Tiesj Benoot, Oliver Naesen, Dylan Teuns en Xandro Meurisse eindigde in de top-15.

King reed in 2014, het jaar van zijn overwinning in Wallonië, trouwens zeer goed rond. Zo werd hij onder meer Europees kampioen bij de beloften in zowel de tijdrit als de wegkoers. In die wegrit klopte hij onder anderen Anthony Turgis in de sprint, knap werk dus. Aan het einde van het seizoen behaalde hij ook nog eens brons op het WK tijdrijden bij de beloften.

Beeld van Küng bij zijn overwinning in de Volta Limburg Classic, een jaar later – foto: Cor Vos

De Zwitsers zijn aan een opmars bezig in de Flèche Ardennaise (ondertussen een 1.2-koers), want in de laatste zeven edities won maar liefst drie keer een Zwitser. Een jaar voor Küng was het Dillier, in 2019 (meteen ook de laatste editie) was het Simon Pellaud. De top-10 werd toen zelfs met vier Zwitserse coureurs gevuld, opvallend! Dit jaar staat er echter geen enkele Zwitser op de startlijst.

Laatste tien winnaars Flèche Ardennaise
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ch Simon Pellaud
2018: flag-nl Cees Bol
2017: flag-fr Harm Vanhoucke
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2015: flag-be Loïc Vliegen
2014: flag-ch Stefan Küng
2013: flag-ch Silvan Dillier
2012: flag-fr Clement Lhotellerie


Vorige editie

Voor de vorige editie van de Flèche Ardennaise moeten we teruggaan naar het jaar 2019, u weet ondertussen wel waarom. In die editie werd er van en naar Herve gereden, een Waalse stad ten oosten van provinciehoofdstad Luik. Er moest in totaal 179,7 kilometer gereden worden over, zoals altijd in de Flèche Ardennaise, een heuvelachtig parcours.

De renners lieten zich echter niet afschrikken door het lastige parcours, vanaf de start in Herve werd er namelijk meteen hard gekoerst. Op ruime afstand van de finish reed er dan uiteindelijk ook een ruime groep renners weg, met daarin een heleboel favorieten. Onder meer de mannen van IAM Excelsior hadden met Simon Pellaud, Martin Schäppi en Fabian Lienhard drie renners mee in de beslissende ontsnapping.

We hebben het nu al verklapt, maar de kopgroep werd niet meer ingehaald door het peloton. In dat peloton werd er nochtans stevig op kop gereden. Het waren vooral de renners van de Belgische ploeg Sport Vlaanderen-Baloise die de eerste groep nog tevergeefs probeerde bij te halen, zij hadden de slag helemaal gemist.

In de heuvelzone in de finale werd er ook meermaals aangevallen door de koplopers. Uiteindelijk waren het Pellaud en Bacon die samen wegreden. De twee moesten in een heuse sprint à deux strijden om de overwinning in de Ardense Pijl. Uiteindelijk was het Zwister Pellaud die zijn Franse concurrent kon kloppen. De derde plaats ging naar Schäppi, een ploegmaat van winnaar Pellaud. Zowel de vierde als vijfde plaats was weggelegd voor een Belg, Julian Mertens en Viktor Verschaeve zijn de renners in kwestie. De twee reden destijds in loondienst van Lotto Soudal U23.

Een jaar na zijn overwinning in de Flèche Ardennaise maakte Pellaud de overstap naar Androni Giocattoli-Sidermec, de Italiaanse ploeg met een ProTour-statuut. De Zwitser reed twee jaar sterk rond voor de Italiaanse ploeg, waardoor hij opviel bij het WorldTour-team Trek-Segafredo. De ploeg van manager Luca Guercilena bood de inmiddels 29-jarige renner een contract van twee jaar aan.

Eindklassement Flèche Ardennaise 2019
1. flag-ch Simon Pellaud (IAM Excelsior)
2. flag-fr Romain Bacon (CC Nogent-sur-Oise) op 1s
3. flag-ch Martin Schäppi (IAM Excelsior) op 31s
4. flag-be Julian Mertens (Lotto Soudal U23) op 33s
5. flag-be Viktor Verschaeve (Lotto Soudal U23) op 42s


Parcours

De voorbije jaren was de Waalse eendagskoers een heuvelklassieker, dit jaar wil de organisatie meer zijn dan dat. “Het nieuwe parcours van de 57e Flèche Ardennaise wordt duidelijker. De “new look”-editie van 2022 belooft uitzonderlijk zwaar te worden. Met een parcours van 170 kilometer zal het een positief hoogteverschil van 3.500 meter bieden, wat het tot de meest selectieve wedstrijd van België zal maken. Deze keer zal de overwinning niet aan een pure klimmer ontsnappen, wat het doel is van de organisatie”, lezen we op de website van de semiklassieker. Dat belooft!

Als we het parcours wat nauwkeuriger bekijken zien we inderdaad dat het bijzonder lastig is. Voordat het lastig wordt, moeten de renners natuurlijk starten. Dat zullen ze doen in Stavelot. Vanuit die stad zal het peloton een eerste lus afwerken, met daarin zes heuvels. De Falize (derde categorie), de Hédoumont (derde categorie), de Chôdes (eerste categorie), de Thirimont (derde categorie), de Lamoriville (eerste categorie) en de Beaumont (derde categorie) zijn de heuvels in kwestie. Deze klimmetjes liggen allemaal in de eerste lus, die bijna zestig kilometer lang is.

Na die eerste zware lus zullen de renners richting het tweede lokale rondje rijden, die is in totaal 39 kilometer lang. In dat kortere rondje zullen er met de Brume, de Fosse en de Wanne drie heuvels beklommen worden van tweede (de Fosse) en eerste (de Brume en de Wanne) categorie. Vervolgens zullen de renners richting de derde lus rijden. In die lus staan er vijf lastige heuvels op het programma. Na de Haute-Levée, de Rosier en de Xhierfomont van eerste categorie kunnen de renners ‘even op adem komen’. Ze zullen namelijk even kunnen afdalen, tot aan de voet van La Gleize weliswaar.

Aan die voet begint misschien wel de echte finale. La Gleize, een heuvel van derde categorie, is misschien minder lastig, maar niet veel daarna staat de Thier de Coo (buitencategorie) op het peloton te worden. De top van deze zware beklimming ligt op zo’n 25 kilometer van de streep. In die laatste 25 kilometer zal er, zoals al heel de dag, voortdurend geklommen worden.

Parcours van de laatste lus – foto: organisatie

Met de beklimming van de Amermont (tweede categorie), de Renardmont (tweede categorie) en de Stockeu (buiten categorie) staan er nog drie intense opgaves te wachten op de renners in de laatste lus. Na de top van de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, de Stockeu, is het nog een tiental kilometer naar de streep. U kan het al raden, maar die laatste kilometers in de absolute slotfase van de wedstrijd zullen ook nooit over echte vlakken wegen lopen. In de laatste drie kilometer staat er echter geen echte ‘hindernis’ meer te wachten op de renners. De laatste honderden meters van de finish in Stavelot lopen lichtjes omhoog.

WielerFlits sprak ook even met renner Ward Huybs, de 19-jarige Vlaming van Baloise Trek Lions wierp zijn blik op het parcours: “De combinatie van de kilometers en hoogtemeters zal ervoor zorgen dat het een zeer zware wedstrijd zal zijn. De korte opeenvolging van de klimmetjes zal vooral gaan doorwegen naar het einde toe, het zal dus heel belangrijk worden om tijdens de wedstrijd vooraan te rijden.”

“De laatste pittige lus van 20 kilometer met drie steile klimmetjes zal de doorslag geven, wie daar nog goede benen heeft gaat zeker het verschil kunnen maken”, aldus Huybs. We kunnen dus concluderen dat, zoals de organisatie ook zelf al aangaf, het parcours in en rond Stavelot loodzwaar is. Dat er met de zeventien gecategoriseerde beklimmingen en de bijhorende 3500 hoogtemeters een klimmer zal winnen, lijkt ons zeer waarschijnlijk.

Flèche Ardennaise 2022 (zondag 8 mei)
Start: om 12.15 uur in Stavelot
Finish: tussen 16.25 en 16.55 uur in Stavelot
Afstand: 167,2 kilometer


Favorieten

Er zullen geen WorldTour-ploegen aan de start verschijnen van de Flèche Ardennaise. De Waalse eendagskoers verwelkomt in totaal 29 ploegen, een aantal daarvan zijn de continentale teams of beloften-selecties van de WorldTour-teams. Twaalf van de 29 deelnemende ploegen zijn Belgisch. We zien onder meer dat Baloise Trek Lions, Geofco Doltcini, Elevate p/b Home Solution en Acrog Tormans aan de start staan. Bovendien komt ook Lotto Soudal met een U23-selectie in actie in de Flèche Ardennaise.

In die selectie van de Belgische ploeg vinden we Lennert Van Eetvelt terug. De 20-jarige renner uit Tienen werd dit jaar nog tweede in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. In die La Doyenne voor U23-renners moest er in totaal bijna 3000 hoogtemeters afgelegd worden, wat aardig in de buurt komt van de 3500 in de Flèche Ardennaise. Aangezien er veel renners van die belangrijke wedstrijd voor beloften ook nu aan de start staan in Stavelot, is de uitslag van die koers een interessante maatstaf.

Maar goed, terug naar Van Eetvelt. Het rondetalent van Lotto Soudal U23 is door zijn klimvermogen misschien wel een van de grote favorieten voor de zege. Eerder dit seizoen bewees hij zich ook al in de Ronde van Normandië, een Franse 2.2-koers, daar werd hij zesde in het algemeen klassement. Het parcours in Wallonië moet hem dus zeker en vast liggen. Bovendien heeft Van Eetvelt met Luca Van Boven ook een zeer sterke ploegmaat, die zich ook al bewees in het rondewerk bij de jonge mannen.

Een andere renner die goed omhoog kan rijden is Dawit Yemane van Bike Aid. De coureur uit Eritrea reed zich dit seizoen in de kijker door zevende te eindigen in het algemeen klassement van de Ronde van Turkije. De 24-jarige klimmer heeft die plaats te danken aan zijn prestatie in de zware vierde etappe met aankomst in Spil Milli Park (13,9 km aan 7,2%). Hij kwam als zesde over de streep op die loodzware aankomst. Yemane heeft nog niet al te veel eendagskoersen gereden, dus het is moeilijk om in te schatten of hij goed zal presteren in de Flèche Ardennaise, maar goed klimmen kan hij zonder enige twijfel.

Goed klimmen, dat is iets wat de mannen van Equipe continentale Groupama-FDJ zeker kunnen. Een aantal weken geleden was Lenny Martinez misschien wel een van dé verrassingen in de Tour of the Alps. De nog maar 18-jarige Fransman reed met de beste klimmers over de zware beklimmingen en eindigde uiteindelijk op de veertiende plaats in het algemeen klassement. Het was niet de enige keer dat Martinez zich liet zien, in de Trofeo Laeigueglia aan het begin van het seizoen werd hij 37ste, bij de profs dus. In Luik-Bastenaken-Luik U23 kwam hij mee binnen met het peloton, op acht seconden van winnaar Roman Grégoire.

Laat die Romain Grégoire nu ook op de deelnemerslijst van de Ardense Pijl staan. De 19-jarige coureur uit Besançon is bezig aan een indrukwekkend seizoen. Nadat hij vorig jaar tweede werd op het WK bij de junioren achter Noor Per Strand Hagenes, is hij dit jaar een alleswinnaar bij de beloften. Zo won hij – zoals eerder vermeld – Luik-Bastenaken-Luik, maar ook twee Italiaanse eendagskoersen. Deze drie koersen voor beloften hadden allemaal een selectief en zwaar parcours, Grégoire kan dus absoluut goed klimmen. Dat wisten we vorig jaar eigenlijk al, toen hij Europees kampioen werd bij de junioren op het lastige parcours in en rond Trento.

Veel zal afhangen van het plan van Equipe continentale Groupama-FDJ in de Flèche Ardennaise. Grégoire is namelijk een van de ploegmaten van Martinez. Dat die twee goed kunnen samenwerken bewezen ze door eerste en derde te eindigen op het EK voor junioren vorig jaar. Maar goed, twee kopmannen is genoeg zou je denken, niets is echter minder waar. Met Reuben Thompson hebben ze bij de opleidingsploeg van Groupama-FDJ nog een sterke renner voor de koers in en rond Stavelot.

Thompson, een 21-jarige Nieuw-Zeelander laat zich geregeld zien in het rondewerk. Zo reed hij dit jaar naar een tweede plaats in het algemeen klassement van het Circuit des Ardennes, een 2.2-rittenkoers. Bovendien heeft Thompson ook al wat ervaring bij de profs, hij reed onder andere het Franse openingsweekend (Faun Ardèche Classic en Drôme Classic), de Tour of the Alps (tweemaal) en de Vuelta a Burgos (vorig jaar) al mee met de ‘grote mannen’. In het eendagswerk is de jonge renner nog niet zo succesvol geweest, maar de vele beklimmingen zullen hem zeker liggen.

Een andere jonge man die graag klimt is Johannes Staune-Mittet. De renner van Jumbo-Visma Development reed dit jaar al sterk rond bij de beloften, zo werd hij zesde in Luik-Bastenaken-Luik en derde in een van de zware Italiaanse koersen. De 20-jarige Noor heeft dit seizoen ook al wat ervaring opgedaan bij de profs. Meer dan ervaring opgedaan zelfs, want hij werd bijvoorbeeld zestiende in het algemeen klassement van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali, waar er toch een aantal sterke renners rondreden. Een man om in de gaten te houden aanstaande zondag!

Leo Hayter is een van die mannen die ook in de gaten zal gehouden worden. De Brit is een van de grote talenten uit de U23-categorie. Sinds dit jaar koerst de 20-jarige renner voor Hagens Berman Axeon, zonder al te veel succes tot nu toe. De beste notering van Hayter dit jaar is een zesde plaats in de openingsproloog van de Tour du Rwanda. Toch houden we zeker rekening met de jonge coureur, Hayter bewees in het verleden al dat hij graag én goed koerst op heuvelachtige terreinen. Zo was hij vorig jaar nog de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik U23, toen klopte hij onder meer Tobias Halland Johannessen, die inmiddels prof is, en Van Eetvelt.

Nog zo twee van die jonge renners om in de gaten te houden zijn Felix Engelhardt van Tirol KTM en Thomas Gloag van Trinity Racing. Beide renners toonden zich al meerdere keren in het rondewerk bij de beloften. Duitser Engelhardt deed dat ook al in eendagskoersen, dit jaar nog werd hij tweede in een heuvelachtige 2.2-koers in Slovenië. De 20-jarige Gloag is dit seizoen wel een beetje op de sukkel. Zo kwam hij buiten de tijdslimiet binnen op de tweede dag van het Circuit des Ardennes, nadat hij op de eerste dag nog maar zijn eerste wedstrijddag van het seizoen er had opzitten. Hoe het met de vorm van Gloag zit, is dus een beetje vissen.

Na al die jonge renners is het tijd voor wat ervaring. Dat kunnen we wel zeggen bij de Nederlander Adne van Engelen. De renner van Bike Aid rijdt nu al aantal jaren rond in het profpeloton. Van Engelen laat zich voornamelijk zien in de bergetappes in de kleinere rondjes, zoals de Tour of Thailand en de Ronde van Turkije (dit jaar). Die prestaties zijn echter telkens in het rondewerk, en niet in eendagskoersen. Of de 29-jarige renner dan wel of niet goed voor de dag zal komen in de Flèche Ardennaise is moeilijk in te schatten, zijn ervaring zal hem alvast zeker helpen in strijd met de vele jonge mannen. Bovendien kan hij met de eerder genoemde Yemane een sterk blok vormen.

Hartthijs de Vries is ook zo een renner die wat meer ervaring heeft. De Nederlander van Metec-SOLARWATT p/b Mantel verzamelde dit seizoen al een indrukwekkend aantal ereplaatsen. Zo reed De Vries dit jaar al naar acht top-10 noteringen (in vijftien koersdagen). Vorige week werd hij nog vijfde in de PWD Zuidenveld Tour na een zware koers. De overwinning zat er echter nog niet in voor de 25-jarige renner uit Kollum. Mocht de koers dit weekend uitdraaien op een sprint van een klein groepje, dan moet er zeker rekening gehouden worden met De Vries.

Ten slotte is er ook nog Thibau Nys, een renner die ook gevaarlijk is als er met een grotere groep gesprint zou worden. De 19-jarige renner uit Vlaams-Brabant zal aanstaande zondag zijn eerste wedstrijd op de weg rijden dit seizoen. Zijn drie laatste prestaties op de weg zijn een tweede plaats op het BK, de eerste plaats op het EK en een zesde plaats op het WK (bij de beloften allemaal). Zeer indrukwekkend dus.

De renner van Baloise-Trek Lions werd doorgaans gezien als een man die zich mengt in de sprints, maar Nys bewees aan het einde van vorig seizoen aan het grote publiek dat hij meer dan dat is. Zeker de overwinning op het EK, waar er in totaal 2500 hoogtemeters moesten overwonnen worden, zag niemand echt aankomen. Of de nummer drie van het WK veldrijden bij de beloften de 3500 hoogtemeters in Wallonië kan overleven, is nog maar de vraag. Hij mag ons alleszins aangenaam verrassen!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Thibau Nys (@thibau_nys)

Huybs, de coureur die al eerder in deze voorbeschouwing aan bod kwam, verwacht in de Ardense Pijl veel van Lotto Soudal. “Ze hebben een sterk blok met zeker drie potentiële winnaars. Op het einde zouden zij dus eventueel het ploegenspel kunnen spelen. Maar uiteraard zijn er ook de renners als Grégoire, die verwacht ik zeker vooraan.” Huybs, die vooral actief is als veldrijder, sprak ook even over zijn ploegmaat Nys. De twee, en de rest van de ploeg van Baloise Trek Lions, waren de afgelopen weken samen op stage. “Hij heeft de goede vorm te pakken, maar het is natuurlijk afwachten wat de eerste wedstrijd van het seizoen zal brengen. Als ze met hem naar de laatste kilometer gaan, hebben ze wel een probleem. Het is een aankomst die Thibau moet liggen.”

“Mijn eigen doelen zijn vooral proberen te volgen zondag, ik wil zo ver mogelijk in de wedstrijd geraken. Op die manier kan ik dan ook de ploeg helpen op de momenten dat dat kan. Maar ook voor mij is het afwachten hoe het met de vorm gesteld is. Als ik met een goed gevoel de wedstrijd kan afwerken, ga ik tevreden naar huis!”

Omdat deze koers moeilijk te voorspellen is, hebben we ook een uitgebreide lijst met outsiders. Ryan Archie (Jumbo-Visma Development), Lorenzo Germani (Equipe continentale Groupama-FDJ), Lars Craps (Urbano-Vulsteke), Arthur Kluckers (Leopard Pro), Jordan Habets (Metec-SOLARWATT p/b Mantel), Fabio Christen (EF Education-NIPPO Development), Gwen Leclainche (CC Etupes), Joshua Huppertz en Marcel Meisen (Lotto-Kern Haus), Nathan Vandepitte en Gil Gelders (Bingoal Pauwels Sauces WB Development), Matthew Riccitello en Dries De Pooter (Hagens Berman Axeon), Toon Clynhens en Robin Orins (Elevate p/b Home Solution Soenens), Oliver Rees en Alexander Hajek (Trinity Racing), William Junior Lecerf en Aaron Van Der Beken (Lotto Soudal U23) zijn ook allemaal renners om naar uit te kijken zondag.

Opmerking: De deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet compleet. Daardoor kunnen later nog updates doorgevoerd worden in deze voorbeschouwing.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Romain Grégoire
*** Lennert Van Eetvelt, Lenny Martinez
** Johannes Staune-Mittet, Leo Hayter, Thibau Nys
* Reuben Thompson, Felix Engelhardt, Damit Yemane, Hartthijs de Vries

Website organisatie
Deelnemerslijst (Organisatie)


Weer en TV

Weeronline vertelt ons dat het weer aanstaande zondag aangenaam zal zijn in en rond Stavelot. Er worden temperaturen rond de vijftien graden Celsius voorspeld, niet te warm, maar ook zeker niet te koud dus. Bovendien wordt er geen neerslag verwacht en ook de wind zal geen prominente rol spelen. Een ideale dag om te koersen dus!

Helaas zal de koers niet te volgen zijn op televisie. WielerFlits komt wel met een Volg Hier zodat de lezers samen het koersverloop kunnen volgen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.