Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2018
foto: Sirotti
zondag 25 maart 2018 om 10:00

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2018

Zondag vindt, een week voor de Ronde van Vlaanderen, traditiegetrouw Gent-Wevelgem plaats. Vaak kraaien rappe mannen victorie in Wevelgem, maar dit maakt de wedstrijd niet direct tot een sprinterskoers. Welke coureur triomfeert dit jaar in de tachtigste editie van Gent-Wevelgem? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Somber doet het Vlaamse landschap soms aan. Of dit aandoen komt door het zwarte verleden, het sobere landschap waar elke kollebloem doet denken aan de Eerste Wereldoorlog of het slechte weer, is niet bekend. Wel dragen al deze factoren bij aan de mythevorming rondom deze koers in het gebied rondom Gent en Wevelgem, waar regen, mist, sneeuw, wind en wolkenvelden de wedstrijd te zijner tijd tot een modern slagveld maken.

Een eerbetoon is deze wedstrijd aan een zwart deel van het verleden, waar dit jaar precies honderd jaar geleden een einde aan kwam; de Grote Oorlog. In Flanders Fields stierven miljoenen mensen, die aanvankelijk het idee hadden ooit veilig huiswaarts te keren. Gent-Wevelgem zorgt er voor dat we dit gegeven niet uit ons geheugen wissen.

De Kemmelberg vanaf de westkant – foto: Sirotti

Sinds 1934 hebben er 79 edities plaatsgevonden, alleen tussen 1940 en 1944 kon de wedstrijd geen doorgang vinden wegens opnieuw oorlog. Oorspronkelijk was Gent-Wevelgem een juniorenkoers ter ere van de coureur Gaston Rebry, drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix en één van de weinigen die in hetzelfde seizoen zowel Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen op zijn naam schreef. Rebry – inwoner van Wevelgem – deed dit in 1934, waarna de eerste editie van de ronde tussen Gent en Wevelgem ter ere van hem werd verreden.

De koers bleef met het jaar stijgen in aanzien en Gent-Wevelgem ging van een juniorenkoers tot een amateurkoers tot een profkoers, met Rebry na de oorlog als voorzitter van de organiserende vereniging Het Vliegend Wiel. Het ging zelfs zo goed dat Rebry in zijn vierde jaar als voorzitter, in 1948, Fausto Coppi en Gino Bartali aan de start kreeg. Het wielergekke Vlaanderen barstte uit zijn voegen en wielrennen maakte zijn debuut op de Belgische televisie; de editie van Gent-Wevelgem in 1948 is de eerste koers die in België op televisie werd uitgezonden. Winnen deden de Italiaanse wielerlegendes niet. Een geheel Vlaams podium met Valere Ollivier op het hoogste treetje bracht het thuisland in extase.

Sterker nog, in 1954 wist er voor het eerst iemand anders dan een Belg Gent-Wevelgem op zijn naam te schrijven. Rolf Graf luidde met een overwinning in Wevelgem zijn carrière in. Desalniettemin werd met deze overwinning de Belgische hegemonie niet doorbroken. Beklimmingen als de Kluisberg, de Kemmelberg, de Muur van Geraarsbergen en de Kwaremont bleken voor buitenstaanders nog onbedwingbaar te zijn. Pas eind jaren zeventig begonnen ook Fransen, Britten, Italianen en Nederlanders de wedstrijd naar hun hand te zetten.

Het lukte in het verleden maar weinigen om deze eendagskoers te domineren. Als we kijken naar de erelijst van de Belgische wedstrijd, dan mag je de conclusie trekken dat zelfs Eddy Merckx moeite had met het winnen van deze wedstrijd. Verspreid over elf jaar won de Kannibaal de koers drie keer. Daarmee is hij samen met Tom Boonen, Mario Cipollini, Rik Van Looy en Robert Van Eenaeme recordhouder. Ook zij deden er min of meer tien jaar over om dit aantal te bereiken.

Nederlanders zijn ook terug te vinden op de erelijst. Vijf keer stak een Nederlander zijn armen in Wevelgem in de lucht. Dit gebeurde allemaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Henk Lubberding had de primeur in 1980 de eerste Nederlander te zijn die Gent-Wevelgem op zijn naam wist te schrijven, Gerrit Solleveld was in 1989 de laatste. Tussen beide winnaars in mochten ook Leo van Vliet, Jan Raas en Teun van Vliet het zegegebaar maken. De laatste jaren is alleen Niki Terpstra in de buurt gekomen van een overwinning; in de heroïsche editie van 2015 werd Terpstra tweede achter Luca Paolini.

Met het hart en het hoofd wint Paolini de editie van 2015 – foto: Sirotti

Als er over heroïsche edities van Gent-Wevelgem gesproken wordt, dan spant 2015 de kroon. In heroïsche edities daarvoor waren voornamelijk verraad en ruzie de rode draad, zoals in 1972. Roger Swerts ging er toen met de zege aan de haal na duw- en trekwerk – waar ze zelfs in het baanwielrennen nog van zouden schrikken – tussen Felice Gimondi en Frans Verbeeck.

In 2015 maakten verraad en ruzie niet de koers, maar het weer. Veel mensen zullen zich nog herinneren hoe Geraint Thomas door de wind de berm werd ingelift. De renners koersten niet tegen elkaar, maar tegen de wind. Luca Paolini was het weer de baas en stak in Wevelgem fier zijn handen in de lucht, voor Terpstra. Het gemiddelde van de koers – 37,5 kilometer per uur gemiddeld – zegt in dit geval veel over de zwaarte van de wedstrijd.

Ook de afgelopen twee jaren bleven niet zonder incidenten. In 2016 werd Antoine Demoitié aangereden door een motor. De Belg van Wanty-Groupe Gobert overleed, wat zorgde voor een inktzwarte rand om deze editie. Vorig jaar was een verbluffend pokerspel tussen Terpstra en Peter Sagan de oorzaak dat Jens Keukeleire en Greg Van Avermaet de wedstrijd in een sprint-à-deux uit mochten vechten. Van Avermaet bleek de rappere van de twee en won daarmee zijn eerste Gent-Wevelgem.

Het podium van Gent-Wevelgem vorig jaar – foto: Sirotti

De laatste tien winnaars van flag-be Gent-Wevelgem
2008: flag-es Óscar Freire
2009: flag-no Edvald Boasson Hagen
2010: flag-at Bernhard Eisel
2011: flag-be Tom Boonen
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-de John Degenkolb
2015: flag-it Luca Paolini
2016: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet

Parcours
Sinds 2003 start Gent-Wevelgem niet meer in Gent, maar in Deinze. Zo ook dit jaar. Vanuit Deinze, dat ten zuidwesten van Gent ligt, moeten de renners 251 kilometer overbruggen. De eerste 135 kilometer daarvan zullen geen problemen veroorzaken. Vaak is het poldergebied De Moeren na negentig kilometer het eerste punt waar de alarmbellen afgaan, maar de wind steekt daarvoor vooralsnog niet hard genoeg op. Vanuit Deinze trekken zoeken de renners de kust op, waarna ze omkeren richting de heuvels. Het parcours is overwegend vlak. De vroege vlucht zal op sprokkeljacht gaan in de hoop enkele minuten te verzamelen en de favorieten zullen proberen hun benen te sparen voor later in de koers.

Na de ravitaillering zien de renners de eerste heuvels opdoemen. In volgorde zullen de Catsberg, de Kokereelberg, de Mont Vert, tweemaal de Zwarteberg en Le Ravensberg voor de wielen liggen, alvorens de laatste honderd kilometer op de rol staan. Daarin staat er het peloton het befaamde drieluik met de Banenberg, Kemmelberg (vanaf de steilere kasseienkant) en de Monteberg te wachten. De Bane en Kemmel wachten later op de dag nog een keer.

Kemmelberg vanaf de huidge zijde – foto: Sirotti

De Kemmelberg zal op 32 kilometer van de finish als scherprechter van de ronde gelden. Met een lengte van vijfhonderd meter lijkt de heuvel nog te doen, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van 11,7 procent en een maximaal stijgingspercentage van 22 procent zal menig renner parcheggio, parcheggio komen te staan.

Tussen de negende beklimming – de Monteberg – en de tiende beklimming – de Banenberg – liggen nog drie zogenoemde plugstreets. Deze plugstreets zijn onverharde stroken die doen denken aan die van Strade Bianche. Waar ze in de Italiaanse koers een ode zijn aan het wielrennen van vroeger, zijn ze in Gent-Wevelgem een ode aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Op deze plugstreets en beklimmingen zullen de sterksten het kaf van het koren scheiden, want in de laatste dertig kilometer hoeven de renners nauwelijks nog hoogtemeters te overwinnen. Tijdens dit deel valt de koers waarschijnlijk in haar definitieve plooi. Groepjes zullen in deze dertig kilometer de aansluiting opnieuw vinden of uitgeschakeld zijn. Ongetwijfeld volgen er nog enkele demarrages van mindere springgoden, waarna in Wevelgem de Vanackerestraat de winnaar zal onthullen.

Favorieten
Al tweemaal eerder schreef hij Gent-Wevelgem op zijn naam. Solo won hij in 2013, terwijl hij in 2016 de spurt van een groep van vijf won. Peter Sagan kan op alle mogelijke manieren winnen, of het nou na een demarrage op de Kemmelberg is of in een massasprint. De kopman van BORA-hansgrohe is zondag de topfavoriet om Gent-Wevelgem voor de derde keer op zijn naam te schrijven. Sagans verstand lijkt de grootste concurrent te zijn.

Peter Sagan – foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

Wie waarschijnlijk niet ten aanval zullen trekken op de Kemmelberg, zijn de twee sprinters Arnaud Démare en Alexander Kristoff. De kopmannen van Groupama-FDJ en UAE Emirates bewezen afgelopen week over een goede vorm te beschikken door als derde en vierde te eindigen in Milaan-San Remo. Als zij de Kemmelberg overleven, zullen zij de rapste mannen in koers zijn.

Greg Van Avermaet won vorig jaar Gent-Wevelgem door met Jens Keukeleire de achtervolgers een loer te draaien. Dit jaar meent de olympisch kampioen zich andermaal sterk te voelen, maar voorlopig is dat nog niet te zien in de uitslagen. Sluit GVA echter nooit uit. De Belg kan net als Sagan op vele manieren Gent-Wevelgem naar zijn hand zetten, al lijkt de aanval kiezen de meest reële optie te zijn om dat te doen.

Vincenzo Nibali zei het al voor de start van Milaan-San Remo: de tijd dat er om Sonny Colbrelli gelachen werd, is definitief voorbij. De sterke sprinter van Bahrain-Merida werd dit jaar al derde in Kuurne-Brussel-Kuurne, achtste in Omloop het Nieuwsblad en negende in Milaan-San Remo. Komende zondag zal de concurrentie serieus rekening moeten houden met deze Italiaan, die excelleert in barre weersomstandigheden.

Evenals Colbrelli, heeft ook Matteo Trentin een reusachtige groei doorgemaakt. Van luxeknecht bij Quick-Step Floors tot kopman bij Mitchelton-Scott. Trentin maakte het mee in een tijdsbestek van een jaar. Afgelopen zaterdag imponeerde de Italiaan in Milaan-San Remo door in de laatste kilometers tussen Nibali en het peloton in te blijven hangen. Met een aardige versnelling heuvelop en een sterke sprint in huis zou Trentin zomaar deze tachtigste editie van Gent-Wevelgem op zijn palmares bij kunnen schrijven.

Matteo Trentin – foto: Sirotti

Als je wint in Kuurne-Brussel-Kuurne of in de Omloop het Nieuwsblad, ben je direct een kanshebber in Gent-Wevelgem. Dylan Groenewegen en Michael Valgren bewezen al vroeg dit jaar in vorm te zijn met hun winst in de Vlaamse seizoensopeners. De sprinter van LottoNL-Jumbo won dit jaar al vijf keer en reist zondag met ambities af naar Deinze. Als Groenewegen er na de Kemmelberg nog bij zit, maakt hij een heel grote kans om Gent-Wevelgem te winnen. Valgren zal aan moeten vallen om Gent-Wevelgem op zak te steken. Met een sterk Astana in de breedte hoopt de Deen de koers succesvol uit te spelen in de finale.

Als zevende finishen in Milaan-San Remo is geen sinecure, zeker niet wanneer je je rentree maakt. Michael Matthews deed dat na een val die hem anderhalve maand uit de koers hield. Zondag staat de sterke spurter aan de start staan met de ambitie om te winnen of in ieder geval hoger te eindigen dan vorig jaar, toen hij achtste werd. Jasper Stuyven hoopt dat ook na een voor hem teleurstellende Gent-Wevelgem vorig jaar. In Milaan-San Remo spurtte de jonge Belg van Trek-Segafredo naar een tiende plek en ook in Kuurne-Brussel-Kuurne en de Omloop het Nieuwsblad bewees de man uit Leuven dik in orde te zijn.

Michael Matthews (midden) voert de Sunweb-ploeg aan – foto: Marcel Koch

Outsiders
Enfin, de topsprinters die een heuvel kunnen overleven zijn zondag de favorieten. Daarnaast zijn er nog een aantal coureurs die een aanval plannen of met een klein groepje om de zege hopen te spurten.

De ploeg die daar ongetwijfeld bijhoort is Quick-Step Floors. De Belgische succesploeg, die de afgelopen vijf Vlaamse semi-klassiekers winnend afsloot, levert geen topfavoriet af voor Gent-Wevelgem. Nu Fernando Gaviria geblesseerd is en Boonen geniet van zijn wielerpensioen, moet het team van Patrick Lefevere ten aanval trekken of gokken op het terugkomen van Elia Viviani na de Kemmelberg. De sprinter won afgelopen woensdag de Driedaagse Brugge-De Panne, maar die koers is minder selectief dan die van zondag. Mocht Viviani er niet meer bij zitten, dan trekt the wolfpack de kaart van Niki Terpstra, Zdeněk Štybar, Yves Lampaert of Philippe Gilbert.

Normaal gesproken behoren ze voor de Ronde van Vlaanderen een week later tot de serieuze kanshebbers, Oliver Naesen en Sep Vanmarcke. Dit betekent echter niet dat zij dit ook zijn in Gent-Wevelgem. De Vlamingen moeten de heuvelzone overleven en met een elitegroep op de finish af kunnen stevenen. Hoewel beiden rap zijn na een zware koers, moeten ze wel de pure sprinters zien te lozen. Ze zullen dan ook ten aanval moeten trekken om te zegevieren, maar dat weten andere ploegen ook.

Oliver Naesen – foto: Sirotti

Voor elk mogelijk koersverloop heeft Astana een troef in handen. Mocht het op een sprint uitdraaien, dan zal de rappe Magnus Cort Nielsen de volledige steun van zijn ploeggenoten krijgen. Als dat niet zo is, staat naast Valgren ook Alexey Lutsenko klaar om te presteren. De Kazach won in het verleden al een aantal mooie wedstrijden door solo aan te komen en bewees in Valkenburg in 2012 al dat hij niet de traagste renner in het peloton is, door zich aldaar na een lastige koers in een omvangrijke groep tot beloftenwereldkampioen te kronen.

Sky zit in min of meer dezelfde situatie als Astana. Het Britse team herbergt net als Astana een aantal toptalenten die nadrukkelijk aan de deur kloppen. De jonge Kristoffer Halvorsen is in staat om zondag te verbazen, al heeft de Noor waarschijnlijk nog een aantal jaar nodig om te rijpen. Daarom zal Gianni Moscon de uitgesproken kopman zijn. Aan de zijde van de Italiaan kunnen ook Ian Stannard en Dylan van Baarle een korte uitslag rijden.

Gianni Moscon – foto: Sirotti

Christophe Laporte en Bryan Coquard sluiten het lijstje met outsiders af. Waar Laporte zich in razendsnel tempo ontwikkelt bij Cofidis en in drie maanden tijd Nacer Bouhanni voorbij is gestreefd in de pikorde, lijkt Coquard een beetje te stagneren in zijn ontwikkeling. Desalniettemin kunnen beide renners een korte uitslag rijden in Wevelgem met hun machtige sprint, waarmee ze in het verleden al diverse wedstrijden wonnen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Arnaud Démare, Alexander Kristoff
** Greg Van Avermaet, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli
* Jasper Stuyven, Dylan Groenewegen, Michael Matthews, Michael Valgren

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
De tachtigste editie van Gent-Wevelgem blijft overwegend droog, zegt Buienradar. Af en toe komt de zon door met een temperatuur van rond de tien graden; een verbetering ten opzichte van de afgelopen weken. Windkracht drie is verraderlijk, maar waarschijnlijk nog niet voldoende om het waaieralarm te laten klinken.

Meerdere zenders zullen Gent-Wevelgem zondag live in beeld brengen. Sporza zal na afloop van de vrouwenkoers de mannenkoers tussen half drie en drie in beeld brengen. Eurosport is er bij als de Ronde van Catalonië gefinisht is, waardoor ze tussen half drie en kwart voor drie live zijn. Daarnaast komt de NOS met beelden van de koers in de middaguitzending.


[poll id=”758″]

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2018 08:12
Edit: Dank! Aangepast
23 maart 2018 08:38
Doet Groenewegen hier niet mee!!?
23 maart 2018 08:46
Niet vergeten,Debusschere Jens!!!!!
23 maart 2018 08:53
@LJ: dikgedrukt in de tekst, en een ster. Nee, denk niet dat Groenenwegen meedoet....
23 maart 2018 08:57
@lnnrt haha ok. Het is nog vroeg zullen we maar zeggen...
23 maart 2018 09:32
In de laatste 70 kilometer maar twee beklimmingen, dat zou Groenewegen in deze vorm toch aan moeten kunnen in principe. Zal voor TLJ vooral zaak zijn Groenewegen steeds vooraan af te zetten bij de voet van de hellingen zodat hij er vervolgens wat door kan zakken.
23 maart 2018 09:34
edit wf: bedankt, toegevoegd
23 maart 2018 09:56
edit wf: bedankt, aangepast
23 maart 2018 09:58
@MatthiasVDH. Die doet niet mee. Of had je dat graag vermeld willen zien? Dat worden lange voorbeschouwingen...
23 maart 2018 10:03
@g99
Gilbert rijdt gewoon GW. Staat op zijn officiële programma.
23 maart 2018 10:12
Traditie getrouw op zondag verreden? Pas een aantal jaar toch....daarvoor toch altijd op woensdag?
23 maart 2018 10:30
Terpstra weer niet bij de kanshebbers? in 2015 2e en vorig jaar ook gewoon mee voorin, alleen door bluffen niet bij de voorste gefinished. Lijkt me minimaal toch wel een ster waard, misschien wel twee. Is goed in vorm ook.
23 maart 2018 10:47
GW in zijn huidige vorm is mijn favoriete Vlaamse koers geworden, dit jaar zou het wel een gesloten en tactische uitgave kunnen worden vanwege het rustige weer. Het zal er met name vanaf hangen hoe de eerste groep overeenkomt op naar Ieper en daar vandaan naar de finish.
23 maart 2018 10:50
Een voorbeschouwing over Gent - Wevelgem zonder 'De Moeren' te vermelden. Apart.

Bijhorend:

Quote:
De eerste 135 kilometer daarvan zullen geen problemen veroorzaken



100% zeker dat er na 90km al slachtoffers vallen.
23 maart 2018 11:07
De moeren gaan dit jaar denk ik minimaal er in hakken vanwege een totaal gebrek aan wind
23 maart 2018 11:09
Ik kan me trouwens herinneren dat er vorig jaar een prachtekst stond van die van der Meer, waarom niet copy-paste als het parcours toch niet veranderd. Laat je gewoon iemand anders die sterretjes verdelen etc.
23 maart 2018 11:19
GW 2015 onvergetelijk, sterker: een once in a lifetime editie
23 maart 2018 12:13
In flanders fields, elk slachtoffer is er één te veel, maar het waren er geen miljoenen die hier toendertijd gestorven zijn. De namenlijst van het In Flanders Fields Museum, hoewel waarschijnlijk verre van compleet, telt momenteel 545105 zielen.
Daarnaast schrijft men KolleNbloem tegenwoordig met een tussen-n.
23 maart 2018 13:08
Edit redactie: Niet namen verbasteren.
23 maart 2018 20:54
Ze voorspellen een noordelijke wind.. Waaiers behoort zeker tot de mogelijkheid.
Hup QS, nieuwe demonstratie ;)
23 maart 2018 20:58
Zie Sagan niet direct als de nummer 1 favoriet. Lijkt nog niet over de goede vorm te beschikken gezien zijn recente uitslagen.
23 maart 2018 21:14
Kristoff, zet maar in jongens! Goeie odds.
23 maart 2018 22:05
Degelijke voorbeschouwing, beetje verwend na het fantastische stuk van vorig jaar, honderd jaar na 1917 met veel aandacht voor WO I.

On: Sagan lijkt het niet te hebben, omstandigheden lijken niet heel zwaar. Sprint met een uitgedunde groep? Mijn naam: Colbrelli.
24 maart 2018 00:46
Het zou me niet verbazen als Cort wint.
24 maart 2018 01:48
Niemand van quickstep bij de sterretjes??!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.