Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2025 – Kan Mads Pedersen favorietenrol waarmaken?
Is Mads Pedersen - de winnaar van vorig jaar - nu de te kloppen man? - foto: Cor Vos
zondag 30 maart 2025 om 12:16

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2025 – Kan Mads Pedersen favorietenrol waarmaken?

Een jaar geleden klopte Mads Pedersen verrassend topfavoriet Mathieu van der Poel in een sprint met twee, een jaar eerder schonk Wout van Aert ploegmaat Christophe Laporte de zege en in 2022 boekte Biniam Girmay een historische zege. Om maar te zeggen: Gent-Wevelgem is een absolute klassieker die iets losmaakt en waar we ieder jaar weer spektakel zien. Het belooft zondag weer een dubbeltje op z’n kant te worden of de sprinters kunnen meedingen. We blikken vooruit!

Historie


Laatste editie


Parcours

De start van Gent-Wevelgem ligt al lang niet meer in Gent, en ook Deinze heeft haar startrecht moeten afgeven. Sinds 2020 is het West-Vlaamse Ieper immers gastheer van de start van de kasseiklassieker. Met haar rijke geschiedenis en de iconische Menenpoort, is Ieper de ideale startplaats voor Gent-Wevelgem in Flanders Fields, zoals de wedstrijd officieel heet. Dat is een verwijzing naar het bekende oorlogsgedicht ‘In Flanders Fields’, geschreven door de Canadees John McCrae. De naam is verder ook een verwijzing naar het parcours. Dat trekt doorheen het hart van een aantal belangrijke locaties van de Eerste Wereldoorlog.

Het meest opvallende aan het parcours is dat je op geen enkel moment op je lauweren kan rusten. De eerste 100 kilometer zijn dan wel nagenoeg vlak, maar de wind heeft er vaak vrij spel. De finish is dan nog ontzettend ver weg, toch is het belangrijk dat je daar attent bent. Zeker na de eerste 100 kilometer, wanneer de passage door De Moeren – dé strook waar de wind altijd spel heeft – opduikt, is het alle hens aan dek.

Dit is de plaats waar de wedstrijd voor het eerst echt kan openbreken. Gebeurt dat niet, dan zal er in de eerste echte heuvelzone stevig gekoerst worden. De passage door het Heuvelland wordt in eerste instantie gekenmerkt door de beklimmingen van de minder bekende Scherpenberg en de Baneberg. Vervolgens is het op zo’n 85 kilometer van de streep de beurt aan het tweeluik MontebergKemmelberg, waarbij de met kasseien betegelde Kemmel via de langere, maar minder steile oostkant (Belvedère) omhoog wordt gereden.


Na deze heuvelzone verlaat de wedstrijd West-Vlaanderen voor een lus door Henegouwen. Hier zijn drie half verharde plugstreets in het parcours opgenomen: Hill 63, Christmas Truce en The Catacombs. Vervolgens keert het peloton terug naar West-Vlaanderen voor de echte finale. Die wordt ingeluid door de tweede keer Monteberg en Kemmelberg. Via de Scherpenberg en de Baneberg wordt dan voor de derde keer de Kemmel opgereden. Ditmaal via de behoorlijk steile westzijde (Ossuaire), waar vaak de verschillen worden gemaakt.

Het zwaartepunt van Gent-Wevelgem ligt zonder twijfel in dat deel. Na de top van de Kemmel is het nog 34 kilometer tot aan de streep in Wevelgem. Hier en daar loopt de weg nog wat omhoog, zeker het deel vlak na de passage door Ieper, wat altijd een cruciaal punt is. Maar echte klimmen zijn er niet meer. De aankomst ligt al jaar en dag op de Vanackerestraat in Wevelgem, en dat is nu niet anders.

Zondag 30 maart 2025: Ieper – Wevelgem (250,3 km)
Start: 10.40 uur
Finish: omstreeks 16.20 uur

Favorieten

We hebben vaak een bepaald beeld van het traditionele verloop van een grote klassieker dat is gevormd door de edities van de voorbije jaren. In Gent-Wevelgem denk je dan snel aan een groepje vluchters dat is weggereden in de heuvelzone op de Kemmelberg en al dan niet net standhoudt in de straten van Wevelgem. Maar anderzijds weten we ook dat de toprenners van de huidige generatie die ‘verwachte’ scenario’s maar wat graag herschrijven. Mathieu van der Poel is bijvoorbeeld zo iemand, maar hij heeft inmiddels definitief beslist niet deel te nemen aan Gent-Wevelgem.

Tadej Pogacar is er toch niet bij – foto: Cor Vos

Ook van Filippo Ganna en Tadej Pogacar zal het niet komen. De Sloveen zou eigenlijk deelnemen aan Gent-Wevelgem, maar de wedstrijd moet nu toch wijken voor zijn allereerste deelname aan Parijs-Roubaix. “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Tadej Pogačar zou deelnemen aan de E3 Saxo Classic en Gent-Wevelgem. Na overleg met de ploeg is echter besloten dat hij zijn kalender zal aanpassen en zich in plaats daarvan zal richten op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hij wil in deze iconische wedstrijden in topvorm zijn”, liet zijn ploeg weten in een perscommuniqué.

De wereldkampioen staat bekend om zijn aanvallend koersgedrag en solo’s die ver kunnen dragen. In de wetenschap dat de renner van UAE Emirates XRG zijn spreekwoordelijke kat stuurt, zal het van andere renners moeten komen. Dan denken we in de eerste plaats aan de nummer twee van de E3 Saxo Classic: Mads Pedersen. De Deen van Lidl-Trek wil koersen, hem zal je er op de hellingen niet snel afrijden en bovendien blijft zijn sprint volledig intact na een zware koers van 250 kilometer. Dat is een kwaliteit waarover niet zo veel renners in het peloton beschikken.

We vermoeden dat de meeste andere grote ploegen wel op een massasprint zullen mikken. Het is te zeggen, massasprints ga je in Wevelgem wellicht niet meer snel zien. Maar een overlevende groep van een veertigtal renners, zoals de groep die vorig jaar achter Van der Poel en Pedersen voor de derde plaats sprintte, kan natuurlijk wel. Het was destijds Jordi Meeus die verrassend de derde plaats pakte. En ook dit jaar is dit wellicht dé klassieker waar de sprinter van Red Bull-BORA-hansgrohe de grootste kans heeft om te scoren.

Pedersen was een beetje ziek – foto: Cor Vos

Op papier zijn er echter sprinters met een grotere kans. Dan denken we aan Jasper Philipsen die wellicht een van de snelste mannen ter wereld is. Bij de afwezigheid van Van der Poel zullen ze bij Alpecin-Deceuninck nu volledig zijn kaart trekken, al had hij de winnaar van Milaan-San Remo en de E3 Saxo Classic ook goed kunnen gebruiken als lead-out.

Hoe dan ook, mag Philipsen zich bij een eventuele sprint niet rijk rekenen. De concurrentie is immers immens. Denk maar aan Jonathan Milan (Lidl-Trek), die bij een sprint de voorkeur op Mads Pedersen zal krijgen bij de Amerikaanse ploeg. Milan moet zijn eerste klassieker op Vlaamse bodem nog altijd winnen, maar in Tirreno-Adriatico bewees hij alvast over superbenen te beschikken.

Kan Kooij zijn eerste Vlaamse klassieker winnen? – foto: Cor Vos

Dat mocht Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) in de Italiaanse rittenkoers aan den lijve ondervinden. De sprinter kreeg er enkele keren slaag van de sterke Italiaan en in Kuurne-Brussel-Kuurne overkwam hem hetzelfde van Jasper Philipsen. Toch zijn we ervan overtuigd dat de Nederlandse sprinter een stap heeft gezet. In de finale van Milaan-San Remo sprintte hij zich naar een achtste plaats, wat toch een nieuwe mijlpaal is. En in afwezigheid van Wout van Aert, heeft de ploeg met hem een grotere kans dan met aanvaller Tiesj Benoot.

De snelste van allemaal is wellicht Tim Merlier Gent-Wevelgem is zijn absolute droomkoers en wellicht ook de grootste klassieker die hij in zijn mars heeft, of hij zou al een begenadigde dag in Parijs-Roubaix moeten hebben. Bovendien kan Merlier hier in één keer het voorjaar van Soudal Quick-Step redden met een belangrijke klassieke zege.

Ook de Europese kampioen wordt nog ieder jaar sterker, en dat moet zich na een achtste en zesde plaats nu dan uiten in de hoofdvogel. De vraag is alleen: is Merlier inmiddels volledig hersteld van zijn valpartij in de Classic Brugge-De Panne en toch wel diepe wond aan zijn knie?  De ploeg heeft met Paul Magnier (terug na zijn dubbele valpartij in Tirreno-Adriatico) en Luke Lamperti nog twee snelle renners achter de hand.

Biniam Girmay boekte drie jaar geleden een historische zege in Wevelgem – foto: Cor Vos

Andere snelle mannen die een rol zouden kunnen spelen zijn ex-winnaar Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Michael Matthews (Jayco AlUla), Juan Sebastián Molano (UAE Emirates XRG), Mike Teunissen (XDS Astana), Arnaud De Lie (Lotto), Madis Mihkels (EF Education-EasyPost), Giacomo Nizzolo (Q36.5), Hugo Hofstetter (Israel Premier Tech), Alexander Kristoff, Søren Wærenskjold (beiden Uno-X Mobility), Emilien Jeannière (TotalEnergies) en Maikel Zijlaard en Matteo Trentin (Tudor).

Mocht de wedstrijd uitdraaien op een slijtageslag, wat zeker mogelijk is gezien de laatste weersvoorspellingen (regen en een verraderlijke rugwind), dan moeten we ook zeker rekening houden met Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Tim Wellens, Nils Politt, Florian Vermeersch (UAE Emirates XRG), Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck), Joshua Tarling (INEOS Grenadiers), Matteo Jorgenson, Tiesj Benoot (Visma | Lease a Bike), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Oliver Naesen (Decathlon AG2R).

Tot slot willen we ook de namen van Aimé De Gendt (Cofidis), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Iván García Cortina (Movistar), Laurence Pithie, de broers Mick en Tim van Dijke (Red Bull-BORA-hansgrohe), Brent Van Moer (Lotto) en Anthony Turgis (TotalEnergies) nog even benoemen.

[unibet id=”1023246893″ title=”Wie wint Gent-Wevelgem 2025?”]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Jasper Philipsen, Olav Kooij
** Jonathan Milan, Tim Merlier, Biniam Girmay
* Jordi Meeus, Paul Magnier, Michael Matthews, Jasper Stuyven

Website organisatie


Weer en TV

Zondag het tijdens Gent-Wevelgem wisselvallig weer, laat Weeronline aan ons weten. Er zijn veel stapelwolken en er komen buien voor, maar zo nu en dan schijnt de zon. Het wordt ongeveer 12 graden en voor de tijd van het jaar is dit een hele normale waarde. Daarbij staat een matige noordwestenwind. Tijdens droge perioden is het prima weer, zeker als de zon daarbij even schijnt. Tijdens buien is het in combinatie met de noordwestenwind toch wel wat frisser.

Gent-Wevelgem is live te volgen in de Belgische en Nederlandse huiskamers. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.