Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem Kattekoers U23 2016
foto: Sirotti
zondag 27 maart 2016 om 08:45

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem Kattekoers U23 2016

Zondag trapt de UCI Nation’s Cup U23 af met Gent-Wevelgem Kattekoers U23. Het belangrijkste klassement voor ’s werelds grootste talenten krijgt dit seizoen wat meer aandacht bij WielerFlits. Welke aanstromende beloften je hier zoal mag verwachten, lees je in deze korte voorbeschouwing.

Historie
Het is voor het eerst dat Gent-Wevelgem Kattekoers U23 deel uitmaakt van de UCI Nation’s Cup U23. In de voorgaande jaren ging de wedstrijd als Kattekoers door het leven, en had het een 1.2-status. Daarvoor heette de koers ook wel Deinze-Ieper. De erelijst van de Kattekoers spreekt boekdelen, met enkele grote namen daarop. Fons De Wolf, Eddy Planckaert (twee keer), Nico Eeckhout, Kevin Hulsmans, Greg Van Avermaet en Ken Vanmarcke (de broer van LottoNL-Jumbo-renner Sep) sieren het palmares.

In de voorgaande 77 edities won maar liefst 73 keer een Belg. Drie keer viel die eer ten beurt aan een Nederlander, namelijk aan Piet de Jongh (1956), Coen Boerman (1998) en Frans Van Kuik (2005). Een jaar later wisselde Van Kuik echter de Nederlandse nationaliteit voor de Belgische. Vorig jaar ontstond er na de tweede passage van de Kemmelberg een kopgroep van 21 renners. In de slotfase wisten drie renners daaruit te ontsnappen, die uiteindelijk om de zege mochten strijden. Joeri Calleeuw en Nils Politt moesten toen het onderspit delven tegen Baptiste Planckeart, die daarmee de nog ontbrekende buitenlander Łukasz Wiśniowski opvolgde op de erelijst.

Laatste vijf winnaars
2011: flag-be Jonas Van Genechten
2012: flag-be Roy Jans
2013: flag-be Jérôme Baugnies
2014: flag-pl Łukasz Wiśniowski
2015: flag-be Baptiste Planckaert

Parcours

Gent-Wevelgem Kattekoers U23 2016

Gent-Wevelgem Kattekoers U23 gaat over een totale afstand van 184 kilometer. In de laatste vijftig kilometer moet twee keer het drieluik Baneberg-Kemmelberg-Monteberg overwonnen worden. De top van de laatste keer Monteberg ligt op veertien kilometer van de finish in Ieper, waar ook de start plaatsvindt. De kans is dus groot dat renners de tweede passage van de drie klimmetjes aan zullen grijpen om het verschil te maken. Een massasprint lijkt dan ook uitgesloten, zeker gezien het strijdbeeld in de gemiddelde beloftenkoers.

Favorieten
Sterke spurters kunnen de heuveltjes nabij de Franse grens echter wél overleven. Die mannen moeten gezocht worden in het profpeloton, want ondanks dat dit een U23-wedstrijd is, doen er veel renners van ProContinentale ploegen mee. Zij rijden echter niet in die formaties, maar in landenteams. Naast negentien nationale selecties, staan er ook een flink aantal regionale teams (acht) uit Nederland, België en Frankrijk aan de start.

*** flag-it Simone Consonni

Consonni na het WK voor beloften in Richmond - foto: Sirotti

Consonni na het WK voor beloften in Richmond – foto: Sirotti

De topfavoriet voor de zege huist in de Italiaanse selectie. Simone Consonni zou eigenlijk dit seizoen debuteren op WorldTour-niveau bij Lampre-Merida, maar men besloot dat hij beter nog een jaar bij de beloften kon rijden. De rappe Italiaan is echter niet een sprinter pur sang. Op het voorbije WK in Richmond veroverde hij namelijk zilver, achter de Fransman Kevin Ledanois. Kasseien en heuveltjes kan Consonni dus aan. Met zijn inhoud en sterk eindschot staat hij daarom op pole position om er met de zege vandoor te gaan. De Italiaanse selectie heeft met Oliveiro Troia en de jonge Edoardo Affini daarnaast nog twee renners die hier ook goed uit de voeten kunnen.

** flag-dk Mads Pedersen & flag-no Kristoffer Halvorsen

Pedersen won zilver achter Mathieu van der Poel op het WK in Florence - foto: Sirotti

Pedersen won zilver achter Mathieu van der Poel op het WK in Florence – foto: Sirotti

De generatie van Denemarken met renners die nu eigenlijk nog allemaal beloften zijn, is eentje waar menig ander land jaloers op zou zijn. Søren Kragh Andersen is het grootste talent, die inmiddels uitkomt voor Giant-Alpecin. Daar net onder staat Mads Pedersen. De nog altijd maar 20-jarige Deen kan reeds prachtige adelbrieven weerleggen. Vorig jaar werd hij negende in de Ronde van Vlaanderen voor beloften (1.Ncup) en won hij ritten in de ZLM Roompot Tour en Tour de l’Avenir, beide 2.Ncup-koersen. Woensdag werd hij in Dwars door Vlaanderen (1.HC) nog vijftiende, terwijl hij in zijn laatste jaar als junior (2013) ook Parijs-Roubaix won. Weet hij Consonni overboord te kieperen, dan neemt hij een optie op de zege. Ook zijn land- en Stölting-ploeggenoot Michael Carbel Svendgaard is iemand om in de gaten te houden.

De 19-jarige Kristoffer Halvorsen zorgde eerder deze maand bijna voor een daverende verrassing in Nokere Koerse. Hij werd tweede achter de even verrassende Timothy Dupont en gaf daarmee zijn visitekaartje af. Bovendien eindigde hij twee dagen later in Handzame Classic als dertiende. Het jaar 2015 viel voor de jonge Noor door een blessure vrijwel geheel in het water, maar hij liet in 2013 al zien niet bang te zijn voor kasseien. Dat jaar werd hij zevende in de juniorenversie van Parijs-Roubaix. Gezien zijn vorm zeker een belofte om in de gaten te houden. Met zijn ploeg- en landgenoot Anders Skaarseth heeft hij bovendien de nummer zeven van de Ronde van Vlaanderen U23 van vorig jaar aan zijn zijde.

* flag-de Phil Bauhaus, flag-be Nathan Van Hooydonck & flag-us Logan Owen
Afgelopen woensdag zat Phil Bauhaus nog in de vroege vlucht van Dwars door Vlaanderen, waarin hij uiteindelijk 33ste werd, maar zondag doet hij mee aan Gent-Wevelgem Kattekoers U23. Eerder dit seizoen werd de Duitser ook al tiende in Handzame Classic, terwijl hij vorig seizoen net naast het podium (vierde) viel van Nokere Koerse-Danilith Classic. Gezien deze feiten weet de renner van Bora-Argon 18 wat hem in Vlaanderen te wachten staat. Met de juniorenwereldkampioen van 2014 Jonas Bokeloh en de op WielerFlits alom bekende Willi Willwohl, heeft Bauhaus bovendien nog twee sterke ploegmaats.

Van Hooydonck won in Olympias Tour 2015 het jongerenklassement - foto: Marcel Koch

Van Hooydonck won in Olympias Tour 2015 het jongerenklassement – foto: Marcel Koch

Waar de Denen en Italianen overlopen van het talent, schort het in België aan aanstormende beloftevolle renners. Toch heeft Nathan Van Hooydonck, neefje van de grote Edwig Van Hooydonck, de genen mee. Net als Pedersen is de Belgisch beloftenkampioen van het bouwjaar 1995 en kruiste hij bij de junioren vaak de degens met de Deen. Zo werd hij in Parijs-Roubaix van 2013 tweede achter zijn Deense concurrent. Datzelfde jaar eindigde hij bovendien als vierde in de door Jenthe Biermans – zondag zijn ploeggenoot – gewonnen Ronde van Vlaanderen voor junioren. Het voorbije seizoen liet Van Hooydonck zich vooral zien in Parijs-Tours U23 (achtste) en Olympia’s Tour (derde in het eindklassement). Kattekoers beëindigde hij vorig jaar als 46ste. Benjamin Declercq werd in diezelfde wedstrijd negentiende en rijdt zondag voor het regionale team West-Vlaanderen.

Logan Owen - Foto: Axeon

Logan Owen – Foto: Axeon

Ook bij de Amerikanen komen er langzaamaan wat grotere talenten aan. Een van hen is Logan Owen. De renner van Axel Merckx’ opleidingsploeg Axeon-Hagens Berman stak in 2015 zijn neus al eens serieus aan het venster in een lastige rit in de zware Tour of Utah. Hij verschalkte in een sprint met een middelgrote groep menig WorldTour- en ProContinental-renner. Hij kan een lastige wedstrijd dus aan, maar de vraag is hoe hij de kasseien verteert. Vorig jaar deed hij in de beloftenversies van Parijs-Roubaix (46ste) en de Ronde van Vlaanderen (58ste) al wel ervaring op met die ondergrond. Een jaar ervoor was de tienvoudig Amerikaans kampioen veldrijden in de U23-versie van de Hel van het Noorden ook al eens achtste en eindigde hij op het WK voor junioren in 2013 als vierde.

Outsiders
Bij traditionele wielerlanden als Frankrijk en Groot-Brittannië hebben ze niet een uitgesproken favoriet in huis, maar wel renners die op een goede dag zo maar eens met de zege aan de haal kunnen gaan. Denk bij de Fransen dan vooral aan Nans Peters. De talentvolle klassementsrenner, die vanaf 2017 voor AG2R La Mondiale rijdt, kan op meerdere terreinen goed uit de voeten. Ook op de klimmetjes in Kattekoers moet hij mee kunnen, getuige zijn vierde plek in de Ronde van Vlaanderen U23 van vorig jaar. De Brit Tao Geoghegan Hart moet het eveneens voornamelijk hebben van het rondewerk, maar werd ook al twee keer derde in de beloftenvariant van Luik-Bastenaken-Luik. In diezelfde leeftijdscategorie eindigde hij twee jaar terug nog als vijftiende in Vlaanderens Mooiste. Als junior werd Hart in 2013 bovendien al eens derde achter Pedersen en Van Hooydonck in Roubaix.

Tao Geoghegan Hart - foto: Sirotti

Tao Geoghegan Hart – foto: Sirotti

In 2015 werd de juniorenversie van die wedstrijd gedomineerd door Nederland. Pascal Eenkhoorn, die hier niet rijdt, kwam net na Bram Welten over de streep. Beiden zijn vanaf dit seizoen onderdeel van BMC Development Team. Vorige week boekte Welten, die het neefje is van Jean-Paul, Boy en Danny van Poppel, nog een sprintzege in Handzame Challenge. Verder is het zaak om een oogje in het zeil te houden als Artem Nych of Aksel Nömmela ten tonele verschijnen. De Rus moet het voornamelijk van etappekoersen hebben, maar staat ook in eendagswedstrijden zijn mannetje. De Est werd op zijn beurt in 2015 zowel vijfde in La Côte Picarde (1.Ncup) en op het EK, terwijl hij in de Ronde van de Toekomst in de tweede rit enkel Pedersen voor zich moest laten gaan. In de voorbije Ronde van Drenthe werd Nömmela tussen de profs overigens nog knap negende.

Nederlanders in koers
Jan Maas, Lennard Hofstede, Harthijs de Vries, Fabio Jakobsen, Marten Dijkstra, Bram Welten (Nederlandse selectie), Rob van Broekhoven, Koen van de Klundert, Alain de Smet, Bas Sitters, Robbert Keus en Julian Stolk (regionale team Zuid-West Nederland)

Favorieten volgens WielerFlits
*** Simone Consonni
** Mads PedersenKristoffer Halvorsen
* Phil Bauhaus, Nathan Van Hooydonck, Logan Owen

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer
Het weer in start- en finishplek Ieper valt op het eerste gezicht mee. Weeronline geeft de omstandigheden zondag een vijf. Het kwik stijgt tot maximaal dertien graden Celsius. Verder staat er een vrij forse wind uit het noordoosten aan windkracht vijf. Ondanks een kans van 65% op neerslag, blijft het vrijwel de gehele dag droog. De wedstrijd is niet op TV te volgen.

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
27 maart 2016 09:12
Ik vind het erg interessant om te volgen of het rijden met landenteams een meerwaarde heeft boven het rijden met ploegen.
27 maart 2016 10:13
@chasse patat: deze nations cup wedstrijden worden al tijden vooral in lamdenteams gereden. Ook in Nederland is er een nations cup wedstrijd, de ZLM Tour. Kan me Boudat winnend in zijn Franse trui herinneren.
27 maart 2016 11:41
Het zijn "streken" teams zo te zien.

9 renners op kop :Niccolo Pacinotti (Italie), Simon Sellier, Damien Touzé (France), Yuriy Natarov (Kazachstan), Vladimir Ilchenko (Russia), Alexander Geuens (Limburg), Lars Haverals (Vlaams Brabant), Oskar Nisu (Estonia), Koen Van de Klundert (Zuid West Nederland)

op 2'05", het peloton.
27 maart 2016 12:27
Mooi initiatief, voorbeschouwing bij nationscup wedstrijden.
27 maart 2016 13:13
Top om U23 en de Nations Cup aandacht te geven ... @redactie, compliment hoor!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.