Voorbeschouwing: Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc U23 2017
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
woensdag 12 juli 2017 om 13:00

Voorbeschouwing: Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc U23 2017

Woensdag start een van de belangrijkste graadmeters voor beloften als het gaat om het rondewerk. Naast de Ronde van de Toekomst is de Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc misschien wel de zwaarste rittenkoers in het beloftencircuit. Op het allerlaatste moment kreeg de organisatie te maken met afmeldingen van twee topfavorieten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc is in 2017 toe aan haar 54ste editie. Sinds 2005 is dit een koers die met een 2.2U-status op de UCI-kalender staat. Door de toevoeging van de U, betekent het dat deze koers enkel toegankelijk is voor renners onder de 23 jaar. Op het palmares van deze koers staan enkele namen die later zouden uitgroeien tot toppers. Denk maar eens aan Ivan Gotti, Gilberto Simoni, Yaroslav Popovych, Thibaut Pinot en Fabio Aru. Allemaal stonden zij als begin twintiger op het hoogste schavotje van deze rittenkoers.

De koers vindt steevast plaats in het gebied rondom de Mont Blanc, waarbij het peloton vanuit de Aosta-vallei ook vaak de oversteek maakt naar Frankrijk en heel af en toe naar Zwitserland. Vorig jaar vond er in de bergen een mooie strijd plaats. Uiteindelijk bleven er tot op de laatste dag drie renners over voor de eindzege. Mark Padun leek de beste papieren voor de eindwinst te hebben, maar hij kende een slechte dag tijdens de voorlaatste etappe. Hij verloor daar bijna twee minuten, waardoor Kilian Frankiny en Enric Mas over hem heen glipten.

Ondanks dat Padun in de slotrit samen met Edward Ravasi verwoestend hard uithaalde, bleef de Oekraïner op elf seconden van Frankiny steken. Mas volgde op acht seconden en mocht als tweede mee het podium op. Aldemar Reyes werd vierde, maar hij moest al bijna vier minuten prijsgeven. Opvallend detail: van de top-10 van vorig jaar, zijn zeven renners inmiddels prof. Alleen Padun, de Chileen José Luis Rodríguez (nu elite zonder contract) en Bjorg Lambrecht maakten de stap naar de profs nog niet. De Oekraïner en de Belg behoren dit jaar wederom tot de favorieten voor de eindzege.

Frankiny ging vorig jaar met de zege lopen – foto: © Michael Zanghellini

Laatste tien winnaars flag-it Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc U23
2007: flag-co Alex Cano
2008: flag-it Michele Gaia
2009: flag-fr Thibaut Pinot
2010: flag-ru Petr Ignatenko
2011: flag-it Fabio Aru
2012: flag-it Fabio Aru
2013: flag-it Davide Villela
2014: flag-co Bernardo Suaza
2015: flag-au Robert Power
2016: flag-ch Kilian Frankiny

Parcours
Het parcours van deze rittenkoers is loodzwaar. Het rittenschema bestaat uit een openingstijdrit, gevolgd door vier ritten. Sprinters zijn hier vrijwel niet te vinden, maar dat is ook niet zo gek. Alle vijf de ritten in het gebied rond de Aosta-vallei en de Mont-Blanc finishen namelijk bergop. Klimmers maken hier dus de dienst uit.

12 juli (woensdag), proloog: Saint-Gervais Mont-Blanc > Saint-Nicholas de Véroce (8 kilometer)
De Ronde van de Aosta-vallei, zoals de rittenkoers in het Nederlands heet, start in Frankrijk. Vanuit Saint-Gervais Mont-Blanc – waar Padun vorig jaar een ritzege boekte en de leiderstrui pakte – start een klimproloog. Vanaf de start gaat het vanuit het centrum van het Franse plaatsje naar het dorpje Saint-Nicholas de Véroce. Vanuit de start loopt het direct gevoelig omhoog, wanneer het klimmetje iets afvlakt. Pure klimmers gaan hier niet veel tijd verliezen.

13 juli (donderdag), eerste etappe: Quassolo > Scalaro (172,6 kilometer)
De eerste rit in lijn start op Italiaans grondgebied. Vanuit de startplaats Quassolo is het niet ver tot de top van de Scalaro (eerste categorie), maar het peloton maakt eerst een grote lus door de Aosta-vallei. Daarin wachten twee klimmetjes van de derde categorie en twee tussensprints, alvorens de renners beginnen aan de Castelnuovo Nigra van de tweede categorie. De slotklim naar Scalaro begint op twaalf kilometer van de streep en kent erg steile flanken.

14 juli (vrijdag), tweede etappe: Villeneuve > Les Combes d’Introd (138,4 kilometer)
De tweede rit begint met twee lussen van 58 kilometer. Het parcours gaat over glooiende wegen met een aantal kleine klimmetjes in het parcours. In totaal zijn er vier keer punten te verdienen op klimmetjes van de derde categorie. Na het voor de tweede keer passeren van de startlijn in Villeneuve, slaan de renners linksaf voor de Champlong van de tweede categorie. Na de top van die klim wacht een passage van vier kilometer over grindpaden die we kennen uit de Strade Bianche. Na een afdaling volgt vervolgens de slotklim naar Les Combes d’Introd van tweede categorie.

15 juli (zaterdag), derde etappe: Valtournenche > Breuil Cervinia (170,1 kilometer)
De etappe van zaterdag is door de organisatie bedeeld als koninginnenrit. Net als donderdag zijn de start en finish niet heel veel bij elkaar verwijderd, maar duikt het peloton eerst de regio in. Na de start in Valtournenche trekken de renners eerst over een klim van de derde en tweede categorie. Vervolgens staan er drie bergen te wachten van de eerste categorie. De Champremier en de Col St. Panteléon functioneren slechts als opwarmertje voor de zware slotklim naar Breuil Cervina, waar de finish op exact 2000 meter boven zeeniveau ligt.

16 juli (zondag), vierde etappe: Aosta > Valgrisenche (103,7 kilometer)
De slotrit van deze rittenkoers is er nog eentje waar veel DNF‘jes zullen volgen. De bergrit is slechts 103,7 kilometer lang, waardoor de tijdslimiet een behoorlijk probleem kan vormen voor sommige renners. De etappe begint met een loper (van derde categorie) naar La Palud. De klim naar Cérallez (tweede categorie) is al een stuk moeilijker. Na de afdaling van deze berg, volgt de laatste beklimming naar Valgrisenche (eerste categorie). De bergpunten liggen op 2,5 kilometer voor de meet, maar daarna volgen nog een aantal steile slotmeters naar de stuwdam van Beauregard.

Favorieten
In deze rittenkoers komen vrijwel alle grote talenten op het gebied van het rondewerk samen. Een enkeling ontbreekt omwille van diverse redenen. Toch mag de organisatie haar handen dichtknijpen. De renner die hier weet te winnen zal op zeker tot de favorieten behoren voor de Tour de l’Avenir van volgende maand. Op woensdagmorgen, de dag van de openingstijdrit, kreeg de organisatie overigens wel te maken met de afmelding van twee topfavorieten: Jai Hindley en Mark Padun (ziek; de derde van vorig jaar) zijn niet van de partij.

**** flag-ru Pavel Sivakov

Pavel Sivakov – foto: © Michael Zanghellini/BMC Development

De Katusha-ploeg werd een aantal jaar geleden opgericht om na Denis Menchov de volgende Russische klassementsrenner op te leiden. Met Ilnur Zakarin lijkt dat te zijn gelukt, maar ook zijn opvolging lijkt al gewaarborgd. Pavel Sivakov kwam in 2016 over van de junioren naar de opleidingsploeg van BMC. Aanpassingsproblemen kende hij totaal niet. Hij reed een puik seizoen als eerstejaars belofte en lijkt nu, op amper 20-jarige leeftijd, al helemaal klaar voor een stap naar de profs. Hij wist dit jaar al de hoog aangeschreven Ronde de l’Isard en de Giro d’Italia U23 op overtuigende manier te winnen.

*** flag-au Lucas Hamilton & flag-be Bjorg Lambrecht 

Lucas Hamilton – foto: Sirotti

De nieuw opgerichte opleidingsploeg Mitchelton-Scott is de beloftentak van Orica-Scott. De formatie is een broeinest van toptalenten. Van de vier renners die hier starten, zijn er maar liefst drie kandidaat eindwinnaar. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan Robert Stannard, die dit seizoen in eerste instantie voor Delta Cycling Rotterdam zou rijden. De geboren Nieuw-Zeelander weet echter dat Lucas Hamilton nog voor hem in de pikorde staat. De 21-jarige Australiër is de regerend Oceanisch kampioen op de weg en heeft naast zijn goede tijdrit ook een prima stel klimmersbenen. Zo won hij het bergklassement in de Tour de l’Avenir 2017 en werd hij tweede in het eindklassement van de jongste Giro d’Italia U23.

Bjorg Lambrecht – foto: Sirotti

Waar de klimmers en ronderenners bij onze Zuiderburen de laatste decennia achterwege bleven, kan dat in de komende tien jaar weleens gaan veranderen. Louis Vervaeke en Laurens De Plus zijn nu al actief bij de profs, maar ook bij de beloften zijn er een paar Belgische klimmers die tot de toppers behoren. Bjorg Lambrecht maakt hier bijvoorbeeld een grote kans op de eindzege. De kleine 20-jarige Gentenaar won dit seizoen de Vredeskoers en werd bovendien tweede in zowel de Ronde de l’Isard (achter Sivakov) en de Tour de Savoie-Mont Blanc (achter Egan Bernal), die in dezelfde regio plaatsvindt. Zijn land- en ploeggenoot Harm Vanhoucke is uit hetzelfde hout als Lambrecht gesneden en kan zijn plek moeiteloos opvullen.

** flag-gb James Knox, flag-ru Artem Nych & flag-au Michael Storer
Met BMC Development, Mitchelton-Scott en Lotto Soudal U23 zijn er al diverse deftige opleidingsploegen de revue gepasseerd. Ook Team Wiggins mag niet achterblijven. De Britse formatie van Sir Bradley Wiggins kan in de Aosta-vallei twee troefkaarten uitspelen. Een daarvan is James Knox, die normaal gesproken net iets beter klimt dan zijn ploeggenoot die later deze voorbeschouwing volgt. Hij deed vorig jaar ook al mee, maar moest toen als nummer dertien van het klassement in de voorlaatste rit opgeven. Tussen de profs werd Knox dit seizoen al knap achtste in de Tour of Croatia. En wie weet Knoxt hij in deze rittenkoers wel iedereen van zich af.

Artem Nych – foto: Sirotti

Op uitnodiging van de organisatie neemt er ook een Russische nationale selectie deel. Colombia en Nieuw-Zeeland kregen hetzelfde voorstel, maar die nationale ploegen ontbreken. De Russen maken in ieder geval van de mogelijkheid gebruik om een prof in te vliegen. Artem Nych is namelijk bezig aan zijn derde jaar bij Gazprom-RusVelo, maar de 22-jarige Rus is sindsdien al meermaals terug te vinden geweest in het beloftencircuit. Zo ook deze keer, waar Nych samen met zijn sterke landgenoot Nikolay Cherkasov de eer van de Russische nationale ploeg moet hooghouden.

Michael Storer – foto: Sirotti

Naast Hindley, Stannard en Hamilton, heeft Mitchelton-Scott nóg een ijzer in het vuur. Misschien is het wel de meeste getalenteerde van allemaal: Michael Storer. De 20-jarige Australiër komt het best tot zijn recht in heuvelachtige eendagskoersen en tijdritten, maar hij liet in de Tour de l’Avenir van vorig jaar zien dat hij ook in het hooggebergte zijn mannetje staat. In Frankrijk leverde dat toen een zesde plek op in het eindklassement. Hoe het op dit moment met de vorm van Storer is, is de grote vraag. Sinds de An Post Ras in mei, reed de nummer vijftien uit de jongste Tour Down Under namelijk geen enkele koers meer.

* flag-it Matteo Fabbro, flag-gb Scott Davies, flag-it Giovanni Carboni & flag-nl Hartthijs de Vries
De Italianen zelf hebben niet de absolute topfavoriet in huis. Jonge klimmers als Simone Petilli en Edward Ravasi zijn allemaal al prof en bij de beloften loopt het nu niet direct over van de klimtalenten. Matteo Fabbro is een uitzondering op deze regel. De 22-jarige renner van het regionale wielerteam uit de streek Friuli liet zich vorig jaar in het hooggebergte tijdens de Ronde van de Toekomst al gelden. Fabbro was in de Giro d’Italia U23 ook goed op weg, totdat hij een gebroken sleutelbeen opliep in de vierde rit. Naar verluidt zou Sky geïnteresseerd zijn in zijn diensten.

Scott Davies – foto: Sirotti

Zoals vermeld kan Team Wiggins rekenen op twee pionnen voor het eindklassement. Waar James Knox – normaal de betere klimmer van de twee – tegenviel in de Giro voor beloften, maakte Scott Davies daar een heel goede indruk. Hij eindigde daar na Sivakov, Hamilton en Hindley als vierde. De 21-jarige viervoudig (!) Britse tijdritkampioen bij de beloften kenden een moeizaam begin van 2017, nadat hij vorig seizoen indruk had gemaakt in de Internationale Wielerweek van Coppi en Bartali (23ste in het eindklassement), de Tour of Croatia (negende), de Ronde de l’Isard (negende) en de Tour Alsace (tweede achter Maximillian Schachmann). De concurrentie is gewaarschuwd.

Giovanni Carboni – foto: Sirotti

Net als Fabbro, mogen de Italianen hopen op nog een tweede klimmer. Giovanni Carboni voelt zich bergop namelijk ook als een vis in het water. Na het wegvallen van Padun, rust binnen de gerenommeerde opleidingsploeg Colpack nu de druk op Carboni’s schouders. Hoewel de 21-jarige Italiaan na een val in april geopereerd moest worden aan een gebroken onderarm, lijkt hij opnieuw fit genoeg om op het voorste plan mee te strijden. In de Giro del Medio Brenta (1.2-koers in Italië) werd hij afgelopen weekend nog zevende. Vorig jaar behaalde Carboni top-15 noteringen in de Ronde van Turkije, de Tour de Azerbaïdjan, de Ronde de l’Isard en de Vredeskoers.

foto: Marcel Koch

Ook wij Nederlanders mogen uitkijken naar de Giro Ciclistico Valle d’Aosta-Mont Blanc 2017. Hoewel er met Benjamin Veninga (Monaco), Kevin Inkelaar (Lotto Soudal U23) en Ide Schelling (SEG Racing Academy) niet direct renners met klassementsambities aan de start staan, heeft Hartthijs de Vries dat natuurlijk wel. De voormalig jeugdvoetballer van Cambuur Leeuwarden transformeerde zich na zijn vijftiende tot een wielrenner met aanleg voor het rondewerk. De Vries kampt nog altijd met de naweeën van zijn zware val in mei, maar als hij er goed doorheen komt kan hij zo maar eens meespelen in het klassement.

Outsiders
Het speelveld in deze zware rittenkoers is groot. Iedere dag weer zal de beste renner in koers de rit winnen. Een inzinking of een dag verzaken, kunnen klassementsambities al om zeep helpen. Daarom hebben outsiders een kans om hier te slagen. Denk daarbij vooral aan Steff Cras, Marc Hirschi (beiden BMC Development) en Harm Vanhoucke (Lotto Soudal U23). Vooral die laatste bulkt van het talent en had ook zeker een ster verdiend. SEG Racig Academy heeft eveneens iemand naast De Vries die zijn rol zo kan over nemen. Stephen Williams gaf namelijk goede voortekenen af. Deze mannen kunnen bij een slechte dag van hun ‘kopman’ opschuiven in de rangschikking en zo het stokje als teamleider overnemen.

Naast hen heeft de Oostenrijkse wielerploeg Tirol met Markus Freibeger en Benjamin Brkic ook een sterk blok in haar midden. Datzelfde geldt voor de Deense selectie, die hier onder meer op de proppen komt met Jesper Schultz en Niklas Eg (nummer twee in de Vredeskoers). Verder is het uitkijken naar het Palazzago Amurù-duo Luca Covili en Europees kampioen Aliaksandr Riabushenko. Ook Nicholas Dlamini (Dimension Data for Qhuebeka), Grigoriy Shtein (Astana City) en de Fransman Lucas De Rossi (La Pomme Marseille U23) gelden als kleine outsiders voor de eindzege.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pavel Sivakov
*** Lucas Hamilton, Bjorg Lambrecht
** James Knox, Artem Nych, Michael Storer
* Matteo Fabbro, Scott Davies, Giovanni CarboniHartthijs de Vries

Deelnemerslijst
Website organisatie

Weer en tv
Er staat de renners in de Aosta-vallei schitterend weer te wachten. Regen valt er niet en ook de maximale windkracht drie zal geen rol van betekenis spelen. Het kwik schommelt ‘s middags tussen de 27 en 29 graden Celsius.

De koers is bij WielerFlits te bespreken in de dagelijkse Volg Hier. Daarnaast presenteren we iedere dag een samenvatting van de etappes.

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
12 juli 2017 13:24
Altijd een mooi rondje om te volgen, maar wel enorm jammer dat Padun en Hindley hier niet mee doen. Ook zonde dat Colombia geen selectie afvaardigt, want die hebben toch ook weer wat leuke talenten rondrijden.

Maar de jongens van Manzana zullen zich wel focussen op een Vuelta deelname. Maar was toch leuk geweest om met name Reyes hier nog een keer te kunnen zien.

@Youri Weet jij toevallig waarom het team van Nicola Conci hier niet meedoet? Toch ook opvallend dat deze Italiaan ontbreekt.
12 juli 2017 13:24
Prachtige zware Italiaanse koers om te zien en te volgen voor de aankomende profs (vaak ook etappes in de hoge bergen van Frankrijk en Zwitserland).
Na denk ik de Tour de l'Avenier de zwaarste koers voor de beloften.
Degene die het hier goed doet in deze wedstrijd kunnen direct rekenen op een profcontract bij diverse (WT) proteams.
Voorbeelden hiervan in de afgelopen jaren: Frankiny, Bouwman, Vermeulen, Power, Haig, Mas, Schachmann, Ravasi enz.
Kortom de renners die bij de eerste 20 eindigen in het AK en de klimmers krijgen bijna altijd hierna direct een contract of een stageplaats bij de (WT) proteams.
12 juli 2017 13:29
Het volharden in het geloof in Nych verdient een ster op zich.
12 juli 2017 13:31
Vette koers voor die jongens en mooie voorbeschouwing (y). Wat een bergen moeten ze over!

Ben echt gecharmeerd van Sivakov, zou hij de sprong naar de profs al durven wagen?
12 juli 2017 13:42
@Noud89
Heel simpel: niet uitgenodigd.
12 juli 2017 13:53
Wel een beetje vreemd dat je Vanhoucke geen ster geeft, Youri. Heeft meer bewezen dan een heleboel namen die hier een ster krijgen en moet qua puur klimvermogen niet eens onderdoen voor Lambrecht.
12 juli 2017 13:54
Overigens kan Sivakov moeilijk gezien worden als de opvolger van Zakarin, aangezien hij normaal gezien vanaf volgend jaar als Fransman in het peloton zal rijden.
12 juli 2017 13:56
Wat zou het toch leuk zijn als een ronde als deze live werd uitgezonden. Geweldige etappes en een jeugdig, onbezonnen deelnemersveld zonder invloed van het grote geld. Lijkt me heerlijk om naar te kijken!
12 juli 2017 14:07
Lambrecht for the win.
12 juli 2017 14:08
Is het toeval dat juist een Chileen geen contract vindt? Of heeft dat te maken met het feit dat er geen Chileense of Chileens georiënteerde ploeg is?
12 juli 2017 14:09
@Fanny
Dan kan Hartthijs De Vries aan de bak voor een stageplek e/o contract bij TLJ. Ook Steff Cras lijkt mij een leuke renner om te volgen.
12 juli 2017 14:17
@Samamba
Vanhoucke had uiteraard een ster verdient, maar ik kan er nu eenmaal tien aanwijzen. Ik kies er dan voor om een talent uit een ander land uit te lichten. Daarom heb ik hem ook extra belicht in het stukje over Lambrecht.

Waar heb jij trouwens de informatie vandaan dat Sivakov zich laat neutraliseren tot Fransman?
12 juli 2017 14:20
@Youri
Eerder dit jaar ergens op Directvelo denk ik.
Voelt zich véél meer Fransman dan Rus.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.