Voorbeschouwing Giro del Trentino-Melinda 2015
dinsdag 21 april 2015 om 08:00

Voorbeschouwing Giro del Trentino-Melinda 2015

Met de eerste grote ronde van het jaar in het vooruitzicht, gaat komende week het vizier al voorzichtig richting de laars. In Noord-Italië staat vanaf dinsdag de Giro del Trentino-Melinda (2.HC) op het programma. In deze vierdaagse rittenkoers door de Dolomieten kan het peloton de klimmersbenen alvast opwarmen. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Giro del Trentino is dit jaar toe aan zijn 39e editie. De eerste uitgave was in 1962. Destijds was de eindzege voor Italiaan Enzo Moser, oom van Moreno Moser (nu Cannondale-Garmin). Tussen 1964 en 1978 werd de koers niet verreden. Op de door Italianen gedomineerde erelijst staan onder andere de namen van Claudio Chiappucci, Moreno Argentin, Paolo Savoldelli, Gilberto Simoni, Damiano Cunego en Alexandre Vinokourov. Cunego is recordhouder met drie eindzeges. Nog nooit wist een Nederlander hier te winnen. Er staan dit seizoen twee oud-winnaars aan het vertrek. Naast Cunego geeft ook Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale) acte de présence.

Vorig jaar stond Bradley Wiggins aan de start, maar ging de eindzege naar Cadel Evans. De inmiddels gestopte Australiër sloeg op de voorlaatste dag zijn slag door de bergrit naar Roncone te winnen. Hij bleef in het eindklassement Domenico Pozzovivo en Przemyslaw Niemiec voor.

Dit seizoen bundelt de Giro del Trentino zijn krachten met de Trofeo Melinda. De voormalige eendagskoers fungeerde de afgelopen twee jaar als Italiaans kampioenschap.

Parcours
Het rittenschema van deze vierdaagse rittenkoers bestaat uit een ploegentijdrit en drie bergritten. Twee daarvan zijn met aankomst bergop.

Dinsdag 21 april – Etappe 1: Riva Del Garda – Arco (TTT) (13,3 km)

trentino1
De wedstrijd wordt net als vorig jaar gestart met een ploegentijdrit. Het parcours is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, al is het honderd meter korter. De renners vertrekken vanuit Riva del Garda, dat aan de noordkant van het Gardameer (het grootste meer van Italië) ligt. Na een kort stukje langs het meer gaan de renners landinwaarts. De afstand tot aankomstplaats Arco bedraagt 13,3 kilometer. Het vlakke parcours bestaat uit lange, rechte wegen, waardoor er gemiddelde snelheden van boven de 55 kilometer per uur verwacht mogen worden. De ploegen vinden hier een laatste test voor de ploegentijdrit van de Giro.

Woensdag 22 april – Etappe 2: Dro – Brentonico (168,2 km)

trentino2
Op de tweede dag krijgen de renners de zwaarste etappe voorgeschoteld. In het slot liggen drie beklimmingen, waaronder de Passo Santa Barbara. Deze beklimming is de enige van de buitencategorie in deze ronde. Na de top volgt er een afdaling van negen kilometer, waarna de rit wordt afgesloten met de slotklim naar Bretonico.

Donderdag 23 april – Etappe 3: Ala – Fierozzo Val dei Mocheni (183,8 km)

trentino3
Op de voorlaatste dag moet er onderweg het nodige geklommen worden, maar ligt het zwaartepunt opnieuw in de finale. Na de beklimming van de Passo Redebus volgt de slotklim naar Fierozzo Val dei Mocheni.

Vrijdag 24 april – Etappe 4: Male – Cles (161,5 km)

trentino4
De slotrit is een eerbetoon aan de vorig jaar overleden Marco Brentari, oud-organisator van de Trofeo Melinda. De renners krijgen het iets minder zwaar dan de voorbije dagen. Onderweg liggen er twee klimmen van de tweede categorie. De top van de laatste van de twee – de Passo Predaia – ligt op zestig kilometer van de aankomst. De wedstrijd wordt afgesloten met twee lokale rondes van veertien kilometer door en rond de stad Cles, de geboorteplaats van oud-wereldkampioen Maurizio Fondriest. In deze slotronde liggen nog twee klimmetjes.

Favorieten
Dat de etappekoers als een opwarmer voor de Giro geldt, is terug te zien aan de startlijst. De organisatie is erin geslaagd om een internationaal deelnemersveld samen te stellen. Er staan vijftien ploegen aan de start, waarvan er vijf tot de WorldTour behoren. Opvallend is de afwezigheid van het Italiaanse Lampre-Merida. Titelverdediger Cadel Evans ontbreekt eveneens, maar ook zijn (voormalige) ploeg BMC besloot om dit jaar niet naar Noord-Italië af te reizen. Er staan geen Nederlandse renners aan de start.

De wedstrijd is ook een confrontatie van renners die we volgende maand aan het werk zullen zien in de strijd om de roze trui. Kandidaat-winnaars Alberto Contador en Rigoberto Uran ontbreken, maar Fabio Aru en Richie Porte zijn renners die we ook in de Giro vooraan gaan zien. Sky en Astana hebben sterke selecties opgesteld, waardoor een duel tussen deze twee teams verwacht mag worden.

Richie Porte: Foto - Sirotti

Richie Porte – Foto: Sirotti

Het Britse Sky reist op oorlogssterke af naar Noord-Italië. Met Richie Porte en Leopold König laat het zijn twee speerpunten voor de Giro d’Italia alvast warmdraaien. Porte is bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. Vorige maand legde hij beslag op de eindzege in zowel Parijs-Nice als de Ronde van Catalonië. Dat maakt hem ook in Trente de te kloppen man.

Domenico Pozzovivo - Foto: Sirotti

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Een van de renners met wie Porte rekening moet houden, is Domenico Pozzovivo. Het parcours sluit aan bij zijn klimmerscapaciteiten. Bovendien heeft hij ervaring met winnen op deze wegen. De pocketklimmer in Franse loondienst won deze wedstrijd drie jaar geleden. Vorig jaar moest hij genoegen nemen met een tweede plek. Dat het met zijn vorm wel goed zit, bewijst een ritzege en een derde plaats in het eindklassement van de Ronde van Catalonië. Zijn ploeg AG2R La Mondiale heeft ook Romain Bardet geselecteerd, de nummer zes uit de jongste Tour de France.

Cannondale-Garmin stelt Davide Formolo op. De 22-jarige renner uit het Noord-Italiaanse Veneto staat te boek als een van de grootste rondetalenten van Italië. Vorig jaar werd hij zevende in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland, maar dit jaar boekte hij nog geen indrukwekkende resultaten. De Amerikaanse formatie heeft ook Joe Dombrowski geselecteerd. Het 23-jarige talent won twee jaar geleden nog een etappe in deze wedstrijd.

Louis Meintjes - Foto: Sirotti

Louis Meintjes – Foto: Sirotti

Bij de ProContinentale teams zijn er de nodige kanshebbers en outsiders te vinden. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes is een renner in vorm. De 23-jarige klimmer van MTN-Qhubeka won vorige maand het eindklassement van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. De klimmers van Colombia – die dit jaar geen wildcard voor de Giro ontvingen – rekenen op Fabio Duarte. De oud-wereldkampioen bij de beloften (2008) werd hier vorig jaar vierde in het eindklassement, maar kon dit seizoen nog geen potten breken.

Het Spaanse Caja Rural-Seguros RGA heeft met Amets Txurruka, Sergio Pardilla en routinier David Arroyo de nodige ervaren klimmers opgesteld. Bora-Argon 18 komt met onder meer Dominik Nerz, Bartosz Huzarski en Patrick Konrad, terwijl Cult Energy Linus Gerdemann opstelt. Androni Giocatolli rekent op ‘oude vos’ Franco Pellizotti. Routinier Damiano Cunego (33) is weliswaar de renner met de meest indrukwekkende staat van dienst, maar zijn laatste eindzege in Trente dateert van acht jaar geleden. Bij het bescheiden Nippo-Vini Fantini acteert hij nog zelden op het hoogste niveau, maar wellicht kan hij in eigen land boven zichzelf uitstijgen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richie Porte
*** Domenico Pozzovivo, Fabio Aru
** Louis Meintjes, Fabio Duarte, Romain Bardet
* Davide Formolo, Damiano Cunego, Leopold König, Franco Pellizotti

Officiële website
Deelnemerslijst

TV
De wedstrijd wordt niet live uitgezonden. Wel is er dagelijks een samenvatting.

Het weer
Het peloton krijgt tijdens de vier dagen in Noord-Italië aangename temperaturen voorgeschoteld. De temperatuur schommelt rond de twintig graden Celsius. De wind heeft windkracht twee. Op de slotdag kunnen er enkele regendruppels vallen.

Zie ook:
Fabio Aru mist Giro del Trentino door ziekte

[poll id=”24″]

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
19 april 2015 09:33
Weet iemand of die kleurtjes (van bruin/geel naar groen en weer bruin/geel) van de grafiekjes enige betekenis heeft of had het net zo goed grijs kunnen zijn.
19 april 2015 09:42
Het lijkt me in dit geval van weinig betekenis. Meestal wordt het roder van kleur als de moeilijkheidsfactor toeneemt. Groen is meestal in dat geval vlak. Maar dat gaat hier dus niet op.
19 april 2015 10:10
Kudus misschien ook een naam om rekening mee te houden, bij zoveel klimwerk nog meer misschienzelfs dan Meintjes..
19 april 2015 10:17
Merhawi Kudus gaat hier schitteren :D

Het is wel echt een van de zwaarste 4-daagse rondes die er bestaan. Gewoon 3 zware bergetappes.
Bardiani ook met hun Giro-ploeg hier (Pirazzi, Battaglin, Bongiorno) en ook een leuke Italiaanse talentvolle selectie (Moscon, Paolini :P)
19 april 2015 10:26
@olerEritrean
Kudus heb ik dit seizoen alleen nog opgemerkt tijdens de vroege Spaanse koersen. Laten we hopen dat hij weer een stapje zet.
19 april 2015 11:18
@albertooo

Ja, hij is in Langkawi samen met kamergenoot Teklehamainot redelijk zwaar ziek geworden en is dus op de weg terug nu
19 april 2015 13:08
Superronde met mooie natuur in de Dolomieten.

@redactie Kan bij de etappes geen datum worden gezet, ik ben steeds aan het zoeken wanneer deze ronde of andere etappes/rondes starten.

Edit redactie: We hebben het toegevoegd
19 april 2015 13:09
Trouwens erg jammer dat Eurosport het niet live gaat uitzenden dit jaar. Maar goed, hopelijk een livestream voor op het werk.
19 april 2015 14:44
@redactie Erg bedankt!
20 april 2015 00:52
****Porte
***Pozzovivo, Aru
**Bardet, König, Meintjes
* Pellizotti, Kangert, Duarte, LL Sanchez
20 april 2015 14:40
Mooie profielkaartjes! Veel klimwerk en waarschijnlijk niet zo'n tactisch gecontroleerde koers, dus de klimmers en toppers die zich hier willen testen kunnen hun gang gaan.
Zou toch een mooie koers zijn voor Kelderman i.p.v. de Ardennen klassiekers te rijden.
20 april 2015 15:49
Geen Aru en Formolo
20 april 2015 18:39
Geen nieuwsbericht over Formolo gelezen, wat is de reden? Hij start in de Waalse Pijl.
20 april 2015 19:39
Ze houden het klimwerk nog beschaafd. Er zijn daar best hogere cols en/of cols met meer reputatie te vinden. Netjes wel.
21 april 2015 08:38
zal ll sanchez nu kopman zijn bij astana? benieuwd wat ie kan doen...
edit: rijdt niet mee volgens de startijst. dan ben ik benieuwd naar Mikel Landa
21 april 2015 08:41
Sky zet hier trouwens een ploeg neer zeg, niet normaal. Ag2r ziet er ook goed uit.
22 april 2015 09:26
Quote:
ProfrondeZevenbergen - 20 april 2015 om 19:39
Ze houden het klimwerk nog beschaafd. Er zijn daar best hogere cols en/of cols met meer reputatie te vinden. Netjes wel.


Misschien dat er vanwege sneeuw geen hogere passen worden gereden zo vroeg in het jaar

Om te reageren moet je ingelogd zijn.