Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2016
foto: Sirotti
zaterdag 24 september 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Giro dell’Emilia 2016

De reeks Italiaanse najaarswedstrijden is al even op gang, en de komende tijd blijven er mooie koersen volgen. Te beginnen met zaterdag, wanneer de honderste editie van de Giro dell’Emilia op de kalender staat. Deze koers trekt door de heuvelachtige omgeving van Bologna en kende in 2009 en 2010 nog een Nederlandse winnaar. Wat kunnen we deze editie verwachten? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
In 1909 werd de eerste editie van de Ronde van Emilië verreden en ging Eberardo Pavesi met de zege naar huis. Pavesi was een groot Italiaans wielrenner in de jaren ’10 van de twintigste eeuw. Naast dat hij twee keer tweede werd in het klassement van de Giro d’Italia, boekte hij vier ritzeges in die ronde en heeft de in Colturano geboren renner vergane koersen als Rome-Napels-Rome en Milaan-Bergamo-Como op zijn naam staan.

Robert Gesink

Robert Gesink won de Giro dell’Emilia in 2009 en 2010 – foto: Sirotti

Beelden van Gesinks winst in 2010

Tot en met 1971 ging de zege naar een Italiaan, maar wie anders dan Eddy Merckx kon in 1972 daar verandering in brengen. Vier jaar later werd Roger De Vlaeminck de tweede buitenlander die in San Luca won. Jan Bakelants wist vorig jaar te zorgen voor opvolging van zijn landgenoten. Naast drie Belgen staan er ook twee Nederlandse winnaars op de erelijst. Twee Nederlanders, drie zeges. In 1999 was Michael Boogerd de beste op de Italiaanse heuvels. De Hagenees werd opgevolgd door een Varssevelder: Robert Gesink was in 2009 én 2010 de sterkste.

PIC562904185

Bakelants won vorig jaar in de regen – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars
2006: flag-it Davide Rebellin
2007: flag-lu Frank Schleck
2008: flag-it Danilo Di Luca
2009: flag-nl Robert Gesink
2010: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-co Carlos Betancur
2012: flag-co Nairo Quintana
2013: flag-it Diego Ulissi
2014: flag-it Davide Rebellin
2015: flag-be Jan Bakelants

Parcours
De Giro dell’Emilia is dit jaar 213 kilometer lang, met start in Bologna en finish in San Luca. Onderweg liggen zeven gecategoriseerde klimmen, te beginnen met de Mongardino (1,9 km aan 7%, max. 10%) na 41 kilometer. Vijftig kilometer later ligt de hoogste top (896m) van de koers. Deze top is de afsluiter van een bijna twintig kilometer lange beklimming, de Passo Zanchetto. Gemiddeld stijgt het aan 5% met maxima tot 8%.

profiel-giro-dellemilia

Na een snelle afdaling maken de renners zich op voor een spannende finale, die na 150 kilometer geopend wordt door de Badolo. Deze klim is zes kilometer lang aan 5 à 6%. Daarna is het tijd voor de berg die onlosmakelijk aan de Giro dell’Emilia is verbonden. De San Luca moet in totaal vijf keer beklommen worden, voor het eerst na circa 175 kilometer koers. De renner die na de vijfde beklimming als eerste bovenkomt, mag zich ook meteen de winnaar noemen.

profiel-giro-dellemilia-3-km

De cijfers van de San Luca liegen er niet om. Het klimmetje is weliswaar slechts 2,1 kilometer lang, maar kent een gemiddeld stijgingspercentage van 10% met enkele stevige uitschieters. De eerste 500 meter zijn met 14% meteen erg lastig, waarna het een paar honderd meter wat afvlakt. Vervolgens begint het zwaarste deel, met een uitschieter tot 18%. Daarna vlakt de klim opnieuw af tot 300 meter van de streep. Daar wacht nog een lastig stuk van 8%. De laatste tweehonderd meter zijn dan weer wat makkelijker.

Start: 11.30 uur – Finish: 16.45-17.15 uur

Favorieten
Met tien WorldTour-ploegen is de Giro dell’Emilia sterk bezet. Die zijn aangevuld met dertien ProContinentale teams, één continentale formatie en een nationale selectie.

Natuurlijk is ook de winnaar van vorig jaar erbij. Jan Bakelants behoort daardoor automatisch tot de favorieten en heeft een sterke ploeg om zich heen. Met Pierre Latour, Romain Bardet en thuisrijder Domenico Pozzovivo heeft AG2R La Mondiale nog drie serieuze kanshebbers voor een goede notering. Ook BMC heeft meerdere kandidaten, waaronder Philippe Gilbert. Ook de van zijn blessure herstelde Samuel Sanchez en de immer aanvallend ingestelde Darwin Atapuma zijn van de partij bij de Amerikaanse ploeg.

30-07-2016 Clasica San Sebastian; 2016, Trek Factory Racing; Mollema, Bauke; San Sebastian;

Bauke Mollema – foto: Sirotti

Bauke Mollema is de kopman bij Trek-Segafredo. De steile, Italiaanse heuveltjes moeten de Groninger liggen. In 2011 eindigde hij zelfs als tweede op de San Luca. Met de Ronde van Lombardije in het vooruitzicht is dit een belangrijke opmaat voor veel heuvelspecialisten. Dat geldt ook voor Orica-BikeExchange, dat met een ijzersterke selectie naar Bologna afreist. Johan Esteban Chaves werd derde in de Vuelta en hoopt hier, na een korte rustperiode, nog profijt te hebben van zijn sterke vorm. Mocht hij een mindere dag hebben, dan kan de Australische ploeg altijd nog inzetten op de tweeling Adam en Simon Yates.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Diego Ulissi – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Lampre-Merida heeft met Diego Ulissi een Italiaanse favoriet in huis. Als heuvelrenner behoort bij tot de wereldtop en hij kan bovendien vertrouwen op een sterk eindschot. Bij Cannondale-Drapac zijn de ogen gericht op Davide Formolo, Rigoberto Uran en Simon Clarke. Formolo – onlangs nog knap negende in de Vuelta – werd in zijn enige Emilia-optreden tot nu toe (2014) zesde. Uran liet zich goed van voren zien in de Canadese WorldTour-koersen. FDJ rekent op Kenny Elissonde en Alexandre Geniez.

foto: Sirotti

Aru en Nibali – foto: Sirotti

Naast de eerder genoemde namen van Ulissi en Pozzovivo heeft Italië ook kanshebbers rijden in Kazachstaanse dienst. Bijna de volledige Astana-selectie bestaat deze koersen uit Italianen, waaronder Fabio Aru. Hij liet in de Giro della Toscana zien weer over een goede vorm te beschikken. Ook Vincenzo Nibali en Diego Rosa mogen in het rijtje favorieten geschaard worden. Movistar heeft ook een Italiaanse coureur voor dat rijtje: Giovanni Visconti. In Toscane mocht hij de handen in de lucht steken, een teken dat het met zijn vorm wel snor zit.

Als we een blik terugwerpen naar vorig jaar, dan zien we naast Bakelants twee ProConti-renners op het podium staan. Andrea Fedi werd tweede namens Southeast, ook zaterdag is hij weer van de partij namens Wilier-Southeast. Kan hij het kunstje van 2015 herhalen? Die vraag is hetzelfde voor Ángel Madrazo, die bij Caja Rural-Seguros RGA Sergio Pardilla aan zijn zijde krijgt.

De finishfoto van de Giro dell'Emilia 2014 - foto Sirotti

De finishfoto van de Giro dell’Emilia 2014 – foto Sirotti

En dan de oude rotten. Davide Rebellin is er wéér bij. Voor de 45-jarige kopman van CCC Sprandi Polkowice is het al zijn veertiende deelname aan de Giro dell’Emilia. Slechts twee keer daarvan eindigde hij buiten de top-10. Damiano Cunego is vergeleken met Rebellin ‘pas’ 35. Vorig jaar werd hij vierde, maar een zekerheidje is Il Piccolo Principe niet altijd. Ook Franco Pellizotti (38) tekent weer present.

Andere outsiders van ProContinentaal niveau zijn Edoardo Zardini (Bardiani-CSF), de piepjonge Egan Arley Bernal (Androni Giocattoli), Floris De Tier (Topsport Vlaanderen-Baloise), Sergey Firsanov, Alexandr Kolobnev (beiden Gazprom-Rusvelo), Brice Feillu, Eduardo Sepulveda (beiden Fortuneo-Vital Concept) en Simone Ponzi (CCC Sprandi Polkowice). Bij de Italiaanse selectie zijn het vooral de jonge mannen die men in de gaten moet houden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Esteban Chaves
*** Giovanni Visconti, Diego Ulissi
** Jan BakelantsBauke Mollema, Simon Yates
* Fabio Aru, Davide Rebellin, Davide Formolo, Andrea Fedi

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Ideale koersomstandigheden in Italië, aankomende zondag. Het weercijfer voor die dag bedraagt bij verschillende weerstations een tien. Met maximaal 26 graden Celsius, een matige windkracht twee uit het zuidwesten en geen kans op regen, is dat ook niet zo raar. De koers is in Nederland niet via de tv te zien, maar je kunt het verloop van de etappe bespreken in een Volg Hier op WielerFlits.

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
23 september 2016 08:41
Mooi dat er dit jaar weer eens een sterk deelnemersveld aan de start staat. De laatste jaren was het toch wat minder.
23 september 2016 08:42
Mooie koers met dito startlijst. Hier zijn nog een aantal mannen die de palmares kunnen voorzien van wat extra glans. Jammer dat Gesink het hier niet nog eens kan proberen.
23 september 2016 08:49
Geen Roompot. Had ik hier toch wel verwacht op de startlijst
23 september 2016 08:58
Blij dat deze prachtige koers weer vóór Lombardije wordt verreden, scheelt een pak voor het deelnemersveld.
23 september 2016 09:14
Een van de mooiste koersen van de kalender. Met eindelijk weer een deelnemersveld waarmee je voor de dag kan komen.

Aankomen op de San Luca: mooier kan bijna niet. Chavito voor de winst.
23 september 2016 09:20
Wordt een van de Yates broers denk ik. Lekker pokeren met Chaves erachter.
23 september 2016 09:29
Hello luitjes, zijn er straks uberhaupt streams beschikbaar hiervoor ?
23 september 2016 09:48
Pozzo of Dupont. Forza Ag2r!
23 september 2016 10:04
Ik had Oomen hier ook wel willen zien rijden.
23 september 2016 10:10
@RV
Ik denk dat de Rai wel weer live uitzendt. Dat deden ze in 2014 althans wel, toen Rebellin heerlijk van iedereen wegknalde.
23 september 2016 11:00
Slothelling is niks voor Visconti of Bakelants. Te steil.
23 september 2016 11:06
Mooie koers, met een tof deelnemersveld. Hopelijk het een aantrekkelijke finale, waarbij ik Ulissi en de gebroeders Yates zeker vooraan verwacht :)
Hopelijk starten volgens jaar ook de Nederlandse ploegen weer, dat maakt het kijken toch wat leuker.
23 september 2016 11:10
Mooi, als dat dezelfde lui zijn die de giro streams verzorgen betekent dat iig mooi beeld en Fransesco op de mic, lekkere wielrentaal is dat Italiaans toch.
23 september 2016 11:11
@Ruben
Slothelling niks voor bakelants? Terwijl die hier vorig jaar wint? Verklaar je nader
23 september 2016 11:33
er staat zaterdag koers en zondag mooi weer kan gebeuren.
23 september 2016 12:15
Was een paar dagen terug nog op de San Luca, prachtige klim. Chaves lijkt me inderdaad een zeer grote kanshebber.
23 september 2016 13:13
Waarom geen gesink TLJ hier? Rijdt hij überhaupt nog iets dit jaar?
23 september 2016 14:04
Aru gaat er dichtbij zijn, maar de sleutel ligt bij Orica
23 september 2016 14:33
outsider: Rosa, Pozzo of wie weet Slagter (staat op de startlijst sinds vandaag)
23 september 2016 21:02
Mooie deelnemerslijst. Jammer dat het niet te zien is.
Het wordt weer eens tijd dat Pozzovivo gaat knallen.
Ag2r heeft, net als Orica, een heel sterk team.
24 september 2016 08:21
Nibali doet niet mee maar wordt wel genoemd in de voorbeschouwing.
24 september 2016 09:17
Klopt het dat de vrouwen een vlak parcours hebben tot aan de laatste klim?

Ben benieuwd wie de Olympisch en Europees kampioene Anna gaat kloppen..
24 september 2016 09:47
@ Maklukzat

Inderdaad zeg! Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat Roompot het Italiaanse najaar niet zou meepakken. Vorig jaar reden o.a. Lammertink, Kreder en Duijn daar erg goed. Gezien de recente versterkingen, had ik ze ook dit jaar verwacht: helaas.
24 september 2016 09:56
Rebellin nog een ster geven, terwijl het veld vele malen sterker is dan de laatste jaren? Astana komt hier ook met een sterke ploeg. Helaas geen Gesink, zo jammer.
24 september 2016 10:18
Jammer dat deze koers nooit live te volgen is op tv of stream.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.