Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2019

Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2019

Foto: Cor Vos

De Gooikse Pijl sluit een viertal Belgische najaarswedstrijden ter voorbereiding van het WK in Yorkshire af. Het is nog maar de tweede editie van de Gooikse Pijl als profkoers, maar de West-Vlaamse organisatie slaagde er wel in om enkele mooie namen aan het vertrek te krijgen. Onder andere Greg Van Avermaet, Pascal Ackermann en Dylan Groenewegen zijn present. WielerFlits blikt vooruit. 

Historie

Wielerclub Gooik Sportief was al lange tijd voor het oprichten van de Gooikse Pijl actief in het wielrennen. Alles begon met de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen voor junioren in 1976, en later was Gooik ook vaste aankomstplaats van de Ronde van België voor elite zonder contract en het provinciaal kampioenschap in dezelfde categorie.

Vanaf 2004 besloot de de wielerclub dat het tijd was voor een eigen wedstrijd: de Gooikse Pijl. In de beginjaren ging de Gooikse Pijl door het leven als koers voor elite zonder contract. In de allereerste editie hield Renaud Boxus Iljo Keisse van de zege, en een jaar later was een jonge Jürgen Roelandts de beste op Gooikse wegen. Maar toch duurde het tot 2012, toen de Amerikaan Ken Hanson won, dat de Gooikse Pijl een officiële UCI 1.2-koers werd.

Jordi Meeus won vorig jaar – foto: © Petros Gkotsis Photography

In de daaropvolgende jaren vinden we nog leuke namen als Roy Jans, Oliver Naesen en Kenny Dehaes terug op de erelijst, alvorens de Gooikse Pijl vorig jaar op de UCI-kalender kwam als 1.1-koers. Met LottoNL-Jumbo was er meteen ook één WorldTour-ploeg present.

Laatste tien winnaars Gooikse Pijl
2009: flag-be Dieter Cappelle
2010: flag-be Eliot Lietaer
2011: flag-be Benjamin Verraes
2012: flag-us Ken Hanson
2013: flag-no Vegard Brugge
2014: flag-be Roy Jans
2015: flag-be Oliver Naesen
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2017: flag-be Kenny Dehaes
2018: flag-be Jordi Meeus


Vorig jaar

Bij de eerste editie van de Gooikse Pijl als profkoers, speelden de weersomstandigheden een cruciale rol. Door de druilerige omstandigheden brak het peloton meteen in meerdere stukken.

In verschillende schuifjes ontstond er vervolgens een kopgroep van vijf, met Amund Grøndahl Jansen als vertegenwoordiger van de enige WorldTour-ploeg (LottoNL-Jumbo) aan het vertrek. Verder waren ook Jordi Meeus, Martin Mortensen, Guillaume Boivin en Jonas Rickaert present. De vijf gingen sprinten voor de overwinning en het was het SEG Racing-talent Jordi Meeus die met zijn eerste profzege ging lopen.

Top-5 Gooikse Pijl 2018
1. flag-be Jordi Meeus (SEG Racing Academy) in 4u32m04s
2. flag-no Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) z.t.
3. flag-dk Martin Mortensen (Riwal CeramicSpeed) z.t.
4. flag-ca Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) z.t.
5. flag-be Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen-Baloise) z.t.


Parcours

De Gooikse Pijl speelt zich, zoals de naam wel doet vermoeden, volledig in en rond de Vlaams-Brabantse gemeente Gooik af. Het betreft een lokale omloop van 22 kilometer, die de renners maar liefst negen keer moeten afwerken. Goed voor een totale afstand van 198 kilometer.

In dat rondje vinden we twee belangrijke hindernissen, in de vorm van twee korte kasseihellingen. De Turkeyestraat en Blikheerstraat zijn in principe te verwaarlozen, maar als de weersomstandigheden tegenzitten – zoals vorig jaar – is het goed mogelijk dat deze hellinkjes de druppel zijn om het peloton alsnog te doen breken. Na negen keer kunnen deze strookjes zo alsnog beginnen doorwegen.

Verder krijgen we in dit lokale rondje passages langs Denderwindeke – een gemeente die we nog kennen uit de oude Ronde van Vlaanderen, Lieferinge en Gracht, om vervolgens via deelgemeentes Oetingen en Leerbeek weer richting Gooik te keren.

Start: 11.55 uur
Finish: 17.00 uur


Favorieten

De Gooikse Pijl zet elk jaar enkele stapjes vooruit, maar qua deelnemersveld is dat dit jaar toch wel een heel grote stap. Met BORA-hansgrohe, Jumbo-Visma en CCC Team wist de Vlaams-Brabantse organisatie dit jaar drie WorldTour-teams te overtuigen, die dan ook nog eens een aantal zeer mooie namen met zich meebrengen.

Peter Sagan – foto: Cor Vos

Zo vinden we in de selectie van BORA-hansgrohe drievoudig wereldkampioen Peter Sagan en de Duitse WK-kopman Pascal Ackermann terug. Ackermann is op papier misschien wel de snelste man van het hele pak aan de start, en hij bewees recent in de GP van Fourmies ook nog dat hij zijn goede benen van de Giro (waar hij twee ritten en het puntenklassement won) nog steeds niet kwijt is. Sagan tankte dan weer vertrouwen met een sterke koers in Montréal, het lijkt erop dat hij net op tijd klaar zal zijn om voor een vierde regenboogtrui te gaan. In Gooik zal hij in de finale vermoedelijk eerder iets proberen om het peloton te ontlopen, om zo de snellere Ackermann een kans te geven in de sprint.

De Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg, momenteel in de winning mood, plaatst daar sprintkanon Dylan Groenewegen tegenover. Groenewegen leek het na de Tour de France aanvankelijk moeilijk te hebben om weer in zijn ritme te geraken en met zijn topvorm aan te knopen, maar in de meest recente Tour of Britain pikte hij dan plots weer de draad op met maar liefst drie etappeoverwinningen. Meer dan voldoende om de ritwinnaar uit de afgelopen Tour ook hier bij de kanshebbers te plaatsen. Ook Amund Grøndahl Jansen, de tweede van vorig jaar, is bij een late aanval niet kansloos.

Greg Van Avermaet is de sterkste in de GP Montreal 2019

Greg Van Avermaet – foto: Cor Vos

Die derde WorldTour-equipe aan het vertrek, CCC Team, moet het met minder snelle, maar daarom niet minder sterke renners doen. Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is in bloedvorm terug uit Canada gekomen, waar hij de laatste hand legde aan zijn WK-voorbereiding. Van Avermaet won met overmacht de sprint bergop in de Grand Prix van Montréal en zal ook in Gooik wel iets proberen op de hellinkjes in de diepe finale. In een pure massasprint komt Van Avermaet echter wel tekort, daarin zou Jakub Marezcko dan eerder kunnen zegevieren.

Die andere Italiaanse sprintbom vinden we niet op ProContinental niveau, maar wel bij het continentale SEG Racing Academy terug. Alberto Dainese, vanaf volgend seizoen in dienst van Team Sunweb, kroonde zich een maand geleden nog tot Europees kampioen bij de beloften en pakte niet veel later ook zijn eerste profzege in de Czech Cycling Tour. Alles wijst er dus op dat Dainese een grote in wording is, hij was trouwens ook vorig jaar Dylan Groenewegen al te snel af in de pelotonsprint voor plek zes in Gooik.

Verder zien de op continentaal niveau kansen voor Piotr Havik (BEAT Cycling Club), de winnaar van de GP Stad Zottegem, en oude bekende Wouter Wippert (EvoPro Cycling). Wippert is meer een pure sprinter, terwijl Havik wellicht hoopt op een lastige wedstrijd. Kan Havik zich nog één keer tonen op het hoogste niveau en zo misschien weer een stapje dichter richting profcontract rijden?

Timothy Dupont – foto: Cor Vos

De Belgische ProContinentale ploegen zullen dus van goeden huize mogen komen om al dat sprintgeweld de baas te zijn. Timothy Dupont van Wanty-Gobert bijvoorbeeld, die valt eigenlijk nooit echt tegen. Dupont grossiert dit najaar in de dichtste ereplaatsen: een hoofdvogel zou hem allermeest gegund zijn. Roy Jans daarentegen heeft het de afgelopen weken iets moeilijker om tot zijn mooie resultaten van het voorjaar te komen, maar met een sterke Corendon-Circus-trein kan Jans misschien weer excelleren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Dylan Groenewegen, Greg Van Avermaet
** Alberto Dainese, Timothy Dupont, Peter Sagan
* Wouter Wippert, Piotr Havik, Amund Grøndahl Jansen, Roy Jans

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De Gooikse Pijl wordt helaas niet live uitgezonden op televisie. De renners zullen zaterdag wel een pak betere weersomstandigheden dan vorig jaar treffen. Volgens Weeronline zullen de renners koersen onder een stralende zon en temperaturen om en bij de 26 graden Celsius.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.