Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2020

Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2020

© Gooik Sportief

zondag 20 september 2020 om 08:15

Weinig koersgelegenheid in België, de voorbije maand. In september waren er voorlopig alleen de Heistse Pijl en de Antwerp Port Epic. Dan zijn we  blij dat er zondag in Vlaams-Brabant gekoerst wordt. De Gooikse Pijl is een 1.1-wedstrijd op de UCI-kalender. Stevent het peloton net als vorig jaar af op een massasprint of rijden Philippe Gilbert en Zdenek Stybar alles aan flarden? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wielerclub Gooik Sportief was al lange tijd voor het oprichten van de Gooikse Pijl actief in het wielrennen. Alles begon met de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen voor junioren in 1976, en later was Gooik ook vaste aankomstplaats van de Ronde van België voor elite zonder contract en het provinciaal kampioenschap in dezelfde categorie.

Pas in 2004 werd voor het eerst de Gooikse Pijl georganiseerd. Het betrof toen een individuele open profkoers met Renaux Boxus als laureaat. De Luikenaar klopte Iljo Keisse. Van 2005 tot en met 2011 schakelde Gooik Sportief over naar een nationale interclubwedstrijd, om vanaf 2012 deel uit te maken van de UCI-kalender, toen als 1.2-wedstrijd. In 2018 werd voorlopig de laatste stap voorwaarts gezet. Jordi Meeus werd in Gooik de eerste winnaar van een 1.1-editie, het label op de UCI-kalender dat de Gooikse Pijl ook vandaag nog steeds bezit.

Jordi Meeus was de beste in 2018 – Foto: © Gooik Sportief

De editie van dit jaar wordt – zoals heel wat wielerwedstrijden – een speciale. “Het was niet evident om in coronatijden alsnog te organiseren”, klinkt het vanuit het bestuur van Gooik Sportief. “Gelukkig kregen we het financiële plaatje toch snel rond en kwam onze wedstrijd nooit echt in gevaar. Met dank overigens van onze burgemeester Michel Doomst die achter ons staat.”

Laatste tien winnaars van de Gooikse Pijl
2019: flag-de Pascal Ackermann
2018: flag-be Jordi Meeus
2017: flag-be Kenny Dehaes
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2015: flag-be Oliver Naesen
2014: flag-be Roy Jans
2013: flag-no Vegard Bugge
2012: flag-us Ken Hanson
2011: flag-be Benjamin Verraes
2010: flag-be Eliot Lietaer


Vorig jaar

De editie van 2019 werd voor de organisatoren een topeditie met kleppers als Peter Sagan en Greg Van Avermaet aan de start. Een week voor het WK in Yorkshire zagen zij de Gooikse Pijl als ideale wedstrijd om nog een laatste keer de benen te laten draaien in de aanloop naar de regenboogstrijd.

Een vroege kopgroep van vijftien, met onder meer Tom Leezer, Michael Schwarzmann en Ide Schelling, kreeg geen ruimte. Even later lukt het een achttal wel om een kloof te slaan. Een bont allegaartje met daarbij de Belgen Gianni Marchand (Cibel), Guillaume Seye (BEAT Cycling Club) en Jérôme Baugnies (Wanty-Gobert).

Team CCC en BORA-hansgrohe (mét Peter Sagan) gaven de acht best wat ruimte, maar nog voor de finale was alles opnieuw te herdoen. Waarna een kwartet met onder meer Lasse Norman Hansen in de aanval trok. De vier liepen tot anderhalve minuut uit, maar de topteams (BORA-hansgrohe, CCC en Jumbo-Visma) namen hun verantwoordelijkheid. Op vier kilometer van de finish werden de laatste vluchters gegrepen.

Op naar een massasprint dus en daarin werd Pascal Ackermann perfect gepiloteerd door zijn ploegmaats van BORA-hansgrohe, waaronder Sagan zelf. De Duitser maakte het werk prima af en haalde het met een volle fietslengte van Alberto Dainese en Timothy Dupont. Voor Ackermann was het al de elfde seizoenszege.

Uitslag Gooikse Pijl 2019:

1. flag-de Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
2. flag-it Alberto Dainese (SEG Racing Academy)
3. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Gobert)
4. flag-it Riccardo Minali (Israël Cycling Team)
5. flag-nl Arvid de Kleijn (Metec-TKH)


Parcours

De Gooikse Pijl speelt zich uiteraard rond de Vlaams-Brabantse gemeente Gooik af. Het betreft een lokale omloop van 22 kilometer, die de renners maar liefst negen keer moeten afwerken. Goed voor een totale afstand van 200 kilometer.

Het rondje telt twee belangrijke hindernissen, in de vorm van twee korte hellingen. De Turkeyestraat en Blikheerstraat zijn in principe te verwaarlozen, maar als de weersomstandigheden tegenzitten is het goed mogelijk dat deze hellinkjes de druppel zijn om het peloton alsnog te doen breken.

Verder krijgen we in dit lokale rondje passages langs Denderwindeke – een gemeente die we nog kennen uit de oude Ronde van Vlaanderen, Lieferinge en Gracht, om vervolgens via deelgemeentes Oetingen en Leerbeek weer richting Gooik te keren.

Start: 11.55 uur
Finish: tussen 16.22 uur en 16.39 uur
Afstand: 200,7 km


Favorieten

Dit jaar geen Peter Sagan of Greg Van Avermaet. BORA-hansgrohe en Team CCC zijn immers niet van de partij. Maar met Lotto Soudal, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step staan wel drie absolute topteams aan de start. Ook de Belgische ProTeams Alpecin-Fenix, Circus-Wanty Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise en Bingoal-Wallonie Bruxelles komen zondag met een aantal sterke en snelle jongens naar Gooik afgezakt.

Als het op een massasprint uitdraait, dan is Tim Merlier de uitgesproken favoriet. De Oost-Vlaming zou maar al te graag nog een laatste keer winnen in de tricolore. Daar slaagde hij eerder al in in de Brussels Cycling Classic en in de voorlaatste rit van de Tirreno-Adriatico, waar hij zijn eerste WorldTour-overwinning pakte. Merlier groeit naar zijn beste vorm en zonder tegenslag moet hij het rondje in en om Gooik perfect weten te overleven.

Tim Merlier is de topfavoriet in Gooik –  foto: RCS Sport © 2020

Belangrijkste concurrenten in een eventuele sprint zijn Meeus en Thijssen. Jordi Meeus, de snelle man uit het SEG Racing Team, is aan een sterke periode bezig. Hij behaalde twee zeges in de Czech Tour, waarvan eentje in een rechtstreeks duel met Merlier, en toonde zich ook de snelste in de zesde etappe van de Baby Giro. Overwinningen die hem een contract bij BORA-hansgrohe opleveren.

Gerben Thijssen is de sprinter van dienst bij Lotto Soudal. Thijssen is terug na een lange revalidatie en ziet zijn vormcurve groeien. De Limburger zou maar al te graag zo snel mogelijk opnieuw aanknopen met de overwinning. Een week geleden werd hij in de Heistse Pijl nog geklopt door Sasha Weemaes, maar in een man tegen man-duel schatten we een Thijssen-in-vorm toch net iets hoger in.

Zo hebben we meteen de snelste mannen opgesomd. Ook Alvaro Hodeg stond op de voorlopige deelnemerslijst, maar de Colombiaan koerst deze week nog in de Ronde van Slovakije. Als er zondag in Gooik gesprint wordt, zal dan wellicht Bert Van Lerberghe worden uitgespeeld. Maar ook Zdenek Stybar is er opnieuw bij na zijn knieblessure. Het sein voor Deceuninck-Quick-Step om aanvallend te koersen? Dan kan Styby misschien een bondgenoot vinden in Philippe Gilbert, die na de slotrit in de Ronde van Luxemburg meteen naar Gooik doorreist.

Ook Zdenek Stybar is er opnieuw bij – Cor Vos © 2020

En dan komen we al snel ook bij Gianni Vermeersch terecht. De winnaar van de Antwerp Port Epic is ploegmaat van Tim Merlier, maar als er met open vizier wordt gekoerst, mag de West-Vlaming gerust meeschuiven en voor eigen rekening koersen. Vermeersch is op dreef en is nooit kansloos. En waarom geen Taco van der Hoorn?

Onze laatste sterren gaan naar een aantal sprinters die ons mogen verrassen. We denken daarbij spontaan aan jongens als Arvid de Kleijn, Edward Planckaert, Timo Roosen en Danny van Poppel.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Tim Merlier
***  Jordi Meeus, Gerben Thijssen
** Philippe Gilbert, Gianni Vermeersch, Sasha Weemaes
*  Zdenek Stybar, Arvid de Kleijn, Edward Planckaert, Timo Roosen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De Gooikse Pijl is zondagnamiddag live te volgen via Sporza.be. De livestream begint om 14.30 uur.

Zondag kunnen de temperaturen in Gooik en omgeving oplopen tot 24 graden Celsius, volgens Meteovista. Al kan de zon wel verscholen zitten achter de wolken en is de kans op wat neerslag reëel.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.