Voorbeschouwing: GP Bruno Beghelli 2019
foto: Cor Vos
zondag 6 oktober 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: GP Bruno Beghelli 2019

Vandaag wordt in en rond Monteveglio de GP Bruno Beghelli verreden. In deze wedstrijd trok de Nederlander Bauke Mollema vorig jaar aan het langste eind na een late aanval. Welk scenario krijgen we ditmaal te zien? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De historie van de Gran Premio Bruno Beghelli, kortweg GP Beghelli, gaat terug tot 1997, toen de koers in het leven werd geroepen als opvolger voor de roemruchte eendagswedstrijd Milaan-Vignola. Een jaar eerder was in dezelfde regio al het Italiaans kampioenschap gehouden. De koers wordt georganiseerd door de Gruppo Sportivo Emilia, die met de naam van de koers Bruno Beghelli eert – de vader van de oprichter van hoofdsponsor Beghelli S.p.A., Gian Pietro Beghelli.

Luca Paolini hield in 2003 Martin Elmiger van de winst – foto: Cor Vos

Hoewel Mario Cipollini als winnaar van het Italiaans kampioenschap in 1996 ook vaak wordt genoemd op de erelijst, is Stefano Zanini de eerste échte winnaar van de GP Beghelli. De Italiaan, die in 2007 afscheid nam als profrenner en sinds 2013 deel uitmaakt van de ploegleiding van Astana, won de koers zelfs tweemaal op rij, want ook in 1998 was hij de beste. Michael Boogerd werd in 1999 de eerste Nederlander die de koers op zijn naam schreef.

Tot en met 2013 ging de GP Beghelli als .1-koers door het leven en waren het met name Italianen die de dienst uitmaakten. Liefst tien keer streek een renner met de Italiaanse nationaliteit met de eer, onder anderen Damiano Cunego, Alessandro Petacchi en Filippo Pozzato. De hegemonie werd zo nu en dan onderbroken, door Boogerd, maar ook door bijvoorbeeld Francisco Ventoso, Niki Sørensen en Leonardo Duque.

In 2008 kwam ook Alessandro Petacchi op de erelijst – foto: Cor Vos

In 2014 werd de koers opgewaardeerd, maar ook in de eerste drie edities als .HC-wedstrijd hielden de Italianen de hoofdprijs in eigen land. Valerio Conti, Sonny Colbrelli en Nicola Ruffoni (die momenteel een meerjarige schorsing uitzit) brachten de teller voor Italië op dertien. Afgelopen jaren wonnen Luis León Sánchez en Bauke Mollema de GP Beghelli, waarmee laatstgenoemde de tweede Nederlander op de erelijst werd.

Sinds 2016 wordt ook een vrouweneditie gehouden, de GP Beghelli Donne. In de eerste editie van die koers sprintte Chloe Hosking na tachtig kilometer sneller dan Marianne Vos en Barbara Guarischi. De afgelopen twee jaar waren Marta Bastianelli (2017) en Elisa Balsamo (2018) de winnaressen. Ook dit jaar staat de koers op het programma op dezelfde dag als de race van de mannen. De vrouwen rijden zes lokale ronden rond Monteveglio van elk 13,3 kilometer.

Leonardo Duque werd in 2013 de eerste Colombiaanse winnaar – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars GP Bruno Beghelli
2018: flag-nl Bauke Mollema
2017: flag-es Luis León Sánchez
2016: flag-it Nicola Ruffoni
2015: flag-it Sonny Colbrelli
2014: flag-it Valerio Conti
2013: flag-co Leonardo Duque
2012: flag-dk Nicki Sørensen
2011: flag-it Filippo Pozzato
2010: flag-it Dario Cataldo
2009: flag-es Francisco Ventoso


Vorig jaar

Negen vluchters met daarbij Ben Hermans kleurden lange tijd de 23e editie van de GP Bruno Beghelli. Tot de Belg op de tien plaatselijke ronden, in en rond Monteveglio met daarin ook de beklimming van de Zappolino, de volledige kopgroep uit elkaar reed. Hij ging solo verder, terwijl vanuit de achtergrond Astana in dienst van Miguel Ángel López de forcing voerde. Het peloton neutraliseerde die poging, maar het zette de verhoudingen wel op scherp.

Twee lokale ronden voor het einde werd Hermans gegrepen. De koers lag weer open en op de Zappolino probeerde Steven Kruijswijk weg te rijden. Hij kreeg een groepje mee met daarbij onder meer Bauke Mollema. Ook Matteo Montaguti, Matteo Trentin, Egan Bernal, Toms Skujiņš, Davide Ballerini en Francesco Gavazzi waren mee. Zij gingen met een gaatje de slotronde in, maar werden aan de voet van de laatste passage van de Zappolino ingelopen.

foto: Cor Vos

Het spel was op de wagen, maar grote verschillen werden niet meer gemaakt. LottoNL-Jumbo toonde zich nog in de slotkilometers, maar het was Bauke Mollema die een gat sloeg. Op zijn aanval op 2,3 kilometer van de finish werd weifelend gereageerd, waarbij een valpartij in het peloton ook niet meehielp in de achtervolging. In de laatste rechte lijn werd duidelijk dat het peloton te laat kwam, waardoor Mollema vroegtijdig zijn armen in de lucht kon steken.

Top-5 GP Bruno Beghelli 2018
1. flag-nl Bauke Mollema (Trek-Segafredo) in 4u24m45s
2. flag-es Carlos Barbero (Movistar) op 6s
3. flag-it Manuel Belletti (Androni Giocattoli-Sidermec) op 6s
4. flag-es Juan José Lobato (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini) op 6s
5. flag-it Riccardo Minali (Astana) op 6s

foto: Cor Vos


Parcours

De GP Bruno Beghelli speelt zich af in en rond Monteveglio in de regio Emilia-Romagna. Daarvandaan rijden de renners via Bazzano en Savignano aan de Panaro naar de twee plaatselijke ronden bij Vignola en Castelvetro, elk van 16,8 kilometer. Na 66,3 kilometer is het peloton terug in Monteveglio voor de tien lokale ronden in en rond de stad van elk 13,3 kilometer. Scherprechter in het parcours is de Zappolino (1,6 km aan 7%), die vanuit Bersagliera beklommen wordt.

Niet zozeer de afstand of het hoogteverschil van de klim, maar juist de tienvoudige passage ervan gaat de renners niet in de koude kleren zitten. Vanaf de passage van start-finish na 66,3 kilometer gaat immers het de hele tijd op en af. Na de top van de Zappolino is het nog 8,2 kilometer tot aan de finish. De laatste twee edities kwam de winnaar telkens solo over de finish na een late aanval, terwijl in 2015 en 2016 juist een sprint de beslissing bracht.

Datum: Zondag 6 oktober
Traject: Monteveglio – Monteveglio
Totale afstand: 199,3 kilometer

Start: 11.30 uur
Finish: 16.10 – 16.36 uur


Favorieten

De organisatie van de GP Bruno Beghelli heeft elf WorldTour-teams weten te verleiden voor de komende editie, een minder dan vorig jaar: Dimension Data is er ditmaal niet bij. Ook Israel Cycling Academy ontbreekt op de startlijst, maar daar staat de toevoeging van Wanty-Gobert en Arkéa-Samsic tegenover. Naast de elf WorldTour-teams staan ook acht ProContinentale ploegen aan het vertrek. Het veld wordt compleet gemaakt door zes continentale formaties.

Bauke Mollema – foto: Cor Vos

In een sprint moet Bauke Mollema het normaal afleggen tegen snellere mannen, de Nederlander is evenwel de titelverdediger in Monteveglio. Vorig jaar profiteerde hij optimaal van het ploegspel, waardoor hij via een late aanval een sprint met onder meer Trentin kon ontlopen. Ook niet onbelangrijk, sponsor Segafredo komt uit de buurt. Mollema steekt de laatste weken in prima vorm en mag zich zelfs wereldkampioen noemen na winst op de Team Relay!

Wil Mollema deze wedstrijd winnen, dan zal hij moeten afrekenen met Sonny Colbrelli. De Bahrain Merida-renner was de laatste weken uitstekend op dreef met de tweede plaats in de Deutschland Tour en top 10-klasseringen in drie Italiaanse semiklassiekers. Ook reed hij een goed WK, wat resulteerde in de elfde plaats. De GP Beghelli wist hij vier jaar geleden bovendien al eens te winnen. Zijn ploeg heeft ook Iván Garcia nog achter de hand.

Sonny Colbrelli – foto: Cor Vos

Tijdens het WK in Yorkshire voelde Gianni Moscon zich als herboren. De mondiale titelstrijd bleek het keerpunt voor de Italiaan na een tegenvallend seizoen. “Het was een erg moeilijk jaar”, liet hij weten aan Italiaanse media. “Het begon slecht en het werd almaar slechter. De drang naar meer slaat altijd hard terug. In de winter werkte ik als nooit tevoren. Uren zat ik op de fiets. Ik herstelde niet omdat ik nooit langer dan tien dagen zonder de fiets was.”

“Na de klassiekers zou ik eigenlijk de Giro rijden, maar dat werd de Tour. Als ik dat vanaf het begin had geweten, was het misschien anders gegaan. Nu werkte ik met een uitgeput lichaam, ik begon al moe aan de Tour. Na drie weken was ik doodop. Ik hield vocht vast en at meer, ik zwol op als een ballon. Thuis woog ik mezelf en ik was bijna tachtig kilogram, terwijl ik de koers startte rond de zeventig.” Toch gaf hij niet op, waardoor hij op het WK naar een fraaie vierde plek reed.

In zijn thuisland staan nu enkele najaarsklassiekers op het menu, waar Moscon in het verleden al goed presteerde. In 2014 won hij de Ronde van Lombardije U23 en in die koers eindigde hij drie jaar later op het podium bij de profs. Vorig jaar pakte hij de winst in de Coppa Agostini en de Giro della Toscana en was hij derde in de Coppa Sabatini. Blijkt zijn vierde plek op het WK de aftrap voor een mooie herfst? Met Egan Bernal en Diego Rosa heeft Team Ineos nog twee ijzers in het vuur.

Gianni Moscon – foto: Cor Vos

Met Colbrelli en Mollema zijn twee van de drie oud-winnaars van de GP Bruno Beghelli al aan bod gekomen, blijft alleen Luis León Sánchez nog over. De Spanjaard wist twee jaar geleden solo naar de finish te rijden nadat hij op de Zappolino mee in de aanval was. In de Vuelta viel hij op door enerzijds meermaals mee te zijn in de ontsnapping en anderzijds door zijn werk in dienst van kopman Miguel Ángel López. Kan hij zondag weer voor eigen kans rijden en zijn slag slaan?

Giovanni Visconti was de afgelopen jaren een vaste klant in de Italiaanse najaarsklassiekers en dat is ditmaal niet anders. In de voorbije weken wist de ervaren man van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM al te winnen in de Giro della Toscana en voorts waren er ereplaatsen in de Coppa Agostini en de Memorial Marco Pantani. In de GP Beghelli was hij in 2009 en 2011 al dicht bij de winst, maar sinds 2012 stond hij niet meer aan de start. Normaal gezien is de Italiaan een kanshebber.

Update: Giovanni Visconti zal toch niet deelnemen aan de GP Beghelli. 

Behalve op Sánchez kan Astana ook rekenen op Davide Ballerini. De jonge renner schitterde in de Italiaanse najaarsklassiekers van 2018, toen nog bij Androni Giocattoli-Sidermec, met zeges in de Memorial Marco Pantani en de Trofeo Matteotti. Vervolgens was hij derde in de Gran Piemonte. Kan de winnaar van de Europese Spelen ook excelleren in de laatste weken bij zijn huidige Kazachstaanse werkgever – voordat hij overstapt naar Deceuninck-Quick-Step?

Manuel Belletti – foto: Cor Vos

Al negen jaar lang hikt Manuel Belletti tegen de winst aan in de GP Beghelli. Hij debuteerde in 2010 met een zeventiende plaats, maar dan volgde een indrukwekkende reeks: tweede, zesde, vierde, zevende en weer tweede. In 2016 en 2017 viel hij tweemaal buiten de top-10, om vorig jaar de derde plaats aan het lijstje toe te voegen. In de Trofeo Matteotti eindigde de Italiaan onlangs zevende, nadat de vroege vlucht vooruit bleef.

In het barre weer tijdens het WK kwam Carlos Betancur plots bovendrijven. Het resulteerde in de veertiende plek voor de wisselvallige Colombiaan. In 2011 en 2012 liet hij met winst in de Giro dell’Emilia en ereplaatsen in Milaan-Turijn, de Gran Piemonte en de Ronde van Lombardije zien goed uit de voeten te kunnen in de Italiaanse najaarskoersen. Is zijn degelijke WK-optreden een opmaat voor een mooie herfst? Carlos Barbero en Mikel Landa zijn de andere Movistar-pionnen.

Guillaume Martin maakt de lijst met tien favorieten compleet. De Fransman van Wanty-Gobert, die na dit seizoen overstapt naar Cofidis, is de laatste weken sterk bezig, met derde plaatsen in de Tour du Doubs en de Memorial Marco Pantani, waar hij deel uitmaakte van de vroege vlucht. Resultaten die volgen op een knappe twaalfde plek in de Tour de France. Tussendoor waren ook nog een vijfde plaats in de Vuelta a Burgos en een derde in de Tour du Limousin.

Guillaume Martin – foto: Cor Vos

Andere namen om in de gaten te houden zijn Steven Kruijswijk en Koen Bouwman (vorig jaar hier negende en onlangs aan de zijde van Bauke Mollema wereldkampioen op de Team Relay), Fernando Gaviria, de Franse tandem David Gaudu en Valentin Madouas, Sacha Modolo, het AG2R-duo Mathias Frank en Pierre Latour, de Franse kampioen Warren Barguil, en de Italiaanse sprinters Andrea Pasqualon en Marco Canola.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Bauke Mollema
*** Sonny Colbrelli, Gianni Moscon
** Carlos Barbero, Luis León Sánchez, Giovanni Visconti
* Davide Ballerini, Manuel Belletti, Carlos Betancur, Guillaume Martin

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De komende dagen zijn er opklaringen en pas na het weekend neemt de kans op neerslag toe in Monteveglio. Zondag wordt het overdag ongeveer 22℃. De wind is zwak en waait naar het westen aan windkracht 2. De GP Bruno Beghelli is niet rechtstreeks te volgen, maar op Eurosport 1 en via de Eurosport Player vanaf 19.10 uur wel te zien in een uitgestelde uitzending. Bespreek het koersverloop zondag in de Volg hier op WielerFlits!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.