Voorbeschouwing: GP Cerami 2019
Peter Kennaugh won vorig jaar - foto: Cor Vos
woensdag 24 juli 2019 om 07:00

Voorbeschouwing: GP Cerami 2019

In de GP Cerami begint een groot deel van de renners na een dikke maand rust aan het tweede deel van het seizoen. In en rond Frameries treffen de renners een lichtgolvend parcours, waarin de snelle mannen of heuvelspecialisten met een goed eindschot het doorgaans voor het zeggen hebben. Wie wordt de opvolger van de Brit Peter Kennaugh? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Om een semiklassieker decennialang jouw naam te laten dragen, moet je een bijzondere kerel zijn. En dat was Pino Cerami zeker en vast. Cerami, geboren in het Siciliaanse Misterbianco, neutraliseerde zich op zijn drieëndertigste als Belg en begon eigenlijk dan pas aan de uitbouw van zijn palmares.

Cerami is het schoolvoorbeeld van een laatbloeier. Zo won hij op zijn achtendertigste nog Parijs Roubaix en de Waalse Pijl (wat een combinatie), op zijn negenendertigste Parijs-Brussel en de Waalse Pijl en op zijn eenenveertigste de negende etappe in de Tour. Met zijn 41 jaar en 95 dagen is Cerami tot op heden de oudste ritwinnaar in de Tour de France ooit, in de grote rondes gaat alleen Chris Horner (41 jaar en 305 dagen) in de Vuelta van 2013 hem vooraf. Toch een uniek record voor Cerami.

Het zette de lokale wielerclub in Wasmuel in 1964 – toen Cerami zijn fiets net aan de haak had gehangen – aan om een wedstrijd te organiseren om Cerami te eren. Dit idee bleek een succes en leverde door de jaren heen winnaars op als Gerrie Keneteman, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault, Rolf Sörensen, Michele Bartoli en recent ook Philippe Gilbert. Kneteman en Zoetemelk zijn overigens nog steeds recordhouder met elk twee overwinningen, net als de bescheiden Italiaan Marco Serpellini.

In de jaren 90 kreeg de wedstrijd het echter steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Een annulatie in 1993 vanwege financiële problemen bleek een eerste teken aan de wand, en ook in 1997 en 2009 kon de wedstrijd om diezelfde reden niet doorgaan. De wedstrijd veranderde in die periode ook meermaals van organisatiecomité. Sinds 2015 is de organisatie in handen van Mathieu Criquielion – de zoon van. Hij koos de donderdag voor de Tour de Wallonie ook als strategische datum.

GP Pino Cerami 2017

Wout van Aert won in 2017 – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars
2009: niet verreden
2010: flag-si Jure Kocjan
2011: flag-be Bert Scheirlinckx
2012: flag-be Gaëtan Bille
2013: flag-be Jonas Van Genechten
2014: flag-it Alessandro Petacchi
2015: flag-be Philippe Gilbert
2016: flag-be Jelle Wallays
2017: flag-be Wout van Aert
2018: flag-gb Peter Kennaugh


Vorig jaar

Kennaugh is inmiddels – tijdelijk – gestopt met koersen vanwege mentale problemen, maar iets meer dan een jaar geleden was de 30-jarige Brit nog in de vorm van zijn leven.

Kennaugh werd in de finale als laatste overblijver van een vroege vlucht van vijf opgeslokt door een elitegroepje met Jelle Wallays, Jean-Pierre Drucker en Robbert De Greef. Deze elf leiders verdedigden in het laatste wedstrijdkwart constant een minimale voorsprong.

Op anderhalve kilometer van de meet probeerde de sterke Brit het nogmaals. Baugnies probeerde aan te pikken, maar bleef steken op twintig meter. De renner van BORA-hansgrohe stierf duizend doden in de slotkilometer, maar hij hield stand. Een straf staaltje hardrijden van de sterkste man in koers.

Top-5 GP Cerami 2018
1. flag-be Peter Kennaugh (BORA-hansgrohe)
2. flag-be Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) in z.t.
3. flag-be Benjamin Declercq (Sport Vlaanderen-Baloise)
4. flag-lt Aleksejs Saramotins (BORA-hansgohe) op 2s
5. flag-lu Jean-Pierre Drucker (BMC Racing Team) in z.t.


Parcours

Het parcours van deze Waalse semiklassieker heeft ten opzichte van de voorbije jaren een fameuze metamorfose ondergaan. De start is traditiegetrouw nog gelegen in Saint-Ghislain, een stadje met zo ’n 23.000 inwoners vlakbij Mons. Maar daarna rijdt men een totaal andere richting uit dan voorheen.

Toen trok men immers noordwaarts richting het parcours van de oude Ronde van Vlaanderen, waar onder andere La Houppe, de Muur van Geraardsbergen en de Denderoordberg op de renners lagen te wachten. Weliswaar nog redelijk vroeg in de wedstrijd. Daar is nu geen tijd meer voor, want de renners blijven voor de volledige lengte van de koers op Waals grondgebied. Ze worden oostwaarts gestuurd.

Daar treffen ze eerst La Louvière en Binche – een paar weken geleden nog startplaats van een Touretappe – en na 57 kilometer de eerste officiële helling van de dag, al gaat het in de beginfase eigenlijk continu op en af. Die helling is de Mur de Thuïn, een klim die de renners kennen als de traditionele apotheose in de Tour de Wallonie. Via les Lacs de l’Eau d’Heure, Chimay en Beaumont, trekken de renners vervolgens meestal in dalende lijn richting de Henegouwse finishplaats Frameries.

Daar moeten ze nog drie rondjes van 14 kilometer afleggen met als grootste hindernis de finishstraat zelf. De laatste kilometer loopt steeds venijnig op, waarna de rest van het rondje bovenop een soort plateau wordt afgewerkt. Na 210 kilometer koers kennen we de winnaar.

Start: 12:00
Finish: 17:00


Favorieten

Met vier WorldTour-ploegen – ten opzichte van de zeven van vorig jaar – kent ook het deelnemersveld een lichte terugval. BORA-hansgrohe, Dimension Data en Trek-Segafredo sturen hun kat, maar Lotto Soudal, Katusha-Alpecin, AG2R La Mondiale en CCC (toen BMC) zijn wel weer present. Door het kleiner aantal sterke blokken zal de koers vermoedelijk wel een pak moeilijker te controleren zijn…

Toch moet je in de Grote Prijs Cerami steevast blijven uitgaan van een groepssprint, en dan kunnen we natuurlijk niet om Belgisch kampioen Tim Merlier heen. De renner uit Wortegem-Petegem rijdt in deze semiklassieker voor het eerst in zijn tricolore rond en zal dan ook meer dan gemotiveerd zijn om ook deze massasprint weer naar zijn hand te zetten. In Henegouwen begint Merlier aan zijn voorbereiding richting het Europees kampioenschap op de weg in Alkmaar, waar hij een extra trui hoopt te veroveren.

Tim Merlier – foto: Cor Vos

Concurrentie moeten we voornamelijk in Franse hoek zoeken, in de persoon van Bryan Coquard. De renner van Vital Concept-B&B Hotels heeft dit seizoen al behoorlijk wat koersdagen op Belgisch grondgebied achter de rug en was in de GP Marcel Kint en de Baloise Belgium Tour zelfs succesvol. Coquard, die op dit moment eigenlijk liever in de Tour de France aan het werk was geweest, kan dit soort wedstrijden dus prima aan en zal bovendien ook blij zijn bij het zien van de lichtoplopende finish.

Dat kunnen we ook zeggen van Coquards landgenoot Nacer Bouhanni. De voormalige Franse kampioen is momenteel bezig aan zijn afscheidstournee in de kleuren van Cofidis, alvorens hij komende winter de overstap maakt naar het Arkéa-Samsic van onder andere André Greipel. In afwachting moet Bouhanni het doen met een alternatief programma van kleinere Franse en Belgische eendagskoersen, en ziet hij ook de Vuelta aan zijn neus voorbijgaan. Kan deze sprintbom zich toch voldoende opladen?

Nacer Bouhanni – foto: Cor Vos

Bij Thomas Boudat moet je die vraag niet stellen. De Fransman van Direct Energie houdt van koersen in Belgenland en hij wil na zijn overwinning in het Circuit de Wallonie maar wat graag nog eens de handen in de lucht steken op Waals grondgebied. Steun en toeverlaat Niki Terpstra – met wie hij begin dit jaar nog de Zesdaagse van Rotterdam op zijn naam schreef, maar nu geblesseerd is uitgevallen in de Tour – is er ditmaal niet bij, maar wie weet kan alleskunner Pim Ligthart deze keer wel op de aanval spelen.

Zijn er ook nog Belgische rappe mannen die Merlier iets kunnen maken? Qua pure snelheid niet, maar op de lichtoplopende aankomststrook, waar timing van levensbelang is, houden we toch maar beter ook rekening met Timothy Dupont (Wanty-Gobert) en Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles). Dupont was op het Belgisch kampioenschap de dichtste belager van Merlier en heeft zeker voldoende snelheid in de benen om te winnen, terwijl Planckaert het meer van een lastige finale moet hebben. De West-Vlaming zou zelfs durven aanvallen, wetende dat hij Justin Jules alsnog achter de hand heeft.

Gerben Thijssen – foto: Cor Vos

‘En die vier WorldTour-ploegen dan?’, we horen het u al denken. Zij nemen helaas niet hun grootste namen en al helemaal niet hun beste rappe mannen mee. Lotto Soudal beschikt allicht nog over de beste papieren met jonkies Enzo Wouters en Gerben Thijssen. Laatstgenoemde maakt in de GP Cerami zelfs zijn profdebuut voor de Belgische WorldTourploeg, zijn stage van vorig jaar buiten beschouwing gelaten. Benieuwd of de Lottoploeg meteen de kaart van de Belgische kampioen bij de beloften durft trekken, of misschien toch offensiever wil rijden met Jelle Vanendert en waarom niet Nikolas Maes.

CCC brengt met Jakub Mareczko wel een rappe man mee, maar de klimcapaciteiten van de Italiaan zijn zo dramatisch dat hij vermoedelijk de eindstreep niet eens haalt. Ook de tijden dat Francisco Ventoso Vueltaritten en Parijs-Brussel op zijn naam kon schrijven liggen alweer ver achter ons. Dus is het uitkijken naar rasaanvallers Nathan Van Hooydonck en Guillaume Van Keirsbulck. Bij AG2R La Mondiale kan Litouwer Gediminas Bagdonas zijn rappe benen nog eens bovenhalen óf zich opofferen voor de jonge Dorian Godon, terwijl Katusha-Alpecin Jenthe Biermans mogelijk een kans geeft.

Nathan Van Hooydonck – foto: Cor Vos

Verder lijkt Alexander Kamp (Riwal Readynez) een belangrijke outsider uit Deense hoek, en kan Bram Welten (Arkéa-Samsic) de Nederlandse eer hooghouden. Bij Roompot-Charles is het uitkijken naar Huub Duyn, snelle man Michael Van Staeyen – deze zomer al succesvol in het kermiscircuit – en waarom ook niet Lars Boom. De Vlijmenaar heeft nog iets recht te zetten na een mislukt voorseizoen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Bryan Coquard, Nacer Bouhanni
** Timothy Dupont, Thomas Boudat, Baptiste Planckaert
* Nathan Van Hooydonck, Gerben Thijssen, Huub Duyn, Alexander Kamp

Website organisatie
Voorlopige deelnemerslijst


Weer en tv

Een extra moeilijkheid voor de renners wordt donderdag ongetwijfeld de hitte. Men zal moeten gewapend zijn tegen temperaturen van maximaal 39 graden Celsius. Deze wedstrijd wordt niet live uitgezonden op televisie.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.