Voorbeschouwing: GP Criquielion 2022
foto: Glenn Coessens
Zeger Schaeken
zondag 20 maart 2022 om 10:30

Voorbeschouwing: GP Criquielion 2022

Daags na Milaan-San Remo is het opnieuw koersen geblazen. Op Belgisch grondgebied staat er namelijk de GP Criquielion op het programma. De koers die doorgaans uitdraait op een sprint staat voor het eerst sinds 2019 weer in de koersagenda. Wie volgt Arne Marit op als winnaar? Lees hier wat je kan verwachten!

Historie

De GP Criquielion is een Belgische eendagskoers die in Wallonië wordt gereden. De race maakt deel uit van de UCI Europe Tour, dat qua niveau onder de UCI ProSeries en de UCI WorldTour komt. Onder meer de Ster van Bessèges en Le Samyn zijn koersen die dit jaar al verreden zijn in de Europe Tour. De eerste editie van de GP Criquielion werd georganiseerd in 1991. Sindsdien is er nog 26 maal gestreden om de overwinning. De winst ging maar liefst 22 keer naar een Belg. Verder won er nog een Australiër, een Brit, een Nieuw-Zeelander en een Nederlander.

“Wie is die Nederlander dan?”, hoor ik u denken. Wel, dat is Bram Welten. Het neefje van Boy en Danny van Poppel won de Belgische wedstrijd in 2017. Welten troefde in dat jaar Arjen Livyns af in een sprintje van een uitgedunde groep. In dat groepje reden ook Stan Dewulf en Nils Eekhoff rond. Voor de renner van (tegenwoordig) Groupama-FDJ was het destijds nog maar zijn tweede profoverwinning. Welten is inmiddels bezig aan een sterk seizoen. In Danilith Nokere Koerse werd hij vijfde in de sprint die gewonnen werd door de snelle Belg Tim Merlier. Daags na die vijfde plaats reed hij in de Grand Prix de Denain naar een tiende plaats.

Nys met zoon Thibau (rechts), die zichzelf ook in het wegwielrennen toont – foto: Cor Vos

Een andere opvallende oud-winnaar van de GP Criquielion is een Belgische veldrijder met een gigantisch palmares. Dat kunnen er nog veel zijn, dat klopt. Maar als ik je nu zeg dat dat gigantisch palmares in het veldrijden onder meer gevuld is met twee wereldtitels, negen nationale titels en zeven eindoverwinningen in de wereldbeker, dan kan dat maar een man zijn. Jawel, Sven Nys staat op de erelijst van de GP Criquielion.

Sven Nys won in 1998 de GP Criquielion voor landgenoten Geert Verdeyen en Jan Claes. Voor Nys was het zijn eerste overwinning als wegwielrenner. De huidige manager van Baloise Trek Lions won later in zijn carrière ook nog de Internationale Wielertrofee Jong Maar Moedig I.W.T, een 1.2-koers in Oetingen. Daar klopte hij onder meer de toen nog maar 20-jarige Bauke Mollema, die destijds uitkwam voor Rabobank Continental Team.

Genoeg over oud-winnaars van de GP Criquielion. De Belgische koers is vernoemd naar wijlen Claude Criquielion. De Belgische ex-wielrenner was de eerste winnaar van de GP Criquielion. De wielrenner uit Lessines, de start- en finishplaats van de koers dit jaar, heeft een machtig palmares bij elkaar gereden. Criquielion werd namelijk wereldkampioen in 1984, hij won de Ronde van Vlaanderen, de Clásica San Sebastian en twee maal de Waalse Pijl. Daarnaast werd hij ook nog derde in het algemeen klassement van de Vuelta en vijfde in het algemeen klassement van de Tour.

Vier jaar na zijn wereldtitel leek de klassiekerspecialist in eigen land opnieuw op weg naar de zege in het WK. Criquielion reed samen met Italiaan Maurizio Fondriest en Canadees Steve Bauer naar de finish in Ronse. De Belg leek in de slotmeters over de snelste benen te beschikken en een Belgisch volksfeest te ontketenen, maar daar besliste Bauer anders over. Criquielion werd door de Canadees in de hekken gereden, waardoor Fondriest wereldkampioen werd in Ronse.

Laatste tien winnaars GP Criquielion
2021: niet verreden wegens corona
2020: niet verreden wegens corona
2019: flag-be Arne Marit
2018: flag-be Lionel Taminiaux
2017: flag-nl Bram Welten
2016: flag-be Timothy Dupont
2015: flag-be Jelle Walays
2014: flag-be Kevin Peeters
2013: flag-be Boris Vallée
2012: flag-nz Tom David


Vorige editie

Om het te hebben over de laatste editie van de GP Criquielion moeten we teruggaan naar 2019. In zowel 2020 als 2021 kon de eendagswedstrijd niet doorgaan omwille van de coronacrisis. Flashback naar de editie in 2019 dus. Zoals eerder aangehaald draait de Waalse koers doorgaans uit op een massasprint of een sprint met een uitgedunde groep. Dat was ook in het laatstgenoemde jaar het geval.

Wat voorafging was wel een chaotische koers met veel demarrages. In de eerste kilometers van de 193 kilometer lange koers reed er een ruime kopgroep weg van een goede tien renners. De groep reed een ruime voorsprong bij elkaar en in het peloton hadden de renners door dat ze een tandje moesten bijsteken om de vluchters nog te kunnen grijpen. Dat was dan ook wat Lotto Soudal U23 deed.

In de plaatselijke rondes nam Brecht Stas de sprinter Arne Marit mee in zijn zog om zo het gat te dichten naar de eerste renners in koers. Die koplopers hadden door dat ze een sterke sprinter in hun wielen hadden zitten en ze hielden daardoor de benen stil. Het duurde dan ook niet lang voordat het peloton de aansluiting terug kon maken. Op de Denderoordberg, een stevige helling in de plaatselijke ronde, reed er vooraan in het peloton een rist renners weg waardoor er weer een nieuwe koerssituatie ontstond. In het peloton kwam het initiatief weer van de beloften van Lotto Soudal. Victor Verschaeve en Maxim van Gils verzorgden een strak tempo.

foto: Glenn Coessens

Na een chaotische finale sloot het uitgedunde peloton toch aan bij de koplopers waardoor een grotere groep moest sprinten om de zege. Daarin beloonde sprinter Arne Marit het sterke werk van zijn ploegmaats. Met een sterke sprint reed hij naar de zege in Twee-Akren, de toenmalige finish in Henegouwen. Milan Menten van Sport Vlaanderen-Baloise en de Sloveen Ziga Jerman vervolledigden het podium. Jerman reed toen nog in het shirt van de U23-formatie van Groupama-FDJ. Menten rijdt tegenwoordig voor Bingoal Pauwels Sauces WB.

Uitslag GP Criquielion 2019
1.  flag-be Arne Marit (Lotto Soudal U23) 193,3 km in 4u18m37s
2.  flag-be Milan Menten (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.
3.  flag-si Ziga Jerman (Groupama-FDJ U23) z.t.
4.  flag-de Niklas Märkl (Development Team Sunweb) z.t.
5.  flag-be Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) z.t.
Volledige uitslag


Parcours

De GP Criquielion zal dit jaar gereden worden in en rond de stad Lessines. Lessines, Lessen in het Nederlands, is gelegen in de provincie Henegouwen en telt een kleine 20.000 inwoners. De stad ligt vlakbij Geraardsbergen, waar natuurlijk de monumentale Muur van Geraardsbergen gelegen is. De GP Criquielion passeert echter niet langs deze beklimming. Het parcours van de Waalse race bedraagt in totaal 186,9 kilometer.

Er wordt zowel gestart als gefinisht in het Henegouwse Lessines. Nadat er 2,5 kilometer rondgereden wordt in Lessines volgt de officiële start van de koers op de Boulevard René Branquart. Het peloton zal eerst 21,7 kilometer fietsen voordat ze de eerste van zeven lussen aansnijden.

Bovenaanzicht van het parcours van aanstaande zondag

Deze lussen bedragen 23,6 kilometer, waarna er telkens weer langs de finishlijn wordt gepasseerd. In deze lokale rondjes wordt er door verschillende deelgemeentes van de stad Lessines gereden. Ollignies (Woellingen), Bois-de-Lessines (Lessenbos), Deux-Acren (Twee-Akren), Ghoy en Ogy (Oseke) zijn de gemeentes in kwestie.

Het parcours in Lessines is niet al te zwaar. De lus die de renners moeten afleggen gaat wel over een golvend terrein, maar echte heuvels of beklimmingen moeten er niet overwonnen worden. De maximale hoogte in de lus gaat niet boven de 75 meter.

Wel wordt er vaak over kleine wegen gereden en zijn er twee kasseistroken in het parcours terug te vinden. Het gaat dan over een strook van 100 meter in de Rue Saint-Géréon en een strook van 500 meter in de Rue La Blanche. Deze laatste strook ligt in de laatste vier kilometer van de lus, wat dus voor wat chaos en hectiek zou kunnen zorgen.

De hoogtemeters in de laatste drie kilometer van de GP Criquielion

Wat ook voor mogelijke chaos zou kunnen zorgen is het aantal rondpunten in het lokale rondje, dat zijn er namelijk zeven. Het laatste rondpunt ligt op 800 meter van de aankomst. Na dit obstakel begint de laatste rechte lijn, die dus 800 meter lang is. Het zal dus zaak zijn goed te positioneren voor het rondpunt net na de flamme rouge. Vanaf 500 meter van de finish begint de weg lichtjes op te lopen, pas op 100 meter van de finish is de weg weer volledig vlak. Een sprint voor de sterke mannen dus.

Zondag 20 maart, GP Criquielion: Lessines – Lessines (186,9 km)
Start: om 12.35 uur in Lessines
Finish: rond 16.50 uur in Lessines
Afstand: 186,9 km


Favorieten

Aan de start van de GP Criquielion zal er met Human Powered Health maar een ProTeam verschijnen. Verder zullen er acht Continental-teams proberen voor de winst te strijden in Lessines. De rest van de deelnemende ploegen zijn clubteams.

Voor de topfavoriet voor de overwinning zondag gaan we dus kijken naar de Amerikaanse ploeg Human Powered Health. Daar lijkt Arvid de Kleijn de absolute kopman te zijn. De snelle Nederlander reed eerder dit seizoen al naar een tweede plaats in een etappe in de Tour of Antalya. De Kleijn won vorig jaar nog de openingsetappe in de Ronde van Turkije, waar hij onder meer Mark Cavendish en Jasper Philipsen klopte. De meeste ogen in de GP Criquielion zullen dus gericht zijn op de sterke renner uit Gelderland.

Arvid de Kleijn – foto: Cor Vos

Bij de zoektocht naar andere snelle mannen komen we al snel uit bij de 25-jarige Simon Daniels. De Belg van Geofco-Doltcini reed al eerder in soortgelijke koersen naar mooie ereplaatsen. Zo werd hij vorig jaar bijvoorbeeld vierde in de PWZ Zuidenveld Tour en tweede in de GP de la ville de de Pérenchies, twee koersen op het zelfde niveau (1.2) als de GP Criquielion. In 2015 reed Daniels nog naar een derde plek in de Omloop der Vlaamse Gewesten, een eendagkoers voor junioren. Hij moest toen alleen winnaar Bram Welten en landgenoot Jasper Philipsen voor zich laten.

Een andere Belgische kanshebber komt uit de ploeg van Minerva Cycling. Met Gil D’heygere hebben zij een sterk ijzer in het vuur zondag. De 23-jarige renner reed eerder dit seizoen naar een zestiende plek in de GP Monseré. Vorig jaar verzamelde hij verschillende top-20-plaatsen in 1.1-koersen. In de Omloop van het Houtland Middelkerke-Lichtervelde, waar Taco van der Hoorn won, werd hij bijvoorbeeld nog negende. De coureur uit Zulte is tot op de dag van vandaag nog op zoek naar zijn eerste profoverwinning, maar het is duidelijk dat hij beschikt over een paar snelle benen.

Bij het Ierse EvoPro Racing Team staat Michael Van Staeyen bij de deelnemers. De 33-jarige Belg mag dan wel eerder aan het einde van zijn carrière staan, binnen dit deelnemersveld houden we wel rekening met een sterke prestatie van Van Staeyen. Dit seizoen reed hij alleen nog maar een anonieme GP Monseré, maar vorig jaar reed hij toch naar een vijfde plaats in de Dorpenomloop Rucphen. In 2020 reed de Belg zelfs naar een zesde plek op het BK, waar Dries De Bondt toen won, en naar een zevende plek in de Gooikse Pijl. Wie weet kan Van Staeyen nog eens verbazen en een gooi naar de overwinning doen.

Stel dat De Kleijn zondag toch niet over de beste benen beschikt, is er nog altijd zijn ploegmaat Colin Joyce. De 27-jarige Amerikaan beschikt ook over snelle benen. In de Vuelta ao Algarve reed hij dit seizoen nog naar een negende plek in de massasprint, in de Tour of Antalya werd hij nog zevende. Vorig jaar won Joyce nog een rit in de Tour of Denmark (2.Pro) en in de Tour of Britain, ook een 2.Pro-koers, sprintte hij naar een mooie vierde plaats.

Joyce reed naar de winst in de Tour of Denmark – foto: Cor Vos

De Brit Gabriel Cullaigh van de continentale ploeg Saint Piran is ook een van de kanshebbers voor de overwinning zondag. In 2020 en 2021 kwam de 25-jarige renner nog uit voor Movistar. In Spaanse loondienst reed hij in 2021 naar een zevende plaats in de Clasica de Almeria (1.Pro) en een vijfde plek in de Trofeo Alcudia-Port d’Alcudia (1.1), twee sprinterskoersen. De Brit won nog maar een koers als prof, de Rutland-Melton Cicle Classic (1.2) in 2018, maar in dit deelnemersveld kan hij wel dicht bij de winst komen.

Tarteletto-Isorex staat ook aan de start van de GP Criquielion dit weekend. Binnen de Belgische ploeg lijkt Gianni Marchand de kopman te zijn. De 31-jarige renner toonde in de Tour du Rwanda eerder dit jaar dat hij over goede benen beschikt. Marchand werd zesde in het algemeen klassement en reed naar een derde en zesde plaats in de zwaardere etappes. De Belg is dus eerder een renner die liever een wat zwaarder parcours ziet, maar hem afschrijven moeten we zeker niet doen.

Marchand reed zich vorig jaar in de kijker in de Baloise Belgium Tour. De Belg kon toen in de eerste etappe samen met Robbe Ghys vanuit de ontsnapping van de dag aanpikken bij de ontketende Remco Evenepoel. De drie reden samen naar de streep, waarna Ghys daar overtuigend de sprint won. Marchand kon sterk stand houden gedurende de volledige ronde en werd derde in het algemeen klassement.

Aangezien Human Powered Health het enige ProTeam is dat aan de start staat, is het niet onlogisch dat veel van hun renners bij de favorieten horen. Zo behoort ook Pier-André Coté tot de kanshebbers. De 24-jarige renner reed dit seizoen naar twee top-20-plaatsen in de Ronde van Valencia. Dat was op het 2.Pro-niveau, dus de Canadees moet zondag wat dichter bij de overwinning kunnen zijn. De laatste keer dat Coté een 1.2-koers (het niveau van de GP Criquielion) reed, werd hij vijfde.

Marchand (rechts) met Evenepoel en Lampaert op het podium van de Baloise Belgium Tour 2021 – foto: Cor Vos

Voor de overige twee favorieten gaan we kijken bij de clubteams. De eerste renner die ons daarbij opvalt is de Belg Brent Clé. De renner van Stageco won vorige zondag nog de Omloop van het Waasland-Kemzeke, een koers die vroeger nog het 1.2-niveau had. De Belgische coureur beschikt dus over snelle benen. Dat bewees Clé ook in 2019, toen hij als 23-jarige naar de vijfde plaats sprintte in de Memorial Philippe Van Coningsloo. In die uitslag bleef hij onder meer Jordi Meeus en Arne Marit voor.

Ook Niels De Rooze is zo een snelle renner uit een clubteam. De Rooze komt uit voor Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. De Belg wist vorig jaar meerdere keren naar de overwinning te rijden en verzamelde ook een groot aantal ereplaatsen. In het verleden kwam hij nog in actie voor Tarteletto-Issex, De Rooze reed drie jaar in het tenue van de Belgische formatie. De 29-jarige renner kwam dit jaar vijf maal in actie, zijn beste resultaat was een twaalfde plaats in een koers in Sint-Maria-Lierde begin maart.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arvid de Kleijn
*** Gil D’heygere, Colin Joyce
** Gabriel Cullaigh, Simon Daniels, Gianni Marchand
* Brent Clé, Pier-André Coté, Niels De Rooze, Michael Van Staeyen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De temperaturen in Lessines zullen aanstaande zondag eerder frisjes zijn. De renners zullen strijden voor de overwinning met temperaturen die schommelen tussen de 7 en 11 graden Celsius. Meteovista voorspelt overigens geen regen, wel zal er wat wind aan een kracht van drie Beaufort aanwezig zijn tijdens de koers.

Helaas zal de koers niet te volgen zijn op televisie. WielerFlits komt wel met een Volg Hier zodat de lezers samen het koersverloop kunnen volgen.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.