Voorbeschouwing: GP Criquielion 2024 – Kans voor tal van Belgische sprinters
Foto: Cor Vos
vrijdag 1 maart 2024 om 18:35

Voorbeschouwing: GP Criquielion 2024 – Kans voor tal van Belgische sprinters

In de schaduw van WorldTour-klassieker Strade Bianche, zit ook het peloton in België niet stil. Meer nog, de Grote Prijs Claude Criquielion staat voor het eerst op de kalender als UCI 1.1-koers en mag rekenen op de deelname van vijf WorldTeams en twaalf ProTeams. Vechten Lotto Dstny, Alpecin-Deceuninck en Intermarché-Circus-Wanty een nieuwe strijd uit op Waalse bodem, na een spetterende Le Samyn? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars GP Criquielion
2023: flag-au Sam Welsford
2022: flag-ca Pierre-André Côté
2021: niet verreden wegens corona
2020: niet verreden wegens corona
2019: flag-be Arne Marit
2018: flag-be Lionel Taminiaux
2017: flag-nl Bram Welten
2016: flag-be Timothy Dupont
2015: flag-be Jelle Wallays
2014: flag-be Kevin Peeters


Laatste editie

Uitslag GP Criquielion 2023
1. flag-au Sam Welsford (Team DSM)
2. flag-be Milan Menten (Lotto Dstny) allen in z.t.
3. flag-no Kristoffer Halvorsen (Uno-X)
4. flag-be Jordi Warlop (Soudal Quick-Step)
5. flag-be Piet Allegaert (Cofidis


Parcours

Vrijwel het hele traject van de GP Criquielion speelt zich af op grondgebied Lessines, een plaatsje in de provincie Henegouwen vlak bij de Vlaamse grens met Geraardsbergen. Lessines kennen we, zoals gezegd, als de thuishaven van wijlen Claude Criquielion. Opvallend genoeg wordt de officieuze start gegeven op de Grand Place van het naburige Ath, maar na nog geen acht kilometer koers zijn we alweer in Lessines.

Vandaaruit worden de renners getrakteerd op vijf lokale rondes van 24 kilometer, die we als relatief vlak mogen benoemen. Wel treffen de renners bij elke passage twee kasseistroken, in de vorm van de Rue Saint Géréon (met zijn 100 meter eigenlijk te verwaarlozen) en de Rue de la Blanche (500 meter en bovendien licht oplopend).

Voor de grote finale heeft de organisatie twee alternatieve lokale lussen van 35 kilometer in petto, met daarin telkens de Côte du Mont (2,2 km aan 2,5%) en de Côte des Planchettes (1 km aan 5,8%) halverwege het rondje. Echt lastig is die eerste klim niet: de grote stijging zit hem vooral in de eerste 200 meter, waarna een lange uitloper volgt. Ook de Côte des Planchettes vlakt naar het einde toe af, maar deze lijkt wel voldoende lastig om iets te creëren.

Echter moeten de renners na die klimmetjes nog telkens een dikke tien kilometer overbruggen richting aankomst. En ook vlak voor de finish doemt de Rue de la Blanche, die we nog kennen uit het eerste lokale rondje, weer op, alvorens de renners naar de licht oplopende aankomststrook worden gestuurd. Snelle mannen die na 201 kilometer willen winnen in Lessines, moeten dus behoorlijk wat hindernissen overwinnen.

Zaterdag 4 maart 2023: Ath – Lessines (200 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.15 uur


Favorieten

Een even sterk startveld als in Le Samyn deze week, moeten we niet verwachten op Waalse bodem. Nagenoeg dezelfde vijf WorldTeams (alleen Cofidis in plaats van UAE Emirates) zijn wel opnieuw present, maar wat opvalt is dat ze hun grootste namen links laten liggen. Zo zien we geen Laurenz Rex of Arnaud De Lie aan het vertrek, maar dat opent juist kansen voor de renners die dit seizoen nog niet alles hebben kunnen laten zien.

Milan Menten kwam hier een jaar geleden met veel vertrouwen heen. De Limburger van Lotto Dstny had immers net Le Samyn op zijn erelijst bijgeschreven en ontpopte zich zowaar als afwerker bij het kersverse ProTeam. Een jaar later heeft Menten zijn status als tweede sprinter na absolute kopman Arnaud De Lie meer dan verdiend. Een licht oplopende aankomst ligt hem het beste van allemaal, en zo eentje krijgt hij in Lessines ook voorgeschoteld. In 2023 reed hij de snelste sprint van allemaal, alleen zat Sam Welsford iets beter geplaatst. Eerherstel voor Menten deze keer?

“Samyn was pas mijn eerste koers in drie weken”, gaf hij na die andere semiklassieker aan. Allicht had Menten daar nog wat inrijtijd nodig. En anders heeft Lotto Dstny ook nog Lionel Taminiaux achter de hand. De Waal is nieuw bij de Belgische ploeg, maar toonde zich al sterk in enkele sprints. Alec Segaert wordt dan weer de man die voor een late uitval kan kiezen, want hij heeft uitstekende hardrijder- en tijdrijderscapaciteiten. Kortom, meer dan favorieten genoeg bij Lotto Dstny.

Ook bij Intermarché-Wanty geen gebrek aan afwerkers. In afwezigheid van hun snelle man Gerben Thijssen, krijgt Arne Marit nog eens zijn kans. In zijn debuutseizoen bij de ploeg liet Marit vooral in het najaar knappe dingen zien, maar vergeet niet dat de Vollezelenaar ook zomaar een Girosprint naar zijn hand had kunnen zetten. Marit heeft de snelheid, maar mist af en toe nog wat geluk. Ook Vito Braet – wat een straffe start van het seizoen had die – en Dries De Pooter zullen ongetwijfeld graag nog eens voor eigen kansen sprinten.

Bij Alpecin-Deceuninck kunnen zowel Timo Kielich, Jensen Plowright als Stan Van Tricht hun kans gaan. Maar na zijn sterke seizoensstart met een top 5-plaats in Le Samyn, vermoeden we dat Timo Kielich daarop voort zal willen en mogen voortbouwen. Eén plekje achter Kielich eindigde daar overigens Jens Reynders, die dé man van Bingoal WB moet worden in het voorjaar. De Limburger kon pas in allerlaatste instantie tekenen bij Bingoal WB, maar wil bovenal een waardige leider zijn, zo gaf hij toe voor onze camera.

Jenthe Biermans kwam met een minder goed gevoel uit Le Samyn, maar zijn resultaat was wel beter. Biermans stond op het podium, maar toonde zich achteraf wat teleurgesteld omdat hij een perfecte lead out had gekregen van Amaury Capiot. De Kempenaar van Arkéa-Samsic liet na de wedstrijd aan onze microfoon meteen optekenen dat hij kansen ziet in de vlakke GP Monseré én vooral de GP Criquielion. De snelle man krijgt dan ook een aankomst die op zijn lijf geschreven is, en we zouden hem zijn revanche wel gunnen.

Tot slot laten we ons oog nog vallen op enkele Belgische sprinters die in de grootste wedstrijden niet altijd even veel aandacht krijgen. Milan Fretin is nochtans meer dan in orde. Bij Flanders Baloise viel Fretin niet altijd op, maar sinds hij zijn mooie transfer naar WorldTeam Cofidis heeft gemaakt, blijft hij de ereplaatsen maar aan elkaar rijgen. Zelfs op WorldTour-niveau in de UAE Tour sloeg Fretin geen mal figuur, al is er binnen de eigen ploeg met Christophe Noppe en Piet Allegaert (vorig jaar vijfde) voldoende concurrentie.

Ook Davide Bomboi zal zich maar wat graag tonen. De Kempenaar van Tour de Tietema-Unibet vertelde ons voorafgaand aan Le Samyn dat alle 1.1-koersen in België tot zijn doelen kunnen behoren. Dus ook deze GP Criquielion. Bomboi is meer dan het neefje van Tom Boonen en dat wil hij maar wat graag bewijzen. Vanuit andere landen, maken ook Israeliër Itamar Einhorn – de revelatie van de Tour du Rwanda, Jon Aberasturi en Loe van Belle (Visma | Lease a Bike Development) een kans.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Milan Menten
*** Jenthe Biermans, Arne Marit
** Timo Kielich, Lionel Taminiaux, Jens Reynders
* Davide Bomboi, Itamar Einhorn, Milan Fretin, Jensen Plowright

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De wedstrijd wordt zaterdag niet live op het scherm gebracht en valt bovendien samen met de Strade Bianche.

De renners mogen zich, volgens Weeronline, voorbereiden op een tamelijk aangename GP Criquielion. Er kan wel wat neerslag vallen, maar deze zou beperkt blijven tot 2,6 millimeter. Verder loopt de temperatuur op tot maximaal 11 graden Celsius en blaast de wind aan een kracht van 4 Beaufort vanuit het zuiden.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.