Voorbeschouwing: GP de Denain 2017
donderdag 13 april 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: GP de Denain 2017

In het uiterste noorden van Frankrijk, vlak aan de grens met België, wordt donderdag 13 april de 59e Grand Prix de Denain verreden. Buiten Frankrijk krijgt de vlakke eendagswedstrijd meestal weinig tot geen publicitaire aandacht, maar daar bracht Daniel McLay met een indrukwekkend eindschot vorig jaar eigenhandig verandering in. WielerFlits brengt voor het eerst een vooruitblik op deze 1.HC-wedstrijd.

Historie
De Grand Prix de Denain – Porte du Hainaut / Valenciennes Métropole werd in 1959 opgericht door de carnavalsvereniging van Denain. In het verleden opende de Franse profkoers de carnavalsfestiviteiten in de Franse departement ‘Le Nord’. De eerste editie werd gewonnen door de Ier Seamus Elliott. De eerste Franse zege kwam er pas acht jaar later toen de betreurde José Samyn in 1967 zegevierde.

Jeroen Blijlevens

Blijlevens is de laatste Nederlander op de erelijst – Foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

Sinds 1996 is de traditie dat de eerste donderdag na Parijs-Roubaix de Franse profkoers op het programma staat. Het meest opmerkelijke aan de 58 voorbije edities van de Grote Prijs van Denain is dat de wedstrijd slechts achttien keer gewonnen werd door een Fransman. De enige twee Nederlanders op de erelijst zijn Jan Koerts (1994) en Jeroen Blijlevens (1999).

Onze zuiderburen staan met 25 overwinningen aan de leiding. De laatste Belgische zege in Denain dateert wel al van 2003, toen Bert Roesems in de sprint sneller was dan Enrico Poitschke en Thomas Voeckler. Tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen Edwig Van Hooydonck is de grootste naam op de erelijst. Tot en met 1995 was het nog een wedstrijd met veel kasseistroken voor de voorjaarsspecialisten als laatste voorbereidingswedstrijd op Parijs-Roubaix. Na 1995 heeft de GP de Denain zich omgevormd tot sprinterskoers. Met vier overwinningen (2005, 2006, 2009 en 2011) profiteerde Jimmy Casper optimaal van deze koerswijziging en werd hij recordhouder.

De zesde wedstrijd van de Coupe de France Cyclisme doet de meeste -Nederlandstalige- wielervolgers geen belletje rinkelen, maar de overwinning van Daniel McLay vorig jaar misschien wel. De wijze waarop de Brit de sprint in zijn voordeel beslechtte, was groots. De 25-jarige renner van Fortuneo – Vital Concept dook in de laatste hectometers als een duveltje uit een doosje op uit niemandsland en slalomde op magistrale wijze naar de overwinning. Een ongezien staaltje van spurterskunst. Thomas Boudat en Kenny Dehaes vervolledigden het podium.

Laatste tien winnaars
2007: flag-fr Sébastien Chavanel
2008: flag-no Edvald Boasson Hagen
2009: flag-fr Jimmy Casper
2010: flag-fr Denis Flahaut
2011: flag-fr Jimmy Casper
2012: flag-ar Juan José Haedo
2013: flag-fr Arnaud Démare
2014: flag-fr Nacer Bouhanni
2015: flag-fr Nacer Bouhanni
2016: flag-gb Daniel McLay

Parcours

GP de Denain heeft de traditie om elk jaar zijn parcours te wijzigen. Ook dit jaar worden er nieuwe vlakke wegen opgezocht in de streek rondom Valenciennes. De start- en finishplaats Denain blijft ongewijzigd. Tussen kilometerpaal 60 en 120 liggen vijf kleine heuvels en één kasseistrook van 1800 meter. Deze obstakels zullen het wedstrijdverloop waarschijnlijk niet bepalen.

Door de verschillende lussen kunnen de sprinters al drie keer de aankomststraat verkennen, voordat er bij de vierde keer voor de overwinning gesprint mag worden. De laatste rechtte lijn is een brede avenue en is drie kilometer lang met een flauwe bocht op 250 meter voor de finish.

Favorieten

Nacer Bouhanni is donderdag dé te kloppen man – Foto: ASO

De tijd dat de wedstrijd nog de laatste afspraak met de kasseispecialisten was voor Parijs-Roubaix, ligt inmiddels al een tijdje achter ons. De 1.HC-koers trekt toch nog een vrij mooi, vooral Frans getint deelnemersveld. De twee Franse WorldTour-teams FDJ en AG2R La Mondiale worden bijgestaan door dertien ProContinentale ploegen. Drie continentale teams uit het thuisland vervolledigen de startlijst. Roompot – Nederlandse Loterij verdedigt de Nederlandse eer.

Het is donderdag 13 april vooral uitkijken naar de sprinters uit Frankrijk. De laatste keer dat de massasprint ontlopen werd was in 2008, toen de Noor Edvald Boasson Hagen zijn Franse medevluchters Jimmy Casper, Jimmy Engoulvent en Frédéric Guesdon versloeg in een sprint met vier. Net als in Nokere Koerse – toen hij oppermachtig zegevierde – is Nacer Bouhanni donderdag één van de topfavorieten. Daarna won hij een etappe in de Ronde van Catalonië en moest hij in de Scheldeprijs enkel zijn meerdere erkennen in Marcel Kittel en Elia Viviani. Kan de Fransman van Cofidis zijn 55ste profoverwinning vieren in Denain?

Baanwielrenner Thomas Boudat wil zich omvormen tot wegsprinter – Foto: Sirotti

Baanwielrenner Thomas Boudat, wereldkampioen omnium in 2014, heeft er een uitstekend maand maart op de weg opzitten. De 23-jarige Fransman van Direct Energie finishte enerzijds als tweede in Parijs-Troyes (1.2) en Classic Loire Atlantique (1.1), anderzijds won hij een etappe in Coppi e Bartali (2.1) en GP Bruno Comini (1.2). Vorig jaar was hij een bevoorrechte getuige om te kijken hoe McLay hem nog voorbij snelde in Denain.

Fortuneo – Vital Concept heeft besloten om titelverdediger McLay en Laurent Pichon, leider in de Coupe de France Cyclisme, thuis te laten. De Bretoense ploeg rekent nu op Florian Vachon en Boris Vallée. De Belg Vallée kwam dit jaar nog amper aan spurten toe. Mikel Aristi en Yannick Martinez zijn de speerpunten van Delko Marseille Provence KTM. Spanjaard Aristi won de eerste etappe in de Ronde van Gabon in de massasprint.

De drie snelle mannen bij AG2R La Mondiale zijn Samuel Dumoulin, Sondre Holst Enger en Rudy Barbier. Als de kleine Dumoulin een gooi wil doen naar zijn vierde eindzege in de Coupe de France Cyclisme, sprint hij best naar een dichte ereplaats in Denain. Sondre Holst Enger kent een moeilijke seizoensstart zonder ereplaatsen en met vele opgaves. De 24-jarige Barbier spurtte voor het kleine Roubaix Lille Métropole in 2016 maar liefst 27 keer naar een top tien-notering. In de Scheldeprijs sprintte hij naar de zesde stek.

Nicola Ruffoni won vorig jaar de Gran Premio Bruno Beghelli in de massasprint – Foto: Sirotti

Nicola Ruffoni is op papier een snelle renner, maar daarvoor mogen de wedstrijden niet te lastig en liefst zo vlak als mogelijk zijn. Vorig jaar boekte de 26-jarige Italiaan van Bardiani–CSF drie overwinningen, waaronder de Gran Premio Bruno Beghelli (1.HC). Roman Maikin (Gazprom-RusVelo) en Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy) zijn de snelle mannen binnen hun teams.

FDJ is de tweede WorldTour-ploeg aan het vertrek. Arnaud Démare koos er uiteindelijk nog voor om de Grand Prix de Denain en Tro-Bro Léon aan zijn voorjaar toe te voegen. Met de jongelingen Olivier Le Gac (23), Lorrenzo Manzin (22), Marc Sarreau (23) en zijn nieuwe sprintloods Jacopo Guarnieri is de FDJ-trein aanwezig. Is er een duel tussen Bouhanni en Démare in de maak? Als de benen van Démare niet hersteld zijn van zijn zesde stek in Parijs-Roubaix, kan Sarreau uitgespeeld worden als spurtkopman. In Schoten finishte hij als achtste.

Een eerste zege of een nieuwe ereplaats voor Coen Vermeltfoort? – foto: Marcel Koch

Tussen de vele gemotiveerde Franse equipes staat er met Roompot – Nederlandse Loterij ook een Nederlandse ploeg aan de start. Alle drie de sprinters van de ploeg zijn aanwezig in Valenciennes. Coen Vermeltfoort reed top-tien in Trofeo Porreres (8ste), in Trofeo Palma (6de), in Nokere Koerse (6de) en in Handzame Classic (5de). Ook in die laatste twee koersen wist de 21-jarige Andre Looij zich in de eerste tien te nestelen. Raymond Kreder reed podium in de Dorpenomloop Rucphen (1.2) en twee keer top-tien in de Sarthe. Wie zet de zegeteller op nummer één voor Roompot – Nederlandse Loterij?

Ook de vier Belgische ProContinentale teams zijn van de partij in het uiterste Noorden van Frankrijk. De Vlaamse teams Sport Vlaanderen – Baloise en Vérandas Willems-Crelan gaan met respectievelijk Bert Van Lerberghe en Timothy Dupont op zoek naar hun eerste seizoenszege. Van Lerberghe reed zich naar dichte ereplaatsen in het voorjaar: Negende in Le Samyn, vijfde in Nokere Koerse en twaalfde in Gent-Wevelgem. Dupont heeft nog niets gepresteerd in vergelijking met vorig jaar, toen hij de Belgische zegekoning van 2016 was.

De Waalse ploegen Wanty – Groupe Gobert en WB Veranclassic Aqua Protect mochten wel al zegevieren in 2017. De ploeg van Hilaire Van Der Schueren rekent op zijn Italiaanse nieuwkomer Andrea Pasqualon en Kenny Dehaes. De Belg stond vorig jaar op het podium in Denain en behaalde in 2017 in Handzame al een derde plaats. Roy Jans (vierde in Paris-Troyes en zevende in Handzame Classic) is de sprintpion van ploegmanager Christophe Brandt.

Jetse Bol zal in dienst rijden van Juan Sebastian Molano

Ook Jetse Bol is van de partij in de oude Franse industriestad. Hij heeft er met Circuit Cycliste Sarthe een uitstekende rittenkoers opzitten.  De 27-jarige renner van Manzana Postobon trekt waarschijnlijk de kaart van zijn 22-jarige Colombiaanse ploegmaat Juan Sebastian Molano die in de voorbije Volta ao Alentejo (2.1) twee etappes in de massasprint wist te winnen. Zijn eerste profzege boekte Molano vorig jaar in de Ronde van Madrid door Juan José Lobato het nakijken te geven.

Tot slot staan er nog de drie Franse continentale teams aan de start. Romain Feillu rijdt nu voor HP BTP – Auber93 en behaalde tussen 2007 en 2011 negentien profoverwinningen. Zijn laatste zegebloemen pakte de 32-jarige Fransman in Route Adélie de Vitré 2015. Jérémy Lecroq (Roubaix Lille Métropole) finishte als tweede in de eerste etappe van de Tour La Provence. Daarnaast eindigde Lecroq afgelopen zaterdag als derde in de Ronde van Vlaanderen voor beloften. Yannis Yssaad (Equipe Cycliste Armée de Terre) is de koersgeneraal van het Franse leger. De 23-jarige snelle Fransman won dit jaar Paris-Troyes (1.2) en finishte als tweede in GP Bruno Comini (1.2). Sprint hij naar zijn eerste profzege in Denain?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Arnaud Démare en Thomas Boudat
** Nicola Ruffoni, Bert Van Lerberghe en Juan Sebastian Molano
* Coen Vermeltfoort, Samuel Dumoulin, Kenny Dehaes en Roy Jans

Deelnemerslijst (Procyclingstats)
Officiële website

Weer en TV
De enige factor die een massasprint zou kunnen voorkomen, het weer, is het peloton donderdag goed gezind. De renners kunnen genieten van een lentezonnetje en een temperatuur van 14 graden Celsius. Er waait een matige westenwind vanuit het noorden.

Eurosport 2 zendt de wedstrijd live uit vanaf 14:30. De aankomst wordt verwacht omstreeks 16:00.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
11 april 2017 08:51
Lijkt me behoorlijk irritant voor Sarreau, Manzin (Minder geknecht) & Guarnieri. Heb je je het hele voorjaar volledig kapot kunnen werken voor Demare, die toch niet echt super presteert. Lijk je eindelijk wat koersjes voor eigen kans te mogen rijden, besluit hij voor het goede gevoel nog even door te trekken.
11 april 2017 10:25
Lecrocq!
11 april 2017 11:34
Noud89, precies dat inderdaad. Weer eigen kansen om zeep.
11 april 2017 12:17
v Hooydonck de grootste naam? Chavanel en B Hagen komen daar voor mij nog wel boven hoor. Bouhanni is zeker de te kloppen man morgen. Demare zie ik niet op de lijst.
11 april 2017 13:04
@denistel: Hoeveel monumenten hebben die gewonnen dan? Van Hooydonck was DE grote man van de kasseienkoersen in zijn tijd, zeker een grotere naam dan Chavanel en Boasson Hagen.
11 april 2017 14:30
Demare doet niet mee toch?
11 april 2017 20:11
Als Bouhanni niet teveel Camembert heeft gegeten, geef ik hem een goede kans.
11 april 2017 20:41
Goed idee, redactie, om ook aan deze koers eens een voorbeschouwing te wijden. Ik heb weer wat geleerd. En wat leuk om die sprint van McLay nog eens terug te zien. Inderdaad onwaarschijnlijk hoe hij overal tussendoor slalomt en alsnog wint. Bouhanni deed vorig jaar vast niet mee, want die had het niet laten gebeuren dat hij zo werd gepasseerd. Die staat voor dit jaar bovenaan mijn lijstje.
11 april 2017 21:56
Lecrocq inderdaad, kan niet anders ;)
12 april 2017 00:21
Ik hoop het, maar het is natuurlijk maar zeer de vraag of Molano het in zich heeft om mee te sprinten. Zo niet, zie ik Bol wel 10e worden.
12 april 2017 06:48
Als Sondre Holst Enger erin slaagt nog eens een koers uit te rijden is hij alvast de morele winnaar!
12 april 2017 08:23
@ Naud, Demare tegenvallen? Twee etappes in Bessege, een schitterende etappe in Parijs Nice en top tien plaatsen in klassiekers (KBK, MSR en PR). Kon toch echt slechter hoor.
12 april 2017 08:44
@Jopsie

Voor een ploeg die volledig in het teken stond van één man vond ik hem best tegenvallen ja. Bessege is niet echt een klinkende naam. De ritzege in parijs-nice was indrukwekkend, maar gaf ook de hoop dat hij dit voorjaar mee kon doen. En ondanks de scorebordjournalistiek van zijn uitslagen in PR en MSR kun je gerust concluderen dat demare geen enkel moment om de overwinning heeft meegestreden in de klassiekers.
12 april 2017 10:36
Die sprint van McLay blijft onwaarschijnlijk. Alsof de rest gewoon stil staat.
12 april 2017 20:39
Op Flahaut na (won in 2010 wel drie wedstrijdjes) mooie winnaars. Boudat zou een wel passen in het rijtje.
12 april 2017 20:46
Rudy Barbier mag hem wel winnen van mij. Was al een paar keer bij een dichte ereplaats.
12 april 2017 20:46
Op Parijs-Nice na, waarin hij in de eerste ritten weggewaaid werd, werd Calmejane een keertje 43e en een keertje 30e, en daarmee hebben we zijn plaatsen buiten de top twintig wel gehad voor dit jaar. Zie hem morgen gewoon op dat elan verder gaan.
12 april 2017 21:02
@Leukefans: dat zou zuur zijn voor Boudat: de nummer 2 van vorig jaar hier en dit seizoen ook al leuke resultaten neergezet! Ik hoop dat ze bij Direct Energie voor Boudat gaan...
12 april 2017 22:40
@Ginner
Het een hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten, misschien kan de redelijk snelle Calmejane Boudat als laatste man naar de overwinning loodsen en op die manier zelf ook nog relatief kort eindigen.
13 april 2017 08:16
Heeft jetse bol zijn haar geverfd?
13 april 2017 10:35
@redactie: Ruffoni start hier niet.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.