Voorbeschouwing: GP de Québec 2018
Foto: Jonathan Devich
vrijdag 7 september 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: GP de Québec 2018

Begin september reist een deel van het WorldTour-peloton af naar Noord-Amerika voor het Canadese tweeluik. Vrijdag staat met de GP de Québec (1.UWT) de eerste akte op het programma. Wie volgt Peter Sagan op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Grand Prix de Québec is dit jaar toe aan zijn negende editie. De stad in Franstalig Canada staat niet bekend als een plek met een grote wielerhistorie. In tegenstelling tot Montréal – waar al eens een WK en een Olympische wegrit werden verreden – had de stad lang geen grote wielerkoers en moest men het doen met de nationale kampioenschappen van Canada en de Tour de Beauce (2.2).

Pas in 2010 kwam daar verandering in, toen de twee Canadese koersen aan de toenmalige ProTour werden toegevoegd. De eerste editie werd gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman plaatste op op 800 meter van de streep een beslissende demarrage en bleef daarmee Edvald Boasson Hagen en Robert Gesink voor.

Urán won in 2015 – foto: Tim De Waele

Gesink – die dit jaar ontbreekt vanwege een blessure – vond in Québec een wedstrijd die aansloot bij zijn kwaliteiten. In 2011 eindigde hij als tweede achter Philippe Gilbert. In 2013 wist hij te zegevieren, waarmee hij nog steeds de enige Nederlandse winnaar ooit is. De afgelopen twee jaar ging de overwinning naar Peter Sagan. Beide keren klopte hij Greg Van Avermaet in de sprint.

Erelijst GP de Québec
2010: flag-fr Thomas Voeckler
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-au Simon Gerrans
2013: flag-nl Robert Gesink
2014: flag-au Simon Gerrans
2015: flag-co Rigoberto Urán
2016: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-sk Peter Sagan

Parcours
De renners krijgen in Québec een heuvelachtig stadsparcours van 12,6 kilometer voorgeschoteld, dat zestien keer moet worden afgelegd. In 201,6 kilometer moeten er in totaal 2976 hoogtemeters worden overwonnen.

Na de start op de Grande Allée Ouest vlakbij de oude citadel, gaat het eerste gedeelte van de wedstrijd door het stadspark Parc de Champs-de-Bataille. Deze fase is nog relatief vlak, maar na vier kilometer gaat het in dalende lijn richting de oever van de Saint Lawrence-rivier. Via de Boulevard de Champlain zet het peloton opnieuw koers richting het stadshart.

Wanneer het parcours daar van het water wegdraait, volgen er in het historische centrum le vieux Québec drie lastige kilometers met kronkelende wegen die voortdurend op en af gaan. Na negen kilometer vormt de Côte de la Montagne een 375 meter lange venijnige puist, waarop het stijgingspercentage oploopt tot 13%. Het peloton rijdt in deze fase kort over de stadswallen met uitzicht op de haven.

Tijdens de beklimming van de Côte de la Potasse (420 meter aan gemiddeld 9%) gaat het wegdek opnieuw omhoog. Na een korte afdaling passeren de renners het stadhuis en volgt met de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%) een nieuwe hindernis. Na het ronden van de top rijdt het peloton langs het karakteristieke Château Frontenac, een grand hotel met de uitstraling van een kasteel. Hierna gaat het in oplopende lijn richting de finish. De slotkilometer op de Grande Allée kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent.

In Québec is het zes uur vroeger dan in Nederland. De aankomst zal in Europa daarom ’s avonds te volgen zijn.

Start: flag-ca 11:00 – flag-nl 17:00
Finish: rond flag-ca 16:30 – flag-nl 22:30

Favorieten
Ondanks dat er momenteel met de Vuelta a España een grote ronde wordt verreden, kan de Canadese wielerfan toch de nodige toprenners bewonderen. Op de deelnemerslijst prijken de namen van alle achttien WorldTour-teams, aangevuld met Israel Cycling Academy, Rally Cycling en een Canadese nationale selectie.

Wanneer we het parcours in ogenschouw nemen, zijn het vooral de puncheurs die hier aanspraak mogen maken op een favorietenrol. Omdat men de voorbije edities in de finale vaak met een vrij omvangrijke groep naar de finish kwam, is er een grote kans dat er gesprint moet worden om de overwinning.

Greg Van Avermaet – foto: ASO

De grote afwezige is Peter Sagan. De winnaar van de jongste twee edities is momenteel actief in Spanje, waardoor we in ieder geval een nieuwe winnaar krijgen. Met Greg Van Avermaet is de nummer twee van de afgelopen twee jaar wel van de partij. Hij vindt hier een wedstrijd die aansluit bij zijn kwaliteiten. Ondanks de aanwezigheid van tweevoudig winnaar Simon Gerrans is de Belg de onbetwiste kopman bij BMC.

Michael Matthews – foto: Marcel Koch

Sunweb brengt met Michael Matthews de nummer drie van vorig jaar aan de start. De Australiër werd hier al eens tweede (2015) en derde (2017). Zijn tweede plek in de BinckBank Tour en vierde plaats in de Bretagne Classic-Ouest-France tonen aan dat het met zijn vorm wel goed zit. Dit maakt hem een grote kanshebber voor de zege in Québec.

Tim Wellens start als kopman van Lotto Soudal. Net als Matthews heeft hij een sterke BinckBank Tour en Bretagne Classic achter de rug. In beide koersen werd hij derde. Wellens vindt in Canada twee parcoursen waar hij kan excelleren. In Montréal wellicht nog iets beter dan in Qúebec, waar hij vorig jaar nog als vijfde eindigde.

Matej Mohoric – foto: Sirotti

Bahrain-Merida beschikt met Matej Mohorič over de man in vorm. De 23-jarige Sloveen verkeert in de vorm van zijn leven en won de voorbije maand zowel de BinckBank Tour als de Deutschland Tour. Hoewel hij aardig kan sprinten, zal hij het wellicht niet willen laten aankomen op een sprint. Toont hij in de straten van Québec opnieuw zijn dalerskwaliteiten? Met Sonny Colbrelli beschikt Bahrain-Merida bovendien over een extra troef die het kan uitspelen in de sprint, al kwam de Italiaan vorig jaar niet verder dan een tiende plek.

AG2R La Mondiale trekt de kaart van Oliver Naesen. De 27-jarige Vlaming was vorige week nog de sterkste in Plouay. Kan hij deze lijn doortrekken in de Canadese koersen? De Franse formatie beschikt ook over Alexis Vuillermoz, die vorig jaar met een vierde plek op een haar na naast het podium finishte.

Ook UAE-Emirates kan meerdere renners uitspelen. Diego Ulissi reed hier al drie keer bij de beste tien. Vorig jaar vormde een zege in Montréal de start van een sterk naseizoen. Ook Alexander Kristoff is een renner om rekening mee te houden. De bonkige Noor werd drie jaar geleden al eens derde. Tenslotte mogen we ook Rui Costa niet vergeten. De oud-wereldkampioen is niet bezig aan zijn sterkste jaar, maar kon hier zes jaar geleden al eens een derde plek noteren.

Michael Valgren – foto: Marcel Koch

Astana vertrouwt op de Denen Michael Valgren en Jakob Fuglsang. Valgren kende dit seizoen zijn doorbraak. Na zeges in Omloop het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race werd hij vorige week tweede in Plouay. Ook Fuglsang is een renner om in de gaten te houden, al wist hij in deze wedstrijd nog nooit te imponeren. De Denen kunnen rekenen op de parcourskennis van thuisrijder Hugo Houle, die aantreedt in zijn geboortestad.

Naast de grootste kanshebbers herbergt het peloton nog tal van outsiders die op een goede dag kunnen verrassen. Groupama-FDJ brengt Anthony Roux en oud-Frans kampioen Arthur Vichot aan de start. Trek-Segafredo vertrouwt op John Degenkolb, die hier voor het eerst in vijf jaar weer eens deelneemt. EF Education First-Drapac start met Sep Vanmarcke, die in Québec al twee keer bij de beste tien eindigde. Zdenek Štybar is de vooruitgeschoven man bij Quick-Step Floors. Bij BORA-hansgrohe rijdt Gregor Mühlberger, in de BinckBank Tour nog verrassend winnaar in Sittard. Bij Katusha-Alpecin vinden we Nathan Haas terug. Hij werd hier al eens zesde.

Voor de Nederlanders is het uitkijken naar Tom-Jelte Slagter, die samen met Edvald Boasson Hagen de selectie van Dimension Data aanvoert. LottoNL-Jumbo start met de Italiaan Enrico Battaglin als kopman.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Michael Matthews, Tim Wellens
** Matej Mohorič, Oliver Naesen, Diego Ulissi
* Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Alexis Vuillermoz, Michael Valgren

Website organisatie
Deelnemerslijst GP Québec 2018 (ProCyclingStats)

Weer & TV
Net als in Nederland is het weer in Canada momenteel behoorlijk wisselvallig. Aanstaande vrijdag kunnen de renners echter rekenen op prettige koersomstandigheden. De zon schijnt, is 21° C en blijft droog. De wind komt uit het noordwesten en heeft windkracht 3.

De wedstrijd wordt vrijdag vanaf 20.00 uur uitgezonden door Eurosport 2 en is bovendien te volgen via de Eurosport Player.

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
5 september 2018 20:12
edit wf: scherp, aangepast

hopen maar op open koersen in canada, ik geef wellens een goede kans.
5 september 2018 20:14
Hoe groot is de kans dat een Nederlander dit jaar deze koers wint?
    5 september 2018 20:35
    50 procent. Er zijn namelijk twee mogelijkheden: wel of niet.
    5 september 2018 20:41
    Volgens mij staan er zeker 2 Nederlanders aan de start. Samen maken ze 50 +50 = 100% kans op de overwinning.
5 september 2018 20:45
edit wf: we hebben de formulering aangepast
    5 september 2018 21:14
    edit wf: bedankt, aangepast
5 september 2018 21:14
ik hoop dat Impey in het najaar zijn voorjaarsvorm hervindt. Dan rijdt hij hier top 5.
5 september 2018 21:31
Genieten, eindelijk weer eens heus stadscriterium met wacht-wacht-poef finale!
5 september 2018 21:41
Aanfluitingen. Helemaal naar Canada aftaaien om daaro op een paar vierkante km rond te gaan fietsen terwijl er een immens achterland vol pracht en praal aan de neus van de liefhebber voorbij gaat ...

Maak er nou eens wat van man !
    5 september 2018 23:24
    Oneens.
    6 september 2018 08:26
    Eens!
    6 september 2018 08:57
    Gedeeltelijk eens, gedeeltelijk oneens!
    6 september 2018 10:55
    Jij bent fan van de Tour of Alberta, begrijp ik? Geef mij maar de compacte parkoersen in Quebec en Montreal, al wordt daar ook steeds afwachtender gekoerst, maar dat geldt voor alle koersen.
    6 september 2018 11:26
    Het gaat mij met name om de kans eens iets van de omgeving daar te zien ipv lelijke binnensteden met zeer matige publieke belangstelling.
    6 september 2018 12:36
    Als je de omgeving wilt zien, moet je daar op vakantie gaan.
    Mij interesseert het wielrennen vooral. En ik hou wel van dit soort parcoursen.
    6 september 2018 12:40
    Het is omgekeerd.

    Als ze in Montreal en Quebec wat meer vakantiegangers willen lokken moeten ze laten zien wat ze daar te bieden hebben ipv 2 niet al te speciale binnensteden (die van Quebec nog relatief aardig trouwens).

    Wat er nu gebeurt hoef je niet voor naar Canada toe.
    6 september 2018 14:05
    Hoe kom je er bij dat de doelstelling van deze koersen is om meer toerisme te ontlokken?
    Volgens mij verzin je dat namelijk zelf.
    6 september 2018 19:25
    We kennen Romans Vainsteins al een beetje hé Zjoske.
    6 september 2018 19:33
    Nou voorlopig krijg je en geen prachtkoers/parcours en wordt er geen gebruik gemaakt van al die mogelijkheden in dat prachtige achterland.
    6 september 2018 23:11
    Zsjoske dat is toch altijd het doel? Waarom zou je anders kosten gaan maken als gemeente / stad?
    6 september 2018 23:27
    Helemaal eens!
    7 september 2018 12:33
    @Mwielerfan
    Natuurlijk is dat niet altijd het doel. Alsof toerisme de enige bron van inkomsten is voor een stad.
5 september 2018 21:47
Heerlijke open koersen zijn Dit, ieder jaar weer lekker om naar te kijken, met al een heel pak verrassingen in de afgelopen jaren!
5 september 2018 21:58
Waarom niet één wedstrijd in Canada en één in de VS, in Vermont bijvoorbeeld, dat ligt er vlakbij. Daar kun je zo een heel mooi parcours uittekenen.
5 september 2018 22:05
Ook zomaar een idee

Dag 1 van Montreal naar Quebec
Dag 2 van Quebec naar Montreal

hmmmmmmmmmmmmm.

.. voilà , zouden ze daaro met een lelijk accent zeggen.
    5 september 2018 23:54
    Over saai gesproken, dat zijn 2 etappes recht aan recht toe... bijna geen bochtje naar links of rechts als je het qua kilometers nog overzichtelijk wilt houden....
    7 september 2018 11:28
    Zo boeiend is de hele omgeving daar toch niet? Daarvoor moet je toch echt naar BC & Alberta.
5 september 2018 22:05
@jacco: er waren plannen om de koers in en om Philadelphia WT te maken, in aanvulling op de Canadese koersen. Maar de organisatie kreeg de financiën niet rond en de koers is zelfs helemaal afgelast.
6 september 2018 08:45
Geen Sagan dus het wordt sowieso een stuk spannender aangezien we een nieuwe winnaar krijgen. Dit is wel de uitgelezen kans voor Matthews om Quebec op zijn palmares bij te schrijven.
6 september 2018 09:32
Benieuwd wat EBH hier kan, was hier in de eerste edities vaak bij de sterkste renners. Echter heeft hij dit jaar nog geen enkel teken van vorm aan de dag gelegd, dus het is twijfelachtig of hij hier iets kan klaarspelen.
    6 september 2018 17:06
    Geen enkel teken van vorm? Jawel joh (https://www.procyclingstats.com/rider.php?id=140865), hij is er alleen al een tijdje niet geweest, en wanneer die wel in Canada kwam was het wisselvallig. Ik zie hem wel een uitslag rijden @leor16.
7 september 2018 00:21
Leuk, morgen- en zondagavond voor de buis. Perfect tijdstip.
Waarom Slagter geen sterren krijgt, begrijp ik niet. Hij is hier altijd goed!
De enige die hem vrijdag voorblijft is Matthews of Van Avermaet.
7 september 2018 10:46
Cort Nielsen zou dit toch ook moeten kunnen? Lijkt me hier meer kans te maken dan Valgren of Fuglsang.
7 september 2018 12:18
In Nederland worden de criteriums na de tour gereden ,in Canada in September, En ook nog WT, 16 rondjes rond de kerk of er geen betere parcoursen denk baar zijn in Canada. En Bergen zat kijk maar eens naar Hichway to Hell

Om te reageren moet je ingelogd zijn.