Voorbeschouwing: GP de Québec 2024 – Tadej Pogacar meteen topfavoriet bij rentree?
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2024 om 15:00

Voorbeschouwing: GP de Québec 2024 – Tadej Pogacar meteen topfavoriet bij rentree?

De GP de Québec en de GP de Montreal, het Canadese tweeluik, zijn al jaren een van de grootste koersen in het najaar. Dit jaar staat er weer een sterk deelnemersveld aan de start van de WorldTour-wedstrijd, al gaat alle aandacht naar één man; Tadej Pogacar. De Sloveen maakt zijn rentree na zijn triomftocht in de Tour de France en is meteen een van de grote favorieten. WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Arnaud De Lie won vorig jaar op impressionante wijze – foto: Cor Vos

EENDAG

Parcours

De GP de Québec houdt vast aan zijn beproefde recept, want het parcours van dit jaar is identiek aan dat van de voorbije drie edities. Dat betekent zestien rondes van 12,6 kilometers, goed voor een afstand van 201,6 kilometer met daarin bijna 3.000 hoogtemeters.

Na de start op de Grande Allée Ouest gaat het eerste gedeelte van de wedstrijd door het stadspark Parc de Champs-de-Bataille. Deze fase is nog relatief vlak, maar na vier kilometer gaat het in dalende lijn richting de oever van de Saint Lawrence-rivier. Via de Boulevard de Champlain zet het peloton opnieuw koers richting het hart van de Canadese stad.

Wanneer het parcours daar van het water wegdraait, volgen er in het historische centrum drie lastige kilometers met kronkelende wegen die voortdurend op en af gaan. Na negen kilometer vormt de Côte de la Montagne een 375 meter lange venijnige puist, waarop het stijgingspercentage oploopt tot 13%. Het peloton rijdt in deze fase kort over de stadswallen, met uitzicht op de haven.

Tijdens de beklimming van de Côte de la Potasse (420 meter aan 9%) gaat het wegdek opnieuw omhoog. Na een korte afdaling passeren de renners het stadhuis en volgt met de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%) een nieuwe hindernis. Na het ronden van de top rijdt het peloton langs het karakteristieke Château Frontenac, een grand hotel met de uitstraling van een kasteel.

Hierna gaat het in oplopende lijn richting de finish. De slotkilometer op de Grande Allée kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent en nodigt uit tot een onvervalste machtssprint. Arnaud De Lie bewees er vorig jaar dat je daar ondanks slechte positionering nog erg veel terrein kunt goedmaken.

Vrijdag 13 september: Québec – Québec (201,6 km)
Start: flag-ca 11.00 uur/flag-nlflag-be 17.00 uur
Finishflag-ca tussen 15.40 en 16.10 uur/flag-nlflag-be tussen 21.40 en 22.10 uur


Favorieten

In de beginjaren van de GP de Québec waren het vooral de wat lichtere types die streden voor de overwinning. Denk maar aan jongens als Philippe Gilbert, Thomas Voeckler en Robert Gesink. Die trend is de laatste jaren veranderd, want de laatste winnaars zijn vooral sterke sprinters of klassieke renners. De twee zeges van Peter Sagan en Michael Matthews zijn daar een goed voorbeeld van, maar ook de overwinning van Arnaud De Lie van vorig jaar toont aan dat de GP de Québec een andere koers is geworden.

Het is dan ook makkelijk om de meeste, of alle, sterren uit te delen aan die sterke sprinters of klassieke renners. Toch zou het dit jaar anders kunnen zijn en dat heeft één reden: Tadej Pogacar. De Sloveen zakt namelijk af naar Canada om de GP de Québec en de GP de Montreal af te werken. Die laatste wedstrijd ligt Pogacar in principe beter, daar heeft hij ook al eens gewonnen, maar ook de GP de Québec kan een kolfje naar zijn hand zijn.

Pogacar heeft de luxe dat hij het op meerdere manieren kan spelen. Als hij echt zijn zinnen heeft gezet op de wedstrijd, zal zijn team UAE Emirates er wellicht een zware wedstrijd van maken. Met jongens als Tim Wellens, Juan Ayuso en Rafal Majka hebben ze daar ook de renners voor. Pogacar zal die zware koers wel nodig hebben, want het zal niet makkelijk zijn om de snelle jongens overboord te gooien. Maar van een sprint van een kleine groep moet de Tourwinnaar nu ook geen schrik hebben…

Het is inmiddels al een tijdje geleden, de Tour – foto: Cor Vos

Toch duiden we Pogacar, die voor het eerst weer in actie komt sinds de Tour, niet aan als topfavoriet. Arnaud De Lie is onze grote favoriet. Dat heeft meerdere redenen. De eerste: De Lie is in goede doen. Le Taureau de Lescheret won onlangs nog de koninginnenrit in de Renewi Tour op impressionante wijze. Hij maakte samen met Wellens koers in de heuvelzone en met z’n tweeën hielden ze stand tot de streep. In de laatste kilometer rekende De Lie ogenschijnlijk makkelijk af met zijn mede-aanvaller.

Een sterk staaltje van De Lie dus. De Belgische kopman van Lotto Dstny krijgt in Canada ook nog eens een koers op maat. Dat bewees hij vorig seizoen al, toen hij in de laatste rechte lijn uit een geslagen positie nog iedereen wist voorbij te sprinten. Die combinatie, een zware koers kunnen overleven en een erg sterk eindschot (sterker dan Pogacar) hebben, zorgt ervoor dat we de vier sterren aan De Lie geven. Hij krijgt met onder meer Maxim Van Gils, Florian Vermeersch, Brent Van Moer en Jenno Berckmoes ook prima ploeggenoten met zich mee.

De Lie in de Renewi Tour – foto: Cor Vos

Een zware koers kunnen overleven en een goed eindschot hebben is iets wat wel veel renners hebben op de deelnemerslijst van de GP de Québec. Je zou namelijk ook Biniam Girmay zo kunnen definiëren. De winnaar van de groene trui in de Tour de France is misschien wel net meer sprinter dan De Lie. In de Renewi Tour kwam Girmay bijvoorbeeld ook niet echt in het stuk voor in de etappe naar Geraardsbergen. Het zal voor de renner van Intermarché-Wanty dan ook zaak zijn de heuvels te overleven in de Canadese WorldTour-koers.

Michael Matthews bewees al meerdere keren dat hij dat kan. De Australiër won al tweemaal de GP de Québec, waardoor hij mederecordhouder is. Zowel in 2018 als 2019 zegevierde Matthews door een sprint van een uitgedund peloton naar zijn hand te zetten. Het zou ons wel verrassen mocht Matthews dat nu nog steeds kunnen, want het is toch een tijdje geleden dat de renner van Jayco AlUla in dit soort koersen nog eens de snelste was.

Andere jongens die wellicht zullen mikken op de sprint, maar ook eventueel durven meekoersen, zijn Axel Zingle (Cofidis) en Paul Lapeira (Decathlon AG2R La Mondiale). De twee snelle Franse coureurs hebben wel al aardig wat wedstrijden gewonnen, maar dat was vaak toch in een ander soort deelnemersveld. Het zijn zeker renners om in de gaten te houden, maar eerder voor een (dichte) ereplaats.

Wat kan Julian Alaphilippe bij een van zijn laatste wedstrijden voor Soudal Quick-Step? – foto: Cor Vos

Er is ook het scenario dat Pogacar vrijdag de hele wedstrijd op zijn kop zet. Als de Sloveen dat doet, zullen er maar een beperkt aantal renners in staat zijn om in zijn buurt te blijven. Iemand die dat dit seizoen al gedaan heeft is Matteo Jorgenson. De Amerikaan van Visma Lease a Bike durft de strijd aan te gaan met Pogacar, al bots je dan wel eens tegen de muur. Julian Alaphilippe, de kopman van Soudal Quick-Step in Canada, zal wellicht ook niet twijfelen als Pogacar gaat. Hij is ook in goede doen.

Mocht het effectief niet uitdraaien op een sprint vrijdag, zijn er weer een hoop andere renners die kans maken op de zege. We noemen een aantal outsiders die dan in beeld zullen komen: Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Pello Bilbao, Matej Mohoric (Bahrain Victorious), Tiesj Benoot (Visma Lease a Bike), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Luke Lamperti (Soudal Quick-Step), Alex Aranburu, Sergio Higuita (Red Bull-BORA-hansgrohe), Alberto Bettiol (Astana Qazaqstan), Toms Skujins (Lidl-Trek), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Marius Mayrhofer (Tudor), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Derek Gee én man-in-vorm Stephen Williams (Israel-Premier Tech).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Tadej Pogacar, Biniam Girmay
** Julian Alaphilippe, Michael Matthews, Tim Wellens
Axel Zingle, Paul Lapeira, Matteo Jorgenson, Valentin Madouas

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het gaat vrijdag in principe een aangename dag worden in Canada. Weeronline verwacht temperaturen rond de 24 graden Celsius. Wolken of regen moeten de renners niet verwachten, waardoor de gevoelstemperatuur misschien nog wat hoger zal zijn in Québec. De wind zal ook geen rol spelen.

De Grand Prix Cycliste de Québec is natuurlijk live te volgen op televisie. Aangezien de renners niet in de Nederlandse of Belgische tijdzone koersen, gaat het dus wel om andere uitzendtijden dan normaal. Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ starten rond 17.00 uur met uitzenden. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.