Voorbeschouwing: GP Jef Scherens 2021
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zondag 15 augustus 2021 om 08:05

Voorbeschouwing: GP Jef Scherens 2021

Een bijzonder leerrijke wedstrijd kan deze GP Jef Scherens in Leuven zondag worden. De eendagskoers gaat voor een dikke negentig procent over het stadsparcours dat ook op het WK op de weg de beslissing moet forceren, binnen een zestal weken. In de GP Jef Scherens, onderdeel van de Bingoal Cycling Cup, zijn echter vaak de sprinters aan zet. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wie is toch die Jef Scherens, naar wie deze traditiekoers in Leuven al sinds 1963 genoemd is? Wel, Scherens is de beste baansprinter die ons land ooit gekend heeft. Tussen 1932 en 1947 kroonde de geboren Werchteraar zich liefst zeven keer tot wereldkampioen in de sprintdiscipline op de piste, maar door het uitbreken de Tweede Wereldoorlog liep Scherens liefst zeven kansen mis.

Het is Edward Van Hove, voorzitter van de Stoempersclub in Leuven die ‘Poeske’ Scherens in 1928 voor het eerst een kans gaf op het hoogste niveau. Dankzij Van Hove mocht Scherens zich immers meten met Belgisch kampioen Jules Vervust tijdens een sprintwedstrijd in het Brussels Sportpaleis. Het betekende de grote doorbraak van Scherens, die later een lokale held werd.

De link van Scherens met de Stoempersclub, die deze grote prijs al meer dan zestig jaar organiseert, is dus niet ver te zoeken. Al gaat de traditie van de club in het organiseren van wedstrijden in en rond Leuven nog veel verder terug. De club zag het levenslicht in 1908 en was de pionier van de wielertraditie in Leuven. Sinds 2005 wordt de GP Jef Scherens erkend door de UCI.

Stuyven won zijn thuiskoers in 2018 – foto: Cor Vos

De eerste naam op de erelijst was destijds Nijlenaar Marcel Vanden Bogaert, die in Leuven de belangrijkste overwinning van zijn carrière boekte. Ook Herman Van Springel, Frans Verbeeck (met vier zeges de recordhouder), Freddy Maertens, Jan Raas, Adrie Van der Poel, Thor Hushovd en André Greipel zijn laureaten die de Leuvense traditiekoers meer aanzien geven.

Sinds dit seizoen maakt de wedstrijd weer deel uit van de Bingoal Cycling Cup, het regelmatigheidscriterium van Nick Nuyens. Oorspronkelijk zou de GP Jef Scherens doorgaan op 29 augustus, maar om een tv-uitzending veilig te kunnen stellen en de concurrentie met de Vuelta te vrijwaren is er beslist om op 15 augustus te organiseren.

Laatste tien winnaars GP Jef Scherens
2020: Geen wedstrijd wegens de coronapandemie
2019: flag-it Niccolò Bonifazio
2018: flag-be Jasper Stuyven
2017: flag-be Timothy Dupont
2016: flag-be Dimitri Claeys
2015: flag-be Bjorn Leukemans
2014: flag-de André Greipel
2013: flag-be Bert De Backer
2012: flag-be Steven Caethoven
2011: flag-fr Jérôme Pineau


Vorige editie

Voor de vorige editie van de GP Jef Scherens moeten we terug naar 2019. Vorig jaar besloot de organisatie in volle coronapandemie op veilig te spelen en geen plekje meer op te eisen op de najaarskalender van de UCI. Logisch ook, met een koers die in het stadscentrum start en finisht.

In de derde van dertien rondes trokken landgenoten Dennis Coenen en David Boucher er samen met de Pool Marek Rutkiewicz, Nederlander Mathijs Paasschens en de Ier Daire Feeley op uit. Nooit was hun voorsprong groter dan twee en een halve minuut.

Het podium van 2019 – foto: Cor Vos

Total Direct Energie en Cofidis droegen de koers, bij afwezigheid van WorldTour-teams. In de voorlaatste ronde was alles te herdoen, en ook een groepje met onder anderen Dries De Bondt, Thomas Sprengers, Amaury Capiot en Jérôme Baugnies kon niet uit de greep van het peloton blijven. Italiaan Bonifazio rondde het Total Direct Energie-werk perfect af en pakte zo een twee op twee, daags na zijn zege in de Omloop Mandel-Leie-Schelde. Sterk weekend van de sprinter.

Uitslag GP Jef Scherens 2019
1. flag-it Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie)
2. flag-fr Hugo Hofstetter (Cofidis) allen in z.t.
3. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Gobert)
4. flag-be Christophe Noppe (Sport Vlaanderen-Baloise)
5. flag-be Gianni Vermeersch (Corendon-Circus)


Parcours

Zes weken voor het WK Wielrennen in Vlaanderen strijkt de GP Jef Scherens neer op (een deel van) de WK-omloop. De stadslus rondom Leuven – niet te verwarren met de nog lastigere Flandrienlus met de Moskesstraat – geldt op het wereldkampioenschap als de absolute finale.

De lus van 14,9 kilometer is voor meer dan negentig procent identiek aan de stadslus op het wereldkampioenschap. Het officieuze startschot weerklinkt op de Grote Markt in Leuven, de officiële start op de Kolonel Begaultlaan. Daarna volgen dertien rondjes op het lokale circuit, goed voor 190 kilometer.

Leuven biedt een glooiend parcours met de Keizersberg (300 meter aan 5,6%), de Wijnpersstraat (300 meter aan 8,3%) en de Sint-Antoniusberg (200 meter aan 5,5%) als belangrijkste hindernissen. Die laatste, overigens zeer smalle en met kasseien betegelde helling, is de hindernis die het dichtst bij de finish ligt, op een dikke vier kilometer van de streep.

De aankomstlijn is overigens nog het grootste verschil met het wereldkampioenschap. Dan moeten de renners op de licht hellende Geldenaaksvest zijn, terwijl de aankomst van de GP Jef Scherens op de redelijk vlakke Bondgenotenlaan ligt te wachten. Daar zijn het toch vaak de snelle mannen die met de overwinning aan de haal gaan.

Zondag 15 augustus 2021: Leuven – Leuven (190 km)
Start: 10.15 uur
Finish: tussen 14.42 en 14.54 uur


Favorieten

Eerlijk is eerlijk: voor een generale repetitie voor het wereldkampioenschap hadden we meer animo verwacht. Met Intermarché-Wanty-Gobert is er amper één WorldTeam present. Dat is er weliswaar eentje meer dan in 2019, maar nog steeds te weinig voor deze UCI 1.1-wedstrijd. Verder wagen zes ProTeams en vijftien continentale formaties hun kans.

Baptiste Planckaert voert Intermarché-Wanty-Gobert aan – foto: Cor Vos

Bij dat ene WorldTeam vinden we wel een pak sterke renners, maar zeker niet de topfavoriet. Baptiste Planckaert blinkt altijd uit in koersen op eigen bodem, maar in een groepssprint komt hij allicht te kort. Ook Tom Devriendt is sterk bezig en zou het in een groepje kunnen afmaken, maar een massasprint winnen lijkt te hoog gegrepen.

Dan is Duitser Jonas Koch, die de Tour de France geblesseerd moest verlaten maar recent nog uitblonk in de Ronde van Tsjechië, misschien nog de grootste kanshebber bij de troepen van Hilaire Van der Schueren.

Alpecin-Fenix levert met Tim Merlier de absolute topfavoriet af. De etappewinnaar in de Giro en de Tour kent zijn jaar van de doorbraak op het hoogste niveau en behoort ontegensprekelijk tot de snelste renners van het moment. Een extra motivatie voor Merlier: hij verdedigt zijn leidersplaats in het klassement van de Bingoal Cycling Cup van tien punten op Rasmus Tiller en 19 op Timothy Dupont. Beide renners zijn hier niet aanwezig, en dus kan Merlier een stevige slag slaan. Ploegmaats als Philipp Walsleben en Dries De Bondt kunnen op de aanval spelen.

Topfavoriet Tim Merlier is van alle markten thuis – foto: Cor Vos

De grootste concurrentie komt allicht uit Franse hoek, in de persoon van Nacer Bouhanni. Het enfant terrible van Arkéa-Samsic heeft er op zijn 31ste misschien wel zijn beste Tour de France ooit opzitten, met liefst vier keer een plekje in de top-4 in de vijf sprints waarin hij meestreed. Alleen de overwinning ontbreekt nog voor de Franse sprintbom. Hier dan misschien, met de steun van Christophe Noppe en Bram Welten? Die laatste twee maken trouwens ook zelf kans.

Die andere Franse sprintbom, Bryan Coquard, wordt er niet meer beter op. De 29-jarige kopman van B&B Hotels p/b KTM was dit seizoen ook nog niet aan de winnende hand, maar vindt hier in Leuven wel een mooie kans. Heuvelspecialist Coquard houdt van het glooiende terrein van Vlaams-Brabant en strandde ooit zelfs op een vierde plek in de Brabantse Pijl. De kans is dus groot dat Le Coq Sportif aan het einde nog net dat tikkeltje frisser zit dan zijn concurrenten.

Ook België levert nog een aantal te duchten tegenstanders af. Denk maar aan Arne Marit, de snelle man van Sport Vlaanderen-Baloise die indruk maakte in de tweede rit van de Arctic Race of Norway. De Vollezelenaar strandde op plek zes, maar reed misschien wel de snelste sprint van allemaal. “Had ik iets vroeger kunnen komen, zat er meer in. Misschien had ik kunnen winnen. Maar ik ben vooral content dat ik een keer zelf heb kunnen sprinten”, zei hij ons achteraf. Door het uitvallen van de onfortuinlijke Sasha Weemaes zullen zijn kansen alleen maar groeien…

Wat doet de amper 18-jarige Thibau Nys? – foto: Cor Vos

Vier keer winst in tien dagen, dat zijn de statistieken waar Thibau Nys mee kan uitpakken. Zijn overwinningen in de Ronde van Vlaams-Brabant en de Ronde van Namen zijn weliswaar niet op het allerhoogste niveau, maar het bewijst wel dat de sprintsnelheid van de 18-jarige Nys een stevige troef is. Dat zagen we ook al eerder dit seizoen in de Baloise Belgium Tour, al ligt dit glooiende terrein hem allicht nog beter.

Bij de twee resterende ProTeams, TotalEnergies en Bingoal Pauwels Sauces WB, is het uitkijken naar respectievelijk Chris Lawless en het duo Sean De Bie-Arjen Livyns. Bij de Franse formatie is het jammer dat de winnaar van vorig jaar, Niccolo Bonifazio, ontbreekt, maar heuvelspecialist Lawless is een uitstekend alternatief. Van de troepen van Christophe Brandt verwachten we dan weer een aanvallende koers. Qua pure snelheid komen hun kopmannen allicht te kort, maar in een klein groepje zijn de afscheidnemende De Bie en voorjaarsrevelatie Livyns niet kansloos.

De verscheidene continentale formaties aan het vertrek kunnen natuurlijk ook altijd verrassen met mannen als Martins Pluto (ABLOC CT), Piotr Havik en Jules Hesters (BEAT Cycling), Michael Van Staeyen (EvoPro), Belgisch juniorenkampioen Dries De Poorter (SEG Racing) en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Nacer Bouhanni, Bryan Coquard
** Jonas Koch, Arne Marit, Thibau Nys
* Philipp Walsleben, Baptiste Planckaert, Sean De Bie, Chris Lawless

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Sporza is er zondag al vanaf 13.35 present voor de live-uitzending. Ze beginnen er extra vroeg aan, om zo de finale van de tweede Vuelta-etappe te omzeilen. Eurosport biedt deze eendagswedstrijd ook aan, waarschijnlijk alleen via de online kanalen.

Voornamelijk in de voormiddag is er volgens Meteovista een stevige kans op een regenbui. ’s Middags zou de zon erdoor komen en dan koersen de renners bij een aangename temperatuur tot 22 graden Celsius. De wind komt uit het westen en blaast aan een kracht van drie tot vier Beaufort.


RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2021 14:18
Wederom irritant dat deze voorbeschouwing verstopt is op .be. Alsof Nederlanders het niet interessant vinden om deze koers mee te pakken op Sporza?
15 augustus 2021 19:16
Quote:
Wederom irritant dat deze voorbeschouwing verstopt is op .be. Alsof Nederlanders het niet interessant vinden om deze koers mee te pakken op Sporza?
Voorbeschouwingen voor Belgische 1.1 koersen schreven we normaliter niet voordat WielerFlits.be er was. Dat doen we nu wel, juist om deze site een boost te geven.
    23 augustus 2021 16:20
    @Martin
    Ik snap de insteek wel, maar voorlopig kom ik als Belg toch nog steeds voornamelijk op de .nl site, omdat daar nou eenmaal veel meer leven is. Af en toe klik ik eens door op iets wat ik toevallig onder het kopje Exclusief op Wielerflits.be aldaar zie staan, maar hoewel ik geïnteresseerd ben in alle disciplines en categorieën binnen de wielersport is het me toch wat te veel om naar Wielerflits.be te surfen en uit te vissen welke artikels ik nog niet op .nl zag staan.

    Is het geen idee om de exclusieve artikels van een tag Exclusief te voorzien in de lijst (zoals jullie ook doen met Wielerflits Kort, Overzicht, Fietstoerisme)? Dan zie ik in één oogopslag wat ik nog niet op .nl las en denk ik dat ik wel dagelijks eens op wielerflits.be langskom.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.