Voorbeschouwing: GP Le Samyn 2020
foto: Cor Vos
dinsdag 3 maart 2020 om 09:00

Voorbeschouwing: GP Le Samyn 2020

Na een geslaagd Vlaams openingsweekend is het dinsdag tijd voor de traditionele Waalse seizoensopener: de GP Le Samyn. De semi-klassieker in en rond Dour stond de laatste jaren garant voor een open koers, waarin de renners van de tweede lijn zich kunnen meten met enkele groten op een door kasseien gekleurd parcours. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Le Samyn is een koers met een opvallend verhaal. De semi-klassieker staat al sinds 1968 op de wielerkalender, zij het niet altijd onder die naam. De allereerste editie ging nog door het leven als de Grand Prix Fayt-le-Franc, genoemd naar het gelijknamige dorp in de Waalse provincie Henegouwen, waar de toenmalige aankomst was gelegen.

De eerste winnaar? De amper 23-jarige Fransman José Samyn, het jaar voordien nog glansrijk winnaar van een etappe in de Tour de France. Een paar maanden later botste hij tijdens een koers in het Oost-Vlaamse Zingem op een toeschouwer en liep daarbij hersenletsel op. Dat werd hem uiteindelijk ook fataal. Na zijn overlijden besloot de organisatie de Waalse koers om te dopen tot de GP José Samyn. Later werd dat dus Le Samyn.

Niki Terpstra – foto: Cor Vos

Johan Capiot kroonde zich in de jaren negentig tot recordhouder met drie overwinningen. Niki Terpstra is goed op weg om de Limburgse ex-renner te evenaren, door zowel in 2016 als 2018 een succesvol vervolg aan zijn Vlaamse openingsweekend te breien op Waalse wegen. Ook dit jaar is hij van de partij, net als Omloop Het Nieuwsblad-winnaar Jasper Stuyven.

Laatste tien winnaars Le Samyn
2019: flag-fr Florian Sénéchal
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Kris Boeckmans
2014: flag-be Maxime Vantomme
2013: flag-ru Alexey Tsatevich
2012: flag-fr Arnaud Démare
2011: flag-de Dominic Klemme
2010: flag-be Jens Keukeleire


Vorig jaar

Ondanks een open koers met een attractieve openingsfase gingen we vorig jaar met een aanzienlijke groep de laatste vijftig kilometer in. Veel renners zaten echter al door hun beste krachten heen, waardoor Pieter Serry en Aimé De Gendt slim van een moment van windstilte profiteerden. Het zou het begin van een spectaculaire finale betekenen.

Serry en De Gendt werden op goed twintig kilometer van de finish echter bijgehaald door vijf tegenaanvallers: de Nederlanders
Elmar Reinders en Jesper Asselman en de Belgen Stijn Vandenbergh, Tim Declercq en Rémy Mertz. Het was Direct Energie dat in de achtervolgende groep het tempo hoog hield, om kopman Niki Terpstra nog een kans te geven op de overwinning.

Die laatste versnelde uiteindelijk op de glibberige kasseien van de Chemin de Wihéries, in de hoop om de koplopers nog bij de lurven te vatten. Dat lukte, maar Terpstra nam in zijn spoor wel zijn landgenoot Lars Boom en de Fransman Florian Sénéchal mee. We begonnen zodoende met tien matadoren aan de laatste tien kilometer.

Terpstra, Boom, Sénéchal… Ze probeerden er allemaal een keer vanonder te muizen, maar niemand kon een beslissend gaatje slaan. Dan moest de beslissing maar vallen op de kasseien van de Rue de Belle Vue, op goed vier kilometer van de finish. Het was Sénéchal die als eerste versnelde: de renner van Deceuninck-Quick-Step kreeg (opnieuw) Boom en Terpstra met zich mee.

Dit drietal leek definitief ribbedebie, maar een verbluffend sterke De Gendt wist – samen met Declercq – de kloof nog te dichten. Er volgde een moment van aarzeling, wat het sein was voor Declercq om te versnellen. De trouwe knecht leek op weg naar een grootse zege, maar hij werd net voor de finish ingerekend door een sprintende Boom.

Foto: Cor Vos

De Nederlander was echter te vroeg aangegaan en werd dan ook overvleugeld door Sénéchal, die overtuigend de spurt won. De Fransman wist daardoor het leed van Declercq wat te verzachten. Voor zijn werkgever Deceuninck-Quick-Step was het toen alweer de veertiende zege van het seizoen.

Uitslag Le Samyn 2019
1. flag-fr Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step)
2. flag-be Aimé De Gendt (Wanty-Gobert) allen in z.t.
3. flag-nl Niki Terpstra (Direct Energie)
4. flag-nl Lars Boom (Roompot-Charles)
5. flag-be Pieter Serry (Deceuninck-Quick Step)


Parcours

Het startschot weerklinkt rond 12.30 uur in het Henegouse Quaregnon voor een koers van 201,9 kilometer, een kleine vier kilometer langer dan vorig jaar. Het gaat al snel westwaarts richting het nabijgelegen Hautrage, waarna een noordwaartse lus door onder andere Autreppe en Leuze volgt. Deze lus is iets kleiner dan vorig jaar, toen men nog tot tegen de Vlaamse grens in Ronse koerste. Het is op deze aanloopstroken nog voor de plaatselijke ronden dat, met dank aan de vele open vlakten, de wind vrij spel heeft en de boel dus wel eens op de kant getrokken kan worden. De aanloopfase blijft grotendeels vlak.

Opvallend is dat de renners na deze noordelijke lus via exact dezelfde wegen terug richting Quaregnon rijden. Twintig kilometer later, op 97 kilometer van de aankomst, bereiken de renners voor het eerst de plaatselijke omloop, die in vergelijking met vorig jaar ook een kleine facelift heeft ondergaan en vier keer moet worden afgelegd. Om te beginnen vinden we na vijf van de 26,9 kilometer in het plaatselijke rondje de nieuwe kasseien van de Rue du Vert Pignon.

Met de daaropvolgende scherprechters zijn we echter wél vertrouwd: twee koppeltjes van telkens twee kasseiklimmetjes. De Côte de la Roquette en de Chemin de Wihéries (op 15 kilometer van de finish) en de Côte des Nonettes en de Côte du Calvaire (op 9 kilometer van de finish).

Daarna gaat het zoals gewoonlijk via een zone waar de wind quasi-altijd vrij spel heeft richting de kasseien van de Rue de Belle Vue, waar vaak de beslissing valt. Deze weg is zeer smal en de kasseien liggen er bijzonder slecht bij: ideaal om een peloton uit elkaar te rijden. En dan moet de licht oplopende finish richting Dour er nog aankomen. Deze is ten opzichte van vorig jaar ietsje veranderd: na de kasseien gaat het slechts drie in plaats van vier kilometer lichtjes bergop richting aankomst, die nu op de Place Verte van Dour gelegen is.

Parcoursinformatie 2020

Start: 12.30 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.35 uur


Favorieten

Le Samyn kan dit jaar rekenen op een leuk deelnemersveld, met zes WorldTour-ploegen. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Ook nemen er tien ProTeams deel aan de wedstrijd. Deze startlijst is doorgaans niet zo indrukwekkend als de Vlaamse seizoensopeners, maar toch vinden we opvallend genoeg de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad terug.

Jasper Stuyven – foto: Cor Vos

We hebben het dan natuurlijk over Jasper Stuyven, die naast zijn winst in de Omloop ook een vijfde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne behaalde en dus ontegensprekelijk de man van het openingsweekend is. Vorig jaar had Stuyven een moeilijk jaar en kon de Leuvenaar zichzelf geen enkele keer in de top 10 van een klassieker rijden.

Dit jaar is de oude, stijlvolle kasseispecialist helemaal terug. Stuyven lijkt het plezier in het fietsen te hebben teruggevonden en kan daar ook in Le Samyn zomaar van profiteren. Deze wedstrijd had de kopman van Trek-Segafredo – dat naast Stuyven ook Luxemburger Alex Kirsch afvaardigt – voor zijn fantastische openingsweekend aan zijn kalender toegevoegd. Onderschat nooit een renner op een roze wolk.

Zoals gezegd wist Niki Terpstra het hier al twee keer af te werken, en ook dit jaar verwachten we de inmiddels 35-jarige ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix vooraan. Le Samyn is voor de nummer drie van vorig jaar eigenlijk een beetje zíjn koers. En toch… Sinds hij de Quick-Step-formatie heeft verlaten, hebben we Terpstra – zoals zo veel vertrekkers bij Lefevere – nog niet al te vaak in de vuurlinie gezien, en dus heeft hij net als Stuyven dit jaar iets recht te zetten.

De plaatselijke omloop is er bij uitstek eentje die Terpstra ligt, maar als hij wil winnen dan zal hij wel alleen moeten binnenkomen. En anders heeft Total Direct Energie met Dries Van Gestel nog een man in vorm achter de hand die wél een paar snelle benen heeft.

Davide Ballerini – foto: Cor Vos

Toch is het vrijwel elk jaar Deceuninck-Quick Step dat hier zijn feestje van het openingsweekend komt voortzetten. Vorig jaar was Fransman Florian Sénéchal de afwerker van dienst. Na het wegvallen van Philippe Gilbert en Elia Viviani wordt dit jaar van de Fransman verwacht dat hij wederom een trapje hoger zet in de rangorde binnen de ploeg.

Daar moeten dan wel resultaten aan gekoppeld worden en laten we daar mee beginnen in de wedstrijd die deze sterke beer uitstekend ligt. Zijn tiende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad bewijst alleszins dat hij uitstekend op dreef is. Verder is het ook uitkijken naar het debuut van Davide Ballerini op Waalse wegen dit seizoen. Ook de Europese Spelen-laureaat moet een stap vooruit zetten.

AG2R La Mondiale vervolgens. Zij komen hier bijna elk jaar aan het vertrek, maar wisten zich hier nog nooit in de prijzen te rijden. Als we hun opstelling van dit jaar bekijken, dan belooft dat echter wel veel goeds. We zagen in het openingsweekend een zeer bedrijvige Clément Venturini aan het werk. De Fransman laat het crossen tegenwoordig voor wat het is, maar hij krijgt zijn wegcarrière wel steeds beter op de rails. Silvan Dillier, Oliver Naesen en Stijn Vandenbergh ontbreken.

Terwijl Lotto Soudal en Israel Start-Up Nation (op outsiders Sander Armée en Jenthe Biermans na) geen kleppers afvaardigen in de Waalse seizoensopener, brengt NTT Pro Cycling als zesde WorldTour-ploeg wel nog enkele interessante namen aan het vertrek. De hoogdagen van Edvald Boasson Hagen liggen misschien dan wel al een tijdje achter ons, toch mag je de aalvlugge Noor nooit helemaal uitvlakken. Niet voor niets toonde hij vorig jaar nog eens zijn klasse door de lastige openingsetappe in het Critérium du Dauphiné naar zijn hand te zetten. Hij wordt geflankeerd door Giacomo Nizzolo, de tweede van Kuurne-Brussel-Kuurne, maar hij vindt hier allicht een net iets te zwaar parcours.

Gianni Vermeersch – foto: Cor Vos

Bij de Belgische ProTeams springen bij Alpecin-Fenix de namen van Gianni Vermeersch en Belgisch kampioen Tim Merlier in het oog. Voor Merlier, die aan het einde van Kuurne-Brussel-Kuurne flink gehinderd werd waardoor hij niet mee kon sprinten voor het podium, is dit rondje een mooie kans op revanche. Daarnaast mogen we onze ogen richten op Gianni Vermeersch. De West-Vlaamse crosser maakte vorig jaar al indruk op de weg door de schifting in Gent-Wevelgem te overleven en ei zo na Dwars door het Hageland te winnen, maar dit jaar moet de bevestiging op de kasseien volgen. Waarom niet hier?

Verder verwachten we ook wel iets van Circus-Wanty Gobert-kopman Aimé De Gendt, die hier vorig jaar heel veel indruk maakte. In het openingsweekend deed de Antwerp Port Epic-winnaar alvast weer mee voor de ereplaatsen, dus moet dat ook hier kunnen.

Andere interessante namen, die we in de gaten moeten houden: Kuurne-smaakmaker Boris Vallée (Bingoal Wallonie-Bruxelles), Piotr Havik (Riwal Readynez), Kenneth Van Rooy en Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise), Bryan Coquard en Frederik Backaert (B&B Hotels-Vital Concept) en Jesper Asselman (Metec-TKH), die hier eigenlijk altijd wel goed is.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jasper Stuyven
*** Florian Sénéchal, Niki Terpstra
** Clément Venturini, Davide Ballerini, Aimé De Gendt
* Tim Merlier, Edvald Boasson Hagen, Gianni Vermeersch, Dries Van Gestel

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Sporza, La Une en Eurosport brengen Le Samyn dit jaar live op de buis vanaf 15:15 uur. Voorafgaand is ook de vrouweneditie live op het scherm.

Volgens Meteovista zal het veeleer droog blijven in en rond Dour, al mogen we na de middag wel een lichte bui verwachten. De maximum temperatuur zal ongeveer 8 graden Celsius bedragen, bij een zuidwestenwind van maximaal vier Beaufort.


RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
2 maart 2020 21:45
Staat deze voorbeschouwing nou alleen op wielerflits.be?
    3 maart 2020 08:07
    Daar lijkt het wel op. Mag best ook op .nl wat mij betreft, al is het maar op mijn medehollanders op de hoogte te brengen.
    3 maart 2020 11:16
    Als hollander kijk ik met alle plezier op wielerflits.be

Om te reageren moet je ingelogd zijn.