Voorbeschouwing: GP Monseré 2019
foto: Cor Vos
zaterdag 9 maart 2019 om 15:00

Voorbeschouwing: GP Monseré 2019

De GP Monseré is dit jaar de gloednieuwe opener van de Bingoal Cycling Cup. Op een volledig vernieuwde omloop – maar nog steeds in en rond Roeselare – gaan we op zoek naar een opvolger voor de Nederlandse sprinter André Looij. Kunnen de jongens van Lotto Soudal het bolwerken tegen maar liefst 11 ProContinentale ploegen? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Grote Prijs Monseré is een relatief jonge koers, die in juli 2012 voor het eerst op de wielerkalender stond. De wedstrijd geldt als een eerbetoon aan ex-wielrenner Jean-Pierre Monseré, een toptalent uit Roeselare dat veel te vroeg het leven liet. Monseré werd eind 1969 op 21-jarige leeftijd prof en kroonde zich amper enkele weken later al tot winnaar van de Ronde van Lombardije. Toen hij een jaar later in het Britse Leicester ook nog eens de regenboogtrui om zijn schouders mocht hijsen, leek niets een fantastische carrière in de weg te kunnen staan, ware het niet dat hij in 1971 om het leven kwam tijdens een kermiskoers in het Antwerpse Retie. Monseré knalde er frontaal op een stilstaande wagen en overleed onmiddellijk. In Roeselare werd hij nooit vergeten.

De eerste vijf edities van de Grote Prijs Monseré waren kermiskoersen die alleen erkend werden door de Belgische wielerbond en niet door de UCI. Vanaf 2017 besloot de organisatie het over een andere boeg te gooien en verkreeg het een 1.1-statuut. Dit kwam het deelnemersveld, dat voordien nog gekleurd werd door namen als Jürgen Roelandts, Sep Vanmarcke en Lars Boom, echter niet ten goede, want tijdens de twee eerstvolgende edities kwamen er geen WorldTour-ploegen aan de start. Vandaar de keuze om de wedstrijd vanaf dit jaar niet meer in juli maar in maart te organiseren en zich bovendien aan te sluiten bij de Bingoal Cycling Cup. De meest recente winnaar is Nederlandse spurter André Looij.

Erelijst
2012: flag-be Frederic Amorison (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Van Asbroeck (kermiskoers)
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck (kermiskoers)
2015: flag-be Jürgen Roelandts (kermiskoers)
2016: flag-nl Lars Boom (kermiskoers)
2017: flag-be Laurens Sweeck
2018: flag-nl André Looij


Parcours

Daarnaast onderging ook het parcours een grondige wijziging ten opzichte van de afgelopen jaren. Om te beginnen weerklinkt het startschot niet meer in Ieper, gevolgd door een lus door het heuvelland inclusief de Kemmelberg, maar wel in Aalter. Via de, al bij al gemakkelijke, hellingen van de Kloosterstraat, Nokereberg en de Poelberg, bereiken de renners na 105 van de 201 kilometer voor het eerst de stad Roeselare.

Daar moeten nog vijf rondjes van negentien kilometer worden afgelegd. In tegenstelling tot de afgelopen jaren zijn die niet compleet vlak. Scherprechter van dienst is namelijk de met kasseien bezegelde Gitsberg (600 meter aan 2.7 procent). Niet de meest lastige helling, maar Philippe Gilbert knalde er tijdens het Belgisch kampioenschap in Hooglede-Gits van 2011 wel Tom Boonen uit het wiel en soleerde vervolgens naar de Belgische driekleur. Ditmaal moeten de renners nog zes kilometer afwerken richting aankomst, wat vermoedelijk net iets te ver is voor eventuele aanvallers om stand te houden.


Favorieten

In deze drukke klassieke periode en met onder andere Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico in aantocht, was het geen sinecure om veel ploegen uit de WorldTour te overhalen om naar Aalter af te zakken. Dankzij Lotto Soudal is er, voor het eerst sinds de organisatie een 1.1-statuut wist af te dwingen, toch een team uit de hoogste divisie present. Sport Vlaanderen-Baloise, Wallonie-Bruxelles, Wanty-Gobert, Androni Giocattoli-Sidermec, Cofidis, Direct Energie, Israel Cycling Academy, Riwal Readynez, Roompot-Charles, Arkéa-Samsic en Vital Concept-B&B Hotels zorgen voor de ProContinentale inbreng. Het is uitkijken naar hun snelle mannen, die in Roeselare hun sprintersbenen wel nodig zullen hebben.

Adam Blythe – Foto: Cor Vos

WorldTour-formatie Lotto Soudal heeft zijn grote kanonnen natuurlijk in Frankrijk en Italië rondrijden, maar toch is de aanwezigheid van Adam Blythe in de selectie opvallend. De Brit laat zijn rol als sprintloods voor de Australische sprintbom Caleb Ewan dus even links liggen om nog eens voor eigen rekening te kunnen rijden. Dat resulteerde vorig jaar nog in een overwinning in de Elfstedenronde voor de Brit. Verder rekent Lotto Soudal op Enzo Wouters, die na een twee lastige profjaren op een stap vooruit mikt. Zijn derde plaats in de Ster van Bessèges doet het beste verhopen. Verder kan ploegleider Kurt Van de Wouwer Sander Armée allicht achter de hand houden voor een aanval. Update: Blythe ontbreekt om zijn hoogzwangere vrouw bij te staan. 

Vital Concept-B&B Hotels komt zowaar op volle oorlogssterkte naar Roeselare. Neem Bryan Coquard buiten beschouwing, en de hele sprintersgarde van de Franse formatie is van de partij. Man in vorm is uiteraard Lorrenzo Manzin, die in de Tropicale Amissa Bongo wel heel voortvarend van start ging. De 24-jarige Manzin rekende er maar liefst twee keer af met Niccolo Bonifazio en sprintlegende André Greipel, maar wil die lijn nu ook graag op Europese bodem doortrekken. Verder houdt Vital Concept-B&B Hotels Kris Boeckmans, Jeremy Lecrocq en Jonas Van Genechten achter de hand. Vooral die laatste is, na een iets lastigere koers, een te geduchten klant. Dat bewees hij in het verleden onder andere in de Vuelta en de Ronde van Polen, maar ook afgelopen najaar in de Omloop van het Houtland.

Thomas Boudat (rechts) – foto: Cor Vos

Ondanks de concurrentie met Parijs-Nice, tekenen ook de andere Franse ProContinentale ploegen Direct Energie, Cofidis en Arkéa-Samsic present. Direct Energie richt haar pijlen op de snelle Thomas Boudat, begin dit jaar nog winnaar van de Zesdaagse van Rotterdam samen met ploegmaat Niki Terpstra. Bij Cofidis hoopt Hugo Hofstetter zijn snelle benen van vorig jaar weer terug te vinden. Hofstetter grossierde toen in ereplaatsen en was in de Tour de l’Ain zelfs aan het feest, maar vooralsnog – op een derde plaats in de Trofeo Palma na – wil het dit seizoen nog niet helemaal vlotten voor de Fransman. Arkéa-Samsic verplaatste kopman Bram Welten dan weer in laatste instantie naar Parijs-Nice, waar hij Greipel ondersteunt.

Maar ook de Belgische ProContinentale ploegen hebben heel wat te bieden. Wanty-Gobert brengt enerzijds aanvallers in vorm Loïc Vliegen en Aimé De Gendt in stelling, maar heeft met Timothy Dupont ook een sterke sprinter – die bijvoorbeeld op Mallorca alleen Marcel Kittel moest laten voorgaan – achter de hand. Wallonie-Bruxelles zet dan weer vol in op de sprint van het viertal Kenny Dehaes, Justin Jules, Kevyn Ista en Aksel Nommela, van wie Dehaes vermoedelijk over de snelste benen beschikt. Sport Vlaanderen-Baloise heeft op haar beurt verschillende troeven achter de hand bij een eventuele eindsprint. Het zou ons echter niet verbazen als Amaury Capiot de voorkeur krijgt op Benjamin Declercq.

Lees ook: Amaury Capiot (25): “GP Monseré eerste van reeks belangrijke wedstrijden”

Kenny Dehaes – foto: Cor Vos

Matteo Pelucchi (Androni Giocattoli-Sidermec) en Wouter Wippert (EvoPro Racing) zijn intrinsiek misschien wel de snelste jongens van het pak, maar hun ondersteuning is toch een paar klassen minder dan die van de andere favorieten. Bovendien kan de Gitsberg en een lastige finale waarin ook de wind vrij spel zou kunnen hebben een extra moeilijkheid betekenen voor de vlugge Italiaan en Nederlander. Verder is het bij een eventuele sprint uitkijken naar het duo Rudy Barbier en Tom Van Asbroeck bij Israel Cycling Academy, Michael Van Staeyen bij Roompot-Charles, Maxime Vantomme en Jelle Mannaerts bij Tarteletto-Isorex en man in vorm Bas van der Kooij bij Monkey Town-à Bloc.


Favorieten volgens WielerFlits

**** Lorrenzo Manzin
*** Timothy Dupont en Adam Blythe
** Hugo Hofstetter, Wouter Wippert en Thomas Boudat
* Matteo Pelucchi, Amaury Capiot, Kenny Dehaes, en Jonas Van Genechten

Deelnemerslijst 2019


TV

Sporza brengt dit jaar alle wedstrijden van de Bingoal Cycling Cup live op televisie in België, Eurosport zorgt voor een internationale uitzending. Bovendien zal de wedstrijd ook hier op WielerFlits van start tot finish te volgen zijn door middel van een liveticker.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.