Voorbeschouwing: GP Monseré 2020
Foto: Cor Vos
zondag 8 maart 2020 om 08:00

Voorbeschouwing: GP Monseré 2020

Als we de organisatoren van de GP Monseré iets mogen toewensen, dan is het wel meer geluk dan een jaar geleden. Toen was men genoodzaakt om de eendagskoers op het laatste nippertje af te gelasten door hevige rukwinden. Ditmaal ziet het er allemaal veel rooskleuriger uit en met Deceuninck-Quick-Step, Lotto Soudal en Bora-Hansgrohe zijn er drie interessante WorldTour-ploegen aanwezig. WielerFlits blikt vooruit op de opener van de Bingoal Cycling Cup.

Historie

De Grote Prijs Monseré is een relatief jonge koers, die in juli 2012 voor het eerst op de wielerkalender stond. De wedstrijd geldt als een eerbetoon aan ex-wielrenner Jean-Pierre Monseré, een toptalent uit Roeselare dat veel te vroeg het leven liet. Monseré werd eind 1969 op 21-jarige leeftijd prof en kroonde zich amper enkele weken later al tot winnaar van de Ronde van Lombardije.

Toen hij een jaar later in het Britse Leicester ook nog eens de regenboogtrui om zijn schouders mocht hijsen, leek niets een fantastische carrière in de weg te kunnen staan, ware het niet dat hij in 1971 om het leven kwam tijdens een kermiskoers in het Antwerpse Retie. Monseré knalde er frontaal op een stilstaande wagen en overleed onmiddellijk. In Roeselare werd hij nooit vergeten.

De eerste vijf edities van de Grote Prijs Monseré waren kermiskoersen die alleen erkend werden door de Belgische wielerbond en niet door de UCI. Vanaf 2017 besloot de organisatie het over een andere boeg te gooien en verkreeg het een 1.1-statuut. Dit kwam het deelnemersveld, dat voordien nog gekleurd werd door namen als Jürgen Roelandts, Sep Vanmarcke en Lars Boom, echter niet ten goede, want tijdens de twee eerstvolgende edities kwamen er geen WorldTour-ploegen aan de start.

André Looij is de meest recente winnaar in Roeselare – foto: Cor Vos

Vandaar de keuze om de wedstrijd vanaf vorig jaar niet meer in juli maar in maart te organiseren en zich bovendien aan te sluiten bij de Bingoal Cycling Cup.

Dat pakte toen al goed uit met de deelname van WorldTour-ploeg Lotto Soudal, dit jaar sluiten Deceuninck-Quick-Step en Bora-Hansgrohe zich daarbij aan. Door de afgelasting van vorig jaar omwille van hevige rukwinden blijft André Looij nog steeds de laatste winnaar op de erelijst.

Laatste winnaars GP Monseré
2012: flag-be Frederic Amorison (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Van Asbroeck (kermiskoers)
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck (kermiskoers)
2015: flag-be Jürgen Roelandts (kermiskoers)
2016: flag-nl Lars Boom (kermiskoers)
2017: flag-be Laurens Sweeck
2018: flag-nl André Looij


Vorig jaar

Zoals gezegd kreeg de organisatie van de GP Monseré vorig jaar te maken met het ergst mogelijke scenario: een afgelasting. Door de hevige rukwinden in en rond Roeselare kon de organisatie de veiligheid van de renners niet garanderen. Eerst werd er beslist om de start uit te stellen en alleen enkele rondjes op de lokale omloop af te werken, maar ook dat bleek niet mogelijk.

De Koersdirecteur reageerde destijds bij onze website: “We hebben de lokale ronde grondig verkend, maar we kunnen de veiligheid van de renners niet garanderen. Vooral niet als er obstakels op het parcours terecht komen.”

De renners presenteerden zich vorig jaar wel bij de start, maar vertrokken niet – foto: Nico Dick

Organisator Rino Vandromme bevestigde de woorden van Gorik Gardeyn. “Het is met pijn in het hart, maar we konden niet anders. Ik hoor van de politie al dat vlaggen en masten wegwaaien. Een groep renners heeft verkend en die lagen in de gracht. Het risico is te groot.”

Vandromme was naar eigen zeggen ontgoocheld. “Je staat echter machteloos. Ik moet dit eerst even laten bezinken. Je weet dat het erin zit, zeker in het voorjaar. Het mag helaas niet zo zijn.” In België werd ook de Omloop van de Westhoek geannuleerd. Hetzelfde gold voor de Dorpenomloop Rucphen én de Grand Prix de la Ville de Lillers.


Parcours

Voor het tweede jaar op rij heeft het parcours van de GP Monseré een grondige wijziging ondergaan. Waar vorig jaar al de lus door het heuvelland en bijhorende Kemmelberg op de schop gingen, vinden we nu ook de hellingen van de Kloosterstraat, Nokereberg en de Poelberg niet meer terug in het parcours. De start ligt bovendien niet meer in Ieper (tot 2018) of Aalter (vorig jaar), maar de komende drie jaar wel in Hooglede.

In Hooglede beginnen de renners aan maar liefst tien rondjes op een lokale omloop van 18,9 kilometer. Dit rondje kent passages door de gemeenten Hooglede, Roeselare en Gits, waar we ook de scherprechter terugvinden. De Gitsberg doet ons natuurlijk meteen terugdenken aan het Belgisch kampioenschap op de weg van 2011, waar Philippe Gilbert op de vijfhonderd meter kasseien (met een gemiddelde stijging van 2,6 %, maximaal 6 %) in één ruk Tom Boonen uit het wiel knalde en richting driekleur vloog.

Ditmaal moeten de renners dus tienmaal over de Gitsberg, waarvan de top telkens op 6,6 kilometer van de aankomst ligt. Op 22,6 kilometer van de streep vinden we er ook de Gouden Kilometer terug.

De finishstreep is getrokken op de Beversesteenweg, ter hoogte van de TRAX-site in Roeselare. De organiserende club KWC De Mandelzonen geeft op haar website nog mee dat men meer dan ooit wil inzetten op de veiligheid van de renners en toeschouwers, zeker na de afgelasting van vorig jaar. Het uittekenen van een plaatselijke omloop is daarom een concrete stap naar een ‘veiliger’ wielrennen.

Start: 11.45 uur
Finish: tussen 16.31 en 16.48 uur

Wegwijzer GP Monseré 2020


Favorieten

Koersen op een lokale omloop is altijd iets speciaals. Op de open wegen tussen de steden door is de kans op waaiers reëel, maar acht ook de snelle mannen in een uitgedund peloton niet kansloos.

Deceuninck-Quick-Step levert in de persoon van Nederlands kampioen Fabio Jakobsen de topfavoriet af. Jakobsen is een van de snelste mannen van het moment en met ritzeges in de Rondes van Valencia en de Algarve is hij in ieder geval sterk aan zijn seizoen begonnen. Ook in Kuurne-Brussel-Kuurne overleefde hij de waaier- en hellingenslag perfect, met een vierde plek achter zijn winnende ploegmaat Kasper Asgreen als gevolg.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Maar de grote sterkte van een ploeg als Deceuninck-Quick-Step is eigenlijk dat het niet met vaste kopmannen werkt. Zelfs in koersen als deze kan ook zomaar Álvaro José Hodeg – op papier de tweede sterkste sprinter van de ploeg – naar de zege sprinten. Deze Colombiaan kan na de vele ereplaatsen wel een streepje achter zijn naam gebruiken. In een aanval kunnen ook Stijn Steels en Kampioenschap van Vlaanderen-winnaar Jannik Steimle zich in een kansrijke positie rijden.

Voor de Franse sprintbom Nacer Bouhanni is de Bingoal Cycling Cup geen onbekende competitie. De voormalige winnaar van drie Giro- en drie Vueltaritten reed vorig jaar in de GP Marcel Kint zelfs zijn dichtste uitslag van het hele seizoen. Alleen landgenoot Bryan Coquard was hem daar te slim af, terwijl Bouhanni er het jaar voordien wel nog kon winnen. Een rotseizoen dus voor Bouhanni, die bij Arkéa Samsic zo snel mogelijk de handen in de lucht wilde steken. In de Saudi Tour en de Tour de la Provence lukte dat al. Komt er een vervolg op Belgische bodem?

Update: Nacer Bouhanni maakt geen deel uit van de selectie van Arkéa-Samsic.

Ook Danny van Poppel is zo iemand die moet terugknokken na een minder jaar. Bij Jumbo-Visma belandde Van Poppel door de ontbolstering van Dylan Groenewegen meer en meer naar het achterplan, maar samen met broer Boy kan hij bij Circus-Wanty Gobert allicht weer een sterke sprinttrein op de rails krijgen. De twee vullen elkaar naar eigen zeggen supergoed aan, en koersen als deze zijn dan natuurlijk ideaal om dat te bewijzen.

Update: Danny van Poppel staat niet aan de start van de GP Monseré.

Timothy Dupont – foto: Cor Vos

Al zal ook Timothy Dupont, nog een snelle man bij diezelfde ploeg, zich maar wat graag nog eens bewijzen. Een West-Vlaming kan doorgaans toch net dat tikkeltje meer op zijn eigen grondgebied? Voor Koolskampenaar Emiel Vermeulen, wiens broer in Roeselare woonachtig is, wordt het zelfs helemaal een thuiskoers. Hij hoopt op een afvallingskoers. Als de kopman van Natura4Ever-Roubaix Lille Métropole er aan het einde nog bij is kan hij zijn snelle benen van de Ster van Bessèges misschien nog eens bovenhalen.

Enzo Wouters is dan weer goed op dreef bij zin Tarteletto-Isorex-ploeg, na drie pechjaren bij Lotto Soudal. De Olenaar schreef dit seizoen al Gent-Staden op zijn naam na een sterke lead out van regiogenoot Michael Van Staeyen en werd in de eerste kermiskoers van het seizoen in Wanzele enkel voorafgegaan door Jordi Meeus. Afwachten wat dat geeft op een niveautje hoger.

Andere landgenoten aan de start met snelle benen: voormalig Vuelta-ritwinnaar Jonas Van Genechten (B&B Hotels-Vital Concept), Tour of Antalya-revelatie Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) en Lionel Taminiaux (Bungoal-Wallonie Bruxelles). Bij Riwal Readynez is het uitkijken naar Martijn Budding, Piotr Havik en de Deen August Jensen.

Wie brengt Bora-Hansgrohe mee? – foto: Cor Vos

Verder is het uitkijken welke ploegen zich nog last minute bij het deelnemersveld voegen na de afgelasting van de Strade Bianche. Organisator Rino Vandromme vertelde ons eerder deze week in ieder geval dat er nog drie plekjes over zijn voor WorldTour-ploegen die nood hebben aan extra competitieritme.

Intussen is bekend dat Bora-Hansgrohe een van deze plaatsen opvult. De ploeg van Peter Sagan brengt onder andere Oscar Gatto en Daniel Oss in stelling. Die laatste is een waaierspecialist bij uitstek en met een vijfde plaats in de slotrit van de Vuelta a San Juan toonde hij dat zijn sprintersbenen nog niet versleten zijn. Een buitenkansje voor Oss om nog eens voor eigen rekening te rijden?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabio Jakobsen
*** Danny van Poppel, Nacer Bouhanni
** Álvaro José Hodeg, Timothy Dupont, Daniel Oss
* Enzo Wouters, Emiel Vermeulen, Kenneth Van Rooy, Jonas Van Genechten

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Meteovista voorspelt zondag niet al te beste weersomstandigheden in Roeselare en omgeving. De temperatuur van 12 graden is nog goed te doen, maar vooral de talrijke neerslag – vermoedelijk tot 5,4 mm – en de zuidwestenwind met een gemiddelde kracht van vijf Beaufort zullen de koers allicht iets harder maken.

Sporza verzorgt de live-uitzending vanaf 15.30 uur, aansluitend aan de uitzending van Parijs-Nice.


RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2020 10:37
Op Sporza wordt gesteld dat ook Jumbo aanwezig zal zijn: https://sporza.be/nl/2020/03/05/meer-toprenners-in-gp-monsere-maar-zaten-niet-te-hopen-op-schrappen-strade~1583441698532/

Om te reageren moet je ingelogd zijn.