Voorbeschouwing: GP Monseré 2023 – Caleb Ewan aan het feest in Lotto Cycling Cup?
Ewan wil Lotto Dstny opnieuw laten juichen in de GP Monseré - foto: Cor Vos
zondag 5 maart 2023 om 08:45

Voorbeschouwing: GP Monseré 2023 – Caleb Ewan aan het feest in Lotto Cycling Cup?

De GP Monseré is de volgende Belgische 1.1-koers op de kalender. Op zondag 5 maart zal het peloton in de tweede manche van de Lotto Cycling Cup over Vlaamse wegen naar Roeselare rijden, waar wellicht een sprinter zal winnen. De grote blikvanger op de deelnemerslijst is Caleb Ewan, die op zoek gaat naar zijn tweede zege van het seizoen. Wie volgt Arnaud De Lie op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Grote Prijs Monseré kent geen al te grote historie. De eerste editie werd in 2012 georganiseerd, wat ervoor zorgt dat we kunnen spreken van een jonge koers. De naam van de koers verwijst naar ex-wielrenner Jean-Pierre Monseré. Hij was een toptalent en kroonde zich op 21-jarige leeftijd, in 1969, tot winnaar van de Ronde van Lombardije.

Het jaar na zijn zege in Lombardije werd Monseré wereldkampioen in Leicester. Een prachtige prestatie, hij werd meteen gezien als een van dé renners van zijn generatie. Veel grote overwinningen werden hem toegeschreven in de toekomst, maar in 1971 sloeg het noodlot toe. Tijdens een kermiskoers in Retie knalde Monseré frontaal op een stilstaande wagen. Monseré overleed onmiddellijk, op veel te jonge leeftijd.

Jakobsen won in 2020 – foto: Cor Vos

De GP Monseré is dus zonder twijfel een eerbetoon aan de renner en mens Jean-Pierre Monseré. In het begin was de koers ‘slechts’ een kermiskoers, maar vanaf 2017 verkreeg de wedstrijd het 1.1-statuut. Veel WorldTour-ploegen stonden er niet aan de start, maar dat had vooral te maken met de datum. Nadat er in 2019 niet meer in juli, maar in maart werd gereden, kreeg de koers een facelift. Dat had ook te maken met het feit dat ze aansloten bij de Cycling Cup van Nick Nuyens. De editie van 2019 zelf was wel geen succes, want die editie kwam er niet. Rukwinden gooiden roet in het eten.

Een echte recordwinnaar is er niet in de GP Monseré. In de tien edities won er namelijk telkens iemand anders. De meest opvallende naam op de erelijst: Laurens Sweeck. De Belgische veldrijder won de eendagskoers in 2017 voor Roy Jans en Jérôme Baugnies na een korte solo. De laatste jaren won er telkens een sprinter de GP Monseré.

Laatste winnaars GP Monseré
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-be Tim Merlier
2020: flag-nl Fabio Jakobsen
2019: Niet verreden wegens rukwinden
2018: flag-nl André Looij
2017: flag-be Laurens Sweeck
2016: flag-nl Lars Boom (kermiskoers)
2015: flag-be Jürgen Roelandts (kermiskoers)
2014: flag-be Guillaume Van Keirsbulck (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Van Asbroeck (kermiskoers)


Laatste editie

De koers werd vorig jaar gekleurd door zes renners in de openingsfase. Thomas Joseph (Minerva), Robbe Ghys (Sport Vlaanderen-Baloise), Robin Orins (Elevate p/b Home Solution Soenens), Jon Knolle (Saris Rouvy Sauerland), Robert Scott (WiV SunGod) en Jonas Hvideberg (Team DSM) reden een goede vijf minuten weg van het peloton. Nadat ze moesten stoppen voor een gesloten overweg, liep die voorsprong wel terug. Het peloton liet hen daarna wel weer even rijden.

Verder gebeurde er niet al te veel in de GP Monseré. Op de laatste keer Gitsberg plaatste Ludovic Robeet een demarrage, die acht seconden wegreed van de rest. Op anderhalve kilometer van de meet werd hij echter weer gegrepen. Zodoende gingen we sprinten om de zege. Arnaud De Lie was in die sprint duidelijk de sterkste en klopte Dries De Bondt en Hugo Hofstetter. Voor De Lie was het zijn tweede profzege van het seizoen en zijn eerste op Belgische bodem.

Het podium – foto: Cor Vos

Uitslag GP Monseré 2022
1. flag-be Arnaud De Lie (Lotto Soudal)
2. flag-be Dries De Bondt (Alpecin-Fenix)
3. flag-fr Hugo Hofstetter (Arkéa Samsic)
4. flag-be Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty-Gobert)
5. flag-gb Ethan Vernon (Quick-Step-Alpha Vinyl)
Wedstrijdverslag


Parcours

Vorig jaar wilde de organisatie de GP Monseré iets zwaarder maken. Ze wilde ervoor zorgen dat de koers een pittigere finale kreeg, waardoor een sprint geen vanzelfsprekend scenario was. Toch werd er gesprint in Roeselare, iets wat dit weekend ook waarschijnlijk lijkt.

De start wordt gegeven in Ichtegem. Na 198,6 kilometer – dat is vijf kilometer minder dan vorig jaar – komen de renners aan in Roeselare. Na de start in Ichtegem rijdt het peloton 25,2 kilometer naar de finish in Roeselare. Daar trappen de renners de eerste lokale ronde af. Die ronde van 57,8 kilometer leggen ze driemaal af.

Op de route liggen onder meer Hooglede, Handzame, Edewalle, Torhout, Gits en Beveren. De hindernissen op die route zijn de Hoogledeberg, een helling die ook de voorbije edities in het traject was opgenomen. De klim loopt zeshonderd meter op aan 3,2 procent. Een goede tien kilometer later is het de beurt aan de Ruidenbergstraat (1 km aan 2,1%, max. 5,7%), die sinds vorig jaar nieuw is.

Snel na de Ruidenbergstraat doemt al de Lookhuisstraat (1,2 km aan 1,5%, max. 4,6%) op. Deze hindernis is belegd met kasseien. Tot slot is er ook nog de Gitsberg, een kasseihelling die ons sinds het Belgisch kampioenschap van 2011 in het geheugen gegrift staat. Philippe Gilbert knalde er op de 400 meter kasseien (gemiddeld 3,2%, max. 5,8%) Tom Boonen uit het wiel en vloog richting driekleur.

Een nieuwigheid dit jaar: de finish ligt niet in de Beversesteenweg, maar in de Kaaistraat. De laatste echte bocht ligt op een kilometer van de streep. De laatste honderden meters liggen in een lichte bocht, waardoor een goede positionering zeer belangrijk is.

Zondag 5 maart: Ichtegem – Roeselare (198,6km)
Start: 10.20 uur
Finish: tussen 14.35 en 15.10 uur


Favorieten

De grootste naam op de startlijst is zonder enige twijfel Caleb Ewan. De Australische renner van Lotto Dstny gaat in België op zoek naar zijn eerste zege op Europese bodem. Begin dit seizoen won hij in eigen land de Schwalbe Classic door Jordi Meeus en Kaden Groves te kloppen. Een goed begin, maar later liep het niet zo goed voor Ewan. In de Tour Down Under en de UAE Tour kon hij niet winnen. In die laatste ronde werd hij wel zéér nipt geklopt door Tim Merlier. Als er aanstaande zondag wordt gesprint in Roeselare, is Ewan de te kloppen man.

Het sterkste blok aan de start is Arkéa Samsic. Zij komen met meerdere sterke renners naar West-Vlaanderen afgezakt. In eerste plaats kijken we naar Fransman Hugo Hofstetter, die altijd goed is in dit soort wedstrijden. Vorig jaar werd hij nog derde in de GP Monseré. Daarnaast is er ook nog snelle man Luca Mozzato bij de Franse ploeg, maar ook Belg Jenthe Biermans en de revelatie van Omloop Het Nieuwsblad Mathis Le Berre moeten we in de gaten houden.

De spannende sprint van Ewan (rechts) en Merlier in de UAE Tour – foto: Cor Vos

Intermarché-Circus-Wanty heeft ook meerdere kanshebbers zondag. De kopman lijkt Gerben Thijssen te zijn. De Belgische sprinter reed dit seizoen al naar een zevende plaats in de UAE Tour. Limburger Thijssen moet in staat zijn om deze koers te winnen, zeker als de koers hard wordt gemaakt. Daar kan hij zijn ploegmaten voor gebruiken. Laurenz Rex en Madis Mikhels bijvoorbeeld. Heeft Thijssen een mindere dag? Dan heeft de Belgische ploeg nog Niccolò Bonifazio achter de hand.

Bij Alpecin-Deceuninck hebben ze een gelijkaardige selectie. Met Jakub Mareczko hebben ze een sprinter, met Jensen Plowright en Marceli Boguslawski tweede snelle mannen achter de hand, en met Dries De Bondt is er iemand die de koers hard kan maken. Mareczko rijdt zondag zijn eerste wedstrijd van het seizoen, ex-Belgisch kampioen De Bondt heeft al flink wat koersdagen op zijn teller. De Bondt werd vorig jaar nog sterk tweede in Monseré. Met meerdere snelle mannen aan de start, zal hij de koers wel moeten openbreken.

Thijssen wil voor de eerste keer juichen dit seizoen – foto: Cor Vos

We zeiden het al: snelle mannen genoeg aan de start. Zo brengt Team DSM met Sam Welsford een zeer grote kanshebber naar Vlaanderen. De Australiër won tweemaal in de Vuelta a San Juan en klopte daar een aantal grote namen. In de UAE Tour stapelde hij de noteringen in de top-10 op, maar winnen lukte niet. Welsford kan een zware koers overleven én is snel aan de streep. Een ideaal profiel dus.

Datzelfde geldt voor de jonge Ethan Vernon, de sprinter van dienst voor Soudal Quick-Step. De Brit won een etappe in Challenge Mallorca en was tweemaal aan het feest in Tour du Rwanda. Jordi Warlop is de back-up voor de Belgische ploeg. De 26-jarige renner is ook goed begonnen aan het seizoen.

Verder kijken we nog naar Piet Allegaert. De coureur van Cofidis moet het niet hebben van zijn snelle benen, maar is een gevaarlijke renner. Allegaert koerst intelligent en heeft ook al wat ervaring in dit soort koersen. Op een niveau hoger kan hij het trouwens ook. Dat bewees hij vorig weekend nog door twaalfde te worden in Omloop Het Nieuwsblad en dertiende in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Tot slot noemen we nog een aantal outsiders. Dat zijn Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Sasha Weemaes (Human Powered Health), Arvid de Kleijn (Tudor), Thimo Willems (VolkerWessels), Timo Roosen (Jumbo-Visma) en Matteo Malucelli (Bingoal WB).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Caleb Ewan
*** Hugo Hofstetter, Sam Welsford
** Gerben Thijssen, Ethan Vernon, Dries De Bondt
* Jenthe Biermans, Jakub Mareczko, Arvid de Kleijn, Piet Allegaert

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het zal een zeer koude dag worden zondag. Het kwik stijgt niet boven de 5 Graden Celsius en ook de wind zal aanwezig zijn. Er zal een noordenwind staan met een kracht van 2 à 3 Beaufort. Regen wordt wel niet verwacht in West-Vlaanderen.

De GP Monseré is live te bekijken op televisie in België. Sporza op Eén komt met een uitzending om 13.40 uur. Op dat moment zal ook Eurosport 1 de Vlaamse eendagskoers uitzenden. Ben je niet in de gelegenheid om op televisie te kijken? Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+ komen ook met een livestream. Voor meer informatie kun je altijd het artikel Wielrennen op TV raadplegen.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
4 maart 2023 10:11
@redactie: Waarom blijven jullie toch die voorbeschouwingen van kleine Belgische koersen verstoppen? Vermoeiend...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.