Voorbeschouwing: GP Ouest France – Plouay 2015
Foto: Sirotti
zondag 30 augustus 2015 om 08:00

Voorbeschouwing: GP Ouest France – Plouay 2015

Aanstaande zondag is Bretagne het decor van de 79ste editie van de GP Ouest France. In westen van Frankrijk zijn er weer kostbare WorldTour punten te verdienen en gaat men op zoek naar een opvolger voor Sylvain Chavanel. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.


Historie
De GP Ouest France staat sinds 1931 op de kalender. Decennia lang bleef de Bretonse eendagskoers een Frans feestje. Het zou tot 1979 duren voordat er een renner met een andere nationaliteit zou zegevieren. De voor het Franse Miko-Mercier-Vivagel rijdende Brabander Frits Pirard brak de ban. Nog steeds is de schoonvader van Bobbie Traksel de enige Nederlandse winnaar in Bretagne.
Op het palmares sieren daarnaast onder meer namen van Sean Kelly (1984), Frank Vandenbroucke (1996) en Michele Bartoli (2000). De wedstrijd maakte nimmer deel uit van de wereldbeker. Toch trad het in 2005 toe tot de WorldTour, met een kwaliteitsimpuls voor het deelnemersveld tot gevolg. In 2005 won George Hincapie en een jaar later was het Vincenzo Nibali die als eerste de streep passeerde.

Winnaars laatste vijf jaar
2014 Sylvain Chavanel
2013 Filippo Pozzato
2012 Edvald Boasson Hagen
2011 Grega Bole
2010 Matthew Goss.

Vorig jaar ging de zege naar Sylvain Chavanel. De Fransman was de snelste van een groepje van zeven renners dat in de slotfase ontsnapt was.

Parcours
De renners wacht in Bretagne een lastig parcours. Wanneer er al vanaf het begin gekoerst wordt, kan het een slijtageslag worden.

CIRCUIT-GENERALE 2014

De wedstrijd is 229 kilometer lang. De start en finish liggen getrokken in Plouay, dat twintig kilometer ten noorden van Lorient ligt. Er wordt gereden op het parcours van het WK in 2000. Het peloton rijdt acht keer een lus van 26,9 kilometer met daarin drie beklimmingen. De eerste is de Côte de Lezot. Deze hindernis is 1200 meter lang en telt een percentage van vijf procent. In een lus rondom het bos van Pont-Calleck wordt de beklimming van Chapelle Sainte Anne meegenomen. Op minder dan vijf kilometer van de aankomst wacht de Côte de Ty Marrec. Deze beklimming van anderhalve kilometer (5,3% stijging) zal waarschijnlijk door veel renners gebruikt worden om een mogelijke sprint te ontlopen.

plouay

In de 13,9 kilometer lange slotronde zijn enkel deze twee beklimmingen opgenomen, en wordt het tussenstuk – een lus van ongeveer twaalf kilometer – overgeslagen. De beslissing zal vallen op of na de laatste beklimming van de Côte de Ty Marrec. Bij de laatste passage ligt de top op drie kilometer van de finish. In de finale gaat het licht dalende lijn richting de aankomst. Op anderhalve kilometer zijn er nog twee bochten, waarna het na een stuk in dalende lijn vlak voor de finish weer licht omhoog loopt.

Favorieten
De route zorgt ervoor dat er veel kanshebbers zijn voor de overwining. Het is niet uitgesloten dat een aanvaller het in de finale overleeft, maar een sprint van een uitgedund peloton behoort eveneens tot de mogelijkheden. Zowel puncheurs als renners met een sterk eindschot maken hier kans.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

BMC heeft met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert twee kopmannen in huis die in Plouay kunnen winnen. Het zal interessant zijn om te zien voor welke tactiek de Amerikaanse formatie kiest en hoe deze uit zal pakken. In Hamburg was het Gilbert die voor de aanval koos, waarna Van Avermaet in de sprint genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Kiest de rood-zwarte formatie weer voor dezelfde strategie?

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe – Foto: Sirotti

In eigen land willen de Franse renners zich vanzelfsprekend tonen. Titelverdediger Sylvain Chavanel ontbreekt ontbreekt omdat hij de Vuelta rijdt. Toch beschikken de Fransen over enkele kandidaat-winnaars. Een van hen is Julian Alaphilippe. De 23-jarige renner van Etixx-Quick Step was vorig jaar al vijfde, wat aantoont dat er voor hem op dit parcours mogelijkheden liggen. Alaphilippe kent dit seizoen het jaar van zijn doorbraak, wat door een overwinning in eigen land van extra glans kan worden voorzien. De Belgische formatie beschikt met de Italiaan Matteo Trentin (twee ritzeges in de Tour du Poitou Charentes) over een renner in vorm.

Bij Lotto Soudal krijgt Tony Gallopin carte blanche. Hij deelt het kopmanschap met de Belgen Tim Wellens en Jurgen Roelandts. AG2R La Mondiale rekent op Alexis Vuillermoz, die eerder deze maand nog succesvol was tijdens de Olympische testwedstrijd in Rio de Janeiro. FDJ gokt op de sprint van Arnaud Démare. ‘Local Hero’ Warren Barguil verschijnt aan het vertrek namens Giant-Alpecin. Bretagne – Séché Environnement beschikt in de persoon van Pierrick Fedrigo over een oud-winnaar. Cofidis rekent op de talentvolle Florian Senechal.

Alexander Kristoff - Foto: Sirotti

Alexander Kristoff – Foto: Sirotti

CCC-Polstat heeft met Grega Bole een outsider in de gelederen. Hij won de wedstrijd al eens in 2011. Katusha vertrouwt op Alexander Kristoff. De Noorse veelwinnaar won vorig jaar de sprint van het achtervolgende peloton. Ook Giacomo Nizzolo is een renner om rekening mee te houden. De Italiaan van Trek Factory Racing staat bekend om zijn sterke najaar. Team Sky heeft met sprinters Elia Viviani, Ben Swift en aanvaller Lars Petter Nordhaug meerdere opties. Tinkoff-Saxo rekent op Matti Breschel.

Lampre-Merida komt op oorlogssterkte naar Bretagne. Voormalig wereldkampioen Rui Costa moet op dit terrein uit de voeten kunnen. Daarnaast maakt Diego Ulissi deel uit van de selectie. Wanneer het op een sprint aankomt, vertrouwen de Italianen op Davide Cimolai. Orica-GreenEDGE heeft Michael Albasini, Simon Yates en Simon Clarke voor de ontsnappingen. Bij een eventuele sprint rekenen de Australiërs op Magnus Cort Nielsen.

Lotto NL-Jumbo is de enige Nederlandse ploeg aan de start. Moreno Hofland en Sep Vanmarcke krijgen een beschermde status. De ploeg hoopt het duo uit te kunnen spelen in de finale. Vanmarcke mag in de aanval gaan, terwijl Hofland achter de hand wordt gehouden voor een eventuele sprint. Met Paul Martens (in 2009 derde) heeft het team nog een derde troef achter te hand.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Julian Alaphilippe, Philippe Gilbert
** Alexander Kristoff, Alexis Vuillermoz, Tony Gallopin
* Matteo Trentin, Giacomo Nizzolo, Arnaud Démare, Bryan Coquard

Deelnemerslijst

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
29 augustus 2015 09:06
denk dat Vanmarcke wel 1 of 2 ** verdiend
lijkt me goed in vorm te zijn de laatste weken !!
29 augustus 2015 09:20
Vanmarcke was inderdaad goed in Poitou Charentes, een ereplaats zit er wel in voor hem.
29 augustus 2015 09:37
Ik miste van marcke ook gelijk, die is in vorm!
29 augustus 2015 09:45
Hofland zal na de koers nog wel wat meer getergd zijn, maar Vanmarcke verwacht ik wel wat van. Alleen: hoe gaat hij winnen?
Als VanAvermaet mag van Gilbert, zie ik hem als topfavoriet.
29 augustus 2015 09:56
@Turtlehead
Eneco-scenario lijkt mij voor de hand liggend: beide BMC-ers gaan iedereen, maar vooral elkaar, proberen kapot te rijden vanaf zo'n 60 km voor de finish. Een derde gaat met de overwinning strijken.

Lastig te voorspellen koers, tv-beelden maken meestal niet duidelijk hoe zwaar het is.
Morgen droog en weinig wind. Klein peloton, krachtsprinter wint.
29 augustus 2015 10:00
Ik mis de Sky mannen een beetje in de voorbeschouwing, Viviani en Swift, misschien net geen ster maar moeten toch zeker genoemd worden als Bole genoemd wordt.
29 augustus 2015 10:02
@elrio:

Ze worden beiden dan ook genoemd.
29 augustus 2015 10:04
"een getergde Hofland" is inmiddels net zo irritant als Kelderman die niet bestaat.

Plouay is een van de kleinere koersen in de World-Tour, maar het volgen meer dan waard. Ben benieuwd naar Lampre, deze ploeg heeft de laatste jaren succes gehad hier.
29 augustus 2015 12:09
Omdat het in de voorbeschouwing op de Eneco Tour ook werkte: hup hup Wellens.
En eigenlijk verwacht ik ook nog wel iets van hem dit najaar.
Goede vorm te pakken en vorig jaar 6de.
30 augustus 2015 08:43
De getergde Hofland strikes again!
30 augustus 2015 09:38
Lotto-Soudal staat met een sterke ploeg aan de start, hopelijk kan Wellens zijn super Eneco Tour een gevolg geven! Hopelijk de wegwedstrijd in Richmond, dat zou ik geweldig vinden!
30 augustus 2015 10:00
Trentin wel en Boonen niet? Boonen toch in goede vorm.
Benoot zou ik er ook tussen zetten.
30 augustus 2015 10:04
Demare komt niet aan de start :o
30 augustus 2015 10:05
Zou dit een volgend hoofdstuk worden in de reallife-soap rond de Greg en de Phil? Het is voor BMC niet te hopen. Ik zet in op Trentin, met vlak daarachter Gallopin en Van Avermaet. Zij profiteren van het werk van Vanmarcke, die zelf 6e of 7e wordt maar door zijn inspanningen zijn ploegmaat Hofland de kans ontneemt om mee te sprinten voor de zege. Zoiets.
30 augustus 2015 10:18
Waar heb je dat gelezen dan billi dat Démare niet start? Startlijst van Cyclingfever neem ik aan.
30 augustus 2015 11:23
@pirazzi, jouw wel bekend ;)
zweeler
ook vuillermoz niet
30 augustus 2015 12:16
Ergens live?
30 augustus 2015 12:29
Precies Bas, waar kunnen we dit live op de t.v zien en hoelaat?
30 augustus 2015 13:41
Alleen te zien op france 3 om 15u15

Om te reageren moet je ingelogd zijn.