Voorbeschouwing: Gran Piemonte 2023 – Alle ogen op Wout van Aert?
foto: Cor Vos
JulianDubbeld
donderdag 5 oktober 2023 om 09:45

Voorbeschouwing: Gran Piemonte 2023 – Alle ogen op Wout van Aert?

Gran Piemonte is de laatste wedstrijd waar Wout van Aert aan deelneemt voor het WK gravel in Veneto aankomende zondag. In de regio Piëmont krijgt de Belg van Jumbo-Visma een parcours op maat. Tankt hij na iets meer dan 150 kilometer koers nog wat vertrouwen bij? WielerFlits blikt vooruit.

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Historie

De Italiaanse najaarsklassiekers behoren tot de oudste wielerwedstrijden op de kalender. Voor de Gran Piemonte is dat niet anders. De wedstrijd bestaat namelijk al sinds 1906. Daarmee is de koers slechts een jaartje jonger dan het monument de Ronde van Lombardije.

In de eerste decennia wonnen bijna alle Italiaanse wielergrootheden de Giro del Piemonte, zoals de koers toen nog heette. Zoek maar: Costante Girardengo, Gino Bartali, Fiorenzo Magni (allen drie keer) en Alfredo Binda (twee keer) waren ooit de beste in deze koers.

Pas vanaf de jaren zestig begonnen de Belgen zich te mengen in de strijd om de overwinning. Willy Bocklant was de eerste in 1964, gevolgd door Eddy Merckx (1972) en Roger De Vlaeminck (1977). Pas in dit millennium zou België nog eens Gran Piemonte winnen, met Nico Mattan (2001), Philippe Gilbert (2009 en 2010) en Jan Bakelants (2015).

foto: Cor Vos

De overwinning van Bakelants in 2015 was best speciaal. Nadat een grote vroege vlucht met onder meer Timo Roosen werd ingerekend op zeven kilometer van de streep, leek een massasprint onvermijdelijk. Terwijl de sprinttreinen zich aan het organiseren waren, demarreerde Bakelants. De Oost-Vlaming verraste het peloton en kon standhouden in de gietende regen. Matteo Trentin won de sprint van het peloton en eindigde op slechts vier seconden van Bakelants, die niet kon geloven dat hij had gewonnen. De coureur verkeerde destijds in bloedvorm, want acht dagen later schreef hij ook de Giro dell’Emilia op zijn naam.

Twee Nederlanders slaagden er overigens in om deze koers ooit te winnen: Adrie van der Poel in 1987 en Erik Breukink in 1992.

Laatste tien winnaars flag-it Gran Piemonte
2022: flag-es Iván Gárcia Cortina
2021: flag-gb Matthew Walls
2020: flag-nz George Bennett
2019: flag-co Egan Bernal
2018: flag-it Sonny Colbrelli
2017: flag-it Fabio Aru*
2016: flag-it Giacomo Nizzolo
2015: flag-be Jan Bakelants
2014: niet verreden wegens financiële problemen
2013: niet verreden wegens financiële problemen

*Aru werd Italiaans kampioen op het parcours van Gran Piemonte, dat hierdoor niet werd georganiseerd op de oorspronkelijke datum.


Laatste editie

Iván García Cortina won vorig jaar de Grand Piemonte. De Spanjaard van Movistar was na een kleine tweehonderd kilometer koers de snelste van een flink uitgedund peloton. Matej Mohoric en Alexis Vuillermoz mochten met de Spanjaard mee het podium op.

Een groot deel van de sprinters was al halverwege koers op achterstand gereden, onder wie Olav Kooij, Kaden Groves, Elia Viviani en Mark Cavendish. Door berenwerk van ploegen als Movistar Intermarché-Wanty-Gobert konden zij in het restant van de wedstrijd niet meer terugkeren, waardoor een klein groepje om de zege mocht sprinten in Beinasco.

Pieter Serry probeerde het in de laatste vijf kilometer nog wel, maar hij werd teruggegrepen. Daarna sprintte García naar zijn eerste zege voor Movistar in bijna twee (!) jaar tijd.

Uitslag flag-it Gran Piemonte 2022
1. flag-es Iván Gárcia Cortina (Movistar)
2. flag-si Matej Mohoric (Bahrain Victorious)
3. flag-fr Alexis Vuillermoz (TotalEnergies)
4. flag-it Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious)
5. flag-it Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost)


Parcours

Het parcours van de Gran Piemonte gaat zoals de naam van de koers doet vermoeden door de Italiaanse regio Piëmont, dat in het noordwesten van het land ligt. Turijn is de grootste stad in de regio, maar ondertussen al even geen start- of finishplaats meer van de Gran Piemonte.

De ronde start dit jaar in Borgofranco d’Ivrea, dat ongeveer zestig kilometer noordelijker ligt dan Turijn. Vergeleken met 2022 is de Gran Piemonte 2023 een stuk uitdagender, al telt de wedstrijd dit jaar ‘slechts’ 152 kilometer. De kans dat deze wedstrijd uitmondt in een massasprint, lijkt niet zo groot.

De openingsfase van de Gran Piemonte is wel nog vlak. In de eerste zestig kilometer van de koers rijdt het peloton voornamelijk in een dal richting Valpanio, waar in noordwestelijke richting wordt afgeslagen richting de kleine Italiaanse gemeente Favria. Hier zal na 152 kilometer koers ook de finish liggen.

Na de eerste passage door Favria na 78 kilometer maakt het peloton een grote lus door de uitdagende heuvels rondom Favria. In totaal moeten er vier beklimmingen worden bedwongen, waarvan een klim zelfs naar een hoogte van bijna 1000 meter gaat.

De eerste heuvel in de finale is de Colleretto Castelnuovo (7,1 km aan 3,4%). Deze klim is meteen de makkelijkste van de dag, al liggen er nog wat steilere stroken van richting de 9 procent in de laatste kilometers. Daarna volgt een korte afdaling van 3,5 kilometer richting Faialllo (5,1 km aan 5,4 procent). Ook deze klim is onregelmatige, met een steil stuk van 14 procent. De klimmers zullen hier waarschijnlijk nog niet van wakker schrikken.

Van de Alpette (4,9 km aan 9 procent) waarschijnlijk wel. Deze klim begint op ongeveer 35 kilometer van de finish. Vermoedelijk zal hier de wedstrijd ontploffen. Met stroken van 17 procent is de Alpette de klim bij uitstek om het verschil te maken. Prascorsano (4,4 km aan 3,4%) vlak daarna kan nog gezien worden als toetje, waarna nog zeventien dalende kilometers richting de meet in Favria volgen.

Donderdag 5 oktober: Borgofranco d’Ivrea – Favria (152 km)

Start: 12.40 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.35 uur


Favorieten

Op de deelnemerslijst van de Gran Piemonte vinden we bijna alle WorldTeams terug. Alleen de Franse WorldTeams, op Cofidis na, geven verstek voor deze wedstrijd. Enkele dagen voor de Ronde van Lombardije lijkt de wedstrijdorganisatie dus te kunnen rekenen op een prima deelnemersveld.

Een van de meest in het oog springende namen is Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma sluit zijn seizoen af in Italië met de Copa Bernocchi, Tre Valli Varesine, Gran Piemonte en het WK Gravel. De Copa Bernocchi schreef hij maandag nog op zijn naam, dus met de vorm zit het wel snor. Het parcours van Gran Piemonte moet Van Aert in principe goed liggen. Mocht hij gelost worden op Alpette, dan heeft Van Aert nog alle tijd om weer terug te keren.

foto: Cor Vos

Onze verwachting is dan ook dat er in Favria een kleine groep om de zege zal mogen sprinten. Jumbo-Visma zal er namelijk alles aan doen om de boel bij elkaar te houden. Een geduchte concurrent voor Van Aert in dat geval is Alex Aranburu van Movistar, die rap kan aankomen en dat recentelijk nog bewees in het Canadese tweeluik en de Ronde van Luxemburg, waar hij meerdere keren op het podium eindigde.

Corbin Strong scharen we qua snelheid in hetzelfde rijtje als Aranburu. De 23-jarige Nieuw-Zeelander reed eenzelfde programma de afgelopen weken, maar had net iets betere uitschieters. Zo won hij de openingsrit in de Ronde van Luxemburg en eindigde hij achter Arnaud De Lie knap als tweede in de Grote Prijs van Québec. In die laatste koers mocht Michael Matthews overigens mee het podium op. De 33-jarige Australiër komt ook donderdag in aanmerking voor een ereplaats, al vragen we ons af of hij bovenstaande mannen echt gaat kloppen.

In een sprint van een uitgedunde groep verwachten we verder ook Marc Hirschi en natuurlijk Filippo Ganna. Ganna achten we na zijn Vuelta sneller dan Hirschi, maar de kans dat de Zwitser de schifting overleeft is dan weer veel en veel groter. Hirschi zal deze ronde met zekerheid hebben onderstreept, omdat het in Il Lombardia dit weekend voor Tadej Pogacar zal zijn. De afgelopen week eindigde Hirschi al als tweede en vierde in de Coppa Agostoni en Coppa Bernocchi. In die Coppa Bernocchi was Andrea Bagioli de renner die mocht sprinten bij Soudal Quick-Step. Donderdag zal dat weer zo zijn.

foto: Cor Vos

Een scenario dat een groep op een van de beklimmingen wegrijdt, kunnen we met dit aantal hoogtemeters ook zeker niet uitsluiten. Als een goede groep renners elkaar vindt op Alpette of Prascorsano, maken zij kans om vooruit te blijven mits de samenwerking in orde is. In deze editie van Gran Piemonte staan genoeg sterke klimmers aan de start. We zien Mikel Landa, Lennert Van Eetvelt en Santiago Buitrago, maar ook echte heuvelspecialisten als Bob Jungels, Ide Schelling en Bauke Mollema, al is het nog maar de vraag hoe het met hun vorm is gesteld. Grotere kanshebber wat dat betreft is Matteo Jorgenson.

Tot slot: Jayco AlUla en Intermarché-Circus-Wanty behoorden tot de ploegen die als laatste hun selectie voor deze koers rond hadden. De Australische en Belgische teams nemen met Simon Yates, Eddie Dunbar en Rui Costa nog wat serieuze kanshebbers mee voor een scenario-Ilan Van Wilder. Vooral Yates beschikt momenteel over een goede vorm, zagen we al in de Giro dell’Emilia. Costa liet in de Vuelta dan weer zien aan een tweede jeugd te zijn begonnen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Corbin Strong, Alex Aranburu
** Filippo Ganna, Marc Hirschi, Simon Yates
* Andrea Bagioli, Rui Costa, Matteo Jorgenson, Michael Matthews

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het weer voor de Gran Piemonte ziet er voorlopig goed uit. Volgens Weeronline ligt de temperatuur donderdag op zo’n 25 graden en blijft het de gehele dag droog. Van de wind zal het peloton weinig te vrezen hebben. Er waait een matig windje uit het noordwesten (windkracht 2). De wedstrijd wordt live uitgezonden door Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ vanaf 14.50 uur. Eurosport 1 zendt de koers dan ook uit.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.