Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2015
zondag 13 september 2015 om 15:00

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2015

De tweede wedstrijd van het Canadees WorldTour-tweeluik vindt zondag traditioneel plaats in universiteitsstad Montréal. Rigoberto Uran toonde zich de sterkste in Québec, maar op het zwaardere parcours van de Grand Prix Cycliste de Montréal (of kortweg GP de Montréal) wordt het moeilijk om dat nummertje over te doen. Wie wordt de opvolger van Simon Gerrans? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het is pas de zesde keer in de geschiedenis dat de GP de Montréal wordt georganiseerd. In al die jaren tijd was er één Nederlander die voor een overwinning kon zorgen, en dat in de allereerste editie: in 2010 was Robert Gesink de sterkste van de bende. Rui Costa, Lars Petter Nordhaug, Peter Sagan en Simon Gerrans mochten de afgelopen jaren hun handen in de lucht steken, na een vaak razendspannende slotronde. Nooit was een Belg aan het feest in Montréal.

Afgelopen jaar ging de overwinning zoals gezegd naar de Australiër Gerrans. Ondanks het selectieve Canadese parcours, ging een groep van een twintigtal renners sprinten om de zege. Dat was grotendeels te danken aan het werk van Gerrans’ ploeggenoten van Orica-GreenEDGE. Zij sloegen aanvallen van onder anderen Bauke Mollema, Sep Vanmarcke en Tim Wellens af en brachten in het zicht van de streep alles weer samen. Kopman Gerrans was op de licht oplopende aankomstlijn in Montréal duidelijk de snelste. Ex-winnaar Rui Costa en Fransman Tony Gallopin mochten mee op het podium.

Parcours
Naar Canadese gewoonte bestaat het parcours van deze eendagswedstrijd uit plaatselijke ronden. De renners worden liefst zeventien keer op een lastig parcours rondom de universiteit van Montréal gestuurd, wat een totaalafstand van 205 kilometer maakt. Het zwaartepunt van de twaalf kilometer lange omloop ligt in de beginfase met de Côte de Camilien-Houde. De top van de 1.8 kilometer lange klim bevindt zich op een tiental kilometer van de aankomt en het is aan de punchers om de koers daar hard te maken.
http://gpcqm.ca/uploads/images/parcours/04_GPC_QC_PARCOURS_Simple_En copy.png

In dalende lijn gaat het dan naar de Côte de la Polytechnique (780 meter aan zes procent). Ook hier kan het verschil gemaakt worden, maar van de top is het nog steeds meer dan zes kilometer richting aankomst. Die aankomst is niet de minste, want de laatste 560 meter gaan nog omhoog met een stijgingspercentage van vier procent.

Favorieten
Op papier zouden de klimmers meer in het voordeel moeten zijn in Montréal dan in Québec, maar in de realiteit is dat vaak anders. De voorbije jaren waren de verschillen vaak heel klein en konden de renners die zowel een heuvel over kunnen als een sprint in de benen hebben zich uitleven. Dat is ook dit jaar het meest realistische scenario.

Michael Matthews- Foto: Sirotti

Michael Matthews- Foto: Sirotti

Het is pas zijn eerste deelname aan het Canadees tweeluik, maar na zijn tweede plek in Québec is het duidelijk: Michael Matthews kan potten breken op Canadees grondgebied. Wanneer hij – zoals Gerrans vorig jaar – de volledige steun krijgt van zijn ploeg in de slotronde, dan wordt het moeilijk om de explosieve Australiër van de overwinning te houden. Titelverdediger Gerrans is er ditmaal niet bij, maar met mannen als Michael Albasini, Pieter Weening, Simon Clarke en de gebroeders Yates is de opstelling van de Australische formatie in ieder geval indrukwekkend.

Rui Costa is haast altijd op zijn best in Montréal. De Portugees kwam de voorbije jaren altijd zijn WK voorbereiden in Canada en dat resulteerde in 2013 in het behalen van de wereldtitel. Costa is dan ook met voorsprong de favoriet met de meeste ervaring in Canada. Vorig jaar was enkel Simon Gerrans te sterk voor de winnaar van 2011, dit seizoen zou de concurrentie ook wel eens uit eigen ploeg kunnen komen in de persoon van Diego Ulissi. De Italiaan bewees zijn goede vorm met een vijfde plek in Québec en heeft bovendien een snelle sprint in de benen.

Greg van Avermaet- Foto: Sirotti

Greg van Avermaet- Foto: Sirotti

De BMC-tandem Philippe Gilbert – Greg Van Avermaet mag op dit soort omlopen nooit uitgevlakt worden. Beide renners kunnen zowel in een groepssprint als met een late aanval scoren, maar de met voorsprong belangrijkste opdracht voor het tweetal is om elkaar te vinden en goed samen te werken. Ook Etixx-Quick Step komt met een sterrenploeg, met daarin Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Tony Martin, Rigoberto Uran en Tom Boonen. Voor die laatste is de Canadese omloop waarschijnlijk te zwaar. Man in vorm Uran en heuvelspecialist Alaphilippe zouden wél voor de zege kunnen gaan.

Tom-Jelte Slagter- Foto: Sirotti

Tom-Jelte Slagter- Foto: Sirotti

Vanuit Nederlandse hoek is het uitkijken naar Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) en Bauke Mollema (Trek). Beide renners toonden hun topvorm in Alberta en zijn dus klaar om daar in Montreal een vervolg aan te breien. De aankomst is namelijk op maat van Tom-Jelte Slagter gemaakt. Als oud-winnaar is Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) ook een belangrijke troef. Hij stak in Québec, waar hij uiteindelijk twintigste werd, al af en toe zijn neus aan het venster.

Ook Arthur Vichot (FDJ) kan uit de voeten op de licht oplopende finishlijn, zo toonde hij de afgelopen jaren met enkele ereplaatsen. De voormalig Frans kampioen is bij een groepssprint een man om rekening mee te houden. Alexander Kristoff (Katusha) – vorig jaar nog binnengekomen op ruim acht minuten van winnaar Gerrans – moet hopen op een rustig koersverloop.

Nog meer heuvelspecialisten met een sterk eindschot zijn Lotto-Soudal-sterkhouders Tony Gallopin, Jürgen Roelandts en Tim Wellens, Ramunas Navardauskas, die in Plouay nog net naast de zege greep, de explosieve Duitser Simon Geschke en de strijdlustigste Tourrenner van dit jaar: Romain Bardet.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michael Matthews
*** Rui Costa, Greg Van Avermaet
** Tom-Jelte Slagter, Julian Alaphilippe, Arthur Vichot
* Diego Ulissi, Tony Gallopin, Ramunas Navardauskas, Philippe Gilbert

TV
De wedstrijd is zondagavond vanaf 21 uur Nederlandse tijd te volgen via Eurosport 2 en Sporza.be.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
12 september 2015 12:36
een dag later dan gebruikelijk, maar prima voorbeschouwing wat mij betreft. Belooft wederom een prachtavond te worden.
12 september 2015 12:36
Deze is voor Ramunas
12 september 2015 12:41
Gesink!!!
12 september 2015 12:42
Tja sterrenverdeling maken is lastig met zoveel deelnemers en het is ook nog eens een mening maar ik zie Uran, Kwiatkowski en Mollema toch wel als grote kanshebbers.
12 september 2015 12:42
Alaphillipe of een ploeggenoot van Kristoff, Chernetskyi wellicht.
12 september 2015 12:50
Na gisteren geef ik Gesink zeker een ster. Dit parcours ligt hem (op papier) beter en gisteren ging hij helaas de ijzers uit het vuur halen voor de anderen. Hij baalde er zelf ook van. Beetje beginnersfout. Verder deed TLJ het tactisch beter dan ik had verwacht. Vanmarcke is gewoon niet goed genoeg op dit soort aankomsten in dit deelnemersveld.
12 september 2015 12:53
En Felline??
12 september 2015 13:01
***** Slagter
12 september 2015 13:21
Je zag Gesink gister omkijken en vloeken dat hij volk in zijn wiel had hangen. Gegokt en verloren... Uran ging ook maar kreeg niemand 8ter zich aan, iets betere timing ook...

Maar Gesink doet wel mee toch? Wordt niet genoemd?
12 september 2015 14:00
Gesink staat er gewoon tussen hoor... wellicht beter lezen.
12 september 2015 14:30
Gesink is volgens mij gewoon een van de topfavorieten hier. Is altijd goed in vorm in het najaar en in het bijzonder tijdens de Canadese koersen. Zijn counter was goed gisteren, maar hij had niet dat greintje geluk dat er achter hem een gaatje viel. Hij had net zo goed kunnen winnen. Bovendien ligt Montréal hem beter dan Québec.
12 september 2015 14:37
@wheely
In andere koersen rijden toch niet veel minder renners mee.
Ik hou het op Kwiatkowski.
12 september 2015 15:53
**** Kristoff
*** Van Avermaet, Matthews
** Gesink, Mollema, Slagter
* Gallopin, Kwiatkowski, Alaphilippe

Ik hoop enorm dat Gesink weer een Canadese GP kan winnen en (een paar uur nadat Dumoulin in Madrid op het hoogste trede van het podium is gestapt) de dag compleet maakt voor het Nederlandse wielrennen.
12 september 2015 16:55
Tandem zou betekenen dat ze bij BMC één stuurman hebben...
12 september 2015 17:08
Aan de mensen die zeggen dat Montreal Gesink beter ligt dan Quebec: waar blijkt dat dan uit? Gesink stond in Quebec 3 keer op het podium. In Montreal is het hem een keer gelukt om weg te rijden op die beklimming en weg te blijven, dat deed verder nooit iemand hem na omdat het bijna onmogelijk is op dat parcours. Maar toen had hij absolute supervorm, dat heeft hij nu niet.
12 september 2015 17:57
Is dit nu vanavond? Morgenavond? Hoe laat op tv?
12 september 2015 19:18
Deze keer haalt Greg Phil terug. Kansloos gelijkspel over 2 wedstrijden.
Kwiat wint. Of anders Alaphilippe.
Voor Kristoff te zwaar. Als hij het wel redt, dan is-t-ie te vroeg in vorm voor het WK.
12 september 2015 20:13
En Trentin dan? Edit: die doet dus niet mee. Dan Kwiatkowski, de Canadese koersen zijn voor de vertrekkers bij eqs.

Maar ik hoop op het laatste Oricakunstje van Pieter "Weendog" Weening.

Quote:

maar de met voorsprong belangrijkste opdracht voor het tweetal is om elkaar te vinden en goed samen te werken

Ik moest lachen
13 september 2015 02:02
Dat wordt morgen schakelen tussen Montreal en de US Open. Ik teken voor Slagter en Federer!
13 september 2015 09:28
Mollema verdient ook wel een aantal sterretjes.
13 september 2015 10:27
Het wordt vanaf 21.00 uitgezonden op Ketnet (Belgie 3).

http://www.tvgids.tv/zenders/ketnet-op12
13 september 2015 11:54
@ belkin

Hoelaat en waar zendt men de US Open uit?

On: V. Avermaet in een sprint tegen Alaphilippe, Slagter, Ulissi, Mollema, Yates en Wellens. Ofzoiets, ik vind het 100% onvoorspelbaar met zo vreselijk veel toppers aan de start. Wie weet kan Orica het wel zoals vorig jaar controleren voor Matthews, en dan maakt die het wel af.
13 september 2015 13:38
@Profronde
Ik bedoelde kanshebbers ipv deelnemers. ;)

Vind het raar dat Uran geen sterretje heeft na Quebec maar wil daarmee de voorbeschouwing niet afzeiken.
13 september 2015 16:06
@LyndaLid US Open begint in ieder geval om 22.00, geloof op Eurosport.

On: Wordt in elk geval weer een sprint van een uitgedund groepje. Ik ga voor Matthews.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.