Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2016
Foto: Jonathan Devich
zondag 11 september 2016 om 06:00

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Montréal 2016

Op zondag wordt het WorldTour-tweeluik in Canada afgesloten met de Grand Prix Cycliste de Montréal. Net als in Québec staat hier een sterk deelnemersveld dat in lokale rondes op jacht gaat naar dure WorldTour-punten. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De grote prijs van Montréal is dit jaar toe aan de zevende jaargang. De eerste editie in 2010 werd gewonnen door Robert Gesink. In het shirt van Rabobank kwam hij dat jaar solo als eerste over de finish. Met de Portugees Rui Costa, de Noor Lars Petter Nordhaug, de Slowaak Peter Sagan en de Australiër Simon Gerrans ontstond er in de jaren daarop een internationale erelijst. Gerrans is tot op heden nog steeds de enige renner die beide Canadese koersen in hetzelfde jaar wist te winnen.

Vorig jaar ging de overwinning naar Tim Wellens. De Belg reed in regenachtige omstandigheden in de slotronde samen met Adam Yates weg uit een kopgroep van zes man, waar ook Wilco Kelderman deel van uitmaakte. In de sprint-a-deux klopte Wellens vervolgens zijn medevluchter. Rui Costa won de sprint om de derde plaats.

Laatste vijf winnaars
2011: flag-pt Rui Costa
2012: flag-no Lars Petter Nordhaug
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-au Simon Gerrans
2015: flag-be Tim Wellens

Parcours
Het parcours is ten opzichte van de afgelopen jaren ongewijzigd. Net als in Québec bestaat deze wedstrijd over een aantal lokale rondes over een parcours door de stad. De route staat bekend als lastiger en zwaarder dan in Québec. Door de opeenvolging van hellingen ontstaat er een afvallingsrace waarbij het peloton gaandeweg uitgedund wordt. Tijdens elke ronde moet er een hoogteverschil van 229 meter overwonnen worden, wat het totaal aantal hoogtemeters op 3893 brengt.

montreal1
De wedstrijd speelt zich af rond Mount Royal (Koninklijke Berg), waarvan de naam van de op één na grootste stad van Canada ook is afgeleid. De lokale omloop van 12,1 kilometer moet zeventien keer worden afgelegd, wat neerkomt op 205,7 kilometer.

montreal2

In het parcours zijn er drie beklimmingen opgenomen. De 1,8 kilometer lange Côte Camillien-Houde volgt direct na de start. Deze hindernis kent een gemiddeld stijgingspercentage van 8%. Halverwege volgt bij de universiteit de Côte du Polytechnique (780 meter aan 6%). Na een lange afdaling gaat het peloton met een U-bocht de 560 meter lange Avenue du Parc op. Na deze beklimming aan 4% gemiddeld ligt aan het einde van de wedstrijd de finishlijn.

Favorieten
De GP Montréal is een koers die lastig te voorspellen is. De hellingen zijn over het algemeen niet lastig genoeg om het verschil te maken, maar de opeenvolging van de beklimmingen maakt het wel een zware wedstrijd. De strijd om de overwinning gaat vaak tussen klimmers met een sterk eindschot, maar de uitslag van vorig jaar toont aan dat het niet altijd in een sprint van een grote groep eindigt.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Wereldkampioen Peter Sagan kondigde vooraf aan dat hij in Canada op jacht gaat naar WorldTour-punten. Na zijn zege in Québec krijgt hij in Montréal een nieuwe kans. Het parcours moet hem liggen, hij won deze wedstrijd immers in 2013. Wordt hij de tweede renner die beide koersen in één jaar wint? Met Rafal Majka beschikt Tinkoff eventueel over een Plan-B. Ook Roman Kreuziger en Michael Valgren (tweede in de Amstel Gold Race) moeten hier lang meekunnen.

Tim Wellens

Tim Wellens – Foto: Sirotti

Lotto Soudal beschikt met Tim Wellens over de titelverdediger. De 25-jarige Belg is bezig aan een sterk seizoen met de eindzege in Polen en dagsucces in Parijs-Nice en de Giro. Wellens is een van de renners die sinds Rio te maken kreeg met mindere vorm, een reden waarom hij in Plouay niet op de voorgrond trad. Inmiddels zou hij naar eigen zeggen weer hersteld moeten zijn en een Wellens in goede doen is op dit parcours een renner om rekening mee te houden. Naast Wellens beschikt de Belgische formatie ook over de talentvolle Tiesj Benoot, die hier vorig jaar nog als vijfde eindigde.

Greg Van Avermaet

Greg Van Avermaet – Foto: Sirotti

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is een andere renner die op dit parcours uit de voeten moet kunnen. Hij reed in Montréal immers in vier deelnames twee keer bij de beste tien. Door de afwezigheid van Philippe Gilbert is hij de onbetwiste kopman bij BMC. Met zijn tweede plek in Qúebec bewees hij dat het met zijn vorm nog steeds goed zit.

Lampre-Merida rijdt in Canada met speerpunten Rui Costa en Diego Ulissi. Costa is toe aan zijn zesde deelname in Montréal en reed nog geen enkele keer buiten de top tien. In 2011 wist hij zelfs te winnen. Astana heeft met Jakob Fuglsang (zilver in Rio) en Fabio Aru twee renners waarvan een korte klassering verwacht mag worden.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe – Foto: Sirotti

Etixx-Quick-Step start met Tom Boonen als wegkapitein, maar rekent hier vooral op Julian Alaphilippe, terwijl ook van Brabantse Pijl-winnaar Petr Vakoc (negende in Québec) op dit parcours iets verwacht mag worden. AG2R La Mondiale rekent op Romain Bardet. De nummer twee van de voorbije Tour reed hier al twee keer bij de beste tien. Sky beschikt over Geraint Thomas, maar de Welshman wist in drie deelnames in Montréal tot dusver nog geen potten te breken. De in Québec sterk rijdende Gianni Moscon treedt hier wellicht weer op de voorgrond

Orica-BikeExchange beschikt over meerdere opties. Met Adam Yates brengt het de nummer twee van vorig jaar aan de start. De 24-jarige Brit finishte in Qúebec echter niet in de eerste groep. Mocht het bij elkaar blijven, dan is Michael Matthews wellicht kansrijk. Met Michael Albasini en Daryl Impey hebben de Australiërs nog enkele alternatieven achter de hand.

Bauke Mollema

Bauke Mollema – Foto: Sirotti

Onder de Nederlanders zijn er diverse renners die op dit parcours een finale moeten kunnen rijden. Bauke Mollema toonde met een tweede plaats in Alberta aan dat zijn deelname aan de Olympische Spelen bij hem niet meer in de benen zit. Ook in Montréal liggen er voor hem kansen. Hij werd hier twee jaar geleden nog tiende. Wilco Kelderman is kopman bij LottoNL-Jumbo en gaat voor een plek bij de beste tien. Vorig jaar zat hij mee in de beslissende vlucht, wat hem een zesde plaats opleverde. Ook van Tom-Jelte Slagter mag iets verwacht worden. Vorig jaar eindigde hij als tiende. Bij Cannondale-Drapac deelt hij het kopmanschap met Rigoberto Uran en Ramunas Navardauskas.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Peter Sagan
*** Tim Wellens, Greg Van Avermaet
** Julian Alaphilippe, Rui Costa, Romain Bardet
* Adam Yates, Diego Ulissi, Bauke MollemaRigoberto Uran

Deelnemerslijst GP Montréal 2016 (Pro Cycling Stats)

Weer en TV
De wedstrijd wordt zondagavond live uitgezonden door Eurosport2. Het tijdsverschil met Montréal is zes uur. Het is in Canada zes uur vroeger. De finish wordt verwacht tussen 22:00 en 22:30.

Vorig jaar reden de renners in regenachtige omstandigheden, maar dit jaar is het naar verwachting anders. Volgens Weerplaza is het overwegend zonnig en het blijft droog. De temperatuur stijgt tot 28 °C en de wind is vrij krachtig, windkracht 5.

[poll id=”311″]

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 12:16
Alaphilipe als hij zich iets meer in kan houden. Dit is een parcours wat hem toch iets beter ligt.
10 september 2016 12:26
Deze gaat voor Greg zijn, ik voel het gewoon!
10 september 2016 12:28
verwacht ook dat alaphilipe hier het beste kan zijn.
10 september 2016 12:37
Leuke strijd om WT punten tussen Sagan en Quintana in twee verschillende wedstrijden.
10 september 2016 12:41
Het enige dat de koers kan maken is vies weer (hup!) of nare valpartijen (boe!), anders gaan we weer kijken naar een sprint van 30 man.
10 september 2016 21:55
Hopelijk wint er weer een nieuwe nationaliteit.
10 september 2016 23:38
Ik hou het op Bardet, voor Ulissi en Mollema.
11 september 2016 14:22
Kunnen ze niet een soort klassement maken van de twee Canadeze wedstrijden, krijg je nog 'meer' wedstrijd mijns inziens. Beetje zoals dat vroeger ook was in de ardennen meen ik wel eens gelezen te hebben.
11 september 2016 14:25
Kunnen ze niet 185 km vd 200 buiten de stad door het prachtige achterland leggen ipv suf door de stad, krijg je 'koers' mijns inziens.
11 september 2016 15:01
RV, moppersmurf. :-)

Ik vind dit een mooie ronde hoor, slopende afvalraces kunnen ook prachtige strijd opleveren... hoeft voor mij niet altijd sectaculair.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.