Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2014
donderdag 11 september 2014 om 06:45

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2014

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2014

foto: Sirotti

De wielermaand september staat in het teken van één wedstrijd: het wereldkampioenschap wielrennen in het Spaanse Ponferrada. Ondertussen worden er echter nog meer interessante koersen verreden. Waar enkele grote namen aan hun laatste loodjes bezig zijn in de Ronde van Spanje, staat een ander deel van het wielerpeloton aan de start in de Canadese wedstrijden, waaronder de Grand Prix Cycliste de Québec. Deze koers, die wordt verreden op vrijdag 12 september, kan bogen op een korte, maar mooie erelijst. Wie volgt onze landgenoot Robert Gesink op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het is nog maar de vijfde keer dat de wedstrijd op de internationale kalender staat, maar de erelijst is om van te smullen. In 2010 won de Fransman Thomas Voeckler. Hij bleef net uit de greep van Edvald Boasson Hagen en Robert Gesink. Eén jaar later was het de beurt aan Philippe Gilbert. De Belgische ex-wereldkampioen versloeg Robert Gesink in een sprint met twee. Negen seconden later legde Rigoberto Uran beslag op de derde plaats.

Robert Gesink

Simon Gerrans kraaide victorie in 2012 voor Greg van Avermaet en Rui Costa. Vorig jaar was Robert Gesink, gezien het koersverloop in 2013, verrassend de sterkste in de groepssprint. In de laatste 200 meter spurtte de Nederlander iedereen uit de wiel en won hij overtuigend voor Arthur Vichot en Greg van Avermaet.

Laatste vier winnaars van de Grand Prix Cycliste de Québec
2010 – flag-fr Thomas Voeckler (Team Europcar)
2011 – flag-be Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto)
2012 – flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)
2013 – flag-nl Robert Gesink (Team Belkin)

Parcours
De GP de Québec wordt verreden over een plaatselijk omloop met een lengte 18,1 kilometer. Dit rondje wordt elf keer afgelegd, wat resulteert in een totale afstand van 199,1 kilometer. Per ronde moeten er 230 hoogtemeters overwonnen worden met een totaal van 2310 hoogtemeters. Vorig jaar was het plaatselijk rondje slechts 12,6 kilometer, waardoor er toen meer lokale ronden en meer hoogtemeters overwonnen moesten worden (2976 om precies te zijn).

GP de Québec

In het parcours zijn vier klimmetjes opgenomen. Ze horen bij elkaar doordat ze alle vier in de slotkilometers van het rondje liggen. Het eerste klimmetje is de Côte de la Montagne met een lengte van 375 meter aan tien procent gemiddeld. Daarna volgt na een korte afdaling de Côte de la Potasse. Deze is 420 meter lang met negen procent gemiddeld.

Na afdaling van nog geen 500 meter volgt direct de korte Montée de la Fabrique (190m, 7%). Zonder afdaling gaan de renners direct weer verder met de Montée de Fort. Deze klim tot aan de finish is één kilometer lang aan een gemiddelde stijging van vier procent.

Favorieten

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff (Team Katusha) boekte dit jaar al veertien overwinningen. Na zijn succesvolle Tour de France volgden nog twee ritten in de Arctic Race of Norway, de overwinning in de Vattenfall Cyclassics en een achtste plaats in de GP Ouest France-Plouay. De 27-jarige Noor (foto) bereidt zich voor op de wereldtitelstrijd in Spanje en zal zich nog twee keer goed willen testen in Canada. Kan hij na Milaan-San Remo en de Vattenfall Cyclassics nog een derde eendaagse wedstrijd uit de WorldTour winnen?

Greg Van Avermaet

Er is echter de nodige concurrentie. Een aantal ploegen komt met een heel contingent sterke renners aan de start. BMC Racing is er hier één van. Waarschijnlijk is Greg Van Avermaet (foto) hier de aangewezen man om te winnen, maar met Tejay van Garderen en Ben Hermans heeft de Amerikaanse formatie nog twee sterke pionnen in te brengen. Ook het Belgische Omega Pharma-Quick Step heeft meerdere ijzers in het vuur. Gianni Meersman is het voornaamste speerpunt door zijn overwinningen in de Tour de l’Ain, maar daarnaast zal de concurrentie ook zeker letten op Julian Alaphilippe, Jan Bakelants, Matteo Trentin of Zdeněk Štybar.

Tim Wellens

De andere Belgische ploeg start ook met enkele outsiders. Lotto Belisol heeft Eneco Tour-winnaar Tim Wellens (foto) aan de start. Tony Gallopin en Jelle Vanendert zullen ook zeker gemotiveerd zijn om hun bondscoach te overtuigen om hen te selecteren voor het wereldkampioenschap in Spanje.

rui costa

Iemand die zeker niet uitgevlakt mag worden in Québec, is Rui Costa (foto). De Portugese wereldkampioen van Lampre-Merida is minder succesvol dan vorig jaar en hoopt nog één keer te schitteren in de regenboogtrui. AG2R La Mondiale staat aan de start met Romain Bardet als kopman, met naast zich Jean-Christophe Peraud. Tinkoff-Saxo doet het dan weer met onder andere Michael Rogers en Matti Breschel.

Simon Gerrans

Ook de winnaar van 2012, Simon Gerrans, zal zijn opwachting maken. De Australische klasbak (foto) rijdt een tot dusver ijzersterk seizoen met onder meer de eindzege in de Tour Down Under en Luik-Bastenaken-Luik. De 34-jarige coureur is in opbouw naar de titelstrijd in Ponferrada, maar zal onderweg niks willen laten liggen. Indien Gerrans het niet kan waar maken rekenen ze bij Orica-GreenEdge op Jens Keukelaire, Simon Yates of Nederlander Pieter Weening.

Wegmann

Bij heuvelachtige wedstrijden komen Enrico Gasparotto (Team Astana) en Arthur Vichot (FDJ.fr) vaak bovendrijven en datzelfde geldt voor iemand als Fabian Wegmann (Garmin-Sharp), die bovendien de Nederlanders Tom-Jelte Slagter en Sebastian Langeveld binnen de ploeg heeft. Wegmann reed in de voorbije vier edities telkens top acht (in 2010: 7de, in 2011: 4de, in 2012: 8ste en in 2013: 4de).

Sep Vanmarcke

Vanuit Nederlands oogpunt is het vooral uitkijken naar Team Belkin. Het team zakt met een sterke selectie af naar Canada. Sep Vanmarcke (foto) liet in de voorbije Tour of Alberta zien over een grootse vorm te beschikken en kan een snelle sprint uit zijn benen schudden aan de finish. Ook Bauke Mollema en Steven Kruijswijk, eindwinnaar van de Arctic Race of Norway, kunnen uitgespeeld worden.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin (foto) en Simon Gescke zijn de speerpunten bij Giant-Shimano. Het Italiaanse Cannondale rekent op drie jongeren met beloftenwereldkampioen Matej Mohoric (19), Davide Formolo (21) en Davide Villella (23). De uitgesproken pionnen binnen Team Sky zijn Edvald Boasson Hagen en Geraint Thomas. Ook Fränk Schleck (Trek Factory Racing) en Bryan Coquard (Team Europcar) zijn van de partij.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Simon Gerrans
*** Rui Costa en Greg van Avermaet
** Alexander Kristoff, Arthur Vichot en Fabian Wegmann
* Tom Dumoulin, Sep Vanmarcke, Romain Bardet en Tim Wellens

Deelnemerslijst GP Québec 2014

TV:
Op Eurosport 1 vanaf 19.00 uur Nederlandse tijd.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.