Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2015
foto: Optum
vrijdag 11 september 2015 om 07:00

Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2015

Met het WK in Richmond aan de horizon en met een Vuelta a España die op zijn laatste benen loopt, reist een deel van het wielercircus af naar Canada. Hier staan vrijdag 11 en zondag 13 september namelijk twee WorldTour-koersen op de agenda. Te beginnen met de Grote Prijs van Québec. Welke heuvelspecialist schrijft deze eerste race van het tweeluik op zijn palmares bij? WielerFlits zoekt mee naar de opvolger van Simon Gerrans.

Historie
In 2010 werden de Canadese WorldTour-wedstrijden pas geïntroduceerd. Deze vorm van internationalisering is goed uitgepakt, want sindsdien hebben zich alleen maar grote namen op de erelijst gezet. Ploegen sturen serieuze selecties met kopmannen naar het land in Noord-Amerika. Thomas Voeckler mag zich de eerste winnaar noemen van de Grote Prijs in het Franstalige Québec. Hij wist Edvald Boasson Hagen en Robert Gesink te verslaan. Het jaar erna stond Gesink opnieuw op het podium, ditmaal als tweede achter Philippe Gilbert.

PIC402591721

Robert Gesink in 2013 – foto: Sirotti

In 2012 zegevierde Simon Gerrans, voor Greg Van Avermaet en Rui Costa. 2013 betekende de editie van Robert Gesink. Onze landgenoot sprintte het snelste van een uitgedund peloton en legde onder meer Peter Sagan over de knie. Vorig jaar was het weer Gerrans die toesloeg. Ook toen stond er een Nederlander op het podium: Tom Dumoulin viel aan in de slotkilometer, maar werd in de slotmeters ingehaald door de Australiër. Gerro is door zijn twee zeges recordhouder.

Winnaars laatste vijf edities
2010: flag-fr Thomas Voeckler
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-au Simon Gerrans
2013: flag-nl Robert Gesink
2014: flag-au Simon Gerrans

Bekijk hieronder de beelden van de overwinning van Robert Gesink in 2013

Parcours
Ook dit jaar heeft de organisatie weer een lokaal parcours van 12,6 kilometer door de omgeving van Québec uitgezet. De renners zullen deze ronde zestien keer af moeten leggen, wat neerkomt op een totaal van 201,6 kilometer koers. De laatste heuvel leidt naar de oude binnenstad van Québec en is volgens de organisatie een garantie voor spektakel. Kijkend naar de voorbije edities is daar geen woord aan gelogen.

In het circuit zijn vier klimmetjes opgenomen. De Côte de la Montagne komt na negen kilometer en is 375 meter lang aan 10% gemiddelde stijging. De maxima lopen hier tot de 13%. Na een korte afdaling volgt de Côte de la Potasse van 420 meter lang aan 9%. Deze wordt direct opgevolgd door de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%). Hierna volgt er geen afdaling meer, en gaat het direct richting de finishlijn, die ligt na de Montée du Fort aan de Grande Allée. De laatste lijn is één kilometer lang, tegen een stijgingspercentage van 4%. Deze lijkt op papier de minst lastige van de vier, maar na zestien rondjes doen op deze hellende strook de kuiten pijn.

Favorieten
De Canadese koersen behoren tot de WorldTour, en dus zijn alle grote ploegen aanwezig. LottoNL-Jumbo is de enige Nederlandse ploeg aan het vertrek. De organisatie heeft drie ProContinentale teams een uitnodiging gestuurd: Bora-Argon 18, Drapac en Europcar. Daarnaast wordt een Canadese selectie opgetrommeld.

Uittredend winnaar Simon Gerrans is niet van de partij. De Australiër vertoeft momenteel nog in Spanje voor de Vuelta. Zijn ploeg Orica-GreenEDGE rekent op de broertjes Yates. Adam Yates is momenteel zeer goed in vorm. Nadat hij tot zijn eigen verbazing de Clásica San Sebastián won, keerde hij terug in koers in de Tour of Alberta. Hierin behoorde hij samen met Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema tot de sterksten bergop, maar moest hij telkens de Nederlanders voor laten gaan. Michael Matthews (ritwinnaar in Alberta) en Michael Albasini moeten ook niet uitgevlakt worden, mocht een peloton bij elkaar blijven tot de laatste rechte lijn.

PIC537204298

Tom-Jelte Slagter – foto: Sirotti

De zojuist genoemde Nederlanders behoren ook tot de kanshebbers. Zij zijn al enige tijd geacclimatiseerd aan het ritme in Canada en verkeren in goede vorm. Tom-Jelte Slagter kan rekenen op zijn sterke eindschot, waarmee hij in Alberta twee ritzeges boekte. Cannondale-Garmin heeft met thuisrijder Ryder Hesjedal en Ramunas Navardauskas twee andere kanshebbers aan de start. De Litouwer werd vorig jaar derde in Québec en was onlangs in Plouay ook derde. Bauke Mollema heeft, net als Navardauskas, een goede sprint in een kleine groep. Bij Trek Factory Racing zullen ze hem na zijn eindzege in Alberta als kopman uitspelen. Fabio Felline, afgelopen week nog winnaar van de GP de Fourmies, is ook aanwezig.

Bauke Mollema - foto: Sirotti

Bauke Mollema – foto: Sirotti

Een derde Nederlandse kanshebber komt uit voor LottoNL-Jumbo: Robert Gesink. Hij is meer dan een kanshebber, want als oud-winnaar zullen vele ogen op hem gericht zijn. Na zijn zesde plaats in de Tour de France probeerde de Achterhoeker het nog in de Ronde van Polen, maar daar gaf hij er snel de brui aan om te kunnen rusten in aanloop naar deze Canadese wedstrijden en het WK. In 2013 won hij de sprint van een kleine groep en het zou voor hem ideaal zijn wanneer dit scenario zich herhaalt. De geel-zwarte ploeg neemt ook Sep Vanmarcke mee. Kan de klassiekerrenner weer uit de voeten in deze heuvels? Vorig jaar eindigde hij als zevende.

PIC532187486

Robert Gesink – foto: Sirotti

Naast Gesink staan er nog twee oud-laureaten aan het vertrek, namelijk Philippe Gilbert namens BMC en Thomas Voeckler in dienst van Europcar. Het is alom bekend dat de Waal over een sterk eindschot beschikt. Dit maakt hem een grote favoriet. Gaat hij voor zijn tweede overwinning in Québec? BMC heeft ook Greg Van Avermaet, de nummer twee van 2012, in de gelederen. Beide Belgen kunnen elkaar aan de zege helpen, maar ook elkaar de das omdoen. Kiezen zij de juiste tactiek? Etixx-Quick-Step komt met een sterke ploeg naar Canada. Met wereldkampioen Michal Kwiatkowski en de revelatie van dit voorjaar, Julian Alaphilippe, hebben zij twee sterke pionnen. Ook de vertrekkende Rigoberto Uran is aanwezig, evenals Tom Boonen.

Giro d'Italia 2015: 18th stage of the 98th Giro dItalia

Philippe Gilbert – foto: ANSA

Die andere Belgische formatie, Lotto Soudal, komt met Tony Gallopin en Tim Wellens op de proppen. Tiesj Benoot gaat op voor zijn eerste Canadese klassiekers. Afgelopen jaar nog toonde Wellens zich offensief, maar zijn aanvalspoging slaagde niet. Gallopin sprintte uiteindelijk naar plek negen. Beide renners moeten in staat zijn om op het podium te rijden. Wie dat al eens gedaan heeft, is Rui Costa. De voormalig wereldkampioen werd in 2012 derde. De Portugees verkeert echter niet in de beste vorm na zijn vroegtijdige opgave in de Tour de France. Lampre-Merida selecteerde ook Diego Ulissi.

Outsiders
Daarnaast zijn er nog vele outsiders die op een goede dag allemaal naar een ereplaats kunnen rijden. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan iemand uit het kamp van AG2R La Mondiale, waar Alexis Vuillermoz, Romain Bardet en Jan Bakelants hun opwachting maken. Movistar stuurt Ion Izagirre, José Herrada en Winner Anacona naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ook Marc Soler (winnaar van de Ronde van de Toekomst) is present. Wat te denken van het Giant-Alpecin-duo Warren Barguil en Simon Geschke?

Is Alexander Kristoff (Katusha) in staat om zijn wagon aan te haken en er tot de slotronde bij te blijven? Tinkoff-Saxo heeft Roman Kreuziger, onlangs nog ritwinnaar in de USA Pro Challenge, en de ervaren Michael Rogers opgeroepen. Sky rekent op de Noor Lars Petter Nordhaug, waar Astana een andere Scandinaviër naar voren schuift: Jakob Fuglsang. Vanuit Canadese hoek is Michael Woods iemand die je niet uit moet vlakken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Tom-Jelte Slagter, Tim Wellens
** Greg Van Avermaet, Bauke Mollema, Adam Yates
* Robert Gesink, Julian Alaphilippe, Alexis Vuillermoz, Ramunas Navardauskas

Deelnemerslijst

TV
De wedstrijd is vrijdag live te volgen via de Belgische zender Canvas. De uitzending begint om 20:00 uur.  De finish wordt tussen half tien en tien uur verwacht.

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
9 september 2015 09:03
Canadees tweeluik is altijd één van de hoogtepunten van het seizoen. Prachtige wedstrijden.
9 september 2015 09:07
Toch weer een goede kans op Nederlands succes! Hoe laat zal deze wedstrijd finishen?
9 september 2015 09:11
en is het op tv?
9 september 2015 09:13
Het kan best dat er bedoeld wordt dat de internationalisering goed is uitgepakt (door de renners bijvoorbeeld), maar wellicht moet dat toch heeft wordt bedoeld...
9 september 2015 09:16
Buiten Mollema en Yates was er natuurlijk weinig concurrentie voor Slagter in Alberta.. Ik denk dat er zeker 5 man sterker zullen zijn.
9 september 2015 09:17
Kelderman bestaat niet?
9 september 2015 09:23
Één van de onvoorspelbaarste wedstrijden, eigenlijk alleen maar gevaarlijke klanten. Dat maakt deze wedstrijd mooi. Lotto-Soudal kan weer mikken op een erg sterke ploeg. Wellens, Gallopin en Benoot, allemaal kanshebbers. Gallopin bij een sprint, en Wellens en Benoot aanvallen. Heerlijke ploeg.:)
9 september 2015 09:24
Heerlijk vrijdagavond wielrennen kijken, altijd een prachtige koers.
De sterrenverdeling kan ik het niet mee eens zijn, ik vind van Avermaet op dit moment van een hoger niveau dan Gilbert. Vuillermoz wat onderschat hier en krachtbeest Kristoff moet je hier ook niet uitvlakken.

**** Van Avermaet
*** Gilbert, Matthews
** Slagter, Vuillermoz, Kristoff
* Gesink, Mollema, Wellens, Yates en nog een stuk of 20 renners
9 september 2015 09:40
Geschke zou ik een leuke winnaar vinden, is niet ondenkbaar.
9 september 2015 09:41
Ik denk op Eurosport? Niks is leuker dan s avonds op de bank live wielrennen kijken. Verheug me daarom al extra op WK in Richmond.
9 september 2015 09:55
Op Eurosport wordt het niet uitgezonden, daar zenden ze alleen de US Open uit.
Hij wordt uitgezonden op Ketnet/Op12 (vanaf 20:00). Volgens mij zit die zender in het basispakket, toch?
9 september 2015 09:59
@wheely: staat Kelderman dan bekent als een eendagscoureur?
Er zijn in elk geval een hoop sterretjes te vergeven en dan is het alsnog mogelijk dat de winnaar bij niemand een sterretje heeft gekregen. Persoonlijk heb ik wel weer zin in een enorme brul van ontlading van een zekere R. Gesink. Zag op z'n strava dat hij in elk geval lekker bezig is in de omgeving.
9 september 2015 10:00
@Musselwhite
Volgense de organisatie: http://gpcqm.ca/en/gp-quebec-en/race-qc/
Quote:
The Grand Prix Cyclistes are broadcasted in more than 130 countries around the world.

Details to come...


@Javier
Wedstrijden van Quebec en Montreal finishen rond 16.30 uur lokale tijd. Dat is 22.30 uur in Nederland
9 september 2015 10:05
Vanmarcke zal ook wel getergd zijn. Die zie ik ook in de finale.
9 september 2015 10:08
Poeh, wat een deelnemersveld. Heerlijk!
9 september 2015 10:11
Die Vanmarcke die tergt wat af!

Ongekend sterk deelnemersveld, mag met recht een moderne klassieker genoemd worden. Iemand al uitgevonden hoe we dit moois via tv of internet tot ons kunnen krijgen?
9 september 2015 10:15
@ slice, inderdaad. Staan een aantal ploegen aan de start met een hele goede selectie, vooral Etixx, Lotto-Soudal, Lotto-Jumbo en Cannondale herbergen meerdere kanshebbers.
9 september 2015 10:16
@gardeyn
(Nog) niet echt nee, maar naar mijn idee heeft hij wel de kwaliteiten om uit te halen in deze wedstrijden. Ik wou hem maar even genoemd hebben.
9 september 2015 10:28
Mooi om de beelden uit 2013 weer eens terug te zien. Wat een prachtige overwinning was dat voor Gesink. Ik hoop op nog zo'n overwinning voor hem. Sowieso beloofd het een prachtige wedstrijd te worden met een zeer sterk deelnemersveld en dat op een heerlijk kijk tijdstip.
9 september 2015 10:38
Een Matthews in topvorm wint dit altijd
9 september 2015 10:54
Dit worden naar mijn mening echt topklassiekers zo langzamerhand, met een schitterend deelnemersveld.

Met de sterren ben ik het echter wel stevig oneens. Gilbert is al tijden slechter dan Van Avermaet, en die laatste is ook nog eens een stuk rapper. Bovendien verdient Matthews hier natuurlijk ook sowieso een ster of wat.

****
Van Avermaet
***
Alaphilippe - Matthews
**
Felline - Slagter - Gilbert - Ulissi
*
Yates x2 - Gallopin - Benoot - Costa

En dan heb je nog mannen als Breschel, Gesink, Vanmarcke, Navardauskas, Albasini, Vuillermoz, Geschke, Hesjedal, Bakelants, Kreuziger, Barguil, Roelandts, Uran en Bardet... En wat ik nog vergeet.

Dus conclusie: Wie dit wint is een hele grote! Nu maar hopen dat het een Nederlander is :).

Oh, en toen bekend werd dat Dumoulin de Vuelta reed vond ik dat nog een vreselijke keuze omdat ik hem zo graag vol voor deze klassiekers had willen zien gaan... (bedenk hier zo'n whatsapp smiley face die heel hard lacht bij)
9 september 2015 10:55
In korte tijd is dit een van de leukste wedstrijden van het jaar geworden. In de kern misschien niet veel anders dan in de Waalse Pijl wachten op het eind zonder dat er veel tactiek bij komt kijken; de sterkste zal bijna altijd winnen. Die laatste kilometers met de klimmetjes zijn echter in die paar edities het toneel geweest van heerlijke finales. De overwinning van Gilbert waarachijnlijk als hoogtepunt.

Vrijdag gaan er weinig beter zijn dan Gesink.
9 september 2015 11:09
Ik weet wat. Laten we Slagter nogmaals overroepen! Ach zonde, men is mij ruim en in groten getale voorgeweest.
9 september 2015 11:19
Slagter werd hier twee jaar geleden na een redelijke Alberta al eens zevende. Sindsdien heeft hij een stap gezet in de klassiekers, zakte hij even weg en heeft hij er nu een hele sterke koers in Alberta opzitten. Koers op zijn maat ook, dus waarom zou hij niet bij de favorieten horen?
9 september 2015 11:25
Dat is zo'n lekkere uitspraak om te quoten als Slagter straks wint ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.