Voorbeschouwing: Grand Prix de Québec 2019
foto: Cor Vos
vrijdag 13 september 2019 om 07:45

Voorbeschouwing: Grand Prix de Québec 2019

Met het WK wielrennen in aantocht gebruiken veel renners een trip naar Canada om de puntjes op de i te zetten. Vrijdag 13 september is de Grand Prix de Québec de eerste testcase op een inmiddels herkenbaar parcours. De laatste jaren eindigt de WorldTour-koers in een sprint voor puncheurs. Kan iemand dat dit jaar voorkomen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Grand Prix de Québec viert dit jaar het kristallen jubileum. Tien jaar geleden zag de Canadese eendagskoers het levenslicht en schreef Thomas Voeckler historie door de eerste editie te winnen. Québec stond toentertijd in de schaduw van Montréal, dat al eens een WK wielrennen en de Olympische Spelen had georganiseerd.

Tegenwoordig is de combinatie Québec-Montréal gewaardeerd in het peloton. Voor klassiekerrenners is het een hoogtepunt in het najaar en zeker als het aanstaande wereldkampioenschap op een soortgelijk parcours plaatsvindt, dan is de Canadese combi een ijkpunt. Dat Québec een koers is voor klimmers, heuvelspecialisten en puncheurs, blijkt uit de erelijst.

Peter Sagan won in 2016 voor het eerst in Québec – foto: Cor Vos

Tot de eerste categorie behoren Robert Gesink (2013) en Rigoberto Urán (2015), die met hun klimbenen de winst wisten te pakken in de stad in Franstalig Canada. Philippe Gilbert (2011) en Simon Gerrans (2012 en 2014) zijn de Ardennentypes die het bolwerkten in Québec, maar de laatste drie jaar is het toch een sprintersaangelegenheid.

Peter Sagan was in 2016 en 2017 de beste in de oplopende finishstraat. De drievoudig wereldkampioen uit Slowakije wist zich daarmee naast Gerrans te voegen. Zij zijn met twee overwinningen de recordhouders. Sagan kan zich dit jaar alleen aan kop nestelen.

Laatste tien winnaars GP de Québec
2018: flag-au Michael Matthews
2017: flag-sk Peter Sagan
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-co Rigoberto Urán
2014: flag-au Simon Gerrans
2013: flag-nl Robert Gesink
2012: flag-au Simon Gerrans
2011: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-fr Thomas Voeckler


Vorig jaar

Michael Matthews was vorig jaar de beste – foto: Cor Vos

Afgelopen seizoen ging de overwinning naar Michael Matthews. Dat deed de Australiër van Team Sunweb in een sprint met een uitgedund peloton. De inmiddels gestopte Peter Kennaugh probeerde nog een spurt te ontlopen met een aanval van ruim tien kilometer, maar hij werd in de slotkilometer gegrepen.

In de sprint die volgde was het Michael Matthews die won voor twee Belgen. Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven mochten mee het podium op na afloop. De beste Nederlander was Timo Roosen op een vierde plek. Twee dagen later zou Matthews zijn goede vorm doortrekken met winst in Montréal.

Top-5 GP de Montréal 2018
1. flag-au Michael Matthews (Team Sunweb)
2. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
3. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
4. flag-nl Timo Roosen (LottoNL-Jumbo)
5. flag-at Patrick Konrad (BORA-hansgrohe)


Parcours

De Canadese organisatie moet heel erg tevreden zijn met het parcours in Québec, want het traject van dit jaar is identiek aan die van vorig jaar. Zestien rondes van 12,6 kilometers, goed voor 201,6 kilometer met daarin bijna 3.000 hoogtemeters.

Na de start op de Grande Allée Ouest gaat het eerste gedeelte van de wedstrijd door het stadspark Parc de Champs-de-Bataille. Deze fase is nog relatief vlak, maar na vier kilometer gaat het in dalende lijn richting de oever van de Saint Lawrence-rivier. Via de Boulevard de Champlain zet het peloton opnieuw koers richting het stadshart.

Wanneer het parcours daar van het water wegdraait, volgen er in het historische centrum drie lastige kilometers met kronkelende wegen die voortdurend op en af gaan. Na negen kilometer vormt de Côte de la Montagne een 375 meter lange venijnige puist, waarop het stijgingspercentage oploopt tot 13%. Het peloton rijdt in deze fase kort over de stadswallen met uitzicht op de haven.

Tijdens de beklimming van de Côte de la Potasse (420 meter aan 9%) gaat het wegdek opnieuw omhoog. Na een korte afdaling passeren de renners het stadhuis en volgt met de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%) een nieuwe hindernis. Na het ronden van de top rijdt het peloton langs het karakteristieke Château Frontenac, een grand hotel met de uitstraling van een kasteel. Hierna gaat het in oplopende lijn richting de finish. De slotkilometer op de Grande Allée kent een gemiddeld stijgingspercentage van 4 procent.


In Québec is het zes uur vroeger dan in Nederland. De aankomst zal in Europa daarom ’s avonds te volgen zijn.

Start: flag-ca 11.00 uur / flag-nl 17.00 uur
Finish: flag-ca 16.15-16.30 uur / flag-nl 22.15-22.30 uur


Favorieten

Peter Sagan is als tweevoudig winnaar altijd een van de favorieten. De Slowaak rijdt sinds deze zomer weer in het vaste tenue van BORA-hansgrohe, nu hij geen wereldkampioen en nationaal kampioen meer is. In de Tour de France veroverde Sagan nog zijn zevende groene trui, maar sindsdien reed hij maar één koers: de Cyclassics in Hamburg twee weken geleden. Hij werd zesde in de sprint. Geen uitslag om over naar huis te schrijven, maar met extra weken training kan Sagan zich altijd mengen. En dan in Yorkshire op voor zijn vierde wereldtitel?

Peter Sagan – foto: Cor Vos

De winnaar van vorig jaar mag natuurlijk niet missen. Michael Matthews komt met het aangeslagen Team Sunweb naar Canada. De Australiër won dit jaar nog maar twee keer (beide keren in de Ronde van Catalonië) en kon ook in de Tour de France zich niet onderscheiden. Nu is Team Sunweb bezig aan een ongelukkig jaar, al lijken Nikias Arndt en Wilco Kelderman dat enigszins te redden in de Vuelta. Matthews kan ook voor een piek zorgen. Zijn recente uitslagen (83ste in de Prudential RideLondon en veertiende in de Bretagne Classic) bieden niet echt houvast. Kan Bling in aanloop naar het WK zijn hoogvorm van vorig jaar terugvinden?

Greg Van Avermaet hoeft zich niet meer te bewijzen, want bondscoach Rik Verbrugghe selecteerde hem al voor Yorkshire. De kopman van CCC kan zich dus uitleven op het lastige parcours in Québec, een parcours op zijn maat. Mogelijk legt hij extra aandacht op zijn sprint. Vorig jaar kwam hij nog tekort op Matthews. In augustus liet Van Avermaet zich zien in de BinckBank Tour (tweede in Geraardsbergen en vierde in het klassement) en ook in de Bretagne Classic (zesde) behaalde hij een ereplaats.

Greg Van Avermaet en Oliver Naesen – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step moet altijd genoemd worden in favorietenlijstjes, en dus ook voor de Grand Prix de Québec. Zeker als de Belgische sterrenformatie op komt dagen met Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel en Kasper Asgreen. Samen met Enric Mas koersten zij onlangs al in de Deutschland Tour, waar Evenepoel (net als Van Avermaet al WK-zeker) het peloton de stuipen op het lijf jaagde met een monstervlucht. Uiteindelijk werd hij ingerekend, maar het tekent zijn bewijsdrang en aanvalslust. Alaphilippe kan in Québec dan weer zijn vinnige versnelling meermaals tonen. Kasper Asgreen is een andere troef die de aanval kan kiezen.

Belgen hier, Belgen daar. Greg Van Avermaet noemden we al, Remco Evenepoel noemden we al, maar ook Oliver Naesen kreeg begin deze week goed nieuws van Rik Verbrugghe. De kopman van AG2R La Mondiale toonde zich in de BinckBank Tour, met ritwinst op de Vesten en een tweede plek in het eindklassement. Daarna reed hij nog ereplaatsen bijeen in Hamburg, Bretagne en Brussel. Hier in Québec kan hij zich zorgeloos voorbereiden.

Dat geldt niet voor Sep Vanmarcke (EF Education First), Tim Wellens (Lotto Soudal), Laurens De Plus (Jumbo-Visma) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Vanmarcke won de Bretagne Classic na een late aanval, Wellens won de Houffalize-etappe in de BinckBank Tour, De Plus won de BinckBank Tour en Stuyven won het eindklassement van de Deutschland Tour. En toch zijn deze renners nog niet zeker van een Belgische WK-selectie. En dus kan het Canadese tweeluik aangestipt worden als een Open Belgisch WK-kwalificatie toernooi. Voor deze klassiekertypes is het zaak om zich te onderscheiden, vanuit de aanval of met een stevige sprint.

Evenepoel, Mas, Alaphilippe en Asgreen – foto: Cor Vos

Québec was in de eerste jaren meer het terrein voor klimmertypes. Dit jaar doen in die categorie meerdere kanshebbers mee, die de koers hard zullen moeten maken. Vincenzo Nibali is aan zijn afscheidstournee bezig bij Bahrain Merida en debuteert in Canada. Adam Yates heeft na de tegenvallende Tour een lange rustperiode gehad. Datzelfde geldt voor Michael Woods. Bij Team Ineos zijn Michał Kwiatkowski en Geraint Thomas vooruitgeschoven pionnen. Hun laatste koers was de Deutschland Tour, waarin beide renners niet opvielen.

In de categorie outsiders moeten we denken aan Magnus Cort (Astana), Michael Valgren (Dimension Data), Diego Ulissi, Daniel Martin (UAE Emirates), Alberto Bettiol (EF Education First), Bauke Mollema (Trek-Segafredo) en Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Snelle mannen die hopen op een uitschieter zijn Danny van Poppel, Sonny Colbrelli, Iván García en Jasper Philipsen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven
* Oliver Naesen, Diego Ulissi, Remco Evenepoel, Sep Vanmarcke

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het is vrijdag 13 september bewolkt in Québec. De temperatuur schommelt tussen de 15 en 18 graden Celsius, wind staat er nauwelijks en er wordt geen neerslag verwacht, aldus Buienradar. De live-uitzending van Eurosport 1 begint om 20.00 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.