Voorbeschouwing: Gree-Tour of Guangxi 2018
foto: Sirotti
maandag 15 oktober 2018 om 19:00

Voorbeschouwing: Gree-Tour of Guangxi 2018

Voor de wielerromanticus is er al een punt gezet achter het wielerjaar, nu de Ronde van Lombardije is verreden. Maar de WorldTour-ploegen pakken nog één keer alles in voor een flinke reis richting China. De Gree-Tour of Guangxi is namelijk toe aan zijn tweede editie. Wie volgt de afwezige Tim Wellens op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie
De Gree-Tour of Guangxi is pas toe aan zijn tweede editie, maar China heeft al de nodige ervaring met het organiseren van een WorldTour-rittenkoers. Tussen 2011 en 2014 maakte het wielerpeloton de oversteek voor de Ronde van Peking. Na eindzeges van Tony Martin (2x), Beñat Intxausti en Philippe Gilbert verdween de etappekoers echter van de kalender.

Vervolgens liet de WorldTour China enkele jaren links liggen. Tot vorig jaar, toen de Tour of Guangxi uit de grond werd gestampt. Er werd over zes dagen een winnaar gezocht, die de organisatie vond in de persoon van Tim Wellens. De Belg hield zich in de eerste sprintetappes koest, om toe te slaan in de vierde rit naar Mashan Nongla Scenic Spot.

Tim Wellens is de eerste eindwinnaar van de Tour of Guangxi – foto: Sirotti

Wellens versloeg op de korte maar steile slotklim Bauke Mollema in een sprint-à-deux, enkele seconden later gevolgd door Nicolas Roche. Dit bleek uiteindelijk ook het eindpodium. De grote slokop die week was overigens Fernando Gaviria. De Colombiaanse sprinter won maar liefst vier etappes. Dylan Groenewegen mocht ook één keer de handen in de lucht steken.

Guangxi is een autonome regio in het zuiden van China, grenzend aan Vietnam. De naam ‘Guang’ is te vertalen als uitgestrektheid of expansie. De regio leeft vooral van de rijst- en maïsteelt, maar ook de zoete aardappel is een belangrijk (export)product. Maar onderschat ook de impact van het toerisme niet: met name de stad Guilin is populair onder de globetrotters vanwege de rijke historie.

Laatste winnaars
2017: flag-be Tim Wellens

Parcours
Net als vorig jaar bestaat de Tour of Guangxi uit zes etappes. Veel is hetzelfde gebleven: zo voert de openingsetappe opnieuw van en naar Beihai. Er is daarnaast weer een etappe gepland naar Nanning, de hoofdstad van de regio. De slotklim naar Nongla zal opnieuw als scherprechter dienen, terwijl de laatste twee etappes zich centreren rondom Guilin.

Dinsdag 16 oktober – Etappe 1: Beihai-Beihai (107,4 km)

De openingsetappe start én finisht dus net als vorig jaar in Beihai (letterlijke vertaling: ten noorden van de zee). Sterker nog: de af te leggen afstand is met 107,4 kilometer identiek. Beihai – dat meer dan anderhalf miljoen inwoners telt – is een van de snelst groeiende steden van China.

Beihai is gelegen aan de Golf van Tonkin – een zee tussen China en Vietnam – die tot in den treuren is behandeld op de middelbare school. De haven- en handelsstad is in de negentiende eeuw zelfs nog een tijdje bezet geweest door de Fransen. De vraag is welke nationaliteit dinsdag overheerst in Beihai, als het om de ritzege gaat.

De etappe is grotendeels vlak, maar toch moeten er twee beklimmingen van derde categorie worden beklommen. De top van de laatste klim ligt op slechts dertien kilometer van de streep. Zorgt dit voor een zegevierende solist, of weten de sprintersploegen de boel op tijd te organiseren?

Woensdag 17 oktober – Etappe 2: Beihai-Qinzhou (145,2 km)

Op dag twee vertrekt het peloton vanuit de finishplaats van gisteren – Beihai – om koers te zetten richting Qinzhou, een stad van bijna vijfhonderdduizend inwoners. Net als Beihai is deze havenstad gelegen aan de Golf van Tonkin. In de omliggende wateren van Qinzhou leven de Chinese witte dolfijnen, die met uitsterven worden bedreigd.

We krijgen waarschijnlijk een sprint in de straten van de havenstad, want het parcours is zo goed als vlak. Het hoogste punt (40 meter) bereikt men na zestig kilometer. In totaal rijden de renners iets meer dan 145 kilometer.

Donderdag 18 oktober – Etappe 3: Nanning-Nanning (125,4 km)

Nanning – de hoofdstad van de regio Guangxi – is gastheer van de derde etappe. Zowel de start als aankomst vindt plaats in deze miljoenenstad. Nanning leeft van de handel en het toerisme, maar investeert ook nadrukkelijk in de wetenschap, het onderwijs en de gezondheidszorg. Het meer zuidelijke gedeelte van de stad kenmerkt zich door het nodige reliëf: het ligt namelijk in het Qingxiu-gebergte.

De coureurs maken morgen pas kennis met het Chinese ‘gebergte’. De 125,4 kilometer lange etappe kent wel wat hoogtemeters, maar de beklimmingen van derde categorie liggen te ver van de finish. Het peloton rijdt enkele grotere lokale rondes, waardoor ze de finale én de finish op het Nationalities Square tot in detail kunnen analyseren.

Vrijdag 19 oktober – Etappe 4: Nanning-Mashan Nongla Scenic Spot (152,2 km)

De derde etappe kwam aan in Nanning, de vierde etappe vertrekt vanuit deze miljoenenstad. Op dag vier zal het klassement door elkaar worden geschud. De aankomst is namelijk gelegen op Nongla Scienic Area. Voordat de renners de voet bereiken, moeten er bijna 150 kilometer worden afgelegd.

Al na vijftien kilometer doemt de eerste beklimming van de dag op, eentje van derde categorie. Hierna volgt een lange – relatief vlakke – aanloop naar de laatste twintig kilometer, die geniepig bergop lopen. Op goed drie kilometer van de finish doemen de flanken van de slotklim op.

Tim Wellens, Bauke Mollema en Nicolas Roche vechten voor de zege op de klim naar Nongla Scienic Area – foto: Sirotti

De beklimming naar Nongla Scienic Area is een goede drie kilometer lang, die gelijk steil begint. Wat heet: de eerste kilometer is gemiddeld 13%(!). Een ware muur, waarop verschillende renners zullen ontploffen. De laatste twee kilometer vlakken dan weer af. De voorlaatste kilometer is zelfs nagenoeg vlak (gemiddeld 1,6%), terwijl de laatste kilometer aan ruim 4% omhoog gaat.

Vorig jaar wist Tim Wellens hier de basis voor zijn eindzege te leggen, door Mollema in een sprint-à-deux te verslaan. Nicolas Roche kwam enkele seconden later binnen, maar de overige klassementsrenners verloren toch gevoelige tijd. Zo gaf Wout Poels (6e) twaalf seconden prijs, terwijl Rémi Cavagna na 22 seconden de top-10 volmaakte.

Zaterdag 20 oktober – Etappe 5: Liuzhou-Guilin (212,2 km)

Mochten de verschillen in het klassement nog verwaarloosbaar zijn, dan is er wat mogelijk in de voorlaatste etappe van deze Gree-Tour of Guangxi. De vijfde etappe van Liuzhou naar Guilin kent niet alleen de nodige hoogtemeters, het is ook de langste rit van deze ronde. De coureurs krijgen maar liefst 212,2 kilometer voor de wielen geschoven.

Vanuit Liuzhou – een industriestad ten noordoosten van Nanning – gaat het naar Guilin. Onderweg staan er liefst vier beklimmingen op het menu. Na twee hellingen van derde categorie volgt er een klim van tweede categorie. Als klap op de vuurpijl wordt er afgesloten met een ‘col’ van eerste categorie: Jinzhu Hill. De top ligt echter op 34 kilometer van de finish.

Een aanvaller zal kortom goede papieren moeten hebben, wil hij solo aankomen in Guilin. Deze stad – gelegen aan de rivier de Li – leeft van het toerisme. Bezoekers trekken vooral naar de zogeheten karsttorens, alleenstaande bergen waarvan de wanden haast loodrecht staan. Maar ook de rijstterrassen ten noorden van Gullin zijn een bezoekje waard.

Zondag 21 oktober – Etappe 6: Guilin-Guilin (169 km)

De 169 kilometer lange slotetappe heeft start en finish in Guilin. Na goed honderd kilometer beklimmen de renners nog een tweetrapsraket. De naar 421 meter hoogte voerende Yanshan Hill is de afsluitende beklimming van deze Gree-Tour of Guangxi, en dus de laatste kans om het klassement op zijn kop te zetten.

Een nadeel: na de top is het nog ruim veertig kilometer naar de finish. De aankomststreep is gekalkt op het centrale plein van Guilin. Wie kroont zich hier tot eindwinnaar?

Favorieten
Nog 911,4 kilometer en dan zit het seizoen 2018 er definitief op. De achttien WorldTour-ploegen die hier aan het vertrek staan, hebben flink hun best moeten doen om een competitieve selectie samen te stellen. Zowel de renners als staf snakken naar het einde van het seizoen. Maar vergeet niet: er worden in deze Gree-Tour of Guangxi nog flink wat WorldTour-punten uitgedeeld. En misschien nog wel belangrijker: iemand zal zich op zondag 21 oktober kronen tot eindwinnaar van een WorldTour-koers.

Rigoberto Urán is de topfavoriet voor de eindzege – foto: Sirotti

Maar wie maakt de meeste kans op de eindoverwinning? EF Education First-Drapac wellicht, dat met Rigoberto Urán en Hugh Carthy twee kanshebbers heeft. Urán is bezig aan een uitstekend najaar, maar heeft nog niet kunnen winnen. Hij krijgt in de regio Guangxi een laatste kans. Zijn Britse teamgenoot Carthy boekt dit jaar flinke progressie. Na een uitstekende Amerikaanse campagne – vijfde in de Tour of Utah en derde in de Colorado Classic – maakte hij ook een goede indruk in de Italiaanse najaarsklassiekers. Kan hij zijn eerste overwinning boeken voor de Amerikaanse formatie?

Bij Astana vestigen ze hun hoop dan weer op Luis León Sánchez. De Spanjaard maakte onlangs zijn rentree nadat hij in de Tour de France hard ten val kwam. De rasaanvaller won al meteen de slotrit in de Tour of Almaty, waarna hij ook aanvallend reed in Tre Valli Varesine. Zal zijn frisheid de doorslag geven? Fabio Aru hoopt net als Sánchez op een knallend einde van een seizoen, dat hij snel zal willen vergeten. De klimmer van UAE Emirates reed echter niet slecht in de afgelopen Italiaanse najaarswedstrijden. Is het een teken dat Aru op de weg terug is?

Kan Fabio Aru met een positief gevoel de winter ingaan? foto: Sirotti

Aru lijkt de weg omhoog te hebben gevonden. Maar wat moeten we dan zeggen over Gianni Moscon, die eerder de omgekeerde weg lijkt te bewandelen. De Italiaan maakte pal na zijn comeback grote indruk door te zegevieren in de Coppa Agostoni en de Giro della Toscana, maar de Giro dell’Emilia (17e) en Milaan-Turijn (73e) liepen uit op een teleurstelling. Is het beste er al af bij Moscon, of kan hij zich nog één keer oprichten? Wellicht moet er bij Sky meer worden uitgekeken naar ander jong talent, gepersonifieerd door Eddie Dunbar en Pavel Sivakov?

Veel renners kijken uit naar het einde van het seizoen en hun reeds geboekte vakantie. Andere coureurs zijn erop gebrand om nog iets van deze Gree-Tour of Guangxi te maken. Alexis Vuillermoz bijvoorbeeld, die de Italiaanse najaarskoersen moest laten schieten vanwege een allergische reactie. “Ik ben nu meer dan ooit gemotiveerd voor de Tour of Guangxi”, liet hij onlangs via Twitter weten. De tegenstand is met andere woorden gewaarschuwd. Bij Bahrain Merida rekenen ze onder meer op afscheidnemende Giovanni Visconti, die de laatste weken goed op dreef is.

Gianluca Brambilla is de laatste weken aardig op dreef – foto: Sirotti

Drie andere renners die nog met de nodige bewijsdrang zitten, zijn Hermann PernsteinerPeter Kennaugh en Gianluca Brambilla. De voor Bahrain Merida uitkomende Pernsteiner is bezig aan een uitstekend seizoen – zo werd hij tweede in zowel de Tour of Japan als de Ronde van Oostenrijk – maar viel hij letterlijk uit de Vuelta a España. De Oostenrijkse klimmer moet in dit veld mee kunnen doen voor een mooie ereplaats.

BORA-hansgrohe-renner Kennaugh stond door fysieke en mentale problemen lange tijd aan de kant, maar is nu weer helemaal fit. Dit liet hij bijvoorbeeld zien in Tre Valli Varesine, waar hij knap derde werd. De voor Trek-Segafredo koersende Brambilla heeft eveneens een moeilijk seizoen achter de rug, maar is de laatste weken behoorlijk op dreef. Hij leek in de Giro dell’Emilia zelfs kans te maken op de zege, maar zijn achtervolging op eenzame leider Alessandro De Marchi werd bruut onderbroken door materiaalpech. Kan hij in China revanche nemen?

Tot slot hebben we nog een echte dark horse: Søren Kragh Andersen. De renner van Sunweb staat nu niet te boek als een echte klimmer, maar hij staat bergop zeker zijn mannetje. Sterker nog: in de Vuelta van vorig jaar wist hij op de gevreesde Alto de l’Angliru het peloton – in dienst van Wilco Kelderman – flink uit te dunnen. Die Søren Kragh Andersen moet mee kunnen doen om de eindzege. De Deen is in bloedvorm, gezien zijn recente zege in Parijs-Tours.

Outsiders

Richie Porte is het grote vraagteken – foto: Sirotti

Het grote vraagteken voor deze Gree-Tour of Guangxi is Richie Porte. De Australiër probeerde zich in de Vuelta zo optimaal mogelijk voor te bereiden op het WK in Innsbruck, maar toen sloeg het noodlot toe: de BMC-renner werd ziek. Het is daarom afwachten of Porte – die vertrekt naar Trek-Segafredo – nog wat kan maken van zijn laatste wedstrijd na een toch wel teleurstellend seizoen.

Verder is het uitkijken naar Luis León SánchezCarlos Verona, Ruben Férnandez, LottoNL-Jumbo-klimmer Sepp Kuss en Simon Geschke. Quick-Step Floors heeft met Maximilian Schachmann, Jhonatan Narváez en misschien zelfs Philippe Gilbert meerdere ijzers in het vuur.

Sprinters
De Gree-Tour of Guangxi verwelkomt niet alleen de nodige klassementsrenners. Het sprintersveld is toch ook om duimen en vingers bij af te likken. De publiekstrekker is uiteraard onze eigen Dylan Groenewegen. De sprinter van LottoNL-Jumbo staat dit seizoen op dertien overwinningen. Kan hij dat aantal nog wat opkrikken? Hij zal dan wel moeten afrekenen met toppers als Pascal Ackermann, Arnaud Démare en Fabio Jakobsen.

Kan Dylan Groenewegen de tegenstand weer het zwijgen opleggen? – foto: Sirotti

En vergeet de sprinters van de twee rij niet, want ze zijn met velen. Riccardo Minali, Europees kampioen Matteo Trentin, de jonge Kristoffer Halvorsen, Jasper Stuyven en Daniel McLay bijvoorbeeld. Sunweb start met de Duitse tandem Phil Bauhaus-Max Walscheid, terwijl Carlos Barbero en Clément Venturini ook niet te onderschatten zijn. En wat kunnen we verwachten van Ben Swift. De Brit is nog altijd op zoek naar een nieuwe werkgever. Kan hij zichzelf in de kijker sprinten?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rigoberto Urán
*** Gianni Moscon, Hugh Carthy
** Peter Kennaugh, Alexis Vuillermoz, Luis Léon Sánchez
* Giovanni Visconti, Edward Dunbar, Gianluca Brambilla, Søren Kragh Andersen

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
De komende week wordt er flink wat neerslag voorspelt. Vooral de eerste dagen houden de renners het niet droog. De temperatuur zal schommelen rond de 25 graden Celsius, wat aangenaam is voor de Europese coureurs. De wedstrijd is net als vorig jaar niet live te volgen op televisie.

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
14 oktober 2018 08:11
Mohoric werd hier vorig jaar al zesde in een veel sterker deelnemersveld en heeft dit jaar een flinke stap vooruit gezet. Zou hem toch wel een sterretje geven.
    14 oktober 2018 08:57
    Haha ik ben er toch zeker van dat ie die ster in het begin niet had, of word ik nu gek?

    Lutsenko ook een gevaarlijke klant overigens! Als ze starten, er zijn ook andere lijsten waar Mohoric en Lutsenko niet op staan.
    14 oktober 2018 09:28
    Bahrain heeft de selectie al bevestigd en dat is zonder Mohoric. Lutsenko gaf zelf na zijn zege in Turkije aan dat het zijn laatste koers van het seizoen was. Vraag me ook af of een Uran wel gaat starten na Lombardije. Moscon acht ik de kans wat groter omdat die toch een periode niet heeft mogen koersen.
14 oktober 2018 08:55
Volgens mij ben ik naar de verkeerde middelbare school geweest, want die hele Golf van Tonkin zegt me niks :)

On-topic:
Jammer dat ze hier vooral sprinten en maar anderhalve etappe voor het klassement hebben. 1 sprintetappe vervangen door een proloog of iets dergelijks lijkt mij mooier.
    14 oktober 2018 12:43
    Een proloog lijkt me gezien de logistiek en extra kosten met het vervoer van de tijdritfietsen van Europa naar China niet echt een gewilde optie. Daarnaast zijn er al genoeg tijdritrondjes in de WT, dus eentje extra zonder is niet verkeerd.

    Het grootste probleem van die rondjes in die contreien van Azië, wat je ook ziet in die 2.HC-koersen, is gewoon de verdeling qua etappes. 28 sprintritten en slechts één wat moeilijkere etappe. Het zou al helpen als ze een wat eerlijkere verdeling zouden maken. Nu ook weer in Guangxi, 5 x sprinten en een aankomst voor de puncheurs. 4/2 om 3/3 zou al een stuk aantrekkelijker zijn voor kijkers en de niet-sprinters.

    Het is quasi onmogelijk om de koers nog te winnen als je niet een sprinterstype bent en na die ene zwaardere etappe niet de leiding hebt.
    15 oktober 2018 23:14
    Proloog op weg fiets kan ook
14 oktober 2018 11:27
Hugh Carthy en Peter Kennaugh zie ik vaak genoemd, maar dat vind ik een beetje vleesch-noch-visch renners. Normaal gesproken zou dit een makkie voor Uran Uran moeten zijn, maar die komt vaak nogal verrassend uit de hoek. Zowel positief als negatief. Ik ben wel benieuwd naar Søren Kragh Andersen. Dat vind ik echt een kerel met enorm veel potentie op vele vlakken
14 oktober 2018 19:44
Laatste winnaars:
Tim Wellens

Als in 1 Tim Wellen, 2 Tim Wellens?
14 oktober 2018 19:59
Haha. Koen had ook de Vietnamoorlog op z'n eindexamen? En zo te lezen met slechte herinneringen. Ach, het was slechts een incident ;).
15 oktober 2018 09:44
Meen dat Eurosport ‘s ochtend wel wat uitzendt, hoorde zoiets bij de afsluitende woorden van Lombardije.
15 oktober 2018 14:00
Op de startlijst van AG2R staat de Stagiair(?) Aurelien Paret-Peintre...
Had Katusha niet een heel verhaal dat die jongen van de Wattmeister niet in WT wedstrijden mag starten?
    15 oktober 2018 14:23
    AG2R heeft hem per direct bij de ploeg gehaald, niet als stagiair. Zelfde situatie als Julius van den Berg en EF Education First-Drapac.
17 oktober 2018 09:01
Er is geen "Volg hier"?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.