Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2021
foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 31 juli 2021 om 07:00

Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2021

Naast de Tour de France en de Tour de Wallonie was er in de julimaand maar weinig competitie voorzien voor onze Belgische renners. De Heistse Pijl trapt op zaterdag 31 juli gelukkig een blik Vlaamse najaarskoersen af, met veel schoon volk op de startlijst. Tussen de Nederlandse sprintbommen Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen is het na de Tour de Wallonie 2-2: trapt één van hen in Heist de beslissende treffer binnen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De traditie van de Heistse Pijl gaat terug tot 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Régionale de l’étape Constant Verschueren uit Itegem, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, won er zijn eerste van de vijf kermiskoersen die hij dat seizoen op zijn naam zou schrijven.

De toon voor een jaarlijks terugkerende kermiskoers was gezet in Heist-op-den-Berg. De gemeente van Soulsister-zanger Paul Michiels in de provincie Antwerpen kreeg onder andere Rik Van Looy, Herman Van Springel, Roger Swerts en Frans Verbeeck later op de erelijst. Voornamelijk de passages van Van Looy waren memorabel. Tussen de eerste (1953) en de laatste (1969) zege van de Keizer van Herentals in de Heistse Pijl zat maar liefst zestien jaar.

Recordhouders zijn tot de dag van vandaag landgenoten Vic Van Schil en Marcel Laurens. Van Schil kennen we als de meesterknecht van Eddy Merckx in de jaren 60 en 70, maar in Heist mocht hij met drie overwinningen toch eens uit de schaduw treden. Mechelaar Laurens was vooral actief in de jaren 70 en schreef naast de Heistse Pijl ook de Brabantse Pijl op zijn palmares.

Sander Armée won de laatste Heistse Pijl als kermiskoers – foto: Cor Vos

Kort na de laatste overwinning van Laurens trok de organisatie in 1984 de stekker uit de Heistse Pijl. De Heistse klassieker verdween vervolgens bijna drie decennia uit beeld, tot de koers in 2008 nieuw leven ingeblazen werd door Jef Van den Bosch en zijn troepen. Dit allemaal ter ere van het 1000 jaar Heist-jubileum, en wederom als kermiskoers.

De Heistse Pijl was jaarlijks – op misschien Gullegem Koerse na – een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen op de kalender. Winnaars als Greg Van Avermaet, Bjorn Leukemans en tweemaal Tom Boonen liegen er niet om. Het gaf de organisatie ook de vrijheid om in de drukke maand mei renners ‘los’ te contacteren en niet meteen volledige buitenlandse ploegen vast te moeten leggen.

Toch werd de organisatie alsmaar professioneler en van 2016 tot en met 2019 sprong het als UCI 1.1-koers op de trein van de Bingoal Cycling Cup. Met Dylan Groenewegen kregen we een gedroomde winnaar. Ook Jasper De Buyst en Alvaro José Hodeg mochten nog juichen dankzij de twee Belgische WorldTeams Lotto Soudal en Deceuninck-Quick Step, die vaak present tekenden.

Alvaro Hodeg was Jasper Philipsen te snel af in 2019 – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Heistse Pijl
2020: flag-be Sasha Weemaes (kermiskoers)
2019: flag-co Alvaro José Hodeg
2018: flag-lv Emīls Liepiņš
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-be Sander Armée (kermiskoers)
2014: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2012: flag-be Maxime Vantomme (kermiskoers)
2011: flag-be Bjorn Leukemans (kermiskoers)


Vorig jaar

Vanwege de coronapandemie was het voor de organisatie geen sinecure om vorig jaar een plekje op de kalender te vinden. Aanvankelijk zou de Heistse Pijl op 22 juni 2020 georganiseerd worden, maar vanwege de coronamaatregelen was dat helaas niet mogelijk. Ook de tweede datum, 1 augustus, bleek niet haalbaar.

Vanmarcke probeerde het op de Heistse Berg – foto: Cor Vos

Op zaterdag 12 september was het wel prijs. Zij het niet meer als 1.1- maar wel als kermiskoers. Volledige, en al zeker internationale ploegen aan het vertrek krijgen was niet gemakkelijk, terwijl clubteams en de Belgische Procontinentale Teams juist snakten naar competitie en met hun hele selectie aan de start wensten te komen. Door de Heistse Pijl in te schrijven als kermiskoers kon er aan die wensen tegemoet gekomen worden.

Onder andere Lotto Soudal, Trek-Segafredo, EF Pro Cycling en de Belgische ProTeams kwamen met een selectie aan het vertrek. Bij het ingaan van de allerlaatste plaatselijke ronde in Heist-op-den-Berg waren de verschillen verwaarloosbaar.

In de finale probeerde Jelle Wallays vanuit de kopgroep nog met een late uitvalspoging een massasprint te voorkomen, maar zijn poging strandde op 750 meter. De wedstrijd zou in de sprint beslist worden, waarin Sasha Weemaes over de snelste benen beschikte. Hij klopte Gerben Thijssen, die nog maar een paar wedstrijden reed na zijn horrorcrash op de Zesdaagse van Gent.

Weemaes haalde het nipt voor Thijssen – foto: Cor Vos

Uitslag Heistse Pijl 2020
1. flag-be Sasha Weemaes (Sport Vlaanderen-Baloise)
2. flag-be Gerben Thijssen (Lotto Soudal) allen z.t.
3. flag-be Emiel Vermeulen (Natura4Ever – Roubaix Lille Métropole)
4. flag-be Gil D’Heygere (EFC-LR Vulsteke)
5. flag-be Stan Dewulf (Lotto Soudal)


Parcours

Het had eigenlijk al vorig jaar moeten gebeuren, maar de Kempense gemeente Vosselaar, vlakbij Turnhout, is vanaf dit jaar dan toch de nieuwe startplaats van de Heistse Pijl. Sinds 2016 was het steeds in Turnhout dat het startsignaal weerklonk.

Vanbij de Cingel in Vosselaar trekt het peloton een groot deel van de Antwerpse Kempen door. Denk maar aan typische Kempengemeenten als Beerse, Rijkevorsel, Merksplas, Lille, Olen, Geel, Westerlo, Herentals en Herenthout, vooraleer we na 98 kilometer koers op grondgebied Heist-op-den-Berg uitkomen voor de finale.

Vervolgens wachten er nog zes lokale ronden van 15,4 kilometer doorheen de Heistse deelgemeenten Wiekevorst, Hallaar, Itegem en het centrum van Heist-op-den-Berg zelf natuurlijk. Daar wacht op anderhalve kilometer van de streep nog de Heistse Berg, langs de zijde van de Bergop en het Kerkplein, meteen ook hét pronkstuk van de lokale ronde.

De kasseiklim is met zijn vijfhonderd meter aan 5,8 % en verschillende bochtjes zeker niet gemakkelijk. Het steilste stuk, vlak voor het Kerkplein, loopt zelfs op tot maximaal 14 %. Op de top is het nog exact een kilometer tot de aankomstlijn, die grotendeels in dalende lijn verloopt. Pas tijdens de laatste vierhonderd meter is het weer vlak, waardoor aanvallers steeds kansrijk zijn op de Paul Van Roosbroecklaan.

Ook speciaal: bij de derde, vierde en vijfde passage op de Heistse Berg wil de organisatie de strijdlustigste renners belonen met 5, 3 en 1 punten. De punten van die drie passages worden achteraf opgeteld en de winnaar ontvangt de Trofee Michael Goolaerts, een eerbetoon aan de renner die het leven liet tijdens Parijs-Roubaix en een goede band had met de organisatoren.

Zaterdag 31 juli: Vosselaar – Heist-op-den-Berg (192,8 km)
Start: 13.45 uur
Finish: 18.11-18.49 uur


Favorieten

Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step zijn samen met Intermarché-Wanty-Gobert de enige WorldTeams aan het vertrek. De zwart-gele en blauwe troepen verenigen de twee kemphanen van de Tour de Wallonie: Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, die allicht ook in de Heistse Pijl een hoofdrol gaan spelen. De Nederlanders waren allebei tweemaal trefzeker op Waalse grond, maar een écht duel – man tegen man – zat er voorlopig nog niet in. In Heist-op-den-Berg wél?

Groenewegen is sterk uit de Tour de Wallonie gekomen – foto: Cor Vos

In ieder geval heeft Dylan Groenewegen een streepje voor. De viervoudige etappewinnaar in de Tour blijkt op dit moment over iets meer inhoud te beschikken dan zijn landgenoot. Logisch ook, aangezien hij twee weken Giro d’Italia in de benen heeft. Groenewegen kwam de echt lastige etappes in Wallonië ook dat tikkeltje beter door en weet dus allicht ook raad met de Heistse Berg. Ploegmaat Timo Roosen, de Nederlandse kampioen, is ook niet kansloos na een lastige finale.

Fabio Jakobsen voert, zoals gezegd, het blok van Deceuninck-Quick-Step aan. De voormalige Nederlandse kampioen gaf in de Tour de Wallonie aan dat hij nog niet op zijn beste niveau zit, amper een jaar na zijn horrorcrash. Maar de Waalse vijfdaagse was anderzijds het beste voorbeeld dat Jakobsen wel voldoende sterk is om een finale te rijden. Mocht het toch te zwaar worden, dan zijn er ook nog rasaanvallers Florian Sénéchal en Yves Lampaert. De formatie van Lefevere kan namelijk altijd dat tikkeltje meer in eigen land.

Intermarché-Wanty-Gobert zal niet op één absolute kopman spelen, maar heeft met Baptiste Planckaert, Tom Devriendt en Boy van Poppel een leuk drietal in haar rangen. Zowel Planckaert als Devriendt misten een groot deel van het Vlaams voorjaar door aanslepende blessures, en dus zouden ze extra fris aan het najaar moeten kunnen beginnen. Maar Van Poppel is intrinsiek wel de snelste van de drie én heeft de Tour in de benen. Geen nadeel, zo bleek op de Olympische Spelen.

Baptiste Planckaert voert Intermarché-Wanty-Gobert aan – foto: Cor Vos

Vergeet ook de nummers één en drie van vorig jaar niet. De 23-jarige Sasha Weemaes was misschien een ietwat verrassende winnaar in de kermiskoerseditie van de Heistse Pijl. Maar als je dit jaar met Mark Cavendish en Tim Merlier op het podium van de Elfstedenronde staat, dan is dat méér dan bevestigen. Emiel Vermeulen, actief bij het bescheiden Xelliss-Roubaix Lille Métropole, werd destijds derde, maar toonde vorige week in de Grand Prix de la ville de Pérenchies dat hij ook een sprint naar zijn hand kan zetten.

Timothy Dupont is een vaste waarde in Belgische eendagskoersen en bovendien aan een heel constant seizoen bezig. De meest recente Tour de Wallonie werd echter niet wat hij ervan had verwacht: een opgave na vier ritten en geen enkele top 10-plaats. Maar de snelle man van Bingoal Pauwels Sauces WB reed zich dit jaar al twaalf keer in de eerste tien renners, met als hoogtepunt een ritzege in de Ster van Bessèges. Geen verkeerde statistieken van de West-Vlaming.

Bij Alpecin-Fenix zitten ze met een man in topvorm. Wat is Jonas Rickaert sterk uit de Tour gekomen… De Oost-Vlaming reed een voortreffelijke eerste Tour en was, gezien zijn 25e plaats in de tijdrit, zeker niet volledig leeggestreden aan het eind. Als klap op de vuurpijl was hij afgelopen week de beste in de kermiskoers van Westrozebeke. Daar win je, met alleen Gianni Vermeersch als ploegmaat aan je zij, natuurlijk niet zomaar. Een massasprint winnen is voor Rickaert misschien wel iets te veel gevraagd. Voor dat werk kijken we naar Roy Jans en Sasha Modolo.

Jonas Rickaert heeft er een uitstekende Tour opzitten – foto: Cor Vos

Het peloton wordt aangevuld met twaalf continentale ploegen. Vanwege de geringe competitie die zij in de benen hebben op het hoogste niveau, is het soms moeilijk in te schatten hoe ver die mannen staan. Toch kijken we stiekem uit naar een sterke koers van Enzo Wouters (Tarteletto-Isorex), Martijn Budding en Jules Hesters (BEAT Cycling), Michael Van Staeyen (EvoPro), Belgisch juniorenkampioen Dries De Pooter (SEG Racing Academy), Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Cycling Team) en Simon Daniëls (XSpeed United). Van ProTeam B&B Hotels schrijven we Jens Debusschere nog op.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Fabio Jakobsen en Sasha Weemaes
** Timothy Dupont, Emiel Vermeulen en Baptiste Planckaert
* Florian Sénéchal, Jonas Rickaert, Boy van Poppel en Timo Roosen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Sporza en de regionale zender RTV Kempen zullen de Heistse Pijl zaterdag live op het scherm brengen. Bij de openbare omroep zullen ze wel geduld moeten uitoefenen, want eerst staat de Clásica San Sebastián nog op het programma. Pas om 17.40 uur wordt er op Canvas en Sporza.be overgeschakeld naar Heist.

Op een prachtig zomerweer moeten ze bij de organisatie alleszins niet hopen, als we Meteovista mogen geloven. Zo zou er zaterdagnamiddag tot 4,9 mm neerslag kunnen vallen, bij temperaturen tot 21 graden. Hopen dat het meevalt…


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.