Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2022
Wout van Aert leidt de dans op de kasseien in 2017 - foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
zaterdag 4 juni 2022 om 07:45

Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2022

Het krioelt dezer dagen van de Belgische UCI 1.1- en 1.Pro-koersen, maar de Heylen Vastgoed Heistse Pijl is ongetwijfeld een van de meest interessante. Liefst zeven WorldTeams tekenen ditmaal present, waardoor namen als Arnaud De Lie, Mark Cavendish en Sam Bennett het zullen uitvechten voor de zege. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De traditie van de Heistse Pijl gaat terug tot 1947, kort na de Tweede Wereldoorlog. Régionale de l’étape Constant Verschueren uit Itegem, deelgemeente van Heist-op-den-Berg, won er zijn eerste van de vijf kermiskoersen die hij dat seizoen op zijn naam zou schrijven.

De toon voor een jaarlijks terugkerende kermiskoers was gezet in Heist-op-den-Berg. De gemeente van Soulsister-zanger Paul Michiels in de provincie Antwerpen kreeg onder andere Rik Van Looy, Herman Van Springel, Roger Swerts en Frans Verbeeck later op de erelijst. Voornamelijk de passages van Van Looy waren memorabel. Tussen de eerste (1953) en de laatste (1969) zege van de Keizer van Herentals in de Heistse Pijl zat maar liefst zestien jaar.

Recordhouders zijn tot de dag van vandaag landgenoten Vic Van Schil en Marcel Laurens. Van Schil kennen we als de meesterknecht van Eddy Merckx in de jaren 60 en 70, maar in Heist mocht hij met drie overwinningen toch eens uit de schaduw treden. Mechelaar Laurens was vooral actief in de jaren 70 en schreef naast de Heistse Pijl ook de Brabantse Pijl op zijn palmares.

Sander Armée won de laatste Heistse Pijl als kermiskoers – foto: Cor Vos

Kort na de laatste overwinning van Laurens trok de organisatie in 1984 de stekker uit de Heistse Pijl. De Heistse klassieker verdween vervolgens bijna drie decennia uit beeld, tot de koers in 2008 nieuw leven ingeblazen werd door Jef Van den Bosch en zijn troepen. Dit allemaal ter ere van het 1000 jaar Heist-jubileum, en wederom als kermiskoers.

De Heistse Pijl was jaarlijks – op misschien Gullegem Koerse na – een van de best gestoffeerde Belgische kermiskoersen op de kalender. Winnaars als Greg Van Avermaet, Bjorn Leukemans en tweemaal Tom Boonen liegen er niet om. Het gaf de organisatie ook de vrijheid om in de drukke maand mei renners ‘los’ te contacteren en niet meteen volledige buitenlandse ploegen vast te moeten leggen.

Toch werd de organisatie alsmaar professioneler en van 2016 tot 2019 de sprong het als UCI 1.1-koers op de trein van de Bingoal Cycling Cup. Met sprintbom Dylan Groenewegen kregen we een gedroomde winnaar. Ook Jasper De Buyst en Alvaro José Hodeg mochten nog juichen dankzij de twee Belgische WorldTeams Lotto Soudal en Deceuninck-Quick Step, die vaak present tekenden.

Alvaro Hodeg was Jasper Philipsen te snel af in 2019 – foto: Cor Vos

In coronajaar 2020 ging de Heistse Pijl toch nog één keer als kermiskoers door het leven, om de talloze individuele renners die veel koersen geannuleerd zagen worden een kans te bieden om competitief te zijn. Sinds vorig jaar valt de eendagskoers weer onder het 1.1-statuut, maar behoort het niét meer tot de Exterioo Cycling Cup.

Laatste tien winnaars Heistse Pijl
2021: flag-nl Pascal Eenkhoorn
2020: flag-be Sasha Weemaes (kermiskoers)
2019: flag-co Alvaro José Hodeg
2018: flag-lv Emīls Liepiņš
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-be Sander Armée (kermiskoers)
2014: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2012: flag-be Maxime Vantomme (kermiskoers)


Vorig jaar

De verwachte massasprint bleef vorig jaar uit in de Heistse Pijl. Een sterke vroege vlucht was daar mede verantwoordelijk voor. Tot diep in de finale bleven Oscar Riesebeek, Sean Flynn, Valentin Tabellion, Thomas Mein en Eirik Lunder vooruit.

Het zorgde ervoor dat een aantal renners al vroeg uit hun hok kwam. Onder meer Jens Debusschere, Pascal Eenkhoorn, Guillaume Van Keirsbulck, Tom Devriendt, Florian Sénéchal, Jonas Rickaert, Timo Roosen en Yves Lampaert gingen op negentig kilometer van de meet in de tegenaanval. Zij zouden er bijna zestig kilometer over doen om het resterende gat van anderhalve minuut op de vijf koplopers te dichten.

In het peloton ging de fut er door de nieuw weggereden groep steeds meer uit, aangezien er meerdere renners van de grootst aanwezige ploegen Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma meezaten. Het gevolg was dat hun voorsprong verder en verder uitliep. Uit het peloton reed nog een kleine groep met daarbij Jules Hesters en Dylan Groenewegen weg, maar zij zouden de kop van de koers niet meer zien.

Het podium van de Heistse Pijl 2021 – foto: Nico Dick

Na de samensmelting van de vroege vlucht en de sterke groep achtervolgers waren er nog 38 kilometer te rijden. Duidelijk was inmiddels dat zij om de zege zouden strijden. Maar wie zou er in Heist winnen? Riesebeek probeerde het nog een keer met Flynn, maar zijn poging kon niet op succes rekenen. Eenkhoorn, Lampaert en Rickaert hadden een paar kilometer later wel succes.

Zij zouden in de laatste veertig minuten wegrijden en om de zege spurten, want aanvallen in deze groep bleven uit. In de sprint probeerde Rickaert zijn vluchtgenoten de kop op te drukken, maar Eenkhoorn en Lampaert lieten zich niet vangen. Met nog 300 meter te gaan besloot de renner van Jumbo-Visma vanuit derde positie zijn sprint in te zetten. De rest kwam er niet meer over.

Uitslag Heistse Pijl 2021
1. flag-nl Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma)
2. flag-be Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) in z.t.
3. flag-be Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) op 1s
4. flag-be Bert Van Lerberghe (Deceuninck-Quick-Step) op 12s
5. flag-be Jens Debusschere (B&B Hotels-KTM) in z.t.


Parcours

Net als vorig jaar is de Kempense gemeente Vosselaar, vlakbij Turnhout, de startplaats van de Heistse Pijl. Van 2016 tot en met 2019 weerklonk het startschot in Turnhout zelf, maar vorig jaar nam Vosselaar dus de fakkel over. Het parcours is verder ook een blauwdruk van dat van vorig jaar.

Van bij de Cingel in Vosselaar trekt het peloton een groot deel van de Antwerpse Kempen door. Denk maar aan typische Kempengemeenten als Beerse, Rijkevorsel, Merksplas, Lille, Olen, Geel, Westerlo, Herentals en Herenthout, vooraleer we na 85 kilometer koers op grondgebied Heist-op-den-Berg uitkomen voor de finale.

Vervolgens wachten er nog zes lokale ronden van 15,4 kilometer doorheen de Heistse deelgemeenten Wiekevorst, Hallaar, Itegem en het centrum van Heist-op-den-Berg zelf natuurlijk. Daar wacht op anderhalve kilometer van de streep nog de Heistse Berg, langs de zijde van de Bergop en het Kerkplein, meteen ook hét pronkstuk van de lokale ronde.

De kasseiklim is met zijn vijfhonderd meter aan 5,8% en verschillende bochtjes zeker niet gemakkelijk. Het steilste stuk, vlak voor het Kerkplein, loopt zelfs op tot maximaal 14%. Op de top is het nog exact een kilometer tot de aankomstlijn, die grotendeels in dalende lijn verloopt. Pas tijdens de laatste vierhonderd meter is het weer vlak, waardoor aanvallers steeds kansrijk zijn op de Paul Van Roosbroecklaan.

Ook speciaal: bij de derde, vierde en vijfde passage op de Heistse Berg wil de organisatie de strijdlustigste renners belonen met 5, 3 en 1 punten. De punten van die drie passages worden achteraf opgeteld en de winnaar ontvangt de Trofee Michael Goolaerts, een eerbetoon aan de renner die het leven liet tijdens Parijs-Roubaix en een goede band had met de organisatoren.

Zaterdag 4 mei 2022: Vosselaar – Heist-op-den-Berg (192,8 km)
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.50 uur


Favorieten

Daags voor de Brussels Cycling Classic, die tot de ProSeries behoort, profiteert de Heistse Pijl mee van de vele WorldTeams die in België komen rijden. De organisatoren hebben zo zeven WorldTeams kunnen overhalen om naar Vosselaar af te zakken. Naast Jumbo-Visma, Intermarché-Wanty-Gobert en Quick-Step Alpha Vinyl, die vorig jaar ook present waren, komen ook Lotto Soudal, Israel-Premier Tech, Cofidis en BORA-hansgrohe aan het vertrek.

Sprinten of niet? Dat is de vraag die we ons ieder jaar stellen in de Heistse Pijl. Sowieso is de aanloop richting de sprint ieder jaar ontregeld door de Heistse Berg, vorig jaar lag het terrein zelfs volledig uit elkaar. Dit jaar zijn er meer WorldTeams, wat voor meer controle kan zorgen. Maar we rekenen vooral op sterke sprinters, die niet vies zijn van een hellinkje of mee koers maken.

In Zwevegem was het weer prijs voor De Lie – foto: Cor Vos

Lotto Soudal zal haar goede reeks van de afgelopen weken op Belgische bodem graag willen voortzetten. Arnaud De Lie tekent ook hier present, in de jacht op de 125 UCI-punten die voor de winnaar te verdienen zijn. De Lie heeft een acceleratie in huis die ronduit indrukwekkend is, zo zagen we afgelopen week nog in de GP Marcel Kint. Maar vooral: hij gaat niet kapot na een harde koers die de Heistse Pijl soms kan zijn.

Dat laatste geldt ook voor Sam Bennett. De 31-jarige Ier van BORA-hansgrohe moest wel héél lang wachten op zijn eerste seizoenszege, maar in de lastige Eschborn-Frankfurt was het meteen raak op WorldTour-niveau. Bennett kon zo eindelijk een lastige periode in zijn carrière afsluiten, met de vete met Patrick Lefevere als dieptepunt. Bennett kan bovendien rekenen op een sterke ploeg. Zo is Danny van Poppel een prima lead out, maar schrik ook niet als hij zelf vol meekoerst.

De selectie van Quick-Step Alpha Vinyl is zo sterk, dat het eigenlijk alle kanten uit kan. Zijn Davide Ballerini en Mark Cavendish al hersteld van een lastige Giro? Dan worden zijn allicht respectievelijk de lead out en sprintkopman. Maar even goed zouden de manschappen aanvallend kunnen rijden met Stan Van Tricht en Zdenek Stybar, die na een tegenvallend voorjaar iets goed te maken heeft. Ook Ethan Vernon, winnaar van een etappe in de Ronde van Catalonië, kan op dit terrein een belangrijke rol vertolken, zowel als sprinter als aanvaller.

Hoe is ritwinnaar Mark Cavendish uit de Giro gekomen? – foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty-Gobert rekent dan weer op de diensten van man in vorm Gerben Thijssen. De Limburger heeft vooral het BK aangestipt, maar in aanloop naar zijn grote doel zal hij ook de Heistse Pijl niet willen laten schieten. In de GP Marcel Kint moest hij het nog afleggen tegen De Lie, maar met Tom Devriendt, Adrien Petit, Baptiste Planckaert en Boy van Poppel zou hij hier een nog betere omkadering moeten hebben.

Als het op pure snelheid aankomt, is ook Olav Kooij allicht een van de te kloppen mannen. De Nederlander reed voor Jumbo-Visma een uitstekend voorjaar, en wil zich vooral in koersen als deze blijven ontwikkelen, vooraleer hij de stap zet naar grote rondes. Als Kooij ook een iets lastiger terrein zoals dit overleeft, dan is hij alleszins op de goede weg. En anders zijn er ook nog Timo Roosen en Tim van Dijke om iets te forceren in de thuisregio van Wout van Aert.

Cofidis brengt een interessante selectie op de been. Met Sander Armée heeft het zelfs de enige ex-winnaar die aan de start staat in de gelederen. Maar we verwachten toch vooral iets van snelle man Piet Allegaert, die na een soms lastig voorjaar zijn goede benen weer teruggevonden lijkt te hebben, en Max Walscheid. Die laatste was in voorjaarskoersen als Nokere en de GP van Denain (die hij won) bij momenten indrukwekkend. Kan hij dat kunstje ook in Heist-op-den-Berg overdoen?

Zal De Bondt nu meer geviseerd worden? – foto: Cor Vos

Verder is het uitkijken naar mannen die willen koersen. Dan kom je al snel bij Giro-ritwinnaar Dries De Bondt terecht. Als de Alpecin-Fenix-kopman in een groepje terechtkomt, is het bijna onmogelijk om hem af te stoppen. De Bondt beschikt over een killersinstinct zoals niet veel er één hebben, en is bovendien nog kattenrap. Alleen kampt hij met het nadeel dat er, na de Giro, nog meer dan ooit op zijn wiel gereden zal worden. Sprinter van dienst is Jakub Mareczko.

Ook Tom Van Asbroeck zal het liever niet op een pure sprint zien aankomen. De renner van Israel-Premier Tech is wel rap, maar rap genoeg om Cavendish en De Lie te kloppen? Datzelfde minpuntje zien we bij renners als Jens Debusschere (B&B Hotels-KTM), Milan Menten (Bingoal Pauwels Sauces WB), Daniel McLay (Arkéa-Samsic), Arvid de Kleijn (Human Powered Health), Jan Willem van Schip (BEAT Cycling), en Eli Iserbyt en Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal).

Verdient wel nog een aparte vermelding: sterke man Jens Reynders van Sport Vlaanderen-Baloise. In de Antwerp Port Epic zagen we hem de hele dag in de weer, wat resulteerde in een vierde plek. Maar nog mooier: Reynders kan voor volgend jaar tekenen bij UAE Emirates. Ze zien in hem een versterking voor de voorjaarskern, maar ook in koersen als deze kan hij met zijn aanvallende stijl ver komen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Sam Bennett, Gerben Thijssen
** Olav Kooij, Mark Cavendish, Dries De Bondt
* Piet Allegaert, Zdenek Stybar, Danny van Poppel, Tom Van Asbroeck

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Sporza zal de Heistse Pijl zaterdag live op het scherm brengen vanaf 15.30 uur.

De renners zullen koersen bij aangename temperaturen tot 22 graden Celsius, als we Meteovista mogen geloven. Wel is er ook 55 % kans op neerslag in de late namiddag. De wind komt uit het noordoosten en blaast aan een kracht van drie Beaufort.


RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2022 17:30
Zal wel gewoon met z'n allen naar die laatste keer Heistse berg zijn met zoveel sterke ploegen met een sprinter. Die laatste 3km zijn eigenlijk niet gemaakt voor een massaspurt dus we zullen zien wat dat oplevert.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.