Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2024 – Alexander Kristoff tegen de Belgen
foto: Cor Vos
zaterdag 1 juni 2024 om 09:00

Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2024 – Alexander Kristoff tegen de Belgen

Aanstaande zaterdag is het in België tijd voor de Heistse Pijl. De Vlaamse eendagskoers staat bekend om zijn typerende lokale ronde met daarin de Heistse Berg als scherprechter. Wordt het een sprint of rijden er aanvallers weg op de slotklim? Dat is elk jaar de vraag. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars Heistse Pijl
2023: flag-be Olav Kooij
2022: flag-be Arnaud De Lie
2021: flag-nl Pascal Eenkhoorn
2020: flag-be Sasha Weemaes (kermiskoers)
2019: flag-co Alvaro José Hodeg
2018: flag-lv Emīls Liepiņš
2017: flag-be Jasper De Buyst
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-be Sander Armée (kermiskoers)
2014: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)
2013: flag-be Tom Boonen (kermiskoers)


Laatste editie

Kooij klopte de Belgen – foto: Cor Vos

Uitslag Heistse Pijl 2023
1. flag-nl Olav Kooij (Jumbo-Visma)
2. flag-be Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) in z.t.
3. flag-be Robbe Ghys (Alpecin-Deceuninck) in z.t.
4. flag-be Bert Van Lerberghe (Soudal Quick-Step) in z.t.
5. flag-fr Pierre Gautherat (AG2R Citroën) in z.t.


Parcours

Never change a winning team. Dat moet de organisatie gedacht hebben, want het parcours is dit jaar gelijkaardig aan de vorige edities. Net als afgelopen  jaar is de Kempense gemeente Vosselaar, vlakbij Turnhout, de startplaats van de Heistse Pijl. Van 2016 tot en met 2019 weerklonk het startschot in Turnhout zelf, maar in 2021 nam Vosselaar dus de fakkel over.

Van bij de Cingel in Vosselaar trekt het peloton een groot deel van de Antwerpse Kempen door. Denk maar aan typische Kempengemeenten als Beerse, Rijkevorsel, Merksplas, Lille, Olen, Geel, Westerlo, Herentals en Herenthout, vooraleer we na een kleine 100 kilometer koers op grondgebied Heist-op-den-Berg uitkomen voor de finale.

Vervolgens wachten er nog zes lokale ronden van 19,7 kilometer. Die omloop trekt langs de gemeenten Booischot en Hulshout, maar ook de Heistse deelgemeenten Wiekevorst, Hallaar, Itegem en het centrum van Heist-op-den-Berg zelf. Daar wacht op anderhalve kilometer van de streep nog de Heistse Berg, langs de zijde van de Bergop en het Kerkplein, meteen ook hét pronkstuk van de lokale ronde.

De kasseiklim is met zijn vijfhonderd meter aan 5,8% en verschillende bochtjes zeker niet gemakkelijk. Het steilste stuk, vlak voor het Kerkplein, loopt zelfs op tot maximaal 14%. Op de top is het nog exact een kilometer tot de aankomstlijn, die grotendeels in dalende lijn verloopt. Pas in de laatste vierhonderd meter is het weer vlak, waardoor aanvallers steeds kansrijk zijn op de Paul Van Roosbroecklaan. Als er gesprint wordt, verloopt die sprint vaak eerder chaotisch.

Zaterdag 1 juni: Vosselaar – Heist-op-den-Berg (196,5 km)
Start: 13.00 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.50 uur


Favorieten

De topfavoriet voor de Heistse Pijl is Alexander Kristoff. De Noor is bijzonder goed in vorm, getuige zijn overwinningen van de laatste weken. Kristoff won in mei de Elfstedenronde Brugge, de Antwerp Port Epic en de slotrit in de Tour of Norway. Na een lastig seizoensbegin lijkt de sterkhouder van Uno-X Mobility dus weer helemaal in topvorm te zijn. Kristoff gebruikt koersen als de Heistse Pijl om nog extra vertrouwen op te doen richting de Tour de France, zijn grote volgende doel.

Kristoff kan in de provincie Antwerpen ook rekenen op een sterk team. Mocht hij zelf geen goede benen hebben, zijn namelijk ook Erlend Blikra en Tord Gudmestad niet kansloos. Laatstgenoemde won onlangs nog, verrassend, Veenendaal-Veenendaal. De grootste concurrentie van Kristoff komt uit Belgische hoek.

Kristoff is klaar voor de Tour – foto: Cor Vos

Jordi Meeusis een van de twee Belgen die we ook als grote favoriet beschouwen. Meeus keerde in de Tour of Norway terug in competitie na een lang voorjaar en wist meteen te winnen. De sterke sprinter werd in de slotrit wel geklopt door Kristoff. Ook Meeus heeft een sterke ploeggenoot achter de hand, want Sam Welsford zal ook starten in de Heistse Pijl. De andere sprinter van BORA-hansgrohe won na zijn knallende seizoensbegin nog maar een keer en kan dus wel wat extra vertrouwen gebruiken. Meeus is overigens nog niet 100% zeker voor de Heistse Pijl, hij heeft last van zijn knie.

Naast Meeus is Gerben Thijssen het andere ijzer in het vuur voor de Belgische fans. De snelle man van Intermarché-Wanty werkt stilaan toe naar zijn beste vorm, in de hoop om goed te zijn in de Tour de France. Aanvankelijk ging Thijssen de Giro d’Italia rijden, maar door een blessure is dat plan aangepast. De afgelopen weken toonde Thijssen dat er nog wat procentjes bij moeten, maar hij kwam wel steeds dichter bij de zege.

Meeus moest vorig jaar alleen Olav Kooij voor zich dulden in Heist-op-den-Berg – foto: Cor Vos

Andere sterke Belgen waarvan we iets mogen verwachten zijn Lionel Taminiaux van Lotto Dstny en Simon Dehairs van Alpecin-Deceuninck. Taminiaux heeft het voordeel dat hij in principe makkelijk over de Heistse Berg moet geraken en zo wat frisser aan de sprint kan beginnen dan de pure sprinters. De jonge Dehairs toonde de afgelopen koersen dan weer hoogvorm, hij viel in zijn laatste drie koersen niet buiten de top-7.

Nog een Belg om naar uit te kijken is Amaury Capiot. De renner van Arkéa-B&B is goed op dreef de laatste tijd, dat bewijzen zijn vele ereplaatsen. Capiot kan in principe ook een wat zwaardere koers goed verteren. Een andere man in vorm is Casper van Uden(dsm-firmenich PostNL). De nog maar 22-jarige Nederlander won afgelopen weekend nog verrassend Rund um Köln, zijn tweede overwinning van het seizoen.

Dehairs is een renner om de in de gaten te houden – foto: Cor Vos

De favorieten hebben we reeds benoemd, maar er zijn ook nog een hoop outsiders. We verwachten namelijk ook iets van Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Jarne Van de Paar (Lotto Dstny), Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA), Milan Fretin, Piet Allegaert (Cofidis), Jensen Plowright (Alpecin-Deceuninck), Davide Bomboi (TDT-Unibet), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Toon Aerts (Deschacht-Group Hens-Containers Maes) en Coen Vermeltfoort (VolkerWessels). Tot slot is het ook uitkijken wat de mannen van Visma | Lease a Bike, zij zullen de koers proberen hard maken met mannen als Tosh Van der Sande, Julien Vermote en Loe van Belle.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Jordi Meeus, Gerben Thijssen
** Sam Welsford, Casper van Uden, Simon Dehairs
David Dekker, Orluis Aular, Lionel Taminiaux, Tord Gudmestad

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het ziet er momenteel niet al te goed uit voor de renners zaterdag. Weeronline verwacht namelijk dat het gaat regenen in en rond Heist-op-den-Berg. Warm zal het ook zeker niet zijn, de temperaturen zullen in principe niet boven de 15 graden Celsius komen. De wind zal uit het noordwesten komen.

De Heistse Pijl is dit jaar helaas niet live te volgen op televisie. Voor meer informatie over andere koersen kan je nog altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.