Voorbeschouwing: Heistse Pijl 2025 – Trekt Milan Fretin zijn Giro-vorm door?
We hebben er na de voorjaarsklassiekers even op moeten wachten, maar na enkele weken zonder koersen op Vlaams grondgebied, is dat vanaf komend weekend weer het geval. Drie eendagskoersen op rij liggen er te wachten, waarvan de Heistse Pijl de eerste is. De traditiekoers staat bekend om zijn typerende lokale ronde met daarin de Heistse Berg als scherprechter. Wordt het een sprint of rijden er aanvallers weg op de slotklim? Dat is elk jaar de vraag. WielerFlits blikt vooruit!
Historie
Laatste winnaars Heylen Vastgoed Heistse Pijl
Laatste editie
Parcours
Never change a winning team. Dat moet de organisatie gedacht hebben, want het parcours is dit jaar gelijkaardig aan de vorige edities. Net als afgelopen jaar is de Kempense gemeente Vosselaar, vlakbij de stad Turnhout, de startplaats van de Heistse Pijl. Van 2016 tot en met 2019 weerklonk het startschot in Turnhout zelf, maar in 2021 nam Vosselaar dus de fakkel over.
Van bij de Cingel in Vosselaar trekt het peloton een groot deel van de Antwerpse Kempen door. Denk maar aan typische Kempengemeenten als Beerse, Rijkevorsel, Merksplas, Lille, Olen, Geel, Westerlo, Herentals en Herenthout, vooraleer we na een kleine 100 kilometer koers op grondgebied Heist-op-den-Berg uitkomen voor de finale.
Vervolgens wachten er nog zes lokale ronden van 19,7 kilometer. Die omloop trekt langs de gemeenten Booischot en Hulshout, maar ook de Heistse deelgemeenten Wiekevorst, Hallaar, Itegem en het centrum van Heist-op-den-Berg zelf. Daar wacht op anderhalve kilometer van de streep nog de Heistse Berg, langs de zijde van de Bergop en het Kerkplein, meteen ook hét pronkstuk van de lokale ronde.
De kasseiklim is met zijn vijfhonderd meter aan 5,8% en verschillende bochtjes zeker niet gemakkelijk. Het steilste stuk, vlak voor het Kerkplein, loopt zelfs op tot maximaal 14%.
Op de top is het nog exact een kilometer tot de aankomstlijn, die grotendeels in dalende lijn verloopt. Pas in de laatste vierhonderd meter is het weer vlak, waardoor aanvallers steeds kansrijk zijn op de Paul Van Roosbroecklaan. Als er gesprint wordt, verloopt die sprint vaak eerder chaotisch.
- Start:
- 13:00 ( Vosselaar)
- Finish:
- 17:22 ( Heist-op-den-Berg)
Favorieten
De Heistse Pijl eindigt de laatste jaren steeds vaker in een massasprint, maar dat heeft ook te maken met het feit dat de ploegen en renners die naar Heist-op-den-Berg afzakken, steeds sterker lijken te worden. Dit jaar kan de organisatie rekenen op acht WorldTeams, dat is er eentje meer dan vorig jaar. Maar de absolute topnamen rijden dit jaar niet mee.

Kristoff was vorig jaar de beste in de Heistse Pijl – foto: Cor Vos
Het probleem is dat veel sprinters die vorig jaar rechtstreeks uit de Giro kwamen, nu andere oorden opzoeken. Maar op de ervaren Alexander Kristoff tekent wel weer present. De Noor van Uno-X Mobility bewees een jaar geleden dat hij nog altijd niet versleten is, door maar liefst drie keer op Vlaams grondgebied te komen winnen. De Heistse Pijl kwam zo voor het eerst op zijn palmares.
Intussen is Kristoff al 37 jaar, maar in de sprints komt hij nog opvallend vinnig voor de dag. Zeker als de echte pure snelle mannen hebben afgezien, wat in Heist ook het geval zal zijn. Recent strandde hij zowel in de Ronde van Turkije als de Tour of Norway op de dichtste ereplaats, wat hem ongetwijfeld alleen maar meer motivatie geeft om nog eens te mogen juichen. Het zou voor Kristoff zege nummer 98 in zijn carrière zijn. Op naar de 100? Veel tijd heeft hij niet meer, want Kristoff zou aan het einde van het jaar stoppen.
Ook enkele Giro-sprinters komen in Heist hun goede vorm doortrekken. Milan Fretin is voor de Cofidis-ploeg de meest kansrijke. Het scheelde niet veel of Fretin had in Napoli zijn eerste WorldTour-zege gepakt, alleen Kaden Groves was hem te snel af. Het toont wel aan dat de Limburger uitgegroeid is tot een topsprinter die tegen de allerbesten kan meedoen. Verstandig als hij is stapte hij na vijftien ritten uit de koers, om in het juni-blok weer fris te zijn en Cofidis aan UCI-punten te helpen.

Wat heeft Paul Magnier in zijn mars? – foto: Cor Vos
Soudal Quick-Step paste hetzelfde recept toe met de amper 21-jarige Paul Magnier. De jonge Fransman wordt door CEO Jurgen Foré steeds geroemd als een van de krachten binnen de ploeg die ooit de stap naar de absolute wereldtop kan zetten, en hij heeft ook al een mooi palmares bij elkaar gereden. Het is nu alleen de vraag of die twee weken koers in Italië het toptalent nog dat stapje extra heeft laten zetten. Dan kan hij zomaar naar winst sprinten.
Zij zijn trouwens niet de enige Giro-renners die in Heist aan de start komen. Ook Maikel Zijlaard waagt zijn kans, weliswaar aan de zijde van zijn Tudor-kopman Arvid de Kleijn. Alleen is De Kleijn zo lang uit competitie geweest door een blessure, dat we hem nog niet meteen in topvorm verwachten. Zijlaard daarentegen sprintte in Italië al naar een knappe derde plek. Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) kwam nooit aan sprinten toe, maar zou wel sterker uit de Giro zijn gekomen.
En wie Giro zegt, zegt ook XDS Astana. Het straffe elan waar de ploeg de afgelopen maanden mee bezig was, daar bouwden ze ook de afgelopen weken op voort. De renners die in Italië het mooie weer maakten, zijn er hier niet bij. Maar met Matteo Malucelli en Davide Ballerini heeft de ploeg wel twee kandidaat-winnaar in huis bij een sprint. Zeker Malucelli is kattenrap, recent won hij nog in de rondes van Hainan én Turkije.

Heeft Sam Welsford zijn benen van de Tour Down Under nog? – foto: Cor Vos
Daarnaast mogen we ook op enkele grote namen rekenen. Sam Welsford is op papier bij de snelsten van het pak, maar sinds zijn verschroeiende seizoensstart in de Australische Tour Down Under liet de Red Bull-BORA-hansgrohe-sprinter niet bijster veel zien. Hetzelfde geldt voor Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels). Uiteraard mogen we de voormalige ritwinnaar in de Tour de France nooit afschrijven, maar zo goed hij begon in Bessèges en Parijs-Nice, zo onzichtbaar werd hij nadien.
Daarnaast zijn er bij een groepssprint ook voldoende outsiders. Denk maar aan Pavel Bittner en Tobias Lund Andersen, die maar wat graag een voorbeeld zouden nemen aan wat hun Picnic PostNL-ploegmaat Casper van Uden heeft gedaan. Of Simon Dehairs, de sprinter van Alpecin-Deceuninck die op Turkse bodem ook met zijn eerste grote overwinningen wist aan te knopen.
Interessant zijn ook de renners die een groepssprint zouden proberen te ontlopen. Dan denken we aan de beresterke Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), man in vorm Henri Uhlig (Alpecin-Deceuninck), Lukas Kubis (Unibet Tietema Rockets), Toon Aerts (Lotto) en Steffen De Schuyteneer (Lotto).
Weer en TV
Het ziet er momenteel niet al te goed uit voor de renners zaterdag. Weeronline verwacht namelijk dat het veel gaat regenen in en rond Heist-op-den-Berg. Warm zal het ook zeker niet zijn, de temperaturen zullen in principe niet boven de 17 graden Celsius komen. De wind zal uit het zuidwesten komen, en blaast aan een kracht van maar liefst vier Beaufort.
De Heistse Pijl is dit jaar helaas niet live te volgen op televisie. Voor meer informatie over andere koersen kan je nog altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.