Voorbeschouwing: Herald Sun Tour 2017
Foto: Sirotti
woensdag 1 februari 2017 om 06:30

Voorbeschouwing: Herald Sun Tour 2017

Na de Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race sluit de Herald Sun Tour het Australische wielerseizoen af. De oudste rittenwedstrijd van Australië krijgt voor het tweede jaar op rij Tour de France-winnaar Chris Froome aan de start. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de Herald Sun Tour heeft een zeer rijke geschiedenis. De Australische etappekoers wordt al sinds 1952 georganiseerd, zij het een lange tijd voor amateurs. In die periode ging de onbekende thuisrijder Barry Waddell met vijf eindzeges aan de haal, wat tot op heden nog steeds een record is. De eerste grote naam op de erelijst was die van Shane Sutton in 1983, één jaar later won zijn oudere broer Gary. Toen stonden er achttien etappes op het programma.

In 2005 en 2006 werd Simon Gerrans eindwinnaar – Foto: Sirotti

Twee keer won er een Nederlander. Adrie van der Poel was in 1988 de eerste. Na hem volgde onmiddellijk Marcel Arntz in 1989. Vanaf 2005 behoort de rittenkoers tot de UCI Oceania Tour. Onder meer Simon Gerrans (2005 & 2006), Stuart O’Grady (2008) en Bradley Wiggins (2009) zetten hun naam op de erelijst, toen de koers nog in oktober verreden werd. In 2011 sloot Marcel Kittel zijn stormachtig debuutjaar af met twee ritoverwinningen in de Jayco Herald Sun Tour en bracht daarmee zijn zegeteller als neo-prof tot het indrukwekkende aantal van 17 zeges.

In 2010 en 2012 organiseerde de Australische krant Herald Sun en de overheid van de Australische staat Victoria de rittenkoers niet, om het in 2013 als ‘nationaal wielerevenement’ nog één kans te geven. Mét succes, want Simon Clarke werd in 2014 de eerste eindwinnaar van de ‘nieuwe’ Herald Sun Tour, dat nu plaatsvindt in de eerste week van februari. Een jaar later werd Cameron Meyer eindlaureaat. Vorig jaar verscheen Chris Froome aan de start van de oudste meerdaagse wielerwedstrijd van Australië. Froomey schonk de ritzege en de leiderstrui op de tweede dag aan zijn ploeggenoot Peter Kennaugh, om zelf op de slotdag een dubbelslag te slaan.

Laatste tien eindwinnaars
2005: flag-au Simon Gerrans
2006: flag-au Simon Gerrans
2007: flag-au Matthew Wilson
2008: flag-au Stuart O’Grady
2009: flag-gb Bradley Wiggins
2010: Niet verreden
2011: flag-au Nathan Haas
2012: Niet verreden
2013: flag-au Calvin Watson (Nationaal evenement)
2014: flag-au Simon Clarke
2015: flag-au Cameron Meyer
2016: flag-gb Chris Froome

Parcours
De 64ste editie van de Herald Sun Tour start op woensdag 1 februari met een proloog in het centrum van Melbourne. Vijf pittige koersdagen later door de kleinste staat van het Australische vasteland, eindigt de rittenkoers op zondag 5 februari met een plaatselijke omloop in Kinglake. In totaal staan er 624 kilometers op het programma.

Woensdag 1 februari 2017 – Proloog: Melbourne Southbank › Melbourne Southbank (2,1 km)

Op woensdag 1 februari gaat de 64e editie van de Herald Sun Tour van start met een proloog door de straten van Melbourne. De ultrakorte individuele rit tegen de klok is 2,1 kilometer lang. De laatste kilometer gaat in één rechte lijn langs de Yarra River. Het parcours kent relatief weinig bochten en is biljartvlak. De voorbije twee jaar won Will Clarke voor Drapac in een winnende tijd van 2 minuten en 34 seconden. Telkens werd Caleb Ewan tweede op één seconde. Beide renners ontbreken dit jaar op de deelnemerslijst.

Donderdag 2 februari 2017 – Etappe 1: Wangaratta › Falls Creek (170 km)

De eerste etappe in lijn mag onmiddellijk bestempeld worden als de koninginnenrit van deze Australische rittenkoers. Renners met ambities voor het eindklassement kunnen zich in deze rit door de staat Victoria met aankomst bergop niet verstoppen. De 29,8 kilometer lange slotklim naar Falls Creek (4% gemiddeld) zat voor het laatst in het parcours in 2007. Toen ging de zege naar de Zwitser Steve Morabito, die destijds uitkwam voor Astana. In de laatste tien kilometer moet er geklommen worden aan 6% gemiddeld. Wordt dit het eerste duel tussen Chris Froome en Johan Esteban Chaves?

Vrijdag 3 februari 2017 – Etappe 2: Mt Beauty › Beechworth (165,6 km)

Beechworth is de aankomstplaats van de tweede etappe. De top van de beklimming Myrtleford-Stanley Road ligt op tien kilometer van de streep. Deze ruim tien kilometer lange helling, die aan gemiddeld vijf procent omhoog loopt, kent een steil middenstuk aan acht procent. Kandidaten voor de dagzege moeten dus goed omhoog kunnen en voldoende power in de benen hebben.

Zaterdag 4 februari 2017 – Etappe 3: Benalla › Mitchelton Winery (165,6 km)

Op de vierde dag kunnen de sprinters hun hart ophalen. In het eerste gedeelte zal er nog aardig wat geklommen worden, maar de tweede helft van de rit richting Mitchelton Winery is relatief vlak. Een massasprint lijkt in de maak, al zou de wind spelbreker kunnen worden. Mag een spurter zijn armen ten hemel spreiden, of gaat een vroege vluchter ermee aan de haal?

Zondag 5 februari 2017 – Etappe 4: Kinglake › Kinglake (121 km)

De rittenkoers wordt afgesloten met een plaatselijk parcours van vier rondjes in de straten van Kinglake. Op de top van de vierde passage van de Kinglake Road is het nog vier kilometer totdat we de eindwinnaar van de Herald Sun Tour 2017 kennen. Deze klim is zeven kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van bijna vijf procent. Pakt Froome zijn tweede eindzege in Down Under?

Favorieten
De deelnemende ploegen treden met zeven man per team aan, waardoor er één knecht minder is dan gewoonlijk om de koers te controleren. Slechts twee WorldTour-formaties krijgen bijval van vier ProContinentale teams en zeven continentale ploegen. Zij worden nog bijgestaan door de nationale selecties van Australië en Nieuw-Zeeland. Dankzij Roompot-Nederlandse Loterij en Aqua Blue Sport staan er negen Nederlanders op de startlijst.

Chris Froome

Prolongeert Froome zijn titel? – Foto: ASO

Als we naar het afgelopen jaar kijken, moeten we de favorieten voor zowel de etappes als het eindklassement bij Sky gaan zoeken. Toen staken Peter Kennaugh en Chris Froome tijdens de heuveletappes met kop en schouders boven de rest uit. De Tour de France-winnaar heeft deze keer de 25-jarige Fransman Kenny Elissonde en de 23-jarige Colombiaan Sebastian Henao als klimknechten mee. Danny van Poppel mag in de vlakke etappes op zoek gaan naar zijn eerste seizoenszege. Opvallend is dat de Britse WorldTour-ploeg slechts met zes renners van start gaat.

Als je kijkt met wat voor kwaliteit Orica-Scott aan de start verschijnt, doet de Australische ploeg zeker niet onder voor Sky. Johan Esteban Chaves heeft met de tweede plaats in het eindklassement van de Tour Down Under bewezen over een goed vormpeil te beschikken. Orica-Scott rekent ook op Simon Gerrans om hun Australische wielerseizoen nog extra glans te geven. Robert Power en Damien Howson (vorig jaar derde) zijn ook van de partij.

Als stagiair bij Giant-Alpecin sloot Tusveld 2016 af met een achtste plaats in Abu Dhabi – foto: Sirotti

Bij de ProContinentale ploegen springen Roompot-Nederlandse Loterij en Aqua Blue Sport eruit. Neoprofs Jeroen Meijers en Martijn Tusveld kunnen zich voor het eerst in hun carrières bergop testen tegen Froome en Chaves. Zij worden als allrounders beschouwd en moeten in dit deelnemersveld in staat zijn om zich in de kijker te rijden. In de sprints kan men Nick van der Lijke en nieuwkomers Tim Ariesen en Taco van der Hoorn uitspelen. Bij de Ierse ploeg zijn landgenoten Michel Kreder en Peter Koning van de partij. Leigh Howard is bij deze ploeg de snelle man voor de sprints en Larry Warbasse gaat zich mengen in de strijd om het eindklassement.

IsoWhey Sports-SwissWellness selecteerde met Robbie Hucker en Anthony Giacoppo de nummers zeven en negen van de Herald Sun Tour 2016. Daarnaast verkeren ook hun ploeggenoten Joseph Cooper en Cameron Bayly in topvorm. Nieuw-Zeelander Cooper won het nationaal kampioenschap en de New Zealand Cycle Classic (2.2), terwijl Bayly vierde werd op het Australisch kampioenschap.

Cameron Meyer won het eindklassement in 2015 – foto: Sirotti

De Australische nationale selectie, koersend onder de naam van Korda Mentha Real Estate Australia, brengt een sterke ploeg naar Victoria. Cameron Meyer is oud-winnaar, terwijl Nathan Earle als elfde finishte in de Tour Down Under 2017. De Australische jonge talenten Jai Hindley (vijfde in de Ronde van de Toekomst 2016) en Michael Storer (vijftiende in de voorbije Tour Down Under) maken ook hun opwachting. De nationale selectie van Nieuw-Zeeland rekent op Jason Christie.

Bij UnitedHealthcare zijn de ogen gericht op thuisrijder Jonathan Clarke (vorig jaar zesde) en Janier Alexis Acevedo. De grote vraag is of de Colombiaan al over een acceptabele vorm beschikt. Op basis van het verleden kan de 31-jarige klimmer een gevaarlijke klant zijn. Na vijf jaar Lotto Soudal debuteert de 40-jarige Greg Henderson voor het Amerikaanse team. De Russische ploeg Gazprom-RusVelo selecteerde oud-WorldTour-renners Alexey Tsatevich, Nikolay Trusov en Pavel Brutt. JTL Condor rekent op de snelle benen van Brenton Jones.

Tot slot kunnen Alistair Donohoe (Attaque Team Gusto) en Alex Frame (JLT Condor) zich eventueel laten opmerken in het profpeloton.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Johan Esteban Chaves, Nathan Earle
** Cameron Meyer, Robbie Hucker, Kenny Elissonde
* Janier Alexis Acevedo, Michael Storer, Simon Gerrans, Cameron Bayly

Deelnemerslijst Herald Sun Tour 2017

Weer
In Melbourne is het momenteel hartje zomer, maar de temperaturen vallen voor Australische begrippen redelijk mee. Van woensdag 1 tot en met zondag 5 februari liggen de warmste temperaturen overdag tussen de 22 en de 27 graden Celsius, meldt Weeronline. ’s Nachts koelt het af richting de 15 graden Celsius. De wind komt krachtig uit het zuiden. De kans op neerslag is miniem.

TV
In Nederland en België is er helaas geen tv-zender die de wedstrijd live uitzendt. Via het Twitter-account van Herald Sun Tour is het laatste nieuws rondom de ronde bij te houden. WielerFlits komt elke etappe met een ritverslag.

Tijdsverschil
Als je de koers live wil volgen, zal je vroeg op moeten staan. Het tijdsverschil tussen Nederland en Victoria in Australië is tien uur. De meeste etappes worden in de Australische vroege namiddag verreden, waardoor het in Nederland richting de heel vroege ochtend gaat. Enkel de openingsproloog vindt plaats in de Australische avond (20.00 uur), waardoor het in Nederland 10.00 uur in de ochtend is.

Voorbeeld: flag-au 15.00 uur = flag-nl 05.00 uur


[poll id=”424″]

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2017 09:04
Vooral heel erg benieuwd naar de roompot mannen
30 januari 2017 10:16
zou spannender zijn als er geen wt ploeg zou zijn geweest, nu is het iets voor sky en orica
30 januari 2017 11:16
Deze ronde heeft in mijn ogen een veel mooier parcours, dan Tour Down Under. Jammer dat deze koers zo ondergewaardeerd is.
30 januari 2017 12:01
Grappig, dat ik afgelopen week gefietst heb bij Falls Creek, jammer dat ze de makkelijke kant nemen. Worden er nergens (live) beelden gemaakt, omgeving is supermooi.
30 januari 2017 20:52
Matige deelnemerslijst en natuurlijk vervelend tijdstip, helaas maar mijn aandacht gaat dan toch uit naar Valencia. Ik denk dat Froome hier weinig tegenstand heeft, buiten Chaves om natuurlijk.
31 januari 2017 09:42
Ze kunnen toch maar beter opletten voor gemotiveerde locals
31 januari 2017 22:27
Dutchbiker, heb je toevallig ook de 250km Alpine Classic gefietst daar afgelopen zaterdag? Waar je de andere kant van Falls Creek opklimt? Wat een monsterklim is dat zeg. Echt gruwelijk zwaar (eerste 9 km 9% gemiddeld) vooral na 150 km en met de 30km Mt Hotham klim al in de benen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.