Voorbeschouwing: Hexia Cross Gullegem 2021

Voorbeschouwing: Hexia Cross Gullegem 2021

© Cor Vos

vrijdag 1 januari 2021 om 17:30

In het coronaseizoen 2020-2021 overleven slechts drie losse veldritten: de Zilvermeercross in Mol (16 januari), de Sluitingsprijs in Oostmalle (21 februari) en de Hexia Cross in Gullegem die zaterdag plaatsvindt. Mathieu van der Poel en Tom Pidcock toppen het deelnemersveld. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Hexia Cross in Gullegem is een van de meest recente crossen op de kalender, ontstaan in het seizoen 2017-2018 door een Gullegemse vriendengroep die tot dan… “Helemaal niets met het veldrijden had”, lacht persverantwoordelijke Kevin Defieuw. “Hoe dat gekomen is? Noem het gerust een ‘zat’ idee, op een donderdagavond laat in de kroeg.”

“We kenden dan wel niets van het wereldje, we hadden wel ervaring in organiseren. En ons voornemen was ook: als we het doen, willen we het meteen goed doen. We moesten onderaan de ladder beginnen met een B-cross (amateurcross, red), maar we streefden wel naar het niveau van een A-wedstrijd.”

Het moet gezegd, dat hebben ze daar begin 2018 prima gedaan. Nick Van De Kerckhove won bij de mannen, Jolien Verschueren schreef in de Gullegemse modder de dameseditie op haar naam. En net zo belangrijk: vanuit de crosswereld kwam al heel snel de nodige appreciatie voor het inrichtend comité.

Nick Van De Kerckhove won de eerste editie, een B-cross – Foto: ©Pol Demeyere 2018

Een jaar later was Gullegem al een A-veldrit. Mathieu van der Poel won er en boekte zijn 100ste zege in het veld.  Vorige winter zette de organisatie een nieuwe stap: de wedstrijd kwam voor het eerst op tv. De komst van zowel Van Aert als Van der Poel lokte overigens meer dan 9.000 toeschouwers naar de Heulestraat. “En dit jaar stonden we alweer voor een uitdaging omdat we geen publiek mogen ontvangen. We wilden echter niet zomaar opgeven en gelukkig stapten ook de sponsors mee in ons verhaal om er, ondanks corona, toch voor te gaan.”

Opvallend: de Hexia Cross doet het met vooral regionale en zelfs lokale sponsors. “Dat werkt prima”, zegt Defieuw. “Ook al kunnen we hen dit jaar amper return geen via een vip-arrangement, ze blijven ons trouw. Zuid-West-Vlaanderen wordt niet zomaar het Texas van Vlaanderen genoemd. Kleinere bedrijven hebben hier zin om dergelijke initiatieven te ondersteunen en doen dat met enthousiasme. Ook in dit coronajaar blijven we overigens uit de gevarenzone met onze financiën. Het enige minpuntje is dat we – in tegenstelling tot vorig jaar – iets voorzichtiger ons deelnemersveld hebben moeten samenstellen. We wilden niet in het rood gaan.”

Van der Poel behaalde in januari 2019 zijn 100ste zege in Gullegem en werd beloond met taart – foto: ©Nico Dick

Ook in de toekomst zijn ze in Gullegem zinnens verder een onafhankelijke koers te varen. “Zeg nooit nooit, maar we hebben niet meteen klassementsambities. Wat 2022 brengt weten we nog niet. Zo loopt onze overeenkomst met Telenet af. We weten ook niet hoe de kalender er gaat uitzien. Het is nog te vroeg om nu al beslissingen te nemen. Maar alles ligt open…”

Winnaars in Gullegem:
Heren
2020: flag-nl Mathieu van der Poel
2019: flag-nl Mathieu van der Poel
2018: flag-be Nick Van De Kerckhove

Dames
2020: flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2019: flag-be Loes Sels
2018: flag-be Jolien Verschueren


Vorig jaar

Van der Poel wint, Van Aert valt net naast podium
Wout van Aert was pas aan zijn tweede wedstrijd toe na de zware blessure die hij opliep in de Tour de France, maar hij maakte in Gullegem toch mee de koers in de beginfase. Dat resulteerde rond half koers in een kopgroep van vier. Naast Van Aert waren dat Mathieu van der Poel, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel.

Na Van Aert was het Michael Vanthourenhout die zich toonde. De West-Vlaming werd echter gecounterd door wereldkampioen Van der Poel, die zich tot dan redelijk gedeisd had gehouden. Op hetzelfde moment verloor Van Aert terrein na materiaalpech. Hij kwam nog opnieuw aansluiten bij Vanthourenhout en Van Kessel, maar Van der Poel was toen al een eind uit het zicht en stoof naar zijn negende zege op rij, zijn achttiende van het seizoen.

Winst voor Van der Poel, zijn 18de van het seizoen – fotol:  Cor Vos © 2020

In de strijd voor de tweede plaats speelde Van Aert vervolgens geen rol meer. Hij moest in het laatste wedstrijdkwart zijn concurrenten laten rijden en finishte als vierde. In de laatste rechte lijn nam Vanthourenhout afstand van Van Kessel en werd tweede. Jens Adams maakte – weliswaar op anderhalve minuut – de top vijf vol.

Uitslag Heren:
1. flag-nl Mathieu van der Poel
2. flag-be Michael Vanthourenhout op 17″
3. flag-nl Corné van Kessel op 19″
4. flag-be Wout van Aert op 42″
5. flag-be Jens Adams op 1’32”
6. flag-be Diether Sweeck op 1’49”
7. flag-be Gianni Vermeersch op 2’21”
8. flag-cz Zdenek Stybar op 2’27”
9. flag-be Nicolas Cleppe op 2’39”
10. flag-be Sean De Bie op 2’39”

Alvarado klopt Kastelijn na spannend duel
Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn waren als topfavorietes naar Gullegem afgezakt. De twee Nederlandse dames maakten van meet af aan hun status waar. Kastelijn nam het initiatief, Alvarado was de enige die de versnelling van de Europese kampioene kon beantwoorden.

Ellen Van Loy, Shirin van Anrooij en Rebecca Fahringer waren de eerste achtervolgsters, maar hun achterstand werd steeds groter. Daar kon zelfs een schuiver van de twee favorieten niets aan veranderen.  Vooraan zette vooral Alvarado druk, maar Kastelijn knokte om het wiel van de Rotterdamse te houden. Een sprint bleek uiteindelijk onafwendbaar. Daarin trok de youngster aan het langste eind.

Bij de achtervolgsters had Shirin van Anrooij zich van Rebecca Fahringer ontdaan en pakte – op ruim een halve minuut – de derde podiumplaats. Ellen Van Loy maakte de top vijf vol.

Alvarado haalde het na een spannend duel met Kastelijn – foto: Cor Vos © 2019

Uitslag Dames:
1. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado
2. flag-nl Yara Kastelijn op 1″
3. flag-nl Shirin van Anrooij op 30″
4. flag-us Rebecca Fahringer op 39″
5. flag-be Ellen Van Loy op 1’49”
6. flag-nl Manon Bakker op 1’58”
7. flag-be Karen Verhestraeten op 2’04”
8. flag-be Loes Sels op 2’16”
9. flag-us Clara Honsinger op 2’32”
10. flag-fr Marion Norbert Riberolle op 2’56”


Parcours

Gullegem is in hoofdzaak een typisch West-Vlaamse weidecross, halverwege onderbroken door een kunstmatige zandbak. Voorlopig nog geen parcours om een hoofdprijs mee in de wacht te slepen, maar in de toekomst hopen de organisatoren er wel werk van te maken om de omloop verder te verfraaien. Het parcours situeert zich echter in ‘parkgebied’ en in dergelijke zones kan je niet zomaar hier en daar een extra heuveltje inplanten. Daar zijn vergunningen voor nodig.

Nieuwe finish
In vergelijking met de voorgaande edities is de grootste wijziging dat de start en aankomstlocatie verhuist. Om zo coronaproof mogelijk te werken en de buurt te ontlasten, rijden de rensters en renners niet meer in de Heulestraat (horizontale weg bovenaan de afbeelding), maar wordt gefinisht op de parking van de plaatselijke rijschool. Om dat mogelijk te maken is een brug over de Heulebeek (net voorbij de start – zie cijfertje 3) aangelegd.

Nog dit: ook in Gullegem is de voorbije week behoorlijk wat water gevallen, maar dat heeft weinig invloed op de toestand van de omloop. Uit voorzorg zijn wel een aantal passages die er drassig bijlagen, breder gemaakt.

Wie al eens een preview van het parcours wil zien, kan dat via deze link.


Programma & info

Programma
13u45: Vrouwen
15u00: Mannen

Locatie en inkom:
Europalaan – Heulestraat, Gullegem
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.

Praktische info:
Website organisatie
Deelnemerslijst Dames
Deelnemerslijst Heren

Twitter organisatie
Facebook organisatie
Instagram organisatie


Favorieten

Heren
Je zal als losse cross maar geprangd zitten tussen de X2O Trofee-manche in Baal en de Wereldbeker in Hulst. En dan nog eens je boekhouding in de gaten moeten houden. Dan weet je als organisator dat je geen WK-veld aan de start krijgt. Toch hebben ze in Gullegem nog voor een mooie affiche gezorgd met zowel wereldkampioen Mathieu van der Poel als coming man Tom Pidcock aan de start.

Van der Poel krijgt het maximaal aantal sterren achter zijn naam. Pidcock moet het doen met eentje minder. Kandidaten voor de derde podiumplaats zijn vooral Gianni Vermeersch, Felipe Orts en Diether Sweeck. Vermeersch, die laat aan zijn veldritseizoen begonnen is, maakt elke cross progressie. Diether Sweeck vindt in Gullegem een omloop waarop hij op zijn best is.

Krijgen we in Gullegem een duel tussen Van der Poel en Pidcock? – Foto: Cor Vos © 2020

Jim Aernouts, Jens Adams – die de competitie hervat na een maandenlange inactiviteit – en de jongeren Timo Kielich, Thibau Nys en Joran Wyseure moeten in staat zijn een mooie ereplaats uit de brand te slepen. In afwezigheid van een pak toppers kunnen zij zich in Gullegem in de gunst van bondscoach Sven Vanthourenhout rijden richting een eventuele WK-selectie.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Tom Pidcock
** Gianni Vermeersch, Felipe Orts, Diether Sweeck
* Jim Aernouts, Jens Adams, Timo Kielich, Thibau Nys, Joran Wyseure


Dames

Het deelnemersveld bij de dames in Gullegem is best vergelijkbaar met dat van de Ethias Cross in Bredene eerder deze week. Geen Clara Honsinger, maar het volledige podium van Bredene met respectievelijk Blanka Kata Vas, Sanne Cant en Alicia Franck. Op basis van de wedstrijd in Bredene is de Hongaarse, die Baal niet reed, met voorsprong de topfavoriete om Ceylin del Carmen Avarado op te volgen.

Daarnet onder plaatsen we het duo Sanne Cant – Alicia Franck. De laatste wedstrijden (onder meer in Heusden-Zolder en Bredene) heeft Franck een stap voorwaarts gezet. Met nog een week te gaan tot aan het BK – weliswaar in afwezigheid van Laura Verdonschot – is Gullegem misschien wel een belangrijke graadmeter over de onderlinge verhoudingen tussen de twee.

Het podium in Bredene staat ook aan de start in Gullegem – foto: Cor Vos © 2020

Aniek van Alpen, beloftenwereldkampioene Marion Norbert Riberolle, Anna Kay en Inge Van der Heijden zijn de belangrijkste concurrentes in de strijd voor de betere ereplaatsen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Blanka Kata Vas
** Sanne Cant, Alicia Franck
*  Aniek van Alphen, Marion Nobert Riberolle, Anna Kay, Inge van der Heijden


Weer en TV

Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play (open kanaal) in België en op Eurosport in Nederland.

De weersverwachting voor Gullegem volgens Meteovista.be

Dit artikel delen:

4 Reacties

jan jansen 2 januari 2021 om 09:22

Cant moet deze kunnen winnen in dit deelnemersveld. Ze zal zich toch niet weer laten aftroeven door een 19 jarige?

oborobo 2 januari 2021 om 10:48

Geen Honsinger?

didison 2 januari 2021 om 13:16

Lijkt me ook iets voor Cant!

FFD 2 januari 2021 om 13:42

Ben erg benieuwd of Nys nog eens top 5 kan rijden. Top 3 zal normaal gesproken vd Poel, Pidcock en Vermeersch zijn. Orts schat ik ook stapje te hoog in. Verder wel een aantal mannend ie voor plek 5 kunnen gaan, waaronder Nys.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.